Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury na poddaszu

Recommended Posts

darek - jakiej konstrukcji masz dach? Jaka pustkę miedzy poszyciem a izolacja i jak jest wentylowana?

Konstrukcja dachu tzw. "kryzysowa kombinacja alpejska" z roku 1989, specyfikując od dołu:

- boazeria

- łaty

- deski (jedna do drugiej)

- krokwie i pomiędzy nimi zamiennik wełny mineralnej ok. 12 cm (= czesanka włókiennicza)

- deski bite co 30 cm

- blacha ocynk felcowana pomalowana na czekoladowy brąz genialną farbą Makortix.

Od dwóch ścian po ok. 1,5 mb deskowane do krokwi skosy bez wentylacji (ok 20% powierzchni), potem deskowanie sufitu przechodzi na jętki i tutaj pojawia się narastająca pustką do maks wysokości ok. 1,2 m.

Dach mało nowoczesny (bo z minionej epoki) ale spełnia swoje zasadnicze funkcje.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a dlatego, że to cieplo już ci wzazło przez okna. A że masz roletkę od wewnątrz, to tylko tyle, że słońce nie razi.

Przy zewnętrznych niedopuszczasz ciepła do okna i jest chłodno.

Przy zewnętrznych markizach ( a takie kwestionowałaś) duża ilość promieni słonecznych jest odbijana zanim wejdą do środka. Stąd moje zdziwienie.

najwyraźniej nie doczytałaś dokładnie!

Wewnętrzne roletki wbrew pozorom też działają ( nie tak dobrze jak zewnętrzne ale zawsze coś)!

Połaczenie klimatyzacji z rekuperatorem nie jest takie proste z jednego powodu:

klimatyzacja wymaga dużo większych przepływów powietrza niż wentylacja mechaniczna. A co za tym idzie trzeba zrobić recyrkulację i użyć większych kanałów.

Ma to oczywiście pewne konsekwencje.

Otóż kanały wykorzystywane w klimatyzacji powinny być czyszczone.

I tym samym szlag trafia jedną z zalet wentylacji mechanicznej czyli brak konieczności czyszczenia kanałów!

A jak ktoś je zrobił z flexów to po pierwszym czyszczeniu instalacja będzie nadawała się do kosza.

Edytowane przez orko

i tu jest pies pogrzebany, sam mam zrobioną wentylację mechaniczną, i miałem w zamyśle zamontowanie klimatyzatora kanałowego, nawet tanim kosztem przerobic chciałem jakiegoś splita w kanałowy, ale że mam instalację z flexów to nie ma jej jak czyścić. Ktoś pytał o jedną jednostkę na zewnątrz (wymiennik) i kilka splitów w pokojach, i to jest chyba w miarę najlepsze rozwiązanie, bo każdy będzie sobie ustawiał temperatury pod siebie niezależnie, co w przypadku np. centralnej klimy połączonej z WM byłoby utrudnione

A przy jakich temp. na zew. te pomiary?Jesli przy 34 st. w cieniu aout,to zazdroszcze tego wyniku.Ja nie moge z reku i z gwc ,przy 34-33 st. w cieniu,zejsc ponizej 27-28 st.A z gwc wieje ok. 17,za reku 19-20,z anemo po poddaszu jakies 25-26....Mam zaizolowane rury welna dodatkowa,folia stretch,jedynie nie mam izolacji strychu pod ciemnymi dachowkami.:-)

A przy jakich temp. na zew. te pomiary?Jesli przy 34 st. w cieniu aout,to zazdroszcze tego wyniku.Ja nie moge z reku i z gwc ,przy 34-33 st. w cieniu,zejsc ponizej 27-28 st.A z gwc wieje ok. 17,za reku 19-20,z anemo po poddaszu jakies 25-26....Mam zaizolowane rury welna dodatkowa,folia stretch,jedynie nie mam izolacji strychu pod ciemnymi dachowkami.:-)

Z GWC nic więcej nie uzyskasz.

Cześć.

W nawiązaniu do tematu - w nowym domu zastanawiam się nad roletami zewnętrznymi do okien połaciowych, ze względu właśnie na upały (teraz w domku na poddaszu nie da się wytrzymać - na dole 23st., a u góry ponad 30).

Czy ktoś ma takie rolety - czy jest zadowolony ? No i, przede wszystkim, ile kosztują ? Bo trafiłem na wycenę 1500zł/sztukę, ale to dla mnie kosmos, wolę klimatyzator założyć....

Pzdr

owp

Dziwi Cie cena?Srednio,za jedno okno ,velux,cena ok. 1200 pln bez montazu.Mowie o wymiarze M08.Ja za rok zakladam 5 takich rolet,gdyz wew. systemowe dzialaja ale zaslaniajaco,wpuszczaja cieplo do srodka,na dole,gdzie mam rolety zew. na elewacyjne okna,wiem,ze to ma sens.Komfort i udziwnienia kosztuja,z tym sie zawsze nalezy liczyc....Mowie o wersji manual :-)

Przy ponad 32 stopniach na parterze 27 na pietrze kolo 30.

Ja mam rolety zewnetrzne Fakro - cena kolo 200 PLN za sztuke, w zaleznosci od modelu odbijaja 75-85 % swiatla i to zdecydowanie czuc. Bez roletek zewnetrznych nie dalo sie wytrzymac na poddaszu. Mimo tego ze trzeba zwijac jak wieje bo halasuja to zdecydowanie polecam.

Nie mam ocieplonych skosow na strychu (folia + czarna dachowka) i mimo prawie 40 welny cm na podlodze to komfort na poddaszu jest zdecydowanie gorszy. Rekuperator przy tych temp sie slabo sprawdza bo nie da tyle co otwarte okno w nocy.

Lookita napisz jak masz rozwiazane GWC bo wlasnie sie zastanawiam czy nie zakopac rury czy ocieplac skosy. Kurcze a moglem wziac reku z chlodzeniem z wezownicy zamiast comfoair.

Połaczenie klimatyzacji z rekuperatorem nie jest takie proste z jednego powodu:

klimatyzacja wymaga dużo większych przepływów powietrza niż wentylacja mechaniczna. A co za tym idzie trzeba zrobić recyrkulację i użyć większych kanałów.

Ma to oczywiście pewne konsekwencje.

Otóż kanały wykorzystywane w klimatyzacji powinny być czyszczone.

I tym samym szlag trafia jedną z zalet wentylacji mechanicznej czyli brak konieczności czyszczenia kanałów!

A jak ktoś je zrobił z flexów to po pierwszym czyszczeniu instalacja będzie nadawała się do kosza.

A dlaczego uzywanie klimatyzacji zmienia koniecznsoc (lub jej brak) czyszczenia kanalow w porownaniu do zwyklej wymiany powietrza?

O ile jeszcze moge to jescze jakos zrozumiec dla nawilzacza, to dla klimatyzacji nie za bardzo.

I tak z ciekawosci - w czym problem z flexami? O te karby chodzi? Mam akurat zwykle prostokatne kanaly z nierdzewki, ale chyba flexy nie powoduja az takich problemow....

Pzdr

Rolety 1200, markizy 200.

Osobiście mam markizy od strony południowej i sprawdzają się naprawdę dobrze.

Dzięki, jakoś nie trafiłem wcześniej na informację o markizach zewnętrznych, jeśli są o tyle tańsze to faktycznie pomyślę nad tym. Choć kusi mnie zaciemnienie sypialni... :)

Dzięki, jakoś nie trafiłem wcześniej na informację o markizach zewnętrznych, jeśli są o tyle tańsze to faktycznie pomyślę nad tym. Choć kusi mnie zaciemnienie sypialni... :)

Przy markizach zewnętrznych jest wyraźnie ciemniej (jest opcja markizy zupełnie nie przepuszczającej światła i przepuszczającej część. Ja mam te drugie) ale światła nie trzeba świecić. Jak chcesz zaciemnić możesz dołożyć roletki wewnętrzne nie przepuszczające światła i według potrzeby opuszczać jedne lub drugie, a czasem obie na raz.

Edytowane przez Liwko

Przy markizach zewnętrznych jest wyraźnie ciemniej (jest opcja markizy zupełnie nie przepuszczającej światła i przepuszczającej część. Ja mam te drugie) ale światła nie trzeba świecić. Jak chcesz zaciemnić możesz dołożyć roletki wewnętrzne nie przepuszczające światła i według potrzeby opuszczać jedne lub drugie, a czasem obie na raz.

A czy te markizy są kłopotliwe w używaniu ? W sensie zasłaniania/odsłaniania.