Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Właśnie mam dylemat, w projekcie ścianki działowe są z Silki, wiem że jest to mało wdzięczny materiał do obróbki (przycinanie, bruzdowanie, itp). Co raz mocniej zastanawiam się nad zmianą materiału i zastosowanie ścianek KG. Może macie jakieś przemyślenia w tym temacie (wady, zalety, spostrzeżenia z użytkowania)?

A co do tynków, czy przy gładkich ścianach (różnica max 1-2 mm) kładzie się tynk, czy może wystarczy gładź? Jakie są wskazania do użycia tynku?

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ścianki KG są lekkie i słabe. Trudno na tym coś powiesić i przenikają przez nie dźwięki. Poza tym pękają na łączeniach. Z zalet to szybka i łatwa budowa, więc świetnie nadają się na zachodnie wysokie stawki za roboczogodzinę. Oni mają podejście, że rodzina wyjeżdża na 2 tygodnie, a po powrocie ma być wszystko zrobione i tak co kilka lat.

Odnośnie gładzi, to trudno wygładzić strop. Jeśli nie masz stropu, to na pewno masz wieńce i je też trudno wygładzić, bo trzeba wtopić siatkę itp. Sama gładź może pękać na pracującej ścianie, trzeba głęboko wpuszczać kable elektryczne, trudniej zapewnić szczelność domu, a cienka gładź na miękkim pustaku to wrażliwa ściana.

U mnie w projekcie też jest silka lub opcjonalnie ytong. Co zastosujemy to jeszcze nie wiem, ale z pewnością nie zdecydowałabym się na działówki z samych płyt k-g, powody te same, które wymienił Przemek. Nie daj boże jakaś awaria w domu z udziałem wody i ściany idą do roboty na nowo, przynajmniej w naszym starym domu tak było gdy się powódź zdarzyła.

No i te łączenia... oprócz pękania, jeszcze brak wysokiej staranności w zacieraniu łączeń skutkuje tym, że później je widać.

Ścianki KG są lekkie i słabe. Trudno na tym coś powiesić i przenikają przez nie dźwięki.

Widzę że masz te same wątpliwości co ja. Co do wieszania, po pierwsze nie planuje nic wieszać na tych ścianach - poza wieszakami w garderobie, które i tak będą na stelażu przykręconym do profili. Co do dźwięków - moja największa obawa - to w chwili obecnej ściana na profilu 100 z watą w środku, ma zbliżone parametry do silki, zostawiając Ytonga daleko w tyle.

U mnie w projekcie też jest silka lub opcjonalnie ytong. Co zastosujemy to jeszcze nie wiem, ale z pewnością nie zdecydowałabym się na działówki z samych płyt k-g, powody te same, które wymienił Przemek. Nie daj boże jakaś awaria w domu z udziałem wody i ściany idą do roboty na nowo, przynajmniej w naszym starym domu tak było gdy się powódź zdarzyła.

No i te łączenia... oprócz pękania, jeszcze brak wysokiej staranności w zacieraniu łączeń skutkuje tym, że później je widać.

Myślałem o Ytongu, ale współczynnik izolacyjności dźwięku dla ściany 12 cm nie spełnia naszych podstawowych oczekiwań. Powodzi nie przewiduje - w pomieszczeniach gdzie jest woda, znajdują się odpływy w podłodze, więc nawet w razie awarii woda pójdzie w podłogę, a automat odetnie zasilanie wody. Co do łączeń, to z pewnością będą wykonane precyzyjnie, a pracująca ściana, nawet murowana może powodować rysy.

bardzo very nice :) ale kurde tyle tych ścian już masz, gdzie Ty chcesz dac te działówki? Chodzi o samo poddasze? Ja jeżeli bym robił jeszcze raz to znów zrobiłbym z silki. BK moim zdaniem to tylko na zewnętrzne. A płyty GK czy dobre? Wydaje mi się że nie, spytaj się forumowego atrixa jak u niego bo on ma własnie działówki z płyt.

Właśnie mam dylemat, w projekcie ścianki działowe są z Silki, wiem że jest to mało wdzięczny materiał do obróbki (przycinanie, bruzdowanie, itp). Co raz mocniej zastanawiam się nad zmianą materiału i zastosowanie ścianek KG. Może macie jakieś przemyślenia w tym temacie (wady, zalety, spostrzeżenia z użytkowania)?...

Ja w swoich dotychczasowych realizacjach stosuje tylko systemy z płytami GK, nie widzę wad które opisuje poprzednik, przy prawidłowym wykonaniu styki nie mogą pękać, na takich ścianach można powiesić wszystko, jeden odpowiedni kołek przenosi 30-50kg, jeśli ktoś mimo tego się obawia można zastosować listwy montażowe bądź umieścić pod płytą paski osb, co do tłumienia hałasu to najczęstszym błędem jest niezastosowanie taśmy na profilach zewnętrznych, a jak do tego dołożymy brak wełny mineralnej wewnątrz, to tak, płyty wręcz wzmacniają fale dźwiękowe ;)

Ja w swoich dotychczasowych realizacjach stosuje tylko systemy z płytami GK, nie widzę wad które opisuje poprzednik, przy prawidłowym wykonaniu styki nie mogą pękać, na takich ścianach można powiesić wszystko, jeden odpowiedni kołek przenosi 30-50kg, jeśli ktoś mimo tego się obawia można zastosować listwy montażowe bądź umieścić pod płytą paski osb, co do tłumienia hałasu to najczęstszym błędem jest niezastosowanie taśmy na profilach zewnętrznych, a jak do tego dołożymy brak wełny mineralnej wewnątrz, to tak, płyty wręcz wzmacniają fale dźwiękowe ;)

Lejesz miód na moje serce :) Właśnie podobną opinie słyszałem od chrzestnego, który od lat pracuje z płytami GK i również polecał mi ten system.

A jeśli chodzi o Twoje doświadczenie, to ścianki stawiasz na surowym betonie i między nimi lejesz wylewkę (z podłogówką), czy najpierw robicie całą podłogę, a do niej dopiero ścianki GK?

Lejesz miód na moje serce :) Właśnie podobną opinie słyszałem od chrzestnego, który od lat pracuje z płytami GK i również polecał mi ten system.

A jeśli chodzi o Twoje doświadczenie, to ścianki stawiasz na surowym betonie i między nimi lejesz wylewkę (z podłogówką), czy najpierw robicie całą podłogę, a do niej dopiero ścianki GK?

...w domku jednorodzinnym można zrobić i tak i tak, problemów nie powinno być, stawiając bezpośrednio na stropie uzyskasz lepszą izolację akustyczną, trzeba pamiętać o zastosowaniu taśmy wzdłuż ścian przed wykonaniem posadzek...

...szczególną uwagę trzeba zwrócić przy otworach, nie robi się łączenia płyt w ościeżu a wbrew takiej oczywistości wielu nagminnie popełnia ten błąd i wtedy faktycznie będą zarysowania, pierwsze płyty montowałem u rodziców ponad 20 lat temu a wtedy nie było takiego wyboru w zakresie technologi obróbki, począwszy od narzędzi po taśmy, masy itp. a płyty mimo tego nie pękają do dzisiaj ;)

Pierwsze bym zrobił działówki GK a potem podłogę, bo jak położysz podłogówkę to masz wielką szanse przewiercić rurkę montując profile przypodłogowe do GK.

Podlogowke bede montowal wg wymiaru pomieszczen, wiec pod sciankami ze 100% pewnoscia nie bede mial rurek. Bardziej chodzi mi o 2 sprawy:

1. Czy sciance KG nie zaszkodzi wylewka - sama wylewka, albo maszyna do wygladzania :p

2. W razie W, scianki postawione na wylewce bede mogl przesuwac (oczywiscie majac dokladny projekt rurek i ich zdjecia w rece) uwazajac przy montazu listwy dolnej.

K.

Gość grend
Jeżeli masz rowne ściany to można spokojnie kłaść cienka spoine zamiast tynku. Ja też o tym myslalem ale u mnie był problem powypychanych wytyków i nierównych scian na poddaszu... Z drugiej strony nie wiem jak to cenowo wygląda bo to musi być trochę więcej warstw, jakies siatki na łaczniach beton cegła. Ja widziałem tylko raz jak robili w ten sposób sufity ,ale były one lane z betonu

Na 99% będą działówki z KG, oczywiście z taśmami i watą dźwiękoizolacyjną. Jednak zanim dojdziemy do ścianek działowych, trzeba postawić mury. Wczoraj trochę im pomogłem.

Ściana północna i zachodnia (widać już małe okno salonowe w pełnym wymiarze):

http://samobudowa.pl/foto/10mury6.jpg

"Małe" (180x150) okno z wewnątrz:

http://samobudowa.pl/foto/10mury5.jpg

A tu trochę większe okno kuchenne (240x150):

http://samobudowa.pl/foto/10mury4.jpg

i z zewnątrz:

http://samobudowa.pl/foto/10mury2.jpg

http://samobudowa.pl/foto/10mury1.jpg

I standardowy już widok na całość:

http://samobudowa.pl/foto/10mury6.jpg

Została jeszcze druga strona (po 3 warstwy), ale w między czasie mam jeszcze ściany w których mam obsadzić nadproża drzwi i tutaj mam do Was pytanie:

- Ponieważ nie wybrałem jeszcze drzwi (ani wewnętrznych ani zewnętrznych) na jakiej wysokości najlepiej obsadzić te nadproża, abym miał możliwość swobodnego wyboru w przyszłości?

Pod drzwi wewnętrzne i wejściowe musisz zrobić otwór o wysokości 208cm względem ostatecznego poziomu podłogi. Drzwi balkonowe praktycznie według uznania. Ja mam 240cm, ale inni robią niższe.

Drzwi balkonowe już przyjechały 300 x 240, problem w tym ze co przeglądam katalogi, to każdy producent podaje inne wymiary i np. drzwi zewnętrzne Hormann'a mają wymagania 2110 mm wysokości otworu w murze (od poziomu posadzki).

Z drzwiami wejściowymi jest najtrudniej. Drzwi balkonowe wcześniej mierzą i kilka cm w te czy wewtę to standard. Drzwi wewnętrzne pozbawione progu można przyciąć. Zewnętrzne zrób na wymiar jak ja, albo daj nadproże wyżej. Kilka (5-6) centymetrów szpalety (węgarka) to nie kłopot, więc przyjdzie kit i będzie git.

Gość grend
lepiej zrobić kilka cm większe - 210cm drzwi wewnetrne, natomiast z drzwiami wejściowymi to co firma to cos innego podaje i tak naprawdę gdy nie wiesz jakie to z 214 powinno być.... Ja mam 211 i pod otwór będę kupować