DrKubus 01.02.2015 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 A dzisiaj zagwozdka, mam dwie płyty, 2 dni temu spadł śnieg, jedna płyta jest cała w śniegu a na drugiej stoi woda:http://samobudowa.pl/foto/snieg.jpg Skąd taka różnica? Na zdjęciu różnica jest już mniejsza, bo dzisiaj od rana świeci słońce i trochę śniegu ubyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Jedną masz lepiej izolowane i nie grzeje od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 01.02.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Z tego co wyczytałem jedna płyta jest wylana bezpośrednio na gruncie stąd woda, grunt pat promieniuje ciepło że topi śnieg.Zaizolowana płyta zdążyła już wypromieniować ciepło i stąd śnieg. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Wiosna Panie Sierżancie - idzie.Bociany przyleciały.Jakie plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 15.02.2015 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Wiosna Panie Sierżancie - idzie. Bociany przyleciały. Jakie plany? Dzisiaj właśnie szukałem informacji na temat tego czy zima ma jeszcze wrócić... a przed sekundą zabiłem komara gryzącego mnie w rękę (15 lutego - komar, chyba rzeczywiście wiosna idzie??) A co do planów, właśnie szukam dostawcy: bloczka Ytong i ew. rusztowań z kółkami, co by ściany chociaż dało się w normalnych warunkach postawić. Jak pogoda się taka utrzyma to na początku marca ruszamy z murami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.02.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ja mam wplanach styro kleić ale zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 17.02.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 W oczekiwaniu na wiosnę prace koncepcyjne postępują, właśnie następuje zmiana planów i rezygnacja z gazu i komina Na 99% idziemy w stronę pompy ciepła powietrze-woda. Zastanawiam się też, co włożyć pomiędzy ścianę domu a garażu, po obu stronach będzie Ytong 24, a w środku 10 cm szczelina, czy kleić tam styropian, czy może perlitem zasypać? Na ścianach domu docelowo będzie 15 a może 20 cm grafitowego, garażu póki co nie planuje ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.02.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie znam perlitu ale czy z czasem na tej wysokości od góry nie zrobi się brak izolacji bo perlit trochę upadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 18.02.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ja bym użył styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 18.02.2015 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ja bym użył styro A jak go mocować? Kleić do jednej ściany, czy do obu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.02.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Poczytaj. Gdzieś to znajdziesz.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217611-Dom-na-twardym-wzgórzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 19.02.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A jak go mocować? Kleić do jednej ściany, czy do obu? zdecydowanie wystarczy jak przykleisz do jednej, ja planuję podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.02.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 a musisz tam robić dwie ściany? ja mam zwykłą ścianę dwuwarstwową (ściana domu) + belka w garażu. to nie jest istotna zmiana, projektant mógłby to jeszcze zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.02.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) DrKubus wpadam z rewizytą Przeczytałam Twój dziennik i tak jak większość także się zdziwiłam na widok zbrojenia Twojej płyty. Przeważnie na forum mają mniej pancerne konstrukcje Będę oczywiście śledziła postępy i kibicowała P.S. Czy garaż ma być "grzany" tylko ciepłem od ziemi, czy też od budynku? Jeśli nie masz zamiaru oddać ani wata ciepła z domu do garażu, to może pomiędzy ściany daj poliuretan (poszukaj płyt w drugim gatunku - na aledrogo kosztują zwykle nieco powyżej 30zł/m2) Edytowane 20 Lutego 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 24.02.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam Samoroba Pocieszę Cię, w sobotę widziałam pszczołę Wiosna idzie, to pewne, chociaż prognozy na ten weekend nie są zbyt optymistyczne - deszcz ze śniegiem. Życzę powodzenia w budowie i wytrwałości, niech moc będzie z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.03.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Tydzień temu odsłoniłem płytę, żeby ją wysuszyć. Słoneczko ładnie przygrzewało, już myślę o budowie ścian. W zeszłym tygodniu zamówiłem już bloczki, została jeszcze folia i pewnie za tydzień (jeśli pogoda pozwoli) biorę się za ściany. A dzisiaj o 7:20 tak wyglądała moja działeczka: http://samobudowa.pl/foto/snieg2.jpg Zima nie daje za wygraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.03.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 A ja ci radzę poczekaj jeszcze. Dzień krótki, temperatura niska, pada deszcz, śnieg, wieje, a przed chwilą nawet gradem u mnie waliło. Rozchorujesz się, zniechęcisz i tyle będzie z samorobnej budowy.Poza tym zaprawa przemarznie, woda zamarznie, garażu nie masz żeby herbatę pod dachem wypić i narzędzia schować. Zorganizuj sobie szopkę albo garaż i kibelek. Ja nie miałem i było czasem kiepsko - teraz już po wszystkiemu praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.03.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 A ja ci radzę poczekaj jeszcze. Dzień krótki, temperatura niska, pada deszcz, śnieg, wieje, a przed chwilą nawet gradem u mnie waliło. Rozchorujesz się, zniechęcisz i tyle będzie z samorobnej budowy. Poza tym zaprawa przemarznie, woda zamarznie, garażu nie masz żeby herbatę pod dachem wypić i narzędzia schować. Zorganizuj sobie szopkę albo garaż i kibelek. Ja nie miałem i było czasem kiepsko - teraz już po wszystkiemu praktycznie. Dzięki za radę, na szczęście mimo braku szopki i garażu jestem w dużo lepszej sytuacji - mieszkam za płotem A co do startu - oglądałem ostatnio pogodę i po 10.03, wróżą już temperatury powyżej 10 st i słoneczko, jeśli tak będzie i kolejna prognoza nie wskaże jakichś drastycznych opadów śniegu, lub mrozów - ruszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.03.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Zorganizuj sobie szopkę albo garaż i kibelek. Ja nie miałem i było czasem kiepsko - teraz już po wszystkiemu praktycznie. KIBELEK to zdaje się pierwszy konieczny obiekt na budowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.03.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Dzięki za radę, na szczęście mimo braku szopki i garażu jestem w dużo lepszej sytuacji - mieszkam za płotem To faktycznie potrafi być pomocne. Żebyś tylko potem podjeżdżając do domu nie podjechał nie do tego domu, bo możesz uderzyć w drzewo którego nie masz. Jak to później opiszesz ubezpieczycielowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts