basbur 14.07.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 mam postawione sciany poddasza i pewien dylemat - otóż wszystkie pokoje nie mają zwyklych okien tylko drzwi balkonowe, szerokie na 1,8 i 1,5 m. Oprócz tego maja jeszcze okna dachowe. Tak sobie chodzę po tym domu i myslę, ze niektóre pokoje (zwłaszcza jeden) nie jest zbyt ustawny - na dwóch dłuższych scianach mam drzwi (albo balkonowe albo wejściowe), na trzeciej ścianie na srodku drzwi do garderoby. Nie bardzo wiem tez gdzie umiescic kaloryfer (wg projektu jest on w garderobie) Wymyslilismy sobiee z mezem, ze zamiast szerokich dwuskrzydłowych drzwi balkonowych zrobimy jedno skrzydło do podłogi a z drugiej częsci zrobimy zwykłe okno, pod ktore bedzie mozna wstawic kaloryfer, biurko itp. Z kolei moja bardzo dobra kolezanka (projektantka wnetrz) zdecydowanie odradza, ze wzgledu na to ze zepsuje elewacje, jej symetryczność, ze bedzie brzydko, ze takie okna w L sa paskudne itp co byscie zrobili? dodam, ze ma byc to pokoj dla dziecka a widok z niego nie bedzie niestety na piekne okolicznosci przyrody, ino na dom sasiada;) a tu rzut (to pokoj po prawej stronie na poddaszu) http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-aloesie-4/m484d30a8c5988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 14.07.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 to pokój nr 3? Nie rozumiem, przecież tam jest wyjście na balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.07.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Z kolei moja bardzo dobra kolezanka (projektantka wnetrz) zdecydowanie odradza, ze wzgledu na to ze zepsuje elewacje, jej symetryczność, ze bedzie brzydko, ze takie okna w L sa paskudne itp I ma rację. Tak za komuny projektowano wejścia na balkon, między innymi w blokowiskach. Rozejrzyj się po starych kostkach. Tam właśnie są tak zaprojektowane okna balkonowe. Mnie się nie podoba. Ja to w ogóle zlikwidowałabym balkony . Po co Ci one?. Na pewno czytałaś jakie są upierdliwe w obróbce, żeby nie wiało, nie ciekło. Wywal je i daj duże ładne okna a pod nimi kaloryfery. Będzie jasno i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chulada 14.07.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 ja też, tak jak Aleksandryta, w ogóle zlikwidowałabym ten balkon w pokoju nr 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 14.07.2010 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) tak, to pokoj nr 3 - jest wyjscie na balkon, szerokie na 1,8 m - kombinuję czy nie zostawić drzwi balkonowych na 90 cm a drugie 90 przerobic na okno, powstanie wtedy taka L-ka jak w blokach, niezbyt ladna ale bardziej praktyczna pewnie co do balkonów - ja doskonale wiem o czym piszecie i jestem tego samego zdania, niestety walke o balkony przegralam z mezem, jemu sie podobają i koniec. Nie dam rady ich teraz upierdzielić, są juz wylane ;( musze sobie wiec jakos poradzic z tym, co juz jest. mysle, ze zweze to okno do 1,5 m i spłycę garderobę o 30 cm, tym samym zyskam trochę wiecej scian bedzie dobrze? Edytowane 14 Lipca 2010 przez basbur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 14.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 wersja ze zwężeniem okna jest lepsza niż z L-ką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 14.07.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 ja bym zostawila okno w spokoju, bo sama mam tylko takie balkonowe...lubie swiatlo w domu;) jak zmniejszysz swiatlo okna balkonowego to moze Ci wyjsc ciemny pokoj. A myslalas moze o innej opcji? garderobe wywalic na przeciwna strone (tam gdzie jest ta okragla sciana) i ja troche pomniejszyc, a miejsce na spanie umiescic tam gdzie teraz jest garderoba i sprawa ustawnosci bedzie rozstrzygnieta, tym bardziej ze na pewno chodzi Ci tylko o lozko - stolu tam nie planujesz;). Musisz sprawdzic jaka wysoka jest tam sciana kolankowa i gdy usiadzie sie na lozku to nie bedzie sie glowa zawadzac o konstrukcje. Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chulada 14.07.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A nie możesz zmniejszyć okna do szerokości dotychczasowego jednego skrzydła (80 cm) i wyśrodkować jego wstawienie w stosunku do szerokości balkonu? http://a.imageshack.us/img80/6259/balkon.pngNie zmniejszałabym garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 14.07.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A może grzejnik kanałowy w podłodze pod drzwiami balkonowymi by rozwiązał sprawę? Okna bym nie zmieniała żeby nie zakłócać wyglądu elewacji. Za zmniejszaniem do 1,50 też bym nie była, gdyż moim zdaniem w takim oknie dużą część zajmuje rama, a samo światło szyby jest dość wąskie. Jeszcze mnie nachodzi myśl żeby grzejnik wcisnąć pod biurko tam gdzie jest ono na projekcie. Skoro tyle osób pod oknem daje grzejnik i biurko jednocześnie to czemu by tu tak nie zrobić? (wprawdzie nie wiem czy to będzie wygodne dla osób korzystających z biurka (za gorąco) ale sama tak planuję w małych pokojach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 14.07.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Wg mnie najlepszy jest pomysł z wywaleniem garderoby na przeciwna ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakakarolina 14.07.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Urżnąć wylane balkony żaden problem;) ale rozumiem że mąż się uparł trudno (Ja to zawsze mówię, że takie balkony są po to żeby rano można było wyjść i się odlać jeżeli oczywiście jest się facetem:) - przepraszam za bezpośredniość - inna funkcja jak się ma ogród nie przychodzi mi do głowy. L-ka to zbrodnia !!! Radziłabym zostawić jak jest ewentualnie troszkę zwężyć to okno. Architekt nad tym myślał (całościowo również o elewacji żebyś miała ładny domek ) więc po co zgrywać mądrzejszego przy tak dużej garderobie niewiele będziesz musiała ustawiać w tym pokoju. (biurko, łóżko i regał na książki) Jeżeli przesuniesz drzwi do garderoby na bok zyskasz całą długą ścianę. Zmniejszenie jej o 30 cm jak najbardziej (kąt obok okna zrobi się ciut sensowniejszy) Przy okrągłej ścianie też mogłaby być ale wydaję mi się, że ona miała być ozdobą domu:) (bo i po co taka) ładnie by na niej wyglądały przeszklenia z luksferów ozdobi i doświetli klatkę schodową i nada charakteru pokojowi. (obrony pracy architekta podjęłam się jako architekt;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 14.07.2010 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 bardzo Wam dziekuje, nie spodziewalam sie tylu pomysłów - sama na polowe z nich pewnie bym nie wpadla przeniesc garderoby nie chce - faktycznie ta okragla sciana ma/miała byc ciekawym elementem pokoju (ona wyszla okragla przez antresolę). jesli zmniejsze okno do 140-150 cm to ciemno nie bedzie - pokoj jest od strony pd-zach i ma dodatkowo okno dachowe nad scianą po lewej stronie (w garderobie tez ma okno dachowe) juz wiem, ze L-ki nie zrobie (dzieki Wam i kolezance , chyba ostatecznie zweze okno i zmniejsze nieco garderobe i nieco przesune jej drzwi (mąż i budowlaniec jeszcze o tym nie wiedzą, mam nadzieje, ze jakos to strawią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 16.07.2010 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Mamy nowe dane;) Po wizycie z miarą na budowie stwierdzam, ze garderoby przesunac sie nie da. Za to mąż stwierdzil, ze najlepiej byłoby upierdzielic balkon i zrobic normalne okno zamiast balkonowego i teraz dylemat - ciac ten balkon a inne zostawic? nie bedzie glupio wygladalo? jesli ciac balkon to zostawic okno balkonowe czy zrobic zwykle? Ta budowa mnie wykonczy a do etapu wykonczeniowki jeszcze daleko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 16.07.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 wywalaj balkony. poźniej wcale ich nie brakuje - ani wizujalnie ani użytkowo. ja zostawiłam jeden balkon i załuję . Nie załuje, tego którego się pozbyłam. Moim zdaniem ważniejsza jest wygoda w pokoju (jego ustwanisc) a nie balkonik, którego sie i tak nie bedzie uzywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 16.07.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 wywalaj balkony. poźniej wcale ich nie brakuje - ani wizujalnie ani użytkowo. ja zostawiłam jeden balkon i załuję . Nie załuje, tego którego się pozbyłam. Moim zdaniem ważniejsza jest wygoda w pokoju (jego ustwanisc) a nie balkonik, którego sie i tak nie bedzie uzywało. Amen Tylko jak wywalisz te boczne balkony, zmień okna na zwykłe, bo to rozwiąże problem ustawienia kaloryferów i mebli, a właśnie o to Ci chodzi. Miałam balkony w poprzednim domu. Koszmar!!! z mostkami cieplnymi i ciągłym podmakaniem. Praktycznie był to problem nie do rozwiązania, niby wszystko ocieplone zgodnie ze standardami, ale i tak ciągle coś wiało i ciekło, głównie wtedy jak deszcz zacinał. To tak jak z tarasami nad garażami. Mój znajomy już 3 raz w ciągu 5 lat uszczelnia go, ale i tak ciągle gdzieś leci woda, a w maju i czerwcu, to jego samochód prawie pływał w tym garażu. Teraz uszczelnia metodą tradycyjną sprzed 30 lat . Jeśli Twój mąż dał się przekonać do likwidacji balkonów, to mądry facet z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.07.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jest jeszcze jedna opcjaPrzenieś dziecko do pokoju z drugim balkonem (większego) a w tym zrób waszą sypialnięZa przemawia - garderoba w pokoju dziecka jest bez sensu a przydaje się w sypialni rodziców, - wy nie potrzebujecie biurka, - wywalanie już istniejącego balkonu to dodatkowe koszty i praca a akurat ja jestem zwolennikiem balkonów, nie mam żadnego i bardzo mi brak -i tak trzeba będzie uzyskać zgodę architekta - dziecko się ucieszy, bo dostanie duży pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakakarolina 16.07.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Urżnąć balkon jak pisałam żaden problem za to genialny pomysł. Okno zmień na normalne tylko w symetrii tego na dole. Pokoi bym nie zamieniałą. żaden problem dodać garderobę w waszej sypialni a zrezygnować z tej w pokoju dziecięcym (moim zdaniem też jest tam zbędna - chyba że macie dorastającą córcię) a metraż pokoi bardzo podobny. Wasza sypialnia jest nad salonem jak przyjdą goście to dziecko na tym nie ucierpi i będzie miało cichutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 16.07.2010 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Dziekuje ponownie za opinie;) pokoi nie zamienimy, bo nasza sypialnia nie jest tam, gdzie przewiduje projekt, tylko w pokoju nad garazem, ktory zostal sporo powiekszony (dzieki temu zmiesci sie tam garderoba i lazienka z wejsciem od sypialni wlasnie).A ten newralgiczny pokoj to pokoj przeznaczony dla córki, ktorej (nie smiejcie sie, prosze) jeszcze nie ma na swiecie ale jest w planach;) I mysle, ze kiedys ucieszy sie z tej garderoby;) A pokoj, ktory w projekcie jest naszą sypialnią przeznaczam dla synka, ktory za tydzien konczy roczek;) Chyba faktycznie urzniemy balkon i wstawimy zwykle okno - nie zepsuje tym elewacji? to bedzie jedyne zwykle okno na pietrze - wszystkie inne beda balkonowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 20.07.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 miałem podobny dylemat.W pokojach dzieci mielismy zaprojektowane drzwi na taras. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zamianę na durze szer. 3 m okna.Szerokością powtarzają drzwi tarasowe na elewacji obok więc jest pewna symetria i pożądek elewacji.A na okna zdecydowalismy sie z kilu powodów:- drzwi od pokoi dzieci ciągle bylyby pootwierane- przeciągi- trzeba by pilnować przy wychodzeniu zamknięcia.-dzieci nosiłyby do pokoi bezpośrednio piach z ogrodu- przy jednym wejściu łatwiej nad tym zapanowac- w pokojach 1 ściana byłaby zajęta drzwiami więc nieustawna- przy oknie natomiast możemy zrobić durze biurka w widnym miejscu, gdyby były drzwi biurka musiałyby być na jakiejś innej ścianie bez okna zatem w ciemniejszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts