OHIHO 25.08.2010 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Gustak Fijak podałeś za mało argumentów świadczących o wyższości betonu komórkowego. Nie ukrywam, że jestem uprzedzona do tego materiału i szukam lepszego rozwiązania. Fachowość murowania z Porothermu z jaką miałam okazję się spotkać pozostawiała wiele do życzenia, choć uważam, że jest to świetny materiał. Stąd zainteresowanie innymi materiałami: kermazytobetonem i silką (patrz wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163717-Silikat-czy-keramzytobeton&p=4206279#post4206279). Bardzo trudno jest przekonać kogoś do swoich racji, zwłaszcza jeśli tak drastycznie się róźnią. Dla jednych priorytetem jest jak najcieplejsza przegroda dla innych "zdrowy" dom. W tym przypadku pierwsze gwarantuje BK a drugie pozostałe materiały, które wymieniłam. Coś kosztem czegoś - każdy może wybierać. Ja zdecydowałam się na chłodniejszy ale zdrowszy materiał. Gdyby beton komórkowy był idelany szybko wyparlby z rynku pozostałe materiały - a tak nie jest. Warto też odpowiedzieć sobie na pytanie z czego budują dla siebie domy budowlańcy, architekci, konstruktorzy (na pewno macie takich wśród znajomych)... Odnośnie formy wypowiedzi i reklamy, którą niby uprawiam. Bardziej jest to antyreklama BK i propagowanie innych materiałów Jaki niby miałabym mieć w tym cel nie wiem? A piszę jak piszę - tak mnie nauczono i nie zastanawiam się nad tym. Nie sądzę też iż jest to ładnie i ze smakiem... tak góra na 4+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 25.08.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 marysia2009: moje porównania? To nie są moje porównania, nie mam jak tych porównań zrobić. To są wyniki fachowych porównań Ale rozumiem, że reklamując łapiecie się każdej deski ratunku Kuba. Ja nie reklamuje zadne go materialu. A dom dlatego wybudowalem z keramzytobetonu gdyz opinie o tym materiale uslyszalem od ludzi mieszkajacych w skandynawi. A tam keramzyt jest stosowany w budownictwie od kilkudziesieciu lat i nikt na niego nie narzeka . A co do betonu komurkowego dlamnie rowniez jest to szmelc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OHIHO 25.08.2010 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 marysia2009 napisz coś więcej o swoim domu. Jak długo w nim mieszkacie i jak się sprawuje? Czym ocieplaliście? Czy były jakieś problemy przy murowaniu? Ja mam możliwość kupić bloczki keramzytobetonowe na bazie jakiejś włosiej technologii, możliwie jak najbardziej ekologiczne - bez barwników. Taki bloczek jest szarobrudny (wizualnie jak BK - hehehe). Jakiekolwiek sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 25.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 OHIHO. Dom jest jeszcze w trakcie budowy. Bedziemy ocieplac welna mineralna okolo 20cm grubosci.Styropian wedlug mnie nadaje sie na ocieplenie podlogi a nie scian. Nie oddycha. Z murowaniem nie bylo zadnego problemu, murowalem na zaprawe wapieno cemetowa a co trzecia warstwe przezbroilem drutem. Wedlug zalecen producenta. Sciany przestaly cala zime (zima byla dluga)bez zabespieczen i bez wylanego wieca i poza jednym peknieciem pustaka pod ponad dwu metrowej dlugosci oknem (nie bylo zrobionego zbrojenia z drutu) . Nic ze scianami powaznego sie nie stalo. Ja chce miec w domu zdrowy klimat a nie plesn i wilgoc dlatego wybralem ten material (nastepny dom bedzie kostrukci szkieletowej ) Kolor bloczka nie ma znaczenia wazne zeby to byl keramzyt a nie zuzel. Silka tez jest dobrym materialem. Zycze powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OHIHO 26.08.2010 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 marysia2009 widzę, że wybieramy te same materiały z tych samych względów. U nas też w planach wełna, choć nie wiem czy aż 20cm bo planujemy elewację z płytek klinkierowych, drewna i tynku a słyszałam opinie, że duże powierzchnie z klinkieru wykluczją izolację większą niż 15cm - więc możliwe, że z czegoś będziemy musieli zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.08.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Gustak Fijak podałeś za mało argumentów świadczących o wyższości betonu komórkowego. Nie ukrywam, że jestem uprzedzona do tego materiału i szukam lepszego rozwiązania. nie musze podawac argumentow bo nie jestem ich rzecznikiem, sama je znajdz wszak Ty szukasz najlepszego rozwiazania ja dziele sie opinia na temat BK w stosunku do keramzytobetonu, z ktorego stawiana budynki PGRowskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.08.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) ...murowalem na zaprawe wapieno cemetowa a co trzecia warstwe przezbroilem drutem. ... dlatego wybralem ten material ) dziekujemy panu pni marysia2009 za rzeczowe wyjasnienie tematu nawet nie potraficie klamac piszac z pozycji firmy specjalizujacej sie w keramzytobetonie smierdzi mi ten watek... Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Gustaw Fijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OHIHO 26.08.2010 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 dziekujemy panu pni marysia2009 za rzeczowe wyjasnienie tematu nawet nie potraficie klamac piszac z pozycji firmy specjalizujacej sie w keramzytobetonie smierdzi mi ten watek... Gustaw Fijak na podstawie tego co napisłeś w tym temacie bez zastanowienia można wskazać osobę, która zajmuje się reklamą na forum. Manipulujesz cudzymi wypowiedziami i wkłądasz w usta marysia2009 słowa, które nie padły w takiej formie: Napisałeś: Napisał marysia2009 ...murowalem na zaprawe wapieno cemetowa a co trzecia warstwe przezbroilem drutem. ... dlatego wybralem ten material ) Podczas gdy wypowiedź brzmiała tak: OHIHO. Dom jest jeszcze w trakcie budowy. Bedziemy ocieplac welna mineralna okolo 20cm grubosci.Styropian wedlug mnie nadaje sie na ocieplenie podlogi a nie scian. Nie oddycha. Z murowaniem nie bylo zadnego problemu, murowalem na zaprawe wapieno cemetowa a co trzecia warstwe przezbroilem drutem. Wedlug zalecen producenta. Sciany przestaly cala zime (zima byla dluga)bez zabespieczen i bez wylanego wieca i poza jednym peknieciem pustaka pod ponad dwu metrowej dlugosci oknem (nie bylo zrobionego zbrojenia z drutu) . Nic ze scianami powaznego sie nie stalo. Ja chce miec w domu zdrowy klimat a nie plesn i wilgoc dlatego wybralem ten material (nastepny dom bedzie kostrukci szkieletowej ) Kolor bloczka nie ma znaczenia wazne zeby to byl keramzyt a nie zuzel. Silka tez jest dobrym materialem. Zycze powodzenia w budowie. W związku z tym proponuję przypomieć sobie z podstawówki, czym jest wielopkropek w nawiasie Gdyby był problem to podaję gotową ścieżkę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielokropek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OHIHO 26.08.2010 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 nie musze podawac argumentow bo nie jestem ich rzecznikiem, sama je znajdz wszak Ty szukasz najlepszego rozwiazania ja dziele sie opinia na temat BK w stosunku do keramzytobetonu, z ktorego stawiana budynki PGRowskie Przecież nie trzeba być czyimś rzecznikim aby dobrze się o nim wypowiadać. To jest forum. Każdy z nas szuka tutaj odpowiedzi na nurtujące tematy. Gdybyśmy byli wszechinteligentni nie pytalibyśmy. Skoro uważasz, że BK jest najlepszym materiałem napisz dlaczego - to jedyny sposób na udowodnienie, że jesteś o tym przekonany. Milczenie i wymijające odpowiedzi nie na temat a uderzające w przeciwników BK świadczą o Twojej niewiedzy. Tak samo jak informacja o stosowaniu keramzytobetonu w budynkach PGR Odniosłam wrażenie, że nie wiesz jak wygląda kermazytobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 31.08.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 OHIHO widze jestes rzecznikiem pana marysia2009, jezeli czytasz bez zrozumienia to sie nie wypowiadaj, bo widac sam zainteresowany nabral wody w usta jakas zazylość was laczy, czyzby sasiad z biurka obok? co do tematu watku, keramzytobeton moze i jest popularny w szwecji bo nie u nas, podobnie jak domy z drewna z konstrukcji drewnianych. W PL sprzedaje sie to co ma zastosowanie, czyli cegla i BK i nic tego nie zmieni. Nie chodzi tu o przyzwyczajenia tylko o najwygodniejszy materiał na budowe czy to domku jednorodzinnego czy osiedli. Sprzeczanie sie nad roznicami nie ma sensu - cena tez jest z kosmosu, wiec po co mam ciagnac temat i podawac sluszność BK nad tym czyms co ty reklamujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 01.09.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 My budowaliśmy blok z pustaków keramzytowych Optiroc Block w systemie bezdociepleniowym 40 cm grube (czy moze 37,5) - coś takiego. Problem w tym systemie to generalnie trudność obróbki. Trzeba iść na ustępstwa z dokładnym lokalizowaniem otworów, żeby można było połówki wstawiać. Ale materiał miał dość sporą dokładność wykonania. Fundament był metdą tradycyjną więc co do bloczkow fundamentowych nie mogę się wypowiedzieć. PS: Do tej pory nic złego z okolic tamtego budynku nie słysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OHIHO 02.09.2010 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 OHIHO widze jestes rzecznikiem pana marysia2009, jezeli czytasz bez zrozumienia to sie nie wypowiadaj, bo widac sam zainteresowany nabral wody w usta Hymm... zarzucasz mi czytanie bez zrozumienia Zainteresowana w temacie jestem głównie ja, bo zauważ ja ten temat założyłam. OHIHO jakas zazylość was laczy, czyzby sasiad z biurka obok? żenujący atak OHIHO co do tematu watku, keramzytobeton moze i jest popularny w szwecji bo nie u nas, podobnie jak domy z drewna z konstrukcji drewnianych. W PL sprzedaje sie to co ma zastosowanie, czyli cegla i BK i nic tego nie zmieni. Nie chodzi tu o przyzwyczajenia tylko o najwygodniejszy materiał na budowe czy to domku jednorodzinnego czy osiedli. Sprzeczanie sie nad roznicami nie ma sensu - cena tez jest z kosmosu, wiec po co mam ciagnac temat i podawac sluszność BK nad tym czyms co ty reklamujesz... Niepotrzebnie łudziłam się, że tydzień przemyśleń z twojej strony zaskoczy mnie ciekawymi uwagami. Liczyłam, że szczerze napiszesz czemu uważasz BK za najlepszy materiał. O "+" BK napisałeś tylko, że: 1. BK się dobrze sprzedaje - a to nie oznacza, że jest najlepszy, może być najtańszy bądź dobrze reklamowany 2. BK jest najwygodniejszy na budowę - kompletnie nie wiem co miałeś na myśli O "-" kermazytobetonu napisałeś natomiast, że: 1. jest niepopularny u nas - tzn, że jest zły? 2. cena jest z kosmosu - tzn jaka? Tydzień przemyśleń i nadal brak konkretów. Przyjemnie byłoby podyskutować ale z kimś kto ma coś do powiedzienia, ma jakieś przemyślenia i wnioski... Odpisuję tylko dlatego aby ujawnić śmieszność Twoich wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.09.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 (edytowane) Smieszni to wy jestescie reklamujac keramzytobeton, zalety BK sa oczywiste jak ccesz sie o nich dowiedziec zapraszam do innych wątków zwiazanych z nim. Wasza nieudolna reklama i dorzucenie 5gr na sam koniec jest żenujące Edytowane 4 Września 2010 przez Gustaw Fijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.09.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 - Elementy murowe o niestałych parametrach ("jak się na produkcji panu Kaziowi zadozuje (sypnie) składniki (cement, keramzyt i inne surowce), to tak jest") - Elementy nierówne (z reguły produkuje się je na poligonie (otwartej przestrzeni - płycie żelbetowej), która jest nierówna (nie da się zrobić z dokładnością do milimetra płyty żelbetowej w polu). Produkowane są metodą wibro-prasowania (stawiania babek na tej płycie). Więc jeśli płyta jest nierówna to i elementy również.- Nikt nie wie, że ich ciepły i ceramiczny kolor jest na wskutek barwienia - dodawania pigmentu. W rzeczywistości powinny być w kolorze szarego betonu. Taki chwyt marketingowy producentów i zagranie na tym, że kupuje się oczami. - Od wprowadzenia nowych przepisów (Warunków Technicznych) pustaki nie spełniają wymagań izolacyjności cieplnej dla ścian jednowarstwowych. Budowanie ścian jednowarstwowych nie wchodzi w grę. - Są bardzo kruche i przez to źle się je obrabia (tnie, wierci, itp.). - Tak naprawdę nie wiadomo jakie mają parametry izolacyjności cieplnej, ponieważ producenci chyba do tej pory tego nie zbadali. - Udział tego materiału w rynku jest marginalny - Z reguły jest sprzedawany lokalnie, gdzie jest zakład produkujący tego typu elementy. - System Optiroc jest produkowany przez różnych producentów (z reguły są to małe i średnie zakłady prefabrykacji). Ci producenci mają jedynie licencję na produkcję. Działa to na zasadzie aliansu producentów. Firma Optiroc (teraz już Weber) zależy na zbycie surowca jakim jest keramzyt i tyle.- Plusem jest to, że mają tzw. bloczek akustyczny, który spełnia wymagania dla ścian międzymieszkaniowych. Innych plusów nie widzę. Niestałość produkcji i kiepska jakość w moich oczach dyskredytuje te produkty. Uważam, że skoro to nie jest zagwarantowane, to nie ma o czym mówić w dalszych kwestach zastosowania tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.09.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Wg mnie keramzyt (czyli same kuleczki) mają inne i lepsze obszary zastosowania w budownictwie. Jako podsypki, podłoża lub jako dodatek do produkcji pustaków stropowych. Tam widzę sens ale do materiałów ściennych żadnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.09.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 mam nadzieje ze pisząc w twoim stylu ohiho dasz sobie spokoj z reklamowaniem tego produktu i wprowadzaniem ludzi w bagno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.09.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 osz kurde, niezła walka się tu toczy ale właściwie po co? Kilka postów wyżej odpowiedziałem OHIHO na wszystkie Twoje argumenty. Naprawdę troszkę już na ten temat poczytałem i o keramzytobetonie ciężko znaleźć przychylne słowa, bo nie ma zbyt wiele do pochwalenia się. Ja nie mam zamiaru kazać Wam budować z BK, budujcie z czegokolwiek, ale nie z tego. Może i nie reklamujecie, nie będę strzelał w ciemno, bo mogę się pomylić. Ale jeśli tak jest to z całą pewnością stałyście się ofiarami czyjegoś skutecznego marketingu, bo niestety keramzyt nie jest wart tak wiele jak Wam się wydaje. Nie spotkałem jeszcze kogoś kto się na tym zna i poleca keramzyt i Wy na pewno mnie nie przekonacie, że jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 08.09.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 to nie walka, nie mam zamiaru tu walczyc, tylko nie lubie jak ktos chce przekonac w taki sposob jak kilka postow wyzej czytajacych ten watek do keramzyto....jak dla nie moga nawet budowac z bloczkow casto obi czy praktikera bo to juz jest lepsze niz to co one reklamuja i opisuja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 09.09.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 hehe tu się nie ma co unosić. Jak ktoś przeczyta temat to zobaczy, że jedyne co te dwie osoby robią to: a) czepianie się słówek b) woda z mózgu c) przytaczanie ogólników Argumenty które padły na początku zostały obalone w jednej wypowiedzi i na tym argumenty się skończyły. Ja tam wolę się pośmiać niż sie denerwować trochę rozrywki na tym forum też się od czasu do czasu przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 13.09.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 zgoda, ale sa ludzie ktorzy sie nie zaglaebiaja w kazda wypowiedz, a posty wyzej pisza o tym co reklamuja jak o cudzie nad cudami.Czekam az pojawia sie tacy ludzie ktorzy wezma wszystkie produkty pod uwage i napisza ten jest taki ten jest siaki, a te sa identyczne tylko roznia sie nazwa, tamten ma cos fajnego ale sie nie nadaje.Chyba daze do doskonalosci jezeli licze ze cos sie takiego pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts