Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury na poddaszu

Recommended Posts

Ja to mam pecha, wprowadziłem się w listopadzie jeszcze nie mając ocieplenia a tu zima jak na syberii, teraz w lato znowu upały :-) A miało być jak co roku...

Ale post dotyczy temperatury na poddaszu.

Nie mam ocieplonych jeszcze 2 ścian w domu , front od wschodu i od ściana tylnia od zachodu. Dodatkowo w każdym pokoju na poddaszu 4 okna dachowe. Czytałem że okna bardzo nagrzewają pomieszczenia w lecie, działają wręcz jak grzejnik - zgadza się - norma to u mnie 30 stopni w chwili obecnej. Ale w garderobie w której nie ma żadnego okna temepratura jest tylko o 2 stopnie niższa pomimo drzwi zamkniętych.

Więc mając jakiekolwiek okna na poddaszu czy to pionowe czy połaciowe i tak jesteśmy narażeni na działanie słońca co przy upalnym lecie jest uciązliwe ale za to w pozostałych porach całkiem przyjemne.

Muszę założyć jeszcze markizy zewnętrzne - wtedy pewnie słońce nie będzie bezpośrednio ogrzewać pomieszczeń i będzie OK.

A jak u was??

michalsiak

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też myślę nad klimą, ale przeżyję w tym roku i zobaczę jakie będzie lato w przyszłym sezonie.

Martwi mnie tylko przy ewentualnym montażu prucie elewacji żeby ukryć rurki, no i do każdego pokoju trzeba osobną klimę i ciągnąć te wszystkie przewody.Na szczęśćie mam zaciagniętą tylko klejem więc ew. roweko można wyciąć ale w domu rewolucje robić ?

Żona mnie zabije :-)

michalsiak

ja nie miałem innego wyjścia. Całe mieszkanie jest na poddaszu, gdyby nie ona nie wytrzymałbym temperatur ponad 30 stopni :(

W pokojach od wschodu 25, wiec spokojnie. Ale zanim wykoncze 2 pokoje na poddaszu od strony zachowniej to chyba zainwestuje w agregat klimatyzacji. No ale to ok 10 tys za klime centralna w calym domu (ogrzewanie nadmuchowe).

Pzdr

Zrób sobie takie proste coś jak w tym artykule na pierwszym obrazku. Zawieś na hakach i wieszaj na lato i zimę, na jesień i wiosnę możesz demontować.

Wiem, piękne to nie jest, ale skuteczne.:)

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/ruchome-izolacje-cieplne/

dodam tylko że w skosach mam 25 cm wełny, w sufitach między 30 a 40 a na ścianie 20 cm.

Dochodzę do wniosku że przy pewnych panujących temperaturach bez klimatyzacji nie damy rady.

Zimą trzeba grzać, latem chłodzić.

Ciekawe ile mają na poddaszu stopni osoby które posiadają wentylację mechaniczną z GWC ?

michalsiak

Jeden z forumowiczów napisał jak sobie radzi z upałem w domu - wietrzy w nocy, w dzień zasłania okna i zamyka je. To działa odkąd tak traktuję okna na poddaszu, da się na górze żyć :) W każdym pomieszczeniu mam po jednym oknie połaciowym i w pokojach po jednym oknie. Od strony południowej drzwi balkonowe, które zasłaniam grubymi kotarami. Robi się cieniście ;) i od razu da się mieszkać. Nie mam ani reku ani innej wentylacji poza grawitacyjną

mam na wszystkich oknach żaluzje

Jak jest ciepło tak, jak teraz, to wystarczy pozamykać okna i zasłonić żaluzje, temp u mnie nie przekracza wtedy 24 st (dach 30 cm wełny, szczyty 15 styropianu).

Niestety, jak jest dziecko w domu, to żaluzje odsłania, no i robi się dramat, mamy nawet i 30 st. I jeszcze jedno dobija - w nocy temp nie spada. Jak były noce chłodne, to nawet jak się w dzień nagrzało, to w nocy się wywietrzyło.

Nie chcę zakładać klimy, na te dwa tygodnie w roku nie opłaca się.

Czy ma ktoś doświadczenia z takim przenośnym klimatyzatorem?

Wg mnie oplaca sie. Nawet na te 2,3 tygodnie w roku przez kilkanascie+ lat. Komfort mieszkania i spania + mozliwosc delikatnego podgrzania w okresach przejsciowych (wazne dla uzytkownikow systemow ogrzewania z duza bezwladnoscia jak np podlogowka).

Klima przenosna zamieni brak snu z powodu upalu na brak snu z powodu halasu....

Ja wieczorami wlaczam wentylacje z wtlaczaniem powietrza z zewnatrz, ale to za malo. Na pewno kupie agregat do domu, jak sie tylko z wazniejszych wydatkow odgrzebie. Komfort kosztuje...

Pozdrawiam

Klima przenosna zamieni brak snu z powodu upalu na brak snu z powodu halasu....

A to niekoniecznie. JAk pisałam, wystarczy okien nie otwierać i ciepło nie wchodzi. Ta izolacja, co mam spisuje się świetnie, więc gdybym schłodziła pokój przed snem, byłby chłodny do rana.

Więc taka przenośna klima byłaby rozwiązaniem, pod warunkiem, że ona w ogóle działa.

Użytkuje ktoś to? I jakie?

przenośny klimatyzator miałem jako pierwszy w pawilonie handlowym. Jest to totalne nieporozumienie. Jak już ktoś zauważył - podstawowa wada to hałas, drugą jest kiepska mimo wszystko wydajność. Półśrodek za połowę ceny stacjonarnej klimy którą użytkujesz nie w ciągu dwu tygodni w roku tylko najczęściej w okresie przejściowym - jesień zima wiosna. I bynajmniej nie by było chłodniej tylko do szybkiego dogrzania pomieszczeń zanim odpalisz CO. I wtedy docenisz co to jest klima.

Po zainstalowaniu w pawilonie stacjonarnej klimatyzacji w okresie do minus 10 stopni nie tylko gwarantuje mi komfort lecz także radykalnie zmniejszyła mi wydatki za ogrzewanie prądem.

Ach i jeszcze jedno - dostępne czasem "klimatyzatory" gdzie wlewa się wodę i działa tylko wentylator są moim zdaniem totalną bzdurą i nieporozumieniem - nic a nic nie dają

Sorry za mały OF o jakiej wentylacji tutaj piszesz.

Hej,

Mam ogrzewanie nadmuchowe z czerpnia zewnetrznego powietrza. Wiec w sezonie grzeje. Poza sezonem moge uzytkowac jako wentylacje mechaniczna nawiewna. A po zainwestowaniu 9-10kpln moge dolozyc 1 agregat i miec centralna klimatyzacje w calym budynku.

No ale na to jeszcze musze pare lat poczekac...... :(

Pzdr

Hej,

Mam ogrzewanie nadmuchowe z czerpnia zewnetrznego powietrza. Wiec w sezonie grzeje. Poza sezonem moge uzytkowac jako wentylacje mechaniczna nawiewna. A po zainwestowaniu 9-10kpln moge dolozyc 1 agregat i miec centralna klimatyzacje w calym budynku.

No ale na to jeszcze musze pare lat poczekac...... :(

Pzdr

i to jest dobry kierunek :))))))))))) i jak już w końcu podejmę się kolejnej własnej inwestycji już podjąłem decyzję - ogrzewanie nadmuchowe z jednostka klimatyzacji - Polski Komfort tym handluje i miałem styczność z kilkoma ich realizacjami - jestem za takim rozwiązaniem :) z podziałem na strefy dolną i górną (efekt obserwacji użytkowników - teraz żałują że tego nie uczynili :( )

i to jest dobry kierunek :))))))))))) i jak już w końcu podejmę się kolejnej własnej inwestycji już podjąłem decyzję - ogrzewanie nadmuchowe z jednostka klimatyzacji - Polski Komfort tym handluje i miałem styczność z kilkoma ich realizacjami - jestem za takim rozwiązaniem :) z podziałem na strefy dolną i górną (efekt obserwacji użytkowników - teraz żałują że tego nie uczynili :( )

No u mnie akurat inna firma robila, ale na pewno jestem zadowolony z efektu. Szkoda, ze na klime jeszcze mnie nie stac, ale przynajmniej jest nadzieja :D

No i nie ma u mnie strefy tylko reczna przepustnica - ciecie kosztow...

Pozdrawiam - troche zeszlismy z tematu autora....