Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! jestem na etapie wyboru projektu domu. z uwagi na wąską działkę zdecydowałam sie na dom w antonówkach g, moje pytanie brzmi: jakiej maksymalnej szerokości okno/ewentualnie szklaną strefę bez możliwości uchylania można zmieścić na ściance o szerokości 1,1 m (o tyle wysunięty do przodu jest garaż od reszty domu) ? jest to dla mnie istotne z uwagi na oświetlenie budynku - wszystkie okna znajdują sie od wschodu co oznacza, że po południu domu nie będzie oświetlał nawet promień słońca. dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie do końca pojmuję pytanie, ale ... . Przyjmując, że szerokość "otworu" gotowego do montażu okna = 1100 mm, to bez przeszkód można tam wstawić okno o szerokości do 1090 mm (białe) lub 1070/1080 (kolor). Maksymalną szerokość okna uzyskasz rezygnując z warstwy termoizolacyjnej wykonanej z pianki PUR. Ramę ościeżnicy o najmniejszej znanej mi szerokości 54 mm (głębokość 70mm, ilość komór 3) znajdziesz w systemie DECEUNINCK ZENDOW 3000 (nr katalogowy ramy ościeżnicy 3000). To chyba byłoby na tyle :-) o ile dobrze pojąłem pytanie i "intencje budowlane"

Pozdrawiam

hmmm...ja odebrałem inaczej

Mając ścianę 110 cm, trzeba odjąć planowaną grubość tynku w pomieszczeniu, czyli z obu stron zdejmujemy po 20 mm (zakładając że ściana jest równo wymurowana), by okno otwierało się ca oścież, i prawidłowe wielkości szczelin na uszczelnienie styku ściana/okno, szerokość wychodzi 1060 mm a to realnie wykonalne jest w każdym profilu przy wysokości otworu ponad 1000 mm

A najlepiej dokładnie określ czego tak naprawdę dotyczy zadane pytanie

Witam

Każdy odbiera inaczej jak widzę. Ja tak; jeśli mamy cofnięcie garażu od frontowej ściany o 110 cm to realnie zostaje niewiele, odejmujemy ok 40cm grubość ściany (zakładam że 2-warstwowa) i zostaje jakieś 70cm. Nikt nie odpowie precyzyjnie jeśli nie narysujesz rzutu ściany. Ostatecznie zrobi to pomiarowiec na pomiarze.

Pozdrawiam

A nie sądzicie, że to w miarę proste pytanie, na które odpowiedź powinien znać nawet murarz? Tylko że ze względu na forum urosło do rangi problemu?:)

Ale oczywiście lepiej pytać teraz niż wtedy, kiedy jest już za późno:)

Oj nie, źle mnie zrozumiałeś. Nie potrafię odpowiedzieć, a że jestem leniwy to mi się nawet nie chce rozwiązywać tej zagadki.

Po prostu uważam, że prawidłowa odpowiedź na to pytanie jest praktycznie niemożliwa w tym miejscu, za to murarz powie to od ręki - bez zbędnych dywagacji.

OK, żeby nie było że olewam pytanie, które dla inwestorki jest w tym momencie jednym z ważniejszych dla wyboru projektu : w moim rozumieniu na ścianie o szerokości 110c m (nie ważne czy wewnątrz, czy po obrysie) da się zrobić tak duże okno / lub fix/ jak duży otwór będzie mógł zostawić murarz. Oczywiście bez przesady z wysokością, ale nawet takie 110 x 240 da się zrobić nieotwierane / z mojego podręcznego cennika drewna można je zrobić i otwierane, ale to za duże skrzydło/

Jezier!

widać że umysł masz nieskażony rutyną:) bo pomysł z wykuszem narożnym wydaje się być znakomitym rozwiązaniem - niezależnie od obranej przez nas "istoty" sporu. A może po prostu Ty siedzisz sobie gdzieś w chłodnej Norwegii i lepiej Ci się myśli.. ;)?