Ulilinka 14.07.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam! jestem na etapie wyboru projektu domu. z uwagi na wąską działkę zdecydowałam sie na dom w antonówkach g, moje pytanie brzmi: jakiej maksymalnej szerokości okno/ewentualnie szklaną strefę bez możliwości uchylania można zmieścić na ściance o szerokości 1,1 m (o tyle wysunięty do przodu jest garaż od reszty domu) ? jest to dla mnie istotne z uwagi na oświetlenie budynku - wszystkie okna znajdują sie od wschodu co oznacza, że po południu domu nie będzie oświetlał nawet promień słońca. dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.07.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Nie do końca pojmuję pytanie, ale ... . Przyjmując, że szerokość "otworu" gotowego do montażu okna = 1100 mm, to bez przeszkód można tam wstawić okno o szerokości do 1090 mm (białe) lub 1070/1080 (kolor). Maksymalną szerokość okna uzyskasz rezygnując z warstwy termoizolacyjnej wykonanej z pianki PUR. Ramę ościeżnicy o najmniejszej znanej mi szerokości 54 mm (głębokość 70mm, ilość komór 3) znajdziesz w systemie DECEUNINCK ZENDOW 3000 (nr katalogowy ramy ościeżnicy 3000). To chyba byłoby na tyle o ile dobrze pojąłem pytanie i "intencje budowlane" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 hmmm...ja odebrałem inaczejMając ścianę 110 cm, trzeba odjąć planowaną grubość tynku w pomieszczeniu, czyli z obu stron zdejmujemy po 20 mm (zakładając że ściana jest równo wymurowana), by okno otwierało się ca oścież, i prawidłowe wielkości szczelin na uszczelnienie styku ściana/okno, szerokość wychodzi 1060 mm a to realnie wykonalne jest w każdym profilu przy wysokości otworu ponad 1000 mmA najlepiej dokładnie określ czego tak naprawdę dotyczy zadane pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 14.07.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 WitamKażdy odbiera inaczej jak widzę. Ja tak; jeśli mamy cofnięcie garażu od frontowej ściany o 110 cm to realnie zostaje niewiele, odejmujemy ok 40cm grubość ściany (zakładam że 2-warstwowa) i zostaje jakieś 70cm. Nikt nie odpowie precyzyjnie jeśli nie narysujesz rzutu ściany. Ostatecznie zrobi to pomiarowiec na pomiarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.07.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 A nie sądzicie, że to w miarę proste pytanie, na które odpowiedź powinien znać nawet murarz? Tylko że ze względu na forum urosło do rangi problemu? Ale oczywiście lepiej pytać teraz niż wtedy, kiedy jest już za późno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.07.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 to odpowiedz Fin na to proste pytanie - bo ja nie kumam o co zadającemu tak naprawdę chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Oj nie, źle mnie zrozumiałeś. Nie potrafię odpowiedzieć, a że jestem leniwy to mi się nawet nie chce rozwiązywać tej zagadki. Po prostu uważam, że prawidłowa odpowiedź na to pytanie jest praktycznie niemożliwa w tym miejscu, za to murarz powie to od ręki - bez zbędnych dywagacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 OK, żeby nie było że olewam pytanie, które dla inwestorki jest w tym momencie jednym z ważniejszych dla wyboru projektu : w moim rozumieniu na ścianie o szerokości 110c m (nie ważne czy wewnątrz, czy po obrysie) da się zrobić tak duże okno / lub fix/ jak duży otwór będzie mógł zostawić murarz. Oczywiście bez przesady z wysokością, ale nawet takie 110 x 240 da się zrobić nieotwierane / z mojego podręcznego cennika drewna można je zrobić i otwierane, ale to za duże skrzydło/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.07.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Ściana ma 110 ale odjąć trzeba od tego grubość muru. A może okno narożne wtedy światła na pewno wpadałoby dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jezier! widać że umysł masz nieskażony rutyną bo pomysł z wykuszem narożnym wydaje się być znakomitym rozwiązaniem - niezależnie od obranej przez nas "istoty" sporu. A może po prostu Ty siedzisz sobie gdzieś w chłodnej Norwegii i lepiej Ci się myśli.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 a autor wątku milczy rzucił temat nieprecyzyjnie i milczy i jak tu coś doradzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.07.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Myślę, że chodzi o ten projekt i o prawy górny róg salonu.:http://www.wybieramydom.pl/images/media3/projekt_dom-w-antonowkach-g_rzut_69643.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 nic bym tam nie robil. mamy tam kacik telewizyjny i po co okno? By i tak je zaslaniac bo swiatlo bedzie dawac po oczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts