Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Dzisiaj dostałem OZC przygotowane przez Asolt'a, ponieważ lubimy ciepełko, liczone było dla wyższych temperatur niż normalnie czyli dla 21 st. w pokojach i 23 st. w łazience.

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH = 47 kWh/m²rok,

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL = 4335W,

Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania QH,nd = 7595 kWh/rok

Oby te wartości się sprawdziły.

I pomyśleć, że firma projektowała mi podłogówkę na 12,5 kW, i tylko dlatego że powiedziałem że to do energooszczędny, bo "normalnie to dla takiej powierzchni oni liczą 20 kW" :jawdrop:

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj kolejny pracowity dzień na budowie, jakoś poprawiła mi się wydajność z worka kleju, bo po zachodzie słońca zostało mi jeszcze na parę metrów. Cóż było robić, żal wyrzucać:

http://samobudowa.pl/foto/11mury1.jpg

Efekt wczorajszych prac, mogłem ocenić dopiero dzisiaj rano, tak prezentują się ściany południowa i wschodnia:

http://samobudowa.pl/foto/11mury2.jpg

A tak północna:

http://samobudowa.pl/foto/11mury4.jpg

I na koniec standardowe już ujęcie:

http://samobudowa.pl/foto/11mury3.jpg

Kolejne podejście, to montaż nadproży nad drzwiami i oknami, jeśli ktoś ma jakieś sugestie, dobre rady, ostrzeżenia, to "Niech przemówi teraz lub zamilknie na wieki" :)

To w sumie łatwe, tylko trzeba:

- dwie osoby,

- oprzeć wystarczająco na murze. W nadprożach solbet są znaczniki ile ma być na ścianie. Nie wiem jak w Twoich,

- sklej dwie połówki nadproża razem i dobij młotkiem gumowym,

- podparcie nadproża powinno być z "przyzwoitego" kawałka pustaka.

Ja montowałem z żoną i poszło całkiem sprawnie. I widzę stosujesz taktykę wyrównywania otworów okiennych w odroczonym terminie. Normalka.

Powtarzam się ale otwory lepiej równaj teraz ;)

Jeżeli chodzi o nadproża to zrób je na poduszkach cementowych, tak radził mój kierownik i tak zrobiłem. Teraz widzę że dobrze, bo cement to jednak cement. Nie tam żaden klej z worka co go walniesz młotkiem to sie kruszy. A w ogóle to nadproża jakie będziesz dawał? Te dla bogatych (prefabrykowane z BK), dla biednych (betonowe Lki), czy może dla odważnych (płaskie leiera bez warstwy uzupełniającej)?;)

EDIT: po czasie mogę stwierdzić że najlepsze nadproża to lane, razem z wieńcem. Coś takiego jak robił sadysta, teraz żałuję że tak nie robiłem.

Edytowane przez sebcioc55

Powtarzam się ale otwory lepiej równaj teraz ;)

Jeżeli chodzi o nadproża to zrób je na poduszkach cementowych, tak radził mój kierownik i tak zrobiłem. Teraz widzę że dobrze, bo cement to jednak cement. Nie tam żaden klej z worka co go walniesz młotkiem to sie kruszy. A w ogóle to nadproża jakie będziesz dawał? Te dla bogatych (prefabrykowane z BK), dla biednych (betonowe Lki), czy może dla odważnych (płaskie leiera bez warstwy uzupełniającej)?;)

EDIT: po czasie mogę stwierdzić że najlepsze nadproża to lane, razem z wieńcem. Coś takiego jak robił sadysta, teraz żałuję że tak nie robiłem.

jak duże były te poduszki (tzn. o ile centymetrów wyżej niż bloczek), przy okazji, jaką masz długość podparcia, bo na zdjęciach to tam wygląda na parę centymetrów, a u mnie piszą że min 20 do 25 cm?

nadproża już czekają - to YF Ytong'a

Co do lanego, nad nadprożem mam jeszcze 2 warstwy bloczka w przypadku okna i 4 w przypadku drzwi. Po pierwsze nie lubię robić szalunków, po drugie nikt mi nie przywiezie 0,5 m3 betonu, po 3 jakby nie patrzeć to niepotrzebny mostek.

Edytowane przez DrKubus

No wlasnie z tymi lanymi to trzeba zrobic odpowiednio wysokie okna, a drzwi mozna z betoniarki pojechac. Z tego co pamietam to wszedzie mam podparcie min 15 cm, poduszka 1,5-2 cm.

Te nadproza chyba trzeba podpierac jak piszesz, ale i tak wsadzaj cale, nie tnij, najwyzej bedzie wiecej podparcia. Ja w lazience mam okno szerokie chyna na 70cm a nadproze 1,30m ;) zapraszam w niedziele do mojego dziennika, bedzie duzo zdjec, m. in. nadproza.

U nas są nadproża YF, klejone na kleju jak pustaki BK.

Nadproża zrównane z krawędziami pustaków, więc szpara 1cm jest pomiędzy dwoma YF (2 x 115mm = 230mm, a pustaki mają 240mm).

Oparcie po bokach w większości takie jak zaleca YTONG (20-25cm w zależności od wielkości otworu), ale część mamy też nieco poniżej 20cm.

Nad otworami 60cm są nadproża YF-200 przecięte na pół.

Edytowane przez moniss

U nas są nadproża YF, klejone na kleju jak pustaki BK.

Nadproża zrównane z krawędziami pustaków, więc szpara 1cm jest pomiędzy dwoma YF (2 x 115mm = 230mm, a pustaki mają 240mm).

Oparcie po bokach w większości takie jak zaleca YTONG (20-25cm w zależności od wielkości otworu), ale część mamy też nieco poniżej 20cm.

Nad otworami 60cm są nadproża YF-200 przecięte na pół.

A co jest w tej szparze, między YF'ami? Wg. Ytonga, to nadproża powinny być sklejone ze sobą?

Witam serdecznie, plan jest taki, żeby zrobić 80cm RU + 160cm fix (żona uparła się, żeby mieć możliwość otwarcia okna, szczególnie jak się coś smaży, albo przypala).

Mija tez sie uparła. Ale żeby to miało sens je kuchni to powinna być przesuwka. Zobacz Patio Light z Vetrex. uważam ze był to strzał w 10.

Mija tez sie uparła. Ale żeby to miało sens je kuchni to powinna być przesuwka. Zobacz Patio Light z Vetrex. uważam ze był to strzał w 10.

...z Żonkami już tak jest ;) u mnie było podobnie, nad blatem mamy okno wys. 90cm dzielone 160/90cm w ślad za tym podobnie zrobiłem w garażu żeby gdzieś się ten podział powtarzał :)

A co jest w tej szparze, między YF'ami? Wg. Ytonga, to nadproża powinny być sklejone ze sobą?

Nie wiem dlaczego akurat tak to zrobiono. Na razie w tej szparze nie ma niczego, a wg. poradnika Ytnga "podłóżną spoinę pomiędzy elementami należy wypełnić zaprawą do cienkich spoin". Ciekawe czy mieli na myśli także 1cm szaparę pomiędzy nadprożami....

• 2 weeks później...

Trochę ostatnio tempo prac spadło, ale sobotnie temperatury nie skłaniają do pracy na "patelni", a i docinanie bloczków do nadproży nie sprzyja szybkim postępom.

Na chwilę obecną, dobudowałem ostatnią brakującą ściankę nośną (na środku parteru), wcześniej by mi przeszkadzała w przemieszczaniu się z paletami i rusztowaniem.

http://samobudowa.pl/foto/12mury3.jpg

Położyłem też już 2 nadproża - nad okienkiem w pomieszczeniu gospodarczym (150 cm) i nad drzwiami wejściowymi (175 cm), obawiam się że 175 cm to max co jestem w stanie samemu założyć, do okien muszę znaleźć pomocnika (250 i 300 cm).

Tak prezentują się dwa przykryte otwory w ścianie wejściowej:

http://samobudowa.pl/foto/12mury1.jpg

Ponieważ dzisiaj nie chciało mi się zabierać za mieszanie kleju, postanowiłem pojeździć sobie kosiarką po trawce... o to efekt:

http://samobudowa.pl/foto/12mury2.jpg

PS. Właśnie się szkolę z projektowania systemu nawadniania i doboru pomp. Zdobyłem dostęp do zraszaczy, osprzętu i pomp w dobrych cenach, gdyby ktoś coś potrzebował mogę pomóc (projekt nawadniania gratis) - ale bez montażu - oferta dla samorobów :)

A nie, nie chodziło mi o tak dokładne parametry :)

U mnie miejscami jest spora domieszka gliny, więc będzie okresowo za mokro lub za sucho - to wiem z mapki, gdzie była naniesiona klasa ziemi. Potwierdza też mój warzywniak niestety, w ostatnim tygodniu miałam między roślinami twardy beton, dlatego jak już pobuduję, to trzeba będzie o nawadnianiu pomyśleć.