Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Wiosna Panie Sierżancie - idzie.

Bociany przyleciały.

Jakie plany?

Dzisiaj właśnie szukałem informacji na temat tego czy zima ma jeszcze wrócić... a przed sekundą zabiłem komara gryzącego mnie w rękę (15 lutego - komar, chyba rzeczywiście wiosna idzie??)

A co do planów, właśnie szukam dostawcy: bloczka Ytong i ew. rusztowań z kółkami, co by ściany chociaż dało się w normalnych warunkach postawić.

Jak pogoda się taka utrzyma to na początku marca ruszamy z murami :)

W oczekiwaniu na wiosnę prace koncepcyjne postępują, właśnie następuje zmiana planów i rezygnacja z gazu i komina :) Na 99% idziemy w stronę pompy ciepła powietrze-woda. Zastanawiam się też, co włożyć pomiędzy ścianę domu a garażu, po obu stronach będzie Ytong 24, a w środku 10 cm szczelina, czy kleić tam styropian, czy może perlitem zasypać? Na ścianach domu docelowo będzie 15 a może 20 cm grafitowego, garażu póki co nie planuje ocieplać.

DrKubus wpadam z rewizytą :)

Przeczytałam Twój dziennik i tak jak większość także się zdziwiłam na widok zbrojenia Twojej płyty. Przeważnie na forum mają mniej pancerne konstrukcje ;)

Będę oczywiście śledziła postępy i kibicowała :yes:

P.S.

Czy garaż ma być "grzany" tylko ciepłem od ziemi, czy też od budynku? Jeśli nie masz zamiaru oddać ani wata ciepła z domu do garażu, to może pomiędzy ściany daj poliuretan (poszukaj płyt w drugim gatunku - na aledrogo kosztują zwykle nieco powyżej 30zł/m2)

Edytowane przez moniss

Tydzień temu odsłoniłem płytę, żeby ją wysuszyć. Słoneczko ładnie przygrzewało, już myślę o budowie ścian.

W zeszłym tygodniu zamówiłem już bloczki, została jeszcze folia i pewnie za tydzień (jeśli pogoda pozwoli) biorę się za ściany.

A dzisiaj o 7:20 tak wyglądała moja działeczka:

http://samobudowa.pl/foto/snieg2.jpg

Zima nie daje za wygraną.

A ja ci radzę poczekaj jeszcze. Dzień krótki, temperatura niska, pada deszcz, śnieg, wieje, a przed chwilą nawet gradem u mnie waliło. Rozchorujesz się, zniechęcisz i tyle będzie z samorobnej budowy.

Poza tym zaprawa przemarznie, woda zamarznie, garażu nie masz żeby herbatę pod dachem wypić i narzędzia schować. Zorganizuj sobie szopkę albo garaż i kibelek. Ja nie miałem i było czasem kiepsko - teraz już po wszystkiemu praktycznie.

A ja ci radzę poczekaj jeszcze. Dzień krótki, temperatura niska, pada deszcz, śnieg, wieje, a przed chwilą nawet gradem u mnie waliło. Rozchorujesz się, zniechęcisz i tyle będzie z samorobnej budowy.

Poza tym zaprawa przemarznie, woda zamarznie, garażu nie masz żeby herbatę pod dachem wypić i narzędzia schować. Zorganizuj sobie szopkę albo garaż i kibelek. Ja nie miałem i było czasem kiepsko - teraz już po wszystkiemu praktycznie.

Dzięki za radę, na szczęście mimo braku szopki i garażu jestem w dużo lepszej sytuacji - mieszkam za płotem ;)

A co do startu - oglądałem ostatnio pogodę i po 10.03, wróżą już temperatury powyżej 10 st i słoneczko, jeśli tak będzie i kolejna prognoza nie wskaże jakichś drastycznych opadów śniegu, lub mrozów - ruszamy :)

Dzięki za radę, na szczęście mimo braku szopki i garażu jestem w dużo lepszej sytuacji - mieszkam za płotem ;)

To faktycznie potrafi być pomocne. Żebyś tylko potem podjeżdżając do domu nie podjechał nie do tego domu, bo możesz uderzyć w drzewo którego nie masz. Jak to później opiszesz ubezpieczycielowi?