smit3 14.07.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Cześć jestem nowy tui na tym forum i chciałbym spytać.Czy podgrzewanie wody za pomocą kolektorów słoneczny, pompy ciepa i kominka, to ma sens?Wiem napewno, że będzie kominek i kolektory słoneczne. Tylko niewiem czy jeszcze ta pompa ciepła to jest sens kupowania?Za dobrą radę bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.07.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Jeśli będzie kominek i kolektory, to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 15.07.2010 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 dzlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.07.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Kominek z płaszczem wodnym tani nie jest. Kolektory są drogie. Pompa ciepła jest też droga. Łączenie trzech drogich źródeł ciepła jest bez sensu. Ja to widzę tak, że źródła ciepła do cwu powinny się uzupełniać. Latem i przez część jesieni i wiosny wodę ogrzejesz kolektorami. Kominkiem ogrzejesz przez pozostały okres. Kiedy więc miałaby pracować pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 16.07.2010 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Właśmie mi oto chodzi żeby to sie uzupełniało na wzajem. Tylko niewie czy to za dużo czy wystarczy tylko kominek ikolektor dla 7 osobowej roziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.07.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 No troche za bardzo przekombinowane jak na mój gust ale z gustami sie nie dyskutuje. Kominkiem bedziesz grzał wodę w zimie solary w lecie i latem przy pochmurnym dniu to dogrzeje Ci pompa ciepła. Bo w to że solary dogrzeją Ci wodę przy pochmurnej pogodzie to jeden wielki absurd. Z solarami jest tak że Jest Słońce - jest ciepła woda Słońca nie ma - ciepłej wody też nie ma. W to co piszą w folderach to poprostu nie wierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Cześć jestem nowy tui na tym forum i chciałbym spytać. Czy podgrzewanie wody za pomocą kolektorów słoneczny, pompy ciepa i kominka, to ma sens? Wiem napewno, że będzie kominek i kolektory słoneczne. Tylko niewiem czy jeszcze ta pompa ciepła to jest sens kupowania? Za dobrą radę bardzo dziękuje. Ile będzie kosztował cię kominek i kolektory słoneczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smit3 16.07.2010 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) W sumie to gdzieś ok. 15 tys. tak myśle.Ale widzę, że mój pomysł jest dobry.Czekam na dalsze opinie. Edytowane 17 Lipca 2010 przez smit3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts