darek63 17.07.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 darek - jakiej konstrukcji masz dach? Jaka pustkę miedzy poszyciem a izolacja i jak jest wentylowana? Konstrukcja dachu tzw. "kryzysowa kombinacja alpejska" z roku 1989, specyfikując od dołu: - boazeria - łaty - deski (jedna do drugiej) - krokwie i pomiędzy nimi zamiennik wełny mineralnej ok. 12 cm (= czesanka włókiennicza) - deski bite co 30 cm - blacha ocynk felcowana pomalowana na czekoladowy brąz genialną farbą Makortix. Od dwóch ścian po ok. 1,5 mb deskowane do krokwi skosy bez wentylacji (ok 20% powierzchni), potem deskowanie sufitu przechodzi na jętki i tutaj pojawia się narastająca pustką do maks wysokości ok. 1,2 m. Dach mało nowoczesny (bo z minionej epoki) ale spełnia swoje zasadnicze funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.07.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi. Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno. Przy zewnętrznych markizach ( a takie kwestionowałaś) duża ilość promieni słonecznych jest odbijana zanim wejdą do środka. Stąd moje zdziwienie. najwyraźniej nie doczytałaś dokładnie! Wewnętrzne roletki wbrew pozorom też działają ( nie tak dobrze jak zewnętrzne ale zawsze coś)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.07.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 (edytowane) Połaczenie klimatyzacji z rekuperatorem nie jest takie proste z jednego powodu:klimatyzacja wymaga dużo większych przepływów powietrza niż wentylacja mechaniczna. A co za tym idzie trzeba zrobić recyrkulację i użyć większych kanałów.Ma to oczywiście pewne konsekwencje.Otóż kanały wykorzystywane w klimatyzacji powinny być czyszczone.I tym samym szlag trafia jedną z zalet wentylacji mechanicznej czyli brak konieczności czyszczenia kanałów!A jak ktoś je zrobił z flexów to po pierwszym czyszczeniu instalacja będzie nadawała się do kosza. Edytowane 17 Lipca 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.07.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 A czy można połączyć klimatyzację w rekuperatorem? Chodzi o to czy można wykożystać kanały z rekuperatora do rozprowadzani chłodnego powietrza. Każda duża firma od klimatyzacji ma w ofercie takie rozwiązania np Daikin, Mitsubishi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.07.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 i tu jest pies pogrzebany, sam mam zrobioną wentylację mechaniczną, i miałem w zamyśle zamontowanie klimatyzatora kanałowego, nawet tanim kosztem przerobic chciałem jakiegoś splita w kanałowy, ale że mam instalację z flexów to nie ma jej jak czyścić. Ktoś pytał o jedną jednostkę na zewnątrz (wymiennik) i kilka splitów w pokojach, i to jest chyba w miarę najlepsze rozwiązanie, bo każdy będzie sobie ustawiał temperatury pod siebie niezależnie, co w przypadku np. centralnej klimy połączonej z WM byłoby utrudnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.07.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 A przy jakich temp. na zew. te pomiary?Jesli przy 34 st. w cieniu aout,to zazdroszcze tego wyniku.Ja nie moge z reku i z gwc ,przy 34-33 st. w cieniu,zejsc ponizej 27-28 st.A z gwc wieje ok. 17,za reku 19-20,z anemo po poddaszu jakies 25-26....Mam zaizolowane rury welna dodatkowa,folia stretch,jedynie nie mam izolacji strychu pod ciemnymi dachowkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.07.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 A przy jakich temp. na zew. te pomiary?Jesli przy 34 st. w cieniu aout,to zazdroszcze tego wyniku.Ja nie moge z reku i z gwc ,przy 34-33 st. w cieniu,zejsc ponizej 27-28 st.A z gwc wieje ok. 17,za reku 19-20,z anemo po poddaszu jakies 25-26....Mam zaizolowane rury welna dodatkowa,folia stretch,jedynie nie mam izolacji strychu pod ciemnymi dachowkami. Z GWC nic więcej nie uzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.07.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Wiem ale zaintrygowal mnie post Kolegi Flashbacka.... poddasze zamieszkale, czerpnia "gruntowa", wentylacja mechaniczna przez ostatnie dni temperatura 19-21st.. nie wiem czy to komfort ale osobiscie czulem sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 18.07.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 temperatury jak wszedzie 28-35 19st na poddaszu w takie upaly z gwc? Bez zewnetrznych zaluzji na oknach? Jaka ekspozycja? Jaka masz temperatura powietrza z gwc. Jaka kubature pomieszczen tym obslugujesz i jaki masz przeplyw powietrza na godzine? Zestaw pytan na dobranoc Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.07.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 nie jestes pierwszym,ktory zadal to pytanie....;-)Flash,odpisz,bo to nie bedzie zapewne ostatnie pytanko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.07.