Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Właśnie rozpoczęliśmy remont zapomnianego domku rodzinnego wybudowanego w latach 50-tych. Ponieważ działka ma kilku współwłaścicieli remontujemy a nie budujemy na nowo, bo nie wiadomo co będzie za parę lat. Nasz plan to zamieszkać tam na ok. 10 lat i w tym czasie budować się gdzieś indziej. Ufff... trochę długi wstęp, ale chyba potrzebny.

Moje pytanie dotyczy okien: do wymiany mamy 3 okna o długości 1,60m; w kuchni o długości 1,35m; w łazience dł. 1,10m oraz potrzebujemy dwa okna na dach 'ogrodu zimowego' przykrytego poliwęglanem.

Nie chcemy kupować solidnych, drewnianych okien, gdyż jak wspominałam, nie wiemy jak sprawy się potoczą za kilka lat... więc myślimy o plastikach...

Prośba o pomoc w doborze okien (a może takie z marketu budowlanego?)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Emmi,

krótka rada dot. okien z marketu: spisz na kartce wymiary które tu podałeś i idź, poproś o wycenę.

Ale też czekając na nią nie trać czasu i sprawdź to samo w 2-3 punktach okiennych w Twojej okolicy.

Realnie uważam, że w markecie to można kupować rzeczy typowe, a nie robione na konkretne zamówienie, do tego z usługą..

Dziękuję za odpowiedź, ale bardziej chodziło mi o jakościowe podejście. Ale tak teraz mi przyszło do głowy, że gdyby coś (oby nie) , to chyba łatwiej będzie reklamować okna zakupione od producenta niż z marketu - boję się jakiś 'wad ukrytych'. Z rady jednak na pewno skorzystam i przejdę się po paru dostawcach i porównam z marketami :) (czasem najłatwiejsze rozwiązania przychodzą najtrudniej do głowy...)

Trochę żartowałem z tą wyceną w markecie, bo mam świadomość, że nawet jeśli oni mają możliwość Ci ją zrobić, to czy będzie im się chciało?Czy będzie "wolny pracownik" by Cię obsłużyć? To moje /złe/ doświadczenia z marketów.

A jakakolwiek reklamacja.. to szeroki temat. Mam też wrażenie, ze market potencjalną wymianę załatwi chętniej, ale.. kupujesz towar i towar będziesz musiał zawieźć do reklamacji.

W przypadku wyspecjalizowanego sprzedwacy przyjedzie ktoś do Ciebie.

Generalnie odradzam markety. W molochu klient zawsze znaczy mniej niż w profesjonalnym punkcie sprzedaży stolarki.

Co do samych okien, w Twojej sytuacji zdecydowanie polecam PVC. Zanim pójdziesz zbierać wyceny zastanów się tylko, jaki standard okien Cię interesuje, aby nie porównywać jabłek z gruszkami. Tak więc:

- Czy okna mają być energooszczędne? - w takim przypadku dobrze byłoby, aby okna współgrały z resztą budynku. Jeśli nie jest on dobrze ocieplony, nie ma sensu inwestowac w okna. Jeśli budynek jest docieplony, to zanwestuj więcej w okna a oszczędź na ogrzewaniu.

- Czy okna mają być antywłamaniowe?

- Jaki kolor okien preferujesz (białe, jednostronna okleina, obustronna okleina)?

- Czy chcesz zakładać rolety razem z oknami? Czy producent okien oferuje też rolety w tej samej okleinie?

- Czy zamawiasz usługę montażu / demontażu / obróbki tynkarskiej?

- Jakie funkcje dodatkowe są dla Ciebie ważne (zabezpieczenie przed otwarciem w pokoju dziecinnym, hamulec rozwarcia, stopniowany uchył, nawiewnik itp...)? Wielu sprzedawców nawet nie wie co ma w ofercie, warto im czasem o tym przypomnieć ;)