DrKubus 18.04.2014 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Stało się, dziś odebrałem projekt domu, we wtorek jadę do starostwa złożyć wniosek o PnB:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 18.04.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Życzę powodzenia, oraz krótkiego czasu oczekiwania PnB.Jak czytam to jeszcze jeden samo-budujący dom energooszczędny? pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.04.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witaj tomdts Czy będzie energooszczędny to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.04.2014 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 http://samobudowa.pl/foto/zajaczek.gif Moc prezentów od zajączka, co koszyczek trzyma w rączkach, Wielu wrażeń, mokrej głowy w poniedziałek dyngusowy! Życzę jaja święconego i wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.04.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Święta świętami, ale ile można było w domu siedzieć, szczególnie że pogoda przepiękna Mając w ręku projekt, postanowiłem przenieść go w skali 1:1 Pierwszy problem - wysoki poziom wód już prawie rozwiązany: http://samobudowa.pl/foto/sucho.jpg Ponieważ nie posiadam węgielnicy pryzmatycznej, a potrzebowałem wyznaczyć linię prostopadłą do płotu, trzeba było sobie jakoś poradzić. Do realizacji potrzebne były: http://samobudowa.pl/foto/kp2.jpg Sznurek rolniczy (lub dowolny inny), najlepiej ponad 12 m, miarka (przynajmniej 5 m) i trzy paliki oraz "trójkąt egipski" W efekcie otrzymałem, coś takiego: http://samobudowa.pl/foto/kp1.jpg Paliki połączone są sznurkiem o długości 3, 4 oraz 5 m. Dzięki czemu między ustawiając w jednej linii paliki połączone najkrótszym sznurkiem, a następnie manewrując 3 palikiem, tak aby naciągnąć oba sznurki, otrzymujemy 4 metrowy odcinek prostopadły do wcześniej wyznaczonego. Dzięki wyżej wymienionym sztuczką, udało mi się przenieść projekt parteru ze skali 1:50 na skalę 1:1 Oto efekty: http://samobudowa.pl/foto/wejscie.jpg Widok wprost na wejście http://samobudowa.pl/foto/gora.jpg Widok z sąsiadującego garażu. Jeszcze raz, wszystkim czytającym, dużo zdrowia z okazji mijających Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.04.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 22.04.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 witam okazuje sie ze bardzo często koło Waszej budowy jeżdżę powodzenia w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 22.04.2014 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Stało się, właśnie złożyłem wniosek o PnB, teraz trzymam kciuki za pracowników Starostwa, aby sprawa została szybko załatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.04.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam, będę kibicowała, bo grunt jest mi bardzo znajomy i współczuję!! Jakie masz wyniki badań geotechnicznych @respol Dzięki za wizytę, co do dziennika R&K to oczywiście klasyka Co do mokrego terenu - i zabezpieczy mnie przed kolejnym zalaniem (no może nie przed zalaniem, ale przyśpieszy osuszanie): http://samobudowa.pl/foto/row5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Kurczę, pierwszy rzut oka na to zdjęcie to było spore zdziwko "ja????" A całkiem na boku prywatę mam: czy znasz może w Łodzkiem kogoś wartego polecenia do wykonania ocieplenia (styropian, tynk cienkowarstwowy, dla bliskiej rodziny potrzebuję)? Wstępnie sobie znalazłem jednego pana, licznie polecanego na Łódzkiej grupie i mnóstwie innych, ale kiedy dotarło do mnie, że wszędzie i na wszystkich grupach poleca go nieodmiennie ciągle ta sama osoba, trochę moje zaufanie zbladło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 22.04.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam, będę kibicowała, bo grunt jest mi bardzo znajomy i współczuję!! Jakie masz wyniki badań geotechnicznych Witaj GraMar U mnie był torf do 3 - 4 metrów, 0,5 metra gytii, ponizej piasek sredni i zwir. Do tego woda na 0,8 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 22.04.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Kurczę, pierwszy rzut oka na to zdjęcie to było spore zdziwko "ja????" A całkiem na boku prywatę mam: czy znasz może w Łodzkiem kogoś wartego polecenia do wykonania ocieplenia (styropian, tynk cienkowarstwowy, dla bliskiej rodziny potrzebuję)? Wstępnie sobie znalazłem jednego pana, licznie polecanego na Łódzkiej grupie i mnóstwie innych, ale kiedy dotarło do mnie, że wszędzie i na wszystkich grupach poleca go nieodmiennie ciągle ta sama osoba, trochę moje zaufanie zbladło. Ludzie po elektrycznym wyglądają podobnie Co do styro, zapytam chrzestnego, działa w branży budowlanej, jeśli nie on, to może kogoś poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.04.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, wykończę się... po 4 latach wysłuchiwania, że w domu ma być gaz i kuchnia gazowa, dzisiaj żona stwierdziła, że może jednak zrezygnujemy z gazu... a co za tym idzie z komina, pieca, przyłącza itp... Pomóżcie, warto odpuścić sobie gaz i zrobić wszystko na prund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 25.04.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 jeśli chodzi o koszty to chyba na dzień dzisiejszy pad do gazu nie ma startu o ile mi wiadomopoza tym w naszej okolicy gaz ma dosyć przyzwoite ceny wrzuć jakieś rysunki Twojego przyszłego domku i przepraszam ze wczoraj nie dotarłem mam taki wariacki kwiecień że wyleciało mi z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.04.2014 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 wrzuć jakieś rysunki Twojego przyszłego domku Co byś chciał zobaczyć, projekt jest w poście 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 25.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 dziwne ale musiałem przeoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.04.2014 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Powoli klaruje mi się obraz pierwszych prac: 1. wyjęcie piasku (3,5 - 4 m wykopu) 2. położenie geowłokniny - ktoś może wie jaką geowłókninę zastosować, do oddzielenia piasku od torfu? 3. położenie rurki do GGWC (2x 100m fi25) - jedna pętla na 3m, druga na 1,5 m. 4. położenie kanalizacji, bednarki, przepustów wodnych i prądowych - pamiętać o odwodnieniu w garażu 5. zasypanie podkładu 6. 10 cm XPS pod dom, obrys 15 cm EPS 100 (dyletacja od garażu), garaż będzie lany bezpośrednio na folie 7. folia pod dom i garaż 8, zbrojenie obu płyt 9. zalewanie Czy ktoś się może orientuje jaka jest różnica w kosztach zakupu strzemion wygiętych, a prostych odcinków do gięcia? Czy coś zaoszczędzę wyginając sobie strzemiona samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.04.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Wyginanie strzemion samemu to żaden problem, zwłaszcza, jak kupisz dynks do gięcia. Gotowe na pewno będą droższe, nie wiem, czy jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.04.2014 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (...)nie wiem, czy jest sens. Czy jest sens... kupować gotowce, czy wyginać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Czy jest sens kupować, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts