Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upały a wypalona trawa,

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli młoda trawa to na pewno już nie odbije jeżeli stara to jest szansa że przeżyje ale jak będzie wyglądać trudno powiedzieć

A stara to znaczy iluletnia?

Czy ona się odrodzi w nowym roku czy konieczne będą dosiewania ( wiosną ) w tych wypalonych miejscach ?

Jak dosiewać to lepiej jesienią. Wzejdzie i ukorzeni się do zimy i podgoni wiosną. Ma więc szansę przeżyć następne lato.

No właśnie , ja swoją podlewam i odnosze wrażenie że tam gdzie podlewałem tam bardziej zżółkła , nie wiem jak odróżnić wypalenie przez słońce od jakiejś innej przypadłości , trawa jest sfilcowana i poskręcana , wogóle nie rośnie , podlewana co jakiś czas i po podlewaniu jakby żółkła bardziej , podlewam zawsze wieczorem więc nie mogło jej to uszkodzić , dziwne bo to jest fragment od północy gdzie jest mniej słońca inne fragmenty trawnika nie podlewane wcale są nadal zielone i trawa rośnie , doradźcie coś , bo głupieje już o co jej chodzi .

Ja mam 5000 m2.

;)

No, ale trawnik na jakiejś połowie.

Podlewam tą, która jest najbliżej domu.

Jak na złość właśnie ta jest najbardziej wypalona... nie rozumiem tego.

:(

No właśnie , ja swoją podlewam i odnosze wrażenie że tam gdzie podlewałem tam bardziej zżółkła , nie wiem jak odróżnić wypalenie przez słońce od jakiejś innej przypadłości , trawa jest sfilcowana i poskręcana , wogóle nie rośnie , podlewana co jakiś czas i po podlewaniu jakby żółkła bardziej , podlewam zawsze wieczorem więc nie mogło jej to uszkodzić , dziwne bo to jest fragment od północy gdzie jest mniej słońca inne fragmenty trawnika nie podlewane wcale są nadal zielone i trawa rośnie , doradźcie coś , bo głupieje już o co jej chodzi .

No dosłownie mój przypadek !

:eek:

Też podlewam wyłącznie wieczorami - po godz. 20-tej.

Tam gdzie podlewam - jest wypalona.

Tam, gdzie nie podlewam - trawka trzyma się dzielnie.

Może nas ktoś oświeci, jak to możliwe ?

:bash:

No powiedzcie sami

No dosłownie mój przypadek !

:eek:

Też podlewam wyłącznie wieczorami - po godz. 20-tej.

Tam gdzie podlewam - jest wypalona.

Tam, gdzie nie podlewam - trawka trzyma się dzielnie.

Może nas ktoś oświeci, jak to możliwe ?

:bash:

No powiedzcie sami

Można rozpatrywać różne powody, który prawdziwy nie wiem.

1. Podobno podlewanie wieczorem jest szkodliwe: wilgoć + ciemno = grzyb, dlatego najlepiej podlewać między świtem a wschodem słońca.

2. Trawa tam gdzie nie podlewane sama szuka wilgoci głębiej, przez co ma głębszy system korzeniowy = bardziej wytrzymała na suszę, a podlewana ma wilgoć przy powierzchni i wystarczy chwila nieuwagi aby ją wypaliło. Dlatego jeśli podlewamy, to rzadziej a obficiej.

Tak tylko sobie gdybam.

Brzmi logicznie , mi ta moja wygląda na nie tyle tylko wyschnięta, ale na właśnie jakąś taka poskrecaną i zfilcowaną jakby ją coś zatakowało ( grzyb ?? ) , bo to dodatkowo północna strona .... a zaczynało się od tego że żółkły jej kończówki i się skręcały , akurat tą trawę posiałem na kiepskiej ziemi , bardzo zbitej i na oko jałowej , w tamtym roku po posianiu jakoś się trzymała , tyle że trawnik był w "ciapki" były placki żółte i słabo rosnące i placki z bujną trawą , czyli od samego poczatku coś było nie tak, pomagało posypanie nawozem do trawników, po kilku dniach się zieleniło i potem znowu placki i ciapki, tym razem wszystko zżółkło.