Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury na poddaszu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ooo. A to dlaczego?

a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi.

Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno.

Jak mi się nie chce ścian kuć......

Ledwo człowiek budowę skończył a już rozpieprzą ścianę:rolleyes:

A jak się ma taka klima przezścienna do mostków termicznych???

a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi.

Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno.

Jak mi się nie chce ścian kuć......

Ledwo człowiek budowę skończył a już rozpieprzą ścianę:rolleyes:

A jak się ma taka klima przezścienna do mostków termicznych???

Dokładnie!!! EZS jak znam życie to nie ostatnie kucie będzie w historii Twojego domku. Ciągle coś trzeba poprawiać.

a są takie klimatyzatory gdzie mamy tylko jedną centralną jednostkę (to coś z wiatrakiem) do której podłączamy kilka tych urządzeń co wiszą w pokoju?

Trochę by dziwnie wyglądało jakbym powiesił 4 takie jednostki na chacie albo raczej nie powiesił ale postawił pod ścianą.

A może wystarczy na korytarzu centralnie powiesić? Da radę pokoje też schłodzić?

U mnie 4 pokoje + łazienka ale w łazience to chyba nie trzeba wieszać klimy?

michalsiak

a są takie klimatyzatory gdzie mamy tylko jedną centralną jednostkę (to coś z wiatrakiem) do której podłączamy kilka tych urządzeń co wiszą w pokoju?

Trochę by dziwnie wyglądało jakbym powiesił 4 takie jednostki na chacie albo raczej nie powiesił ale postawił pod ścianą.

A może wystarczy na korytarzu centralnie powiesić? Da radę pokoje też schłodzić?

U mnie 4 pokoje + łazienka ale w łazience to chyba nie trzeba wieszać klimy?

michalsiak

Glownie chodzi o przewidzenie miejsca na kanaly - nadmuchy (jesli to ma miec sens) musza byc w poszczegolnych pomieszczeniach.

Wiec albo nalezy pomyslec przy budowie (np w posadzce na parterze, albo nad regipsami na poddaszu) albo robic jakies myki z podwiszanymi sufitami.

To a propos rozwiazania kanalowego.

Mniejszych polaczen wymagaja bodajze multi-splity. Ale tam z kolei cena moze byc kosmiczna i nie daja mozliwosci wentylacji.

Pzdr

Edytowane przez qqlio
poprawka

pewnie możliwość zamontowania kanałów bym miał bo przecież całe poddasze jest w sufitach podwieszonych , zresztą parter też ale jak wiadomo wiąże się to z częściową demolką w domu.

A co ze zużyciem prądu? Wczoraj rozmawiałem z kolegą który klimatyzuje sobie sklep , ma 2 klimatyzatory i mówi że różnica w zużyciu prądu jest odczuwalna choć nie potrafił powiedzieć jaka kwota

michalsiak

Zamiast tematu o temperaturze zrobił się temat o klimatyzacji ;)

Ale jak tak, to napiszcie wiecej.

Co warto kupić? Myślę o stosunku cena / jakość. I ile to może kosztować? Na co patrzeć? Chodzi mi tylko o 3 pokoje na poddaszu. Dół jest chłodny samz siebie.

Oczywięscie nie będę teraz na gwałt szukać firmy, poczekam sobie do jesieni, za rok też bedzie lato. Ale muszę podrążyć temat.

hmmm.... zrobić jakąś skrzynkę szczelnie obejmującą kanał wylotowy z klimy z drogiej strony z rura która przez trójnik wprowadzić do kanału nawiewnego - tak sobie to wymyśliłem na biegu ;) Może jakoś inaczej, może kilka kanałów nawiewnych wychodzących z REKU wpuścić do takiej "przelotki" - sądzę że złota rączka coś wymyśli i wykona bez kłopotu

Teraz tj. o 14.40 termometr zaokienny w cieniu pokazuje 38 st.C

w domy mamy następujące temp. (po kondygnacjach, idąc od dołu do góry):

1. 23-25 st.C

2. 28-29 st.C

3. 29-30 st.C

4. 30-31 st.C

W łazienkach (od strony północnej) o 1-2 st.C mniej.

Większość okien otworzonych = miły przeciąg.

Zaskoczony jestem niezbyt wysoką temp. na poddaszu.