orko 16.07.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 A poza tym zewnętrzne markizy, wewnętrzne nic nie dają. Ooo. A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.07.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Hej, Mam ogrzewanie nadmuchowe z czerpnia zewnetrznego powietrza. Wiec w sezonie grzeje. Poza sezonem moge uzytkowac jako wentylacje mechaniczna nawiewna. Pzdr OK teraz rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.07.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Ooo. A to dlaczego? a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi. Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno. Jak mi się nie chce ścian kuć...... Ledwo człowiek budowę skończył a już rozpieprzą ścianę A jak się ma taka klima przezścienna do mostków termicznych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 myślę że niewiele - wszak tylko dziurę ci w ścianie wiercą i pianują dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 16.07.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi. Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno. Jak mi się nie chce ścian kuć...... Ledwo człowiek budowę skończył a już rozpieprzą ścianę A jak się ma taka klima przezścienna do mostków termicznych??? Dokładnie!!! EZS jak znam życie to nie ostatnie kucie będzie w historii Twojego domku. Ciągle coś trzeba poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 16.07.2010 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 a są takie klimatyzatory gdzie mamy tylko jedną centralną jednostkę (to coś z wiatrakiem) do której podłączamy kilka tych urządzeń co wiszą w pokoju? Trochę by dziwnie wyglądało jakbym powiesił 4 takie jednostki na chacie albo raczej nie powiesił ale postawił pod ścianą. A może wystarczy na korytarzu centralnie powiesić? Da radę pokoje też schłodzić? U mnie 4 pokoje + łazienka ale w łazience to chyba nie trzeba wieszać klimy? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 16.07.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) a są takie klimatyzatory gdzie mamy tylko jedną centralną jednostkę (to coś z wiatrakiem) do której podłączamy kilka tych urządzeń co wiszą w pokoju? Trochę by dziwnie wyglądało jakbym powiesił 4 takie jednostki na chacie albo raczej nie powiesił ale postawił pod ścianą. A może wystarczy na korytarzu centralnie powiesić? Da radę pokoje też schłodzić? U mnie 4 pokoje + łazienka ale w łazience to chyba nie trzeba wieszać klimy? michalsiak Glownie chodzi o przewidzenie miejsca na kanaly - nadmuchy (jesli to ma miec sens) musza byc w poszczegolnych pomieszczeniach. Wiec albo nalezy pomyslec przy budowie (np w posadzce na parterze, albo nad regipsami na poddaszu) albo robic jakies myki z podwiszanymi sufitami. To a propos rozwiazania kanalowego. Mniejszych polaczen wymagaja bodajze multi-splity. Ale tam z kolei cena moze byc kosmiczna i nie daja mozliwosci wentylacji. Pzdr Edytowane 16 Lipca 2010 przez qqlio poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 jadac do Otwocka, lewa strona torow, stoi dom gdzie jedniostek jest 5 i jakos mieszkajacym to nie przeszkadza, bardziej liczy sie dla nich ich wlasna wygoda i komfort niz opinia sasiadow Po prostu nie mieli juz mozliwosci w domu z lat 50-tych zamontowac kanalow itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 16.07.2010 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 pewnie możliwość zamontowania kanałów bym miał bo przecież całe poddasze jest w sufitach podwieszonych , zresztą parter też ale jak wiadomo wiąże się to z częściową demolką w domu. A co ze zużyciem prądu? Wczoraj rozmawiałem z kolegą który klimatyzuje sobie sklep , ma 2 klimatyzatory i mówi że różnica w zużyciu prądu jest odczuwalna choć nie potrafił powiedzieć jaka kwota michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.07.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Zamiast tematu o temperaturze zrobił się temat o klimatyzacji Ale jak tak, to napiszcie wiecej. Co warto kupić? Myślę o stosunku cena / jakość. I ile to może kosztować? Na co patrzeć? Chodzi mi tylko o 3 pokoje na poddaszu. Dół jest chłodny samz siebie. Oczywięscie nie będę teraz na gwałt szukać firmy, poczekam sobie do jesieni, za rok też bedzie lato. Ale muszę podrążyć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 zdecydowalem się na wymianę Smasunga 2,7kW na LG nowej generacji, z jakimiś bajerami umożliwiającymi prace do minus 15 stopni, 5,6 kW cena atrakcyjna bo 3.200 plus montaż. Samsung pójdzie do mieszkania mojej mamy i spokojnie się wyrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusyitrole 17.07.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 A czy można połączyć klimatyzację w rekuperatorem? Chodzi o to czy można wykożystać kanały z rekuperatora do rozprowadzani chłodnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 a dlaczego by nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusyitrole 17.07.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 No nie wiem. CHodzi o to jak to technicznie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 w jakiś sposób trzeba wprowadzić wydmuchiwane zimne powietrze z klimy do kanałów nawiewnych - moim zdaniem wykonalne dla normalnego użytkownika co lubi majsterkować a jak to zrobić - to już inwencja wykonującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusyitrole 17.07.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Ja tam majsterkowiczem nie jestem... bo po prostu nie potrafię, ale myślę że jakiś jnstalator powinien sobie z tym poradzić. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 hmmm.... zrobić jakąś skrzynkę szczelnie obejmującą kanał wylotowy z klimy z drogiej strony z rura która przez trójnik wprowadzić do kanału nawiewnego - tak sobie to wymyśliłem na biegu Może jakoś inaczej, może kilka kanałów nawiewnych wychodzących z REKU wpuścić do takiej "przelotki" - sądzę że złota rączka coś wymyśli i wykona bez kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 17.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 po co łączyć klimatyzację z rekuperatorem - chłodnica kanałowa - w większości rekuperatorów sterowniki mają opcję chłodzenia - i wszysko działa Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 17.07.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Teraz tj. o 14.40 termometr zaokienny w cieniu pokazuje 38 st.Cw domy mamy następujące temp. (po kondygnacjach, idąc od dołu do góry):1. 23-25 st.C2. 28-29 st.C3. 29-30 st.C4. 30-31 st.C W łazienkach (od strony północnej) o 1-2 st.C mniej.Większość okien otworzonych = miły przeciąg. Zaskoczony jestem niezbyt wysoką temp. na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 darek - jakiej konstrukcji masz dach? Jaka pustkę miedzy poszyciem a izolacja i jak jest wentylowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts