reigher 14.07.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów. Mam do Was prośbę o opinie i ewentualne porady odnośnie tematu. Do rzeczy: mam zamiar zrobić bramę jednoskrzydłową której długość będzie 3800mm. Rozwiązanie takie chcę zastosować ze względu na to że moja działka jest dość wąska, nie mam miejsca na bramę suwaną i obecna dwuskrzydłowa stara brama przysparza kłopotów kiedy przyjeżdża auto z węglem itp.Słupek na którym brama by "wisiała" ma wymiary 160x160x6mm, długi jest na 3200mm i zamiaruje go zabetonować na głębokość 1200mm. Na bramę mam profil 60x40x2mm, z tego będzie ramka, wypełnieniem będą sztachety z kątownika zimno giętego 50x30x2mm długie na 1700mm. Po środku skrzydła chcę dać dodatkowo pionowo profil taki sam jak ramka, a do tego w powstałych w ten sposób "kwadratach" chcę przyspawać po przekątnej profil 40x40x2mm.http://images50.fotosik.pl/315/0c01c6879801208fm.jpgRysunek ramki wysoce poglądowy powyżej.Teraz pytania:-czy taka konstrukcja da radę na tej długości?-czy profil na bramę jest wystarczający?-czy te profile po przekątnej muszą być, czy nie koniecznie ale lepiej żeby były?-czy taka brama może powodować gięcie słupka? dodam że z założenia będzie wisiała na 3 zawiasach toczonych fi 50mmProsiłbym o poradę i wypowiedzi znawców tematu.Ciężko coś znaleźć coś w necie na temat mnie interesujący, chyba nikt takiej bramy nigdy nie robił czy co. Edytowane 14 Lipca 2010 przez reigher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.07.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Bez obliczeń dla tej konstrukcji zaryzykowałbym stwierdzenie, że słupek będzie wystarczająco mocny, rama też bez problemu. Zmieniłbym tylko jedną rzecz. Skośne wypełnienia wewnątrz ramy dałbym pochylone w tą samą stronę (wyżej od strony zawiasów) lub wstawiłbym tylko jedno. Słupek po środku ma jako główne zadanie usztywnić kostrukcję ramy, a to zadanie wystarczająco spełni przyspawane wypełnienie z kątowników. Mimo przyspawania kątowników radziłbym jednak skośną poprzeczkę wstawić, choć prawdopodobnie nie jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reigher 15.07.2010 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Dziękuję bardzo za wypowiedź, cieszę się że mój tok rozumowania szedł w dobrym kierunku przy wyborze profili, przy zupełnym braku doświadczenia w tej dziedzinie. Mam jeszcze jedno pytanko: na jaką głębokość wylać "ławę" pod tą bramę? Czy 0.5m to będzie za mało? Oczywiście w beton pójdzie dodatkowo drut zbrojony albo profile odpadowe pospawane ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 15.07.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Co do profili to odradzam. Będzie to wtedy działało jako niepotrzebne dzielenie betonu. Ogranicz się do zbrojenia z pręta żebrowanego. Co do głębokości to radziłbym trochę więcej niż pół metra. Pod bramę przesuwna daje się koło metra głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reigher 15.07.2010 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Też tak mi się wydawało że 0.5m to będzie mało. ławe zatem wyleje na 1m, powinno być dobrze, profila też nie będę dawał tylko zostanę przy drucie zbrojonym, i skrzydło będzie miało jeden profil po całej przekątnej a nie jak na rys powyżej. Dzięki za odpowiedzi i porady, jutro biorę się za cięcie i szykowanie do spawania wszystkiego do kupy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 20.07.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Tylko wrzuć zdjęcia jak już zamontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reigher 25.07.2010 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Spoko , wrzucę fotki jak brama już będzie wisiała. Na razie pospawałem ramę bramy i podocinałem kątowniki na gotowo. Czekam na spawarkę, kupiłem tzw migo mata bo elektrodową ciężko było pospawać i dziurki mi się robiły. A miga i tak planowałem kupić więc brama przyśpieszyła proces i nadwyrężyła budżet nieco. . A kurier z migiem ma być jutro. Oby nie padało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 26.07.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 No migomat fajna rzecz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reigher 01.08.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Jako że mój dzień pracy wydłużył się do 11-sto godzinnego niestety , zdążyłem dopiero pospawać bramę. Oto jak wygląda pomalowana podkładem: http://images37.fotosik.pl/316/a17d6d7cb5b197a3m.jpg jak widać dałem dodatkowy profil, będzie sztywniejsza. Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez reigher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 06.08.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Spora...Ale fajnie wyszło:) Gratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 12.08.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam Ładny kawałek bramy. Co do moich uwag (mam chyba nawet szerszą "jednoskrzydłówkę" ale z wypełnieniem ze sztachet olchowywch).1. ZAWIASY - opłaca się zainwestować w zawiasy toczone "z kulką" łożyskującą obrót (dostepne w sklepach "metalowych")2. Słupek - jaby miał "pracować" to zabetonowany odciąg "na zewnątrz" załatwia sprawę3. Brama bezie się wydłużać (robić szersza) jak się nagrzeje (od słońca) - NIE ŻARTUJĘ - wiec zamek (zamkniecie) i szerokość pomiedzy słupkami nie może być "na styk" ,4. Trzeba uważać przy zamykaniu (niezła bezwładność)5. Surowej formie nie sprzyjają te dwa ozdobne "listki" a jeżeli juz sa konieczene to przynajmniej "prawy" i "lewy" a nie jednakowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reigher 15.08.2010 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Dzięki za sugestie, koniec końców brama miała być na zawiasach, jednakże po dźwignięciu jej i przedyskutowaniu z teściem przy browarze (bezalkocholowym oczywiście) stanęło na tym że brama będzie jeździć sobie na rolkach po kątowniku, i tak się stało. Zatem jak widać karuzela pomysłów kręci się na okrągło i co rusz coś zmienia. Cel był inny no ale cóż. Ważne że działa. Co do listków to już tak zostaną, są takie same na całym ogrodzeniu i jakoś to wygląda. W ławę wbetonowany jest kątownik hutniczy 50x50x5, do niego pospawałem "kotwy" żeby go dobrze trzymało i jest git. Rolki toczone z żelastwa gatunkowego - podobno twardsze i rdza tak nie bierze. Chciałem dać łożyska ale tokarz mi odradził bo mówi że szlak je trafi po zimie i tyle będzie ich żywota. Zamiast łożysk są wciśnięte w wytoczone rolki tulejki z brązu. Ma być na lata ponoć, zobaczymy. Zostało się wymyśleć zamykanie do bramy suwanej teraz, bo kaseta którą przyspawałem z przeznaczeniem na zamek teraz jest bezużyteczna i o. Acha no i brama suwa się na furtkę. Nie wygląda źle myślę że jak na totalną amatorszczyznę najgorzej nie jest. Jeszcze tylko do pełni szczęścia zrobię napęd, żeby to z pilota otwierać i będzie lux. Co do wagi to brama waży około 200-250kg. Myślałem że będzie lżejsza. Za odpowiedzi, sugestie i konstruktywną krytykę dziękuję wszystkim.Pozdrawiam. Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez reigher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts