Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwie mikro łazienki i brak garderoby

tweetster

Recommended Posts

Witam,

Mamy problem z zagospodarowaniem piętra domu. Niby wszystko jest, ale wydaje się mało funkcjonalne.

Na razie mamy takie pomysły:

1) Sypialnia I (która jest na półpiętrze) to byłaby sypialnia dla gości, z tej racji Łazienkę I

chcemy zamienić na pralnię (prać gdzieś trzeba :) ).

2) Sypialnię II (błąd w powierzchni na schemacie, ma 30m2) przedzielić na pół i zrobić w niej pokoje dzieciaków (póki małe jeden będzie wspólną sypialnią, drugi wspólną bawialnią).

Ale mamy problemy:

A) z Sypialnią III (błąd w powierzchni na schemacie w rzeczywistości 20m2), która ma być nasza, jest duża, ale nie ma garderoby, którą koniecznie chcę mieć.

B) Łazienka II, która z założenia miałaby być naszą łazienką, rozmiarowo jest ok, ale jakaś taka nieforemna, chcemy tam mieć WC, umywalkę i wannę

C) Łazienka III z kolei ma taki układ, że nie bardzo wiem, jak tam dać prysznic, żeby woda z prysznica nie lała się na drewniane okna. W Łazience III (ogólnodostępnej) chcielibyśmy mieć prysznic, umywalkę i WC.

Szafa w przedpokoju mogłaby zostać wywalona.

Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc. Zawsze jakieś świeże spojrzenie może pomóc.

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/OpwK8V1wmh8KHAkKIMSgRQ?feat=directlink

No właśnie, tymi oknami to żeście sobie strzelili w kolano. . Rozumiem że to ta dolna sypialnia? Bo górna tez sie nazywa sypialnia II.

1. Zrobić ściankę po skosie od lewego dolnego rogu do lewej strony drzwi.

2. Zmiejszyć otwór wyjściowy na taras, niezbyt pięknie ale da to szansę garderobie.

3. Można jeszcze spróbowac przesunąć drzwi wejściowe bardziej w prawo i zyskać kolejne centymetry.

4. Można spróbowac przechodzić na taras przez garderobę - świeże powietrze garderobie akurat bardzo dobrze zrobi:)

Nie mogę sie wyznać w tej numeracji łazienek, ale ta która przylega do Waszej sypialni, taka pokrzywiona, sąsiaduje z szafą w przedpokoju? Jeśli możecie sie pozbyć tej szafy i przesunąć ścianę to zróbcie to.

Co do tej drugiej łazienki to ja bym przesuneła drzwi do samej ściany (na rysunku w dół) i zyskała miejsce na kabinę w górnym rogu.

Podaj może jakieś wymiary tych łazienek.

Co do pralni to ja bym dla większego komfortu wszytskich zainteresowanych (w tym gości) rozdzieliła ją od gosciowej sypialni jakimś korytarzykiem.

Edytowane przez kaszak

popieram

wstawiłabym ściankę w sypialni gościnnej i na wprost wejścia szafę-stworzy się takie pom, gospodarcze

w waszej sypialni na lewo od okna balkonowego szafa do końca-garderoba

w łazience chyba wanna z parawanem nawannowym

ew. w waszej prysznic, ale umieszczony w rogu, przy oknie-(tylko nie wiem na jakiej wysokości są okna)

aaa nie rozumiem, dlaczego taka ścianka w łazienkach jest dziwnie wymurowana, jakby nie do końca, można by drzwi przesunąć w jedną stronę...

albo w tej drugiej łazience zrobić płytką szafę a powiększyć łazienkę do kominów i tam dać prysznic

Edytowane przez monjan
literówki

dom kupilismy gotowy, wiec liczba okien nie była naszym wyborem. Monjan, potrzebne nam są dwie łazienki, więc rozwiązanie z likwidacją jednej odpada.

czyli reasumując, jeśli nie chcemy mieć wejścia z tarasu do garderoby, to nie widzicie możliwości zrobienia garderoby?

kaszak, częściowe zamurowanie wyjścia na taras to zmiana projektu, na który jest wystawione pozwolenie na budowę.

Jakby ktoś miał inne pomysły, to czekam z niecierpliwością. :) Dzięki

poniżej kilka moich propozycji ...

w wersji 3 (czyli tej gdzie jest wejście do łazienki z prysznicem z korytarza) być może prysznic można zamienić z wc jeśli wymiary na to pozwolą i wtedy zyskamy więcej powierzchni na korytarzu albo w waszej łazience ...

popatrz może coś Cie natchnie :)

wersja 1..JPGwersja 2..JPGwersja 3..JPG

wielkie dzięki nea. muszę jeszcze wymierzyć te wszystkie ściany. ale najbardziej podoba mi się rozwiązanie numer trzy.

a co myślicie, jakby w rozwiązaniu numer trzy:

1) prysznic który widać miałby wejście w tej górnej łazience

2) łazienka dolna została zamknięta od korytarza i wejście zrobić tam gdzie narysowany jest WC i zamenić tą łazienkę na garderobę

3) naszą łazienkę umieścić po prawej, czyli od okna.

czy to wejście prysznicowe nie byłoby za małe? w sumie raczej nie należymy do grubasów, ale pewnie jakaś minimalna szerokość drzwi prysznicowych musi być.

wejście prysznicowe pewnie byłoby ok

min. to wg mnie to 80 cm, co do wejścia tam gdzie jest WC to niestety chyba nie da rady, bo jest tam za mało miejsca, przynajmniej tak się wydaje

próbowałam taki wariant, ale ostatecznie z powyższych powodów go odrzuciłam

musisz zmierzyć i wtedy zobaczymy czy to w ogóle ma sens bo papier wszystko przyjmie :)

Edytowane przez nea