Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaszak

Recommended Posts

Nie masz się co obawiać. Ważne tylko jaką fototapetę zastosujesz, bo żadna papierowa się nie nadaje. Ja robiłam rok temu fototapetę w łazience, też nad wanną. Wcześniej dopytałam się u mojego kolegi - budowlańca i coś tam mi doradził. Wiem tylko, że nie może być papierowa, tylko taka która przepuszcza parę. Ja mam winylową z warstwą laminatu. Nic się z tym nie dzieje. No a efekt naprawdę fajny :) Jeśli o mnie chodzi jestem b. zadowolona

Dzięki za zainteresowanie ;) Powiedz mi tą fototapetę masz w takim położeniu że woda na nią pryska i nic się nie dzieje?

Jeżeli mogłabyś mi powiedzieć jaką techniką jest dokładnie wykonana Twoja fototapeta i jakim klejem przyklejona będę ogromnie zobowiązany ;)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fototapetę mam centralnie nad wanną (więc ma ona kontakt z pryskającą wodą). Kran mam na krótkiej krawędzi wanny więc tam gdzie jest fototapeta nie musiałam robić żadnych wycięć i fajnie to wygląda. Technika? Wiem tylko, że jest winylowa z laminatem. A jeśli chodzi o klej to taki normalny do tapet kupiłam w Castoramie i jak na razie daje radę :) Nic się z tym nie dzieje. Pozdr.

• 7 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Nie wiem czy bym się zdecydowała na fototapetę w łazience. Też mi to nie współgra z wilgocią i w ogóle... Chociaż ostatnio moja koleżanka zafundowała sobie takową na jedną z łazienkowych ścian. [moderowano link] Jako taki mi się podoba (bo sama pomagałam jej wybierać :p), po montażu też się nieźle prezentuje. A na utrzymanie nie narzeka... póki co. Chociaż z drugiej te małe obrazki też fajne, @Cer*** :) I może też nie ma takiego problemu z odklejaniem... Edytowane przez joliska

• 1 month później...
Wilgoć, para wodna - to faktycznie problem jeśli idzie o fototapetę w łazience. Dlatego trzeba dobrze wybrać jej rodzaj. Dobry jest materiał winylowy, bo właśnie przepuszcza parę (więc też do kuchni się nadaje). [sPAM]. Ja taka mam, ale w kuchni, koło kuchenki i nic mi się z nią nie dzieje. Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
Wilgoć, para wodna - to faktycznie problem jeśli idzie o fototapetę w łazience. Dlatego trzeba dobrze wybrać jej rodzaj. Dobry jest materiał winylowy, bo właśnie przepuszcza parę (więc też do kuchni się nadaje). Ja taka mam, ale w kuchni, koło kuchenki i nic mi się z nią nie dzieje.

Ja również jestem zdania,że o wiele lepiej sprawdzi się winyl. Zresztą jak kupujecie coś w sklepie stacjonarnym czy też w internetowym to warto jest się zapytać sprzedawców o to jaką fototapetę polecają . W sumie goście powinni znać się na rzeczy. Jakiś czas temu zamawialiśmy z żoną fototapetę w Pixers. Nie wiem czy znacie to miejsce ale jest to wyszukiwarka fototapet we wszystkich różnych wzorach.

Poniżej kilka ciekawych, które moim zdaniem doskonal sprawdzą się w łazience:

http://pixers.net/static/arrangements/daf9bb3150.jpg

Edytowane przez Redakcja

• 4 months później...

Uważam, iż instalacja fototapety nad wanną jest nieco ryzykowna. Oczywiście można spróbować, jest to rozwiązanie nieporównywalnie tańsze od szkła. Jeśli ktoś z Państwa posiada taką instalację, proszę o informację, czy zdała egzamin?

Do łazienki sugerujemy wybranie szkła. Przede wszystkim, jest zadrukowane od spodu i gwarantuje, iż z wydrukiem nie ma prawa się nic dziać. I trzeba dodać, że technologicznie wydruk nie jest "wtapiany", a po prostu drukowany bezpośrednio na materiale z białym poddrukiem. Opcjonalnie można takowy zabezpieczyć dodatkowo folią. Istotne też jest, kto montuje taką taflę i z jakiego materiału. Mało jest firm na rynku, które oferują przymiarkę i biorą za cały proces odpowiedzialność, a to bardzo istotne.

Przykładowa instalacja wykonana przez [sPAM], szkło hartowane 5mm z wycięciami na półkę. Wydruk dandelionu bezpośrednio na materiale:

http://bluecanvas.pl/modules//smartblog/images/9-single-default.jpg

Cena jest ok 10 razy większa, ale oszczędzanie w tym miejscu może przysporzyć nieco kłopotów.

Oczywiście można spróbować z fototapetą, zabezpieczyć ją laminatem podłogowym i wykorzystać klej Fluggera (przeznaczony do pomieszczeń wilgotnych). Co jednak z miejscami gdzie łączą się bryty? Woda tam się przedostanie.

Jeśli ktoś z Was ma ochotę na przetestowanie tej metody, możemy przygotować dobry rabat w zamian za udostępnienie zdjęć na forum.

[sPAM]

Edytowane przez Elfir