Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokaż nam swój dom z Praefy - na pewno jest piękny!

Recommended Posts

Witamy wszystkich naszych obecnych - i potencjalnych - klientów.

Zakładamy nowy wątek, gdyż chcielibyśmy przełamać - głównie dzięki Wam - kolejny mit związany z budynkami, które mają ściany prefabrykowane. Wielu Polaków nadal boi się takich domów, gdyż twierdzi, że one wyglądają... inaczej.

Na pierwszy rzut oka widać, że to INNY dom - otrzymujemy takie maile niezdecydowanych klientów.

To mit! I właśnie tutaj będziemy się starali to udowodnić. W jaki sposób?

Opublikujemy po dwa zdjęcia kilka domów wykonanych w technologii Praefa - jeden w stanie surowym, drugi w stanie wykończonym od zewnątrz. Zobaczycie, że to piękne budynki, które wyglądają zupełnie "normalnie".

PS

Mamy również prośbę do wszystkich, którzy z nami wybudowali swój wymarzony dom. Pochwalcie się swoimi pięknymi budynkami!

A na początek inwestycja naszego partnera - firmy Abakon z Bielska-Białej.

1. Stan surowy...

http://img31.imageshack.us/img31/8820/domwaksamitkachstansuro.jpg

2. Stan developerski...

http://img14.imageshack.us/img14/2669/domwaksamitkachstandewe.jpg

Kolejna inwestycja. Tym razem PREF-BUD i jego osiedle Jastruna w Mysłowicach (jest jeszcze kilka domów do sprzedania).

1. Stan surowy...

http://img841.imageshack.us/img841/9647/jastrunastansurowy.jpg

2. Stan developerski...

http://img194.imageshack.us/img194/1953/jastrunastandevelopersk.jpg

Edytowane przez Praefa

• 2 weeks później...
Ja bardzo szanuję wszystko i wszystkich

Nie, nie szanujesz. Niestety... O wadach i zaletach Praefy dyskutujemy na innych wątkach i doskonale o tym wiesz. Więc po co przenosisz swoje wątpliwości (na które odpowiadaliśmy Ci już tysiąc razy) tutaj?

Prosimy - nie odpowiadaj...

Kolejne zdjęcia. Tym razem osiedle domków w nadmorskim Łukęcinie.

Stan surowy...

http://img834.imageshack.us/img834/5023/surowy.jpg

Stan developerski...

http://img687.imageshack.us/img687/6029/devel.jpg

Te domki są ohydne! Od wielu lat jeżdżę tam na wczasy. To urocza wioska położona w lesie nad morzem. Cisza, spokój. Jakiś sprytny wykupił tam kilka ośrodków wczasowych i stawia w lesie takie klocki, 4m jeden od drugiego. To tutaj to trzecie z kolei. Tak sie zastanawiałem czemu akurat w tym są najdroższe domki. W pierwszym kosztowały ok 200 tyś, w drugim już ok 250 tyś a te w sumie najbrzydsze i ciasno postawione już 450 tyś. Wszystkie trzy powstały w ciągu ok 3 lat więc nie jest to kwestia zmian cen na rynku. Teraz już wiadomo! Te domy są z praefy! Niezła reklama! :D:D:D

Te domki są ohydne! Od wielu lat jeżdżę tam na wczasy.

Wg Ciebie ohydne, wg innych piękne. Ale żeby była jasność - bo zdaniem kilku internautów wszystko co złe, to Praefa :) - my wykonujemy ściany, nie zajmujemy się projektami.

To urocza wioska położona w lesie nad morzem. Cisza, spokój. Jakiś sprytny wykupił tam kilka ośrodków wczasowych i stawia w lesie takie klocki, 4m jeden od drugiego. To tutaj to trzecie z kolei. Tak sie zastanawiałem czemu akurat w tym są najdroższe domki. W pierwszym kosztowały ok 200 tyś, w drugim już ok 250 tyś a te w sumie najbrzydsze i ciasno postawione już 450 tyś. Wszystkie trzy powstały w ciągu ok 3 lat więc nie jest to kwestia zmian cen na rynku. Teraz już wiadomo! Te domy są z praefy! Niezła reklama! :D:D:D

Kwestię cen wałkowaliśmy już wielokrotnie. Każdy potencjalny klient może się z nami skontaktować (lub z naszymi partnerami), na podstawie projektu otrzyma wycenę i sam zdecyduje, czy się decyduje na budowę z solidną, rzetelną i pewną firmą, czy nie. Pozwól więc innym, aby decydowali o swoich wyborach.

Co Łukęcina... My nie jesteśmy firmą sprzedającą tam domy, więc nie możemy się odnosić do cen. Jednak w nadmorskich miejscowościach zazwyczaj są one wielokrotnie wyższe, niż w innych częściach kraju. I to nie ma nic wspólnego z technologią w jakiej są wykonane. To wiedza powszechnie znana i naprawdę dziwimy się, że łączysz wysoką - Twoim zdaniem - cenę z naszą technologią.

Pozdrawiamy wszystkich internautów.

Drogi fighterze1983,

dlaczego oficjalną działalność na forum, przedstawianie swojej oferty, itp. nazywasz "praniem mózgu"?

Dzięki naszym wątkom ludzie, którzy myślą o budowie domu mogą zadać nam każde pytanie, otrzymać odpowiedź i zdecydować, czy chcą z nami budować, czy nie.

Solidnych rzetelnych i pewnych firm jest cała masa.Podobnie jak tych złych i niewiele to ma wspólnego z technologią.Sprawa jest banalnie prosta-macie cenę za wysoką o minimum 700zł na metrze (mówię jak zawsze o cenach brutto za stan deweloperski u waszych autoryzowanych partnerów-wykonawców).Zróbcie normalne ceny i wtedy wielu tu dopuści argumentację ,że wasza technologia jest równie dobra jak tradycyjna (tzn ma zalety i wady -po prostu).

Inaczej dalej pozostaniecie wyłącznie marginesem dla bardzo niewielkiej grupy tych co bardzo boją się murarzy i dadzą się naciągnąć na te marketingowe bzdety i zapłacą za to chorą cenę.

Tak więc sugestia ,życzliwa bez złośliwości - narada z partnerami typu Pref-bud czy Abakon , rozmowa z Legalett (niemal identyczna sytuacja jak wasza co do ceny,porównania z tradycyjną technologią oraz marketingowych bzdur) i ustalenie -jeśli ta technologia ma być popularna a nie zniknąć z naszego bardzo tradycyjnego jeśli chodzi o sprawy budownictwa rynku to Panowie musimy przestać zarabiać po 100tys na małym domku na czysto tylko możemy zarabiać 50tys i zamiast jednego wybudować dwa domy.W konsekwencji zamiast np 50 domów rocznie przy zarobku 100tys na sztuce rozpropagujemy naszą technologię i będziemy budować 200 domków przy zarobku 50tys na sztuce.

Oczywiście użyłem pewnych przykładów liczbowych dla zobrazowania bo nie wiem ile budujecie rocznie domów

Dzięki naszym wątkom ludzie, którzy myślą o budowie domu mogą zadać nam każde pytanie, otrzymać odpowiedź i zdecydować, czy chcą z nami budować, czy nie.

Szanowna Praefo.... poniekad swoja obecnosc narzuciles/as/scie na forum siła, i to konkretnie ta obecnosc jest ukierunkowana pod sprzedaz.

Rozumiem to, poniekad tez jestem tutaj pod katem swojego zycia zawodowego zwiazanego z handlem, ale to co wyprawiacie na tym forum natychmiast kojarzy mi sie z pewna firma od pap na literke "i". 3 lata temu tez zastosowali taki agresywny marketing, mnostwo reklam, przedstawiciele po praniu mozgu przyjezdzali i aby nawiazac "dobre kontakty handlowe" siadali po drugiej stronie blatu, wyciagali kartke i czytali z niej dowcipy (pierwszy raz na oczy widze zawodnika, a ten mi kawaly z KARTKI CZYTA i to na dodatek podczas rozmowy ktora wyraznie sie "nie klei", a kawaly kiepskie... oj kiepskie). Maile z "promocjami" i katalogami po 50MB (sic!) bo jakas panna nie potrafi zmienic bmp na jpg totalnie zawalaly skrzynke, na nic prosby.... skonczylo sie banem na *@i...... .pl To co w takim ukladzie wymyslili spece od marketingu? - o 2:00 w nocy dostalem smsa: "pada deszcz, nudzi Ci sie? wejdz na http://www.i...... .pl i zagraj w klejenie papy". nastepnego dnia w odwecie szanowna firma na "i" dostala faksem "Pana Tadeusza" w wersji angielskiej, a na ostatniej stronie pytanie czy przeslac im slownik ang-pol. Stwierdzili ze to ja jestem nienormalny.....

I znamiona takiej wlasnie agresywnej polityki marketingowo-promocyjno-handlowej z Waszej strony zauwazylem na tym forum.

Jestem tu ponad rok... bardzo szybko wyrobilem sobie zdanie, ze forum to nie miejsce na zdobywanie klientow, bo nawet jezeli taki sie tu trafi - jakakolwiek wpadka z mojej strony i "black list" i napietnowanie. Z czasem nieco zmienilem zdanie: trafila sie w zeszlym roku jedna klientka z FM - obecnie bardzo mile ja wspominam, chociaz na poczatku postawila "na bacznosc" połowe firmy, w tym roku jeden z Forumowiczow zdecydowal sie na Silke, 2 miesiace temu nawizalem z kontakt z bardzo sympatycznym wykonawca z FM i poki co doskonale nam sie wspolpracuje(mam nadzieje ze on tez ma takie zdanie :) ), w tym samym okresie jedna z Forumowiczek zdecydowala sie na elewacje od nas. I to tyle... 4 klientow w ciagu 1 roku i 3 miesiecy.... Forum Muratora to nie dział reklamy i ogloszen i nie miejsce na biznes. A im agresywniejszy marketing tym bardziej odwrotne skutki przynosi.

Zdarza mi sie agresywnie wypowiadac na tym forum (nastroje jednostki) dlatego nie umieszczam w profilu nazwy swojej firmy, nie loguje sie logo firmowym, nie korzystam z platnego profilu, nie chce zepsuc wizerunku wlasnej firmy moim "widzi mi sie". Ludzie ktorzy ze mna wspolpracuja na co dzien (moi klienci) w tej chwili to koledzy i znajomi z ktorymi wieczorami od czasu do czasu wyskoczyczę na piwko, pojade na weekend na ryby, czy zimą wyskoczymy razem na narty.

Ale... w sumie ... co tam znaczy moje zdanie.

Kazdy jest inny i w inny sposob patrzy na swiat.

Wiec powodzenia w e-commerce na FM.

Edytowane przez fighter1983
lierki