gixxxar 13.07.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam mam pytanie czy trawa po wypaleniu przez słonce sie odrodzi na nowo czy juz po niej,bo nie mam nawadniania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 13.07.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 podłaczam sie do pytania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 13.07.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jeżeli młoda trawa to na pewno już nie odbije jeżeli stara to jest szansa że przeżyje ale jak będzie wyglądać trudno powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 13.07.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ja dosiewalem na wiosne w takie miejsca i to wypalilo, non stop slonce caly dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 No, u mnie też słońce wypala trawę... Bardzo mnie to martwi, staram się ją podlewać... ale i tak są miejsca, gdzie wypaliło do cna... Czy ona się odrodzi w nowym roku czy konieczne będą dosiewania ( wiosną ) w tych wypalonych miejscach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 13.07.2010 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 troche trudno podlewac ja mam 2500 m2, jak i tak pali slonce a ma tak byc do konca lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ja mam 5000 m2. No, ale trawnik na jakiejś połowie. Podlewam tą, która jest najbliżej domu. Jak na złość właśnie ta jest najbardziej wypalona... nie rozumiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.07.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jeżeli młoda trawa to na pewno już nie odbije jeżeli stara to jest szansa że przeżyje ale jak będzie wyglądać trudno powiedzieć A stara to znaczy iluletnia? Czy ona się odrodzi w nowym roku czy konieczne będą dosiewania ( wiosną ) w tych wypalonych miejscach ? Jak dosiewać to lepiej jesienią. Wzejdzie i ukorzeni się do zimy i podgoni wiosną. Ma więc szansę przeżyć następne lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jak dosiewać to lepiej jesienią. Wzejdzie i ukorzeni się do zimy i podgoni wiosną. Ma więc szansę przeżyć następne lato. Faktycznie, tak byłoby najlepiej. Będę ją uważnie obserwować i jak niestety nie "ożyje" to te puste place dosieję jesienią. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 13.07.2010 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ponoc maja wprowadzic zakaz podlewania itp, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.07.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ponoc maja wprowadzic zakaz podlewania itp, Niby kto? Mam własną studnię. Wiesz co mogą mi zrobić? Tak samo tym co np magazynują w tym celu deszczówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 13.07.2010 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 dzis gadali na tvn ze nie maja juz wody bo susza jest, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.07.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 dzis gadali na tvn ze nie maja juz wody bo susza jest, Przepraszam, ale jacy ONI? Wiesz, że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.07.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pewnie chodzi o podlewanie wodą z wodociągów. Ja też mam studnię, więc mogę podlewać ile chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.07.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No właśnie , ja swoją podlewam i odnosze wrażenie że tam gdzie podlewałem tam bardziej zżółkła , nie wiem jak odróżnić wypalenie przez słońce od jakiejś innej przypadłości , trawa jest sfilcowana i poskręcana , wogóle nie rośnie , podlewana co jakiś czas i po podlewaniu jakby żółkła bardziej , podlewam zawsze wieczorem więc nie mogło jej to uszkodzić , dziwne bo to jest fragment od północy gdzie jest mniej słońca inne fragmenty trawnika nie podlewane wcale są nadal zielone i trawa rośnie , doradźcie coś , bo głupieje już o co jej chodzi . Ja mam 5000 m2. No, ale trawnik na jakiejś połowie. Podlewam tą, która jest najbliżej domu. Jak na złość właśnie ta jest najbardziej wypalona... nie rozumiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.07.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 my też podlewamy ze studni i leje się codziennie po kilka godzin. Trawka cud. Wypaliło tylko w tych miejscach gdzie piesio sika;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.07.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No właśnie , ja swoją podlewam i odnosze wrażenie że tam gdzie podlewałem tam bardziej zżółkła , nie wiem jak odróżnić wypalenie przez słońce od jakiejś innej przypadłości , trawa jest sfilcowana i poskręcana , wogóle nie rośnie , podlewana co jakiś czas i po podlewaniu jakby żółkła bardziej , podlewam zawsze wieczorem więc nie mogło jej to uszkodzić , dziwne bo to jest fragment od północy gdzie jest mniej słońca inne fragmenty trawnika nie podlewane wcale są nadal zielone i trawa rośnie , doradźcie coś , bo głupieje już o co jej chodzi . No dosłownie mój przypadek ! Też podlewam wyłącznie wieczorami - po godz. 20-tej. Tam gdzie podlewam - jest wypalona. Tam, gdzie nie podlewam - trawka trzyma się dzielnie. Może nas ktoś oświeci, jak to możliwe ? No powiedzcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 14.07.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A może jakieś zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciesiel 14.07.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No dosłownie mój przypadek ! Też podlewam wyłącznie wieczorami - po godz. 20-tej. Tam gdzie podlewam - jest wypalona. Tam, gdzie nie podlewam - trawka trzyma się dzielnie. Może nas ktoś oświeci, jak to możliwe ? No powiedzcie sami Można rozpatrywać różne powody, który prawdziwy nie wiem. 1. Podobno podlewanie wieczorem jest szkodliwe: wilgoć + ciemno = grzyb, dlatego najlepiej podlewać między świtem a wschodem słońca. 2. Trawa tam gdzie nie podlewane sama szuka wilgoci głębiej, przez co ma głębszy system korzeniowy = bardziej wytrzymała na suszę, a podlewana ma wilgoć przy powierzchni i wystarczy chwila nieuwagi aby ją wypaliło. Dlatego jeśli podlewamy, to rzadziej a obficiej. Tak tylko sobie gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.07.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Brzmi logicznie , mi ta moja wygląda na nie tyle tylko wyschnięta, ale na właśnie jakąś taka poskrecaną i zfilcowaną jakby ją coś zatakowało ( grzyb ?? ) , bo to dodatkowo północna strona .... a zaczynało się od tego że żółkły jej kończówki i się skręcały , akurat tą trawę posiałem na kiepskiej ziemi , bardzo zbitej i na oko jałowej , w tamtym roku po posianiu jakoś się trzymała , tyle że trawnik był w "ciapki" były placki żółte i słabo rosnące i placki z bujną trawą , czyli od samego poczatku coś było nie tak, pomagało posypanie nawozem do trawników, po kilku dniach się zieleniło i potem znowu placki i ciapki, tym razem wszystko zżółkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts