Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Piotrka

Recommended Posts

Witam i na mnie przyszła kolej na pisanie dziennika.

Wraz z żoną kupiliśmy działkę w Duczkach koło Wołomina w grudniu 2009 roku.

http://a.imageshack.us/img4/5703/56733402.jpg

wtedy wyglądała mniej więcej tak.

Działka w kształcie prostokąta o wymiarach 24x42, o powierzchni 1030 m2

Edytowane przez Piterek_Wołomin

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działkę kupiliśmy po dość okazyjnej cenie, jednak nie miała warunków zabudowy. Pomyślałem to nic takiego zaliczę kilka urzędów i załatwię wszystko, jednak nie zdawałem sobie sprawy jak załatwia się takie sprawy w Wołominie.:) :bash:

W pierwszej kolejności załatwiłem mapy do celów projektowych u geodety- mapki miałem już 30 grudnia. Następnie na początku stycznia złożyłem wnioski o warunki przyłączy w gazowni, elektrowni i wodociągach oraz w gminie warunki zjazdu z drogi. Jaki to miało przebieg nie będę opisywał bo wspomnienia te wywołują u mnie napad szału.

Szczęśliwie 19 lutego złożyłem w urzędzie wniosek o wydanie warunków zabudowy.

W czasie gdy urzędnicy w pocie czoła uwijali się nad moim wnioskiem zdążył stopnieć śnieg i już korciło żeby porobić coś na działce. Zaczęliśmy od wycięcia brzózek których było aż 13 sztuk, u sąsiadów po obu stronach tylko po 2 no ale trzeba było coś z nimi zrobić. Jednego popołudnia razem ze szwagrem i teściem uzbrojeni w piłę spalinową, siekiery i piły zabraliśmy się do wycinki. Po paru godzinach drzewa leżały pocięte na kawałki z poodcinanymi gałęziami.

Następnie przyszła kolej na wytyczenie działki, sąsiad obok też chciał wytyczyć swoją działkę, zatrudniliśmy geodetę który robił mi mapy ze względu że działki są obok siebie policzył nam troszkę taniej tj. 400 zł, jakieś 40 min później mieliśmy już powbijane i pomalowane na czerwono kołki.

Z obawy żeby ktoś sobie tych kołków nie poprzestawiał w ramach żartu w inne miejsce zabrałem się do stawiania prowizorycznego ogrodzenia. Zakupiłem w tym celu używane stemple budowlane, siatkę leśną, skoble- takie specjalne zagięte gwoździe do przybijania siatki, oraz dołownik- taki świder do wiercenia otworów no i niezawodny szpadel.

Wiercenie 34 dołków na głębokość około 1 metra zajęła niecałe 3 godziny. Wstawienie stempli i zasypanie trochę ponad godzinę, a oto efekt:

http://a.imageshack.us/img801/2342/31430267.jpg

http://a.imageshack.us/img191/8014/92549836.jpg

http://a.imageshack.us/img59/8420/32478937.jpg

Następnym etapem było rozciągnięcie 130mb siatki, zajęło to parę ładnych godzin ponieważ robiłem to sam, a dodatkowo sąsiad po swojej stronie wstawił słupki metalowe i siatkę trzeba było przywiązywać drutem co było dość czasochłonne. Poniżej efekt całego dnia pracy

http://a.imageshack.us/img196/6727/52302217.jpg%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us"]http://a.imageshack.us/img196/6727/52302217.jpg

http://a.imageshack.us/img251/7494/23600409.jpg%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us"]http://a.imageshack.us/img251/7494/23600409.jpg

http://a.imageshack.us/img806/6006/10379159.jpg%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us"]http://a.imageshack.us/img806/6006/10379159.jpg

http://a.imageshack.us/img291/9263/52452998.jpg%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us"]http://a.imageshack.us/img291/9263/52452998.jpg

Jest już połowa lipca a ja w dalszym ciągu jestem na etapie czekania na warunki zabudowy- Wołomińscy urzędnicy są naprawdę zapracowani ale już prawie kończą i mam nadzieję, że w piątek już dostanę WZ. W między czasie byliśmy już u architekta i wstępnie porozmawialiśmy o tym co chcemy budować, będzie to trochę zmodyfikowany projekt APIS 3. Mi chyba też troszkę się udzieliło od urzędników i troszkę się ociągam, ogrodzenie jest ale jeszcze nie ma bramy, ale wszystko jest na dobrej drodze i lada dzień powinna ona powstać.

19 Lipca równo po 5 miesiącach warunki zabudowy były gotowe, ale to tyle z dobrych wiadomości, bardzo miła pani oznajmiła, że teraz jeszcze muszę poczekać 2 tyg. w celu uprawomocnienia się decyzji. Normalne szlak mnie już trafia :bash:. No ale nic nie poradzę muszę cierpliwie czekać, zobaczymy co będzie za 2 tygodnie.

• 1 month później...
Po prawie 2 miesięcznej przerwie kolejny etap "załatwiania papierków" mam już za sobą, dzisiaj odebraliśmy projekt budynku. Domek rysował nam pan Dariusz z Wołomina, jestem bardzo zadowolony z tego architekta i szczerze mogę go polecić, szybki, terminowy, myślę, że atrakcyjny cenowo dla zainteresowanych służę namiarami. Teraz czeka mnie kolejny etap męki z urzędami- wniosek o PnB myślę, że jutro albo w piątek przejdę się do starostwa. Zobaczymy ile teraz będę czekał mam nadzieję, że nie dłużej niż ustawowe 65 dni.

• 4 weeks później...
Wczoraj podreptałem (na szczęście mam blisko) do starostwa celem dowiedzenia się jak się miewa moje pozwolenie- jak składałem wniosek Pani która go przyjmowała oświadczyła, że mogę się dowiedzieć po 3-ech tygodniach, no to się dowiedziałem od Pani siedzącej obok w bardzo miły urzędniczy sposób iż jej koleżanka jest na urlopie i wróci za tydzień i tak w ogóle to jak ja śmiem zakłócać im przygotowania do weekendu no tak już był piątek i było po 14-ej trzeba już powoli się przygotowywać do wyjścia, więc uciekłem żeby nie denerwować urzędniczek bo jeszcze mi wcisną wniosek gdzieś pod jakąś stertę papierów i dopiero sobie poczekam. Za tydzień znowu tam pójdę a potem to już co drugi dzień będę ich gnębił.

• 4 weeks później...

• 3 weeks później...
Dzisiaj uprawomocniło się moje PnB. Szybko pobiegłem do GAZ Media celem przedstawienia im owego dokumentu, żeby mogli ruszyć sprawy związane z projektem gazociągu. Ku mojemu zdziwieniu sprawa jest już w toku część papierów jest już załatwiona i czas przyłączenia znacznie się skrócił, przy "dobrych wiatrach" może będę miał gaz w lato, a najpóźniej na jesieni. Zamówiłem od razu projekt instalacji niskiego ciśnienia- mówiąc po ludzku instalację od skrzynki do budynku i w budynku. Pożyjemy zobaczymy jak wywiążą się z terminów bo z tym to baaaaardzo ciężko.

A teraz trochę postraszę przyszłych inwestorów zestawieniem kosztów, zaznaczając, że mam tylko stos papierów, a zapomniałem mam prowizoryczne ogrodzenie działki.

Działka 126 tyś.

Prowizja agencji 3,200 zł

Notariusz 4,948 zł

Mapy do celów projektowych 550 zł

Wrysowanie budynku na mapie do wniosku do elektrowni 50 zł

Opłata przyłączeniowa w elektrowni 1746,66 zł

Wniosek o warunki przyłącza wodociągi 66 zł

Dodatkowe mapy- większy format do Warunków Zabudowy 70 zł

Udział w kosztach budowy gazociągu 1,600 zł

Projekt instalacji niskiego ciśnienia gazu 976 zł

Indywidualny projekt budynku z adaptacją 4000 zł

Wytyczenie granic działki 200 zł

Ogrodzenie tymczasowe- stemple budowlane i siatka leśna + szpadel, świder, gwoździe itp. 1000 zł

Co daje nam łączny koszt nie licząc działki 18,250 zł, dodam jeszcze że minęło 11 m-c, na załatwienie powyższych spraw. A więc, jak budować to tylko w Wołominie :bash: ;)

• 2 weeks później...

D zisiaj kolejny dzień z serii "wizyty w urzędach", musiałem w starostwie złożyć w niosek o dopisanie żony do decyzji o PnB, nie można było wpisać nas oboje od razu ponieważ w warunkach zabudowy wpisany byłem tylko ja. Godzinka wypełniania wniosków, oświadczeń i druczków i może w przyszłym tygodniu na pozwoleniu będziemy oboje.

Chyba muszę zgłosić do ochrony środowiska fakt marnowania ogromnych ilości papieru w urzędach co nie jest pro ekologiczne, a przecież jest teraz moda na ekologię :).

Od dzisiaj będzie też projektować się przyłącze wody, oczywiście nie obyło by się bez wkur.... inwestora, Pani zajmująca się projektem pocieszyła mnie, że moja mapa do celów projektowych jest już strasznie leciwa (grudzień 2009) i może nie przejść a wtedy kolejne 600 zł za nowe mapy. To już paranoja co sobie wymyślają, nic się nie zmieniło nawet śnieg leży tak jak leżał w czasie kiedy była robiona :bash::mad:. No ale zobaczymy może się uda i nie będą potrzebne nowe mapy.

• 3 weeks później...

Dzisiaj kolejny mały krok do przodu- odebrałem projekt instalacji niskiego ciśnienia

http://img9.imageshack.us/img9/2544/beztytuu2oc.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/1747/beztytuu3mw.jpg

Dostałem od razu ofertę na wykonanie tej instalacji i chociaż nie orientowałem się ile może kosztować wydało mi się że, 7tyś. to troszkę dużo, zobaczymy jak już będę miał projekt przyłącza wody to wyślę parę zapytań o wycenę do innych wykonawców. Ostatecznie nie wiem czy będzie robiony ten odcinek do kuchni bo jeszcze kwestia jaką kuchenkę będziemy mieli jest nie rozstrzygnięta, bez tego odcinka na pewno będzie dużo taniej to prawie 1/2 całej instalacji. No i jeżeli GAZ Media wykonuje przyłącze załatwia wszystkie sprawy urzędowo-formalne. Jeżeli ktoś ma skalę porównawczą będę wdzięczny za informacje.

• 3 weeks później...

Dzisiaj rozstrzygnął się konkurs na naszego wykonawcę. W konkursie brała udział jedna ekipa i oczywiście wygrała :D, budowę domu zleciliśmy szwagrowi mojego szwagra, może nie jest to najtańszy wykonawca w naszej okolicy ale zajmuje się wszystkim kompleksowo no i mam do niego pełne zaufanie.

Koszt robocizny stanu surowego otwartego z więźbą i deskowaniem wycenił na 50 tyś. - po drobnym rabacie znajomościowym, cena chyba ze średniego pułapu. W cenie robocizny mam kontener/garaż na magazynek, kibelek oraz pełną organizację logistyczną.

Materiały wycenił na 110 tyś netto ale większość z nich będzie kupował po cenach netto więc vat-u dużo mi nie dojdzie.

Dach będzie liczony oddzielnie ale przy kryciu blachodachówką koszt 1m2 z łatami, folią, obróbkami i całą resztą to około 100 zł czyli około 30 tyś z oknami połaciowymi.

Żeby zabezpieczyć się na wypadek wzrostu cen część materiałów np. cegłę, stal będzie kupował już teraz ponieważ ma możliwość zamówienia na składzie bez odbierania towaru więc nie ma strachu, że cegły dostaną nóżek.

Kolejny etap urzędowy zaliczony, nudziło mi się w domu to poszedłem sobie do starostwa, odwiedzić sympatyczne panie i dać im trochę roboty, złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę instalacji gazowej. Zawsze jedna sprawa w urzędzie mniej gdy później będzie zamieszanie z budową. Czekam cierpliwie miesiąc- taki ambitny termin narzuciła sobie pani urzędniczka. Może i się wyrobi, już mnie znają i wiedzą, że ja mam czas i nie dzwonię, bo przez telefon można każdy kit wcisnąć, tylko chodzę osobiście a potrafię być tam co drugi dzień :)

• 3 weeks później...

Organizacja i przygotowania do budowy cały czas posuwają się do przodu, rozstrzygnęły się dwa konkursy.

Pierwszy na wykonawcę instalacji elektrycznej i hydraulicznej, do konkursu startował standardowo jeden kandydat i oczywiście wygrał :). Może znalazł bym kogoś tańszego ale wiem, że ten mnie nie oszuka i jeżeli chciałem przewody elektryczne czy rury PCV porządne to takie będę miał, a nie chińszczyznę w cenie chociażby polskich materiałów.

Do drugiego konkursu startowało tym razem 3 kandydatów: Milenium, ING i PeKaO S.A. wygrało PeKaO i nie tylko dlatego, że moja żona tam pracuje:), ale ich oferta była najkorzystniejsza rozpatrując ofertę całościowo, jest kilka głupich moim zdaniem wymogów ale jakoś to przeżyję. Mamy już prawie cały komplet dokumentów i pewnie jeszcze w tym tygodniu złożymy wniosek.

Prawdopodobnie będziemy robić też pierwsze zakupy budowlane, nasz "deweloper" zrobił rozeznanie i ma cynki co może zdrożeć w najbliższym czasie, więc co się da kupimy już teraz. Mamy się dzisiaj z nim spotkać i ma powiedzieć co i za ile, może już będę mógł umieścić pierwsze zestawienie kosztów budowy.

• 2 weeks później...

Chciałbym napisać, że zaczynamy budować ale niestety jeszcze muszę poczekać więc ponudzę trochę o postępach papierkowych. Wczoraj odebrałem projekt przyłącza wody za jedyne 965 zł, całe szczęście, że nie muszę mieć pozwolenia na budowę, chociaż już nawet przyzwyczaiłem się trochę do latania do starostwa. Czekam jeszcze na zgodę na zajęcie pasa drogi żebym mógł rozkopać drogę celem położenia wodociągu.

Dzisiaj przyjechał rzeczoznawca który będzie robił operat do banku, pstryknął parę fotek, opisał budynek, powierzchnię pomieszczeń, porozmawialiśmy trochę o standardzie w jakim będzie dom wykończony i pojechał, a bank zainkasował 826 zł za tą usługę.

Sumując koszta jakie poniosłem na sprawy papierkowe wychodzi 20241,66 zł i nadal działka stoi pusta- nie licząc śniegu, paru badyli i słoika (zapewne własność któregoś sąsiada).