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Cześć.W nawiązaniu do tematu - w nowym domu zastanawiam się nad roletami zewnętrznymi do okien połaciowych, ze względu właśnie na upały (teraz w domku na poddaszu nie da się wytrzymać - na dole 23st., a u góry ponad 30). Czy ktoś ma takie rolety - czy jest zadowolony ? No i, przede wszystkim, ile kosztują ? Bo trafiłem na wycenę 1500zł/sztukę, ale to dla mnie kosmos, wolę klimatyzator założyć....Pzdrowp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.07.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Dziwi Cie cena?Srednio,za jedno okno ,velux,cena ok. 1200 pln bez montazu.Mowie o wymiarze M08.Ja za rok zakladam 5 takich rolet,gdyz wew. systemowe dzialaja ale zaslaniajaco,wpuszczaja cieplo do srodka,na dole,gdzie mam rolety zew. na elewacyjne okna,wiem,ze to ma sens.Komfort i udziwnienia kosztuja,z tym sie zawsze nalezy liczyc....Mowie o wersji manual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 19.07.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przy ponad 32 stopniach na parterze 27 na pietrze kolo 30. Ja mam rolety zewnetrzne Fakro - cena kolo 200 PLN za sztuke, w zaleznosci od modelu odbijaja 75-85 % swiatla i to zdecydowanie czuc. Bez roletek zewnetrznych nie dalo sie wytrzymac na poddaszu. Mimo tego ze trzeba zwijac jak wieje bo halasuja to zdecydowanie polecam. Nie mam ocieplonych skosow na strychu (folia + czarna dachowka) i mimo prawie 40 welny cm na podlodze to komfort na poddaszu jest zdecydowanie gorszy. Rekuperator przy tych temp sie slabo sprawdza bo nie da tyle co otwarte okno w nocy. Lookita napisz jak masz rozwiazane GWC bo wlasnie sie zastanawiam czy nie zakopac rury czy ocieplac skosy. Kurcze a moglem wziac reku z chlodzeniem z wezownicy zamiast comfoair. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.07.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 To w końcu te rolety (na okna dachowe) są w granicach 200 czy 1200 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.07.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Połaczenie klimatyzacji z rekuperatorem nie jest takie proste z jednego powodu: klimatyzacja wymaga dużo większych przepływów powietrza niż wentylacja mechaniczna. A co za tym idzie trzeba zrobić recyrkulację i użyć większych kanałów. Ma to oczywiście pewne konsekwencje. Otóż kanały wykorzystywane w klimatyzacji powinny być czyszczone. I tym samym szlag trafia jedną z zalet wentylacji mechanicznej czyli brak konieczności czyszczenia kanałów! A jak ktoś je zrobił z flexów to po pierwszym czyszczeniu instalacja będzie nadawała się do kosza. A dlaczego uzywanie klimatyzacji zmienia koniecznsoc (lub jej brak) czyszczenia kanalow w porownaniu do zwyklej wymiany powietrza? O ile jeszcze moge to jescze jakos zrozumiec dla nawilzacza, to dla klimatyzacji nie za bardzo. I tak z ciekawosci - w czym problem z flexami? O te karby chodzi? Mam akurat zwykle prostokatne kanaly z nierdzewki, ale chyba flexy nie powoduja az takich problemow.... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.07.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 To w końcu te rolety (na okna dachowe) są w granicach 200 czy 1200 zł ? Rolety 1200, markizy 200. Osobiście mam markizy od strony południowej i sprawdzają się naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.07.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Rolety 1200, markizy 200. Osobiście mam markizy od strony południowej i sprawdzają się naprawdę dobrze. Dzięki, jakoś nie trafiłem wcześniej na informację o markizach zewnętrznych, jeśli są o tyle tańsze to faktycznie pomyślę nad tym. Choć kusi mnie zaciemnienie sypialni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.07.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) Dzięki, jakoś nie trafiłem wcześniej na informację o markizach zewnętrznych, jeśli są o tyle tańsze to faktycznie pomyślę nad tym. Choć kusi mnie zaciemnienie sypialni... Przy markizach zewnętrznych jest wyraźnie ciemniej (jest opcja markizy zupełnie nie przepuszczającej światła i przepuszczającej część. Ja mam te drugie) ale światła nie trzeba świecić. Jak chcesz zaciemnić możesz dołożyć roletki wewnętrzne nie przepuszczające światła i według potrzeby opuszczać jedne lub drugie, a czasem obie na raz. Edytowane 19 Lipca 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.07.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przy markizach zewnętrznych jest wyraźnie ciemniej (jest opcja markizy zupełnie nie przepuszczającej światła i przepuszczającej część. Ja mam te drugie) ale światła nie trzeba świecić. Jak chcesz zaciemnić możesz dołożyć roletki wewnętrzne nie przepuszczające światła i według potrzeby opuszczać jedne lub drugie, a czasem obie na raz. A czy te markizy są kłopotliwe w używaniu ? W sensie zasłaniania/odsłaniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.07.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Niestety trzeba to robić przy otwartym oknie, ale w czasie tych upałów są u mnie cały czas zasłonięte. Nie jest to jakimś wielkim kłopotem. Z markizami okna mogą być otwierane a nadal markiza działa. Ja jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts