Przemek Kardyś 28.07.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Też bym chętnie niewygodne posty jak grend pokasował, ale niestety nie mogę. Przepraszam za bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 30.07.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ładnie to murowanie wygląda. Jestem pod ogromnym wrażeniem każdego, kto te ciężkie budowlane tematy podejmuje we własnym zakresie ! Zawiozłem tak przygotowany zestaw do betoniarni, a wczoraj (po ok. 2 tygodniach), na budowie wylądowała belka: Dobre .. Chyba bym nie wpadł na to że można taki element zawieźć do betoniarni i tam zostawić do zalania Ja tak chce ogarnąć elementy tarasowe, zastanawiałem się tylko jak osiągnę taki efekt betonem z betoniarki I bez problemu w betoniarni taki temat załatwili? No bo betonu to dużo nie idzie na taki czy inny element, więc dla nich to chyba sztuka dla sztuki a nie zarobek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 30.07.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ładnie to murowanie wygląda. Jestem pod ogromnym wrażeniem każdego, kto te ciężkie budowlane tematy podejmuje we własnym zakresie ! Dobre .. Chyba bym nie wpadł na to że można taki element zawieźć do betoniarni i tam zostawić do zalania Ja tak chce ogarnąć elementy tarasowe, zastanawiałem się tylko jak osiągnę taki efekt betonem z betoniarki I bez problemu w betoniarni taki temat załatwili? No bo betonu to dużo nie idzie na taki czy inny element, więc dla nich to chyba sztuka dla sztuki a nie zarobek? Betoniarnie na zazwyczaj poza dostawą betonu, same produkują płyty, krawężniki, kształtki itp, więc mają narzędzia do zalewania małych form. Dlatego też myślę, że dla nich to nie problem, wlać 0,2 m3 w przygotowaną kuwetę. Większy problem by był gdyby mieli przycinać szalunek i robić zbrojenie, ale to dostali ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 30.07.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Jak pisałem wcześniej, kształtki stropowe miały po 1,5 cm różnicy, aby móc oprzeć na nich strop, przez 2 popołudnia szlifierką ścinałem nierówności, dziś na koniec dnia: domek gotowy na przyjęcie stropu: http://samobudowa.pl/foto/2strop1.jpg A dokładnie rok temu, również poziomowałem na budowie: http://samobudowa.pl/foto/1styro1.jpghttp://samobudowa.pl/foto/1styro2.jpg Trzymajcie kciuki, jutro przyjeżdża strop (nadal nie wiem jak oni go wstawią, mając do dyspozycji tylko dojazd od frontu i HDSa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 30.07.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam, Kształtki murowałeś na tradycyjną zaprawę czy na klej / piankę? Pytam ponieważ jestem dokładnie na tym samym etapie co Ty, tzn:- sam buduję ( chałupa 18x14,5)- ściany beton komórkowy na cienkie spoiny- kształkti wieńcowe z tym, że niby te cieplejsze - termobet- strop teriva stropu mam ok 240m2 i chyba zaczynam żałować, że nie zdecydowałem się na strop systemowy np. smart Bardzo ciekawi mnie jak u Ciebie wyjdzie ten strop, powodzenia i pochwal się fotorelacją. P.S. kształtki też kurw..łem Pozdrawiam Brać Samobudujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 30.07.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam, Kształtki murowałeś na tradycyjną zaprawę czy na klej / piankę? Pytam ponieważ jestem dokładnie na tym samym etapie co Ty, tzn: - sam buduję ( chałupa 18x14,5) - ściany beton komórkowy na cienkie spoiny - kształkti wieńcowe z tym, że niby te cieplejsze - termobet - strop teriva stropu mam ok 240m2 i chyba zaczynam żałować, że nie zdecydowałem się na strop systemowy np. smart Bardzo ciekawi mnie jak u Ciebie wyjdzie ten strop, powodzenia i pochwal się fotorelacją. P.S. kształtki też kurw..łem Pozdrawiam Brać Samobudujących @shael - witam w swoich pro... dzienniku Kształtki kleiłem na klej/piankę, w sumie są one tak krzywe że zaprawą i tak nie jesteś w stanie wyrównać krzywizny a tylko mostek zrobisz. Co do termobetu, po pierwsze zobaczyłem je już po zamówieniu zwykłych, po drugie, one są wyższe (jak do terrivy) a do SMARTa 15 cm, są za wysokie. Foto relacja z pewnością będzie, tyle pracy za Tobą a dziennik gdzie? Pochwal się swoimi efektami, a tak przy okazji to gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Wszystkim trzymającym kciuki dziękuję za wsparcie. Strop już jest Czas wykonania <2h. Ale po kolei, godzina 9:10 pierwsza płyta ląduje na stropie: http://samobudowa.pl/foto/3strop1.jpg http://samobudowa.pl/foto/3strop2.jpg 10 minut później już 5 płyt leżało: http://samobudowa.pl/foto/3strop3.jpg A przed 11:00 mogłem już cieszyć się z zakończenia prac: http://samobudowa.pl/foto/3strop4.jpg A tak wyglądają pomieszczenia z wewnątrz: Kuchnia: http://samobudowa.pl/foto/3strop5.jpg Pomieszczenie gospodarcze: http://samobudowa.pl/foto/3strop6.jpg Gabinet: http://samobudowa.pl/foto/3strop7.jpg Salon z widoczną klatką schodową: http://samobudowa.pl/foto/3strop8.jpg A tu potwierdzenie, iż warto było szlifować kształtki: http://samobudowa.pl/foto/3strop9.jpg Płyty idealnie opierają się całą szerokością, jedna tylko delikatnie klawiszuje, ale znajdę przyczynę. Z prac ekipy jestem bardzo zadowolony, operator HDSa z jednego miejsca rozłożył cały strop (chociaż w jednym narożniku, miał może 20 cm zapasu przy wysuwie ). Czas zabrać się za zbrojenie wieńca i przygotować do zalewania Edytowane 31 Lipca 2015 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 31.07.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Wszystkim trzymającym kciuki dziękuję za wsparcie. Strop już jest Czas wykonania >2h. http://samobudowa.pl/foto/3strop4.jpg A tak wyglądają pomieszczenia z wewnątrz: Kuchnia: http://samobudowa.pl/foto/3strop5.jpg Salon z widoczną klatką schodową: http://samobudowa.pl/foto/3strop8.jpg Czas zabrać się za zbrojenie wieńca i przygotować do zalewania DrKubus, co to za szczelina w płytach nad salonem, no i skąd ta duża przerwa w stropie nad kuchnią? Ma coś tam być konkretnego, czy nie miałeś możliwości dopasowania płyt? Co do układania, to u mnie strop z płyt kanałowych (standardowe kanałówki, czyli duże i ciężkie) układano z pomocą dźwigu jakieś 3,5 - 4 godziny (wraz z rozłożeniem/złożeniem dźwigu i zmianą ciężarówek z płytami). Myśleliśmy nad zakupem takich kształtek jak u Ciebie, ale ekipa postanwia zrobić to zgodnie ze starą sztuką i przygotowała podparcia wzdłóż muru. Płyty leżały na kantówkach podpartych na regulowanych stemplach i dzięki temu można było zalać podciągi i nadciągi chowane w wysokości stropu wraz z zalewaniem zamków i wieńców. Czy przy stropie SMART w zamki też trzeba wkładać zbrojenie tzw. agrafki (przy kanałókach, ma to zapobiegać ewentualnemu późniejszemu klawiszowaniu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 DrKubus, co to za szczelina w płytach nad salonem, no i skąd ta duża przerwa w stropie nad kuchnią? Ma coś tam być konkretnego, czy nie miałeś możliwości dopasowania płyt? Co do układania, to u mnie strop z płyt kanałowych (standardowe kanałówki, czyli duże i ciężkie) układano z pomocą dźwigu jakieś 3,5 - 4 godziny (wraz z rozłożeniem/złożeniem dźwigu i zmianą ciężarówek z płytami). Myśleliśmy nad zakupem takich kształtek jak u Ciebie, ale ekipa postanwia zrobić to zgodnie ze starą sztuką i przygotowała podparcia wzdłóż muru. Płyty leżały na kantówkach podpartych na regulowanych stemplach i dzięki temu można było zalać podciągi i nadciągi chowane w wysokości stropu wraz z zalewaniem zamków i wieńców. Czy przy stropie SMART w zamki też trzeba wkładać zbrojenie tzw. agrafki (przy kanałówkach, ma to zapobiegać ewentualnemu późniejszemu klawiszowaniu)? Te dziury to niedopasowanie szerokości płyt, które będą wylane razem z wieńcem 7 cm i 19 cm, nie opłacało mi się kupować 4 węższych żeby trafić z rozmiarem, bo szerokość 40 cm jest liczona jako niestandardowa a kosztuje prawie tyle samo co 60 cm. W smarcie teoretycznie nie trzeba zbroić zamków, ale mam takie agrafki w projekcie i sporo odpadu zbrojenia z płyty fundamentowej, więc pewnie je zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 31.07.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Wow, sprawnie Wam to poszło... Ja już drugi dzień wrzucam gary na belki i końca nie widać , co prawda sufit powoli się rysuje ale nie tak jak u Ciebie, że już jest prawie gotowy. Patrząc na twój strop utwierdzam się tylko przy tym, że warto inwestować w stropy systemowe, np. jak ten smart. Przede wszystkim: mniej roboty, zero stempli, duża szybkość prac, mniej błędów no i chyba taki strop jest dużo mocnejszy od terivy. a wracając do twoich pytań to ja buduję w woj. Lubelskim, natomiast mój dziennik jak najbardziej powstanie, tylko odkąd zacząłem budowe to na nic nie mam czasu. Podziwiam samobudujących, którzy oprócz swojej budowy dzielą się fotorelacją z wykonanych prac na forum. A z drugiej strony kiedy Wy macie na to czas? Ja jak wracam z roboty (8 godzin praca + 4/5 robota na budowie) to już nic mi się nie chce. A jak już troche mi się chce , to siedzę przed kompem i ciągle zgłębiam wiedzę z zakresu budowlanki. A jak już na to nie mam ochoty to resetuje dzień za pomocą kilku % i na druigi dzień zaczynam od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.07.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Gratuluję. Najfajniejsze to że bez szalunków. Z drugiej strony nie wyszłoby taniej wynająć ekipy? Za jakieś 4-5 tyś przyszliby spokojnie, więc za max 15 tyś miałbyś bez roboty Ackermana, albo nawet monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 31.07.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Siema, ile kosztuje taki strop z montażem? ile m^2? Powiedz też ile Cię będzie kosztował w całości do stanu "wysokie zero"? EDIT: jaką max rozpiętość ścian można uzyskać przy takim rodzaju stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Gratuluję. Najfajniejsze to że bez szalunków. Z drugiej strony nie wyszłoby taniej wynająć ekipy? Za jakieś 4-5 tyś przyszliby spokojnie, więc za max 15 tyś miałbyś bez roboty Ackermana, albo nawet monolit. Strop mi się podoba, bo jest dobrze izolujący akustycznie, nie wymaga specjalnego szalowania, montuje się go w 2h, montaż w cenie. a 4-5 tys. to całkiem przyzwoita miesięczna pensja, która wyrobie w 2 tygodnie na budowie, pracując po pracy i w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Siema, ile kosztuje taki strop z montażem? ile m^2? Powiedz też ile Cię będzie kosztował w całości do stanu "wysokie zero"? EDIT: jaką max rozpiętość ścian można uzyskać przy takim rodzaju stropu? Powierzchnia stropu (po obrysie) to ok. 100 m2, nie wiem dlaczego, ale wg. wyceny, płyt jest 76 m2. Za całość z montażem zapłaciłem 11 tys. Co do stanu wykończonego, to muszę doliczyć zbrojenie i beton, jak będę wiedział ile wyszło z pewnością napiszę. EDIT: Strop o grubości 15 cm, max. rozpiętość 8,1 m, o grubości 20 cm max. rozpiętość 9,3 m Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 31.07.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) z tymi ekipami to różnie bywa... dobra ekipa napewno będzie się cenic zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że chcesz ich wziąść tylko na strop. Pod koniec 2014r. przechodziłem kryzys na budowie i powiedziałe dość, biorę ekipe na strop.Po wycenie jednej z ekip tj. robocizna 15 tyś za strop ok. 240m2 + schody dwuzabiegowe 3 tyś to przeprosiłem się z kielniami, kasterkami i młotkami i postanowiłem dalej ciągnąć sam. Z drugiej strony jak już udało mi się postawić samemu ściany to grzechem samobudującego by było oddanie stropu w ręce ekipy. Teraz już wiem, że podjąłem właściwą decyzję. Robota powoli idzie ale cały czas do przodu. Robię spokojnie i dokładnie czego mogłoby zabraknąć ewentualniej ekipie jak bym wziął. Zatem nie wolno się poddawać. jest ciężko ale nikt nie mówił, że będzie łatwo i trzeba tą taczkę pchać do przodu.A jak ktoś będzie przechodził kryzys na budowie to proponuje ponownie zacząć przeglądać dziennik takiego Gościa co ma selfie w taczce (w tajemniczeni wiedzą o kim mowa ) Edytowane 31 Lipca 2015 przez shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.07.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Strop mi się podoba, bo jest dobrze izolujący akustycznie, nie wymaga specjalnego szalowania, montuje się go w 2h, montaż w cenie. a 4-5 tys. to całkiem przyzwoita miesięczna pensja, która wyrobie w 2 tygodnie na budowie, pracując po pracy i w sobotę. Bez cukru doktorku. Zapłacisz w sumie tyle samo tylko się urobisz, ale izolacyjność akustyczna to wartość którą trudno wycenić. Ja mam parterówkę, więc się nie przejmuję, ale jak ktoś ma sypialnie na górze to już insza inszość. Tyle tylko że monolit byłby lepszy. Trochę się więc naciąłeś kolego na tego SMARTA, ale dwa tygodnie roboty to też nie takie straszne. Przynajmniej będziesz mógł dzieciom mówić, że sam dom zbudowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 31.07.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 A ja z kolei wcale nie uważam że wybór tego stropu to nacięcie ze strony Doktorka. z pewnością strop z takich płyt jest dużo solidniejszy od terivy... nie wspomnę innych zalet. Przy budowie domu nie zawszze trzeba patrzeć z perspektywy kosztów a szczególnie nie przy stropie. Ps.Widzieliście przypadki w których pustaki stropowe terivy odpadały bo ktoś z góry czymś stuknął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Bez cukru doktorku. Zapłacisz w sumie tyle samo tylko się urobisz, ale izolacyjność akustyczna to wartość którą trudno wycenić. Ja mam parterówkę, więc się nie przejmuję, ale jak ktoś ma sypialnie na górze to już insza inszość. Tyle tylko że monolit byłby lepszy. Trochę się więc naciąłeś kolego na tego SMARTA, ale dwa tygodnie roboty to też nie takie straszne. Przynajmniej będziesz mógł dzieciom mówić, że sam dom zbudowałeś. Nie bardzo wiem z czym porównujesz pisząc "zapłacisz tyle samo", więc ciężko mi się odnieść. Nie wiem też co masz na myśli pisząc "tylko się urobisz" do zrobienia mam 5 desek szalunku, zbrojenie wieńca i "agrafki" w zamkach płyt. Po zazbrojeniu 100 m2 mojej płyty prawie 3 tonami stali, to ta praca będzie przyjemnością Podam jeszcze jeden argument, który był istotny w wyborze... kiepskie podłoże i wymóg lekkiej konstrukcji, niestety monolit nie gwarantuje tego. Również nie chciałem mieć 30 dniowej przerwy na schnięcie betonu (szczególnie latem), gdzie ostatnio pogoda jest kapryśna i albo spada nagle kilka centymetrów wody, a tydzień później jest 38 stopni w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.07.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Spoko. Podoba mi się i jak myślę ile się nad swoim urobiłem, to mi nawet oszczędności nie zwrócą zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 31.07.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Spoko. Podoba mi się i jak myślę ile się nad swoim urobiłem, to mi nawet oszczędności nie zwrócą zdrowia. Przemek, czy ty licząc te 82 zł/m2 liczyłeś koszt zbrojenia (ile?), betonu, szalunku, stempli? Bo patrze na jakieś wyceny z zeszłego roku, to wychodziły mi znacznie wyższe ceny: 8000 zł - za belki i pustaki same, a do tego jeszcze zbrojenie, beton, szalunki, stemple, podejrzewam że z własną robocizną bym wyszedł na to samo co ze SMARTem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts