Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Strop po obrysie 12,6x12,6 = 158,76m2

Belki + pustaki (1020 szt.) - 7000zł

Stal - 1800 cośtam - 660kg chyba - niech będzie 2000zł

Beton - 16m3 - 3200zł

Stemple - 150szt x 4,20 = 630zł

Deski - 2m3 x 420 zł = 840zł

Odsprzedane stemple - 135szt x 4,00 = - 540 zł

Wykorzystane deski na łaty - 1,8 x 420 = -756 zł

Drut wiązałkowy i inne duperele - 250 zł

Razem 12624zł. Niechby 13 tyś. - to daje 82zł/m2. Ale roboty mnóstwo, bo gary ciężkie (17kg sztuka) i źle zacząłem i musiałem całość przekładać.

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strop po obrysie 12,6x12,6 = 158,76m2

Belki + pustaki (1020 szt.) - 7000zł

Stal - 1800 cośtam - 660kg chyba - niech będzie 2000zł

Beton - 16m3 - 3200zł

Stemple - 150szt x 4,20 = 630zł

Deski - 2m3 x 420 zł = 840zł

Odsprzedane stemple - 135szt x 4,00 = - 540 zł

Wykorzystane deski na łaty - 1,8 x 420 = -756 zł

Drut wiązałkowy i inne duperele - 250 zł

Razem 12624zł. Niechby 13 tyś. - to daje 82zł/m2. Ale roboty mnóstwo, bo gary ciężkie (17kg sztuka) i źle zacząłem i musiałem całość przekładać.

No widzisz, to licząc wg Twoich ilości i cen w mojej okolicy (beton 280 zl/m3, deski 850 zł/m3, stal 4 zł/kg), belki plus pustaki też jakoś drożej - 7 400 zł, to mnie wychodzi tyle co za SMARTa a roboty prawie wcale :)

Dzisiaj zdobyłem kolejną sprawność - stolarza :)

Doszedłem do wniosku, że zakup drabiny na czas budowy, do wchodzenia na piętro szybko się zemści. Będę się z nią męczył, aż i tak dojdę do wniosku, że jest niepraktyczna. Dlatego wyprzedzając swoją frustrację postanowiłem zrobić schody. Zakup towaru - 200 zł, czas pracy 6h.

A efekt taki:

http://samobudowa.pl/foto/1schody1.jpg

http://samobudowa.pl/foto/1schody2.jpg

Z całą premedytacją zrobiłem je proste (obecnie wchodzą wprost do pokoju), są szersze niż docelowe (teraz 120 cm) i zrobione z surowego (nieoszlifowanego i niemalowanego) drewna. Słyszałem już historię o schodach "budowlanych", które przetrwały parę lat po wprowadzeniu, dlatego też te mają być niepraktyczne, brzydkie i zmusić mnie do wymiany jeszcze przed wprowadzeniem :)

fajnie ze tak nad tymi stropami debatujecie , wlasnie przymierzam sie teoretycznie do tematu

i tu pytanie czy rozwazaliscie strop teriva LIGHT? z ksztaltk styropianowych ? lub JS lub podobn lekkie systemy ? porowywal ktos cenowo je ze soba?

szukam cos lekkiego - by sie ni orobic i z mojego puntu to co najwazniejsz - najtanszgo (tak naprawde szukam zlotego srodka w kontkscie cny do urobienia sie)

PS. o co chodzi z tymi ksztaltkami styropianowymi ? ktore docinales? nie moge doszukac sie jakis zdjec z detalami

Ja robiłem Terriva nicechcący, bo kiedyś za młodu pracowałem u znajomego przy stropie FERT i wydawał mi się bardzo łatwy. Niestety byłem pewien że to była Terriva i tak powiedziałem konstruktorowi, a potem dostawcy.

Ostatecznie nie wiem ile kasy kosztuje FERT (chyba niewiele więcej), ale wiem, że gary podnosi się na widłach (dwie listwy zbite na miecz) i roboty jest znacznie mniej. Rozpatrz się cenowo, bo robota jest OK.

Gość grend
No widzisz, to licząc wg Twoich ilości i cen w mojej okolicy (beton 280 zl/m3, deski 850 zł/m3, stal 4 zł/kg), belki plus pustaki też jakoś drożej - 7 400 zł, to mnie wychodzi tyle co za SMARTa a roboty prawie wcale :)

Skąd wziąłeś to 280 pln za m3 betonu ??? stal 4 pln ?????? Zmień dostawców....

Skąd wziąłeś to 280 pln za m3 betonu ??? stal 4 pln ?????? Zmień dostawców....

stal rzeczywiście staniała - wczoraj płaciłem 2,5zł/kg, niestety beton biorę od Piotrowskiego - a tam B25 - 280 zł (oczywiście z transportem i pompą). Na swoje usprawiedliwienie (wyboru dostawców) dodam, że Piotrowski ma najlepszy beton w okolicy (badania wykazują, że B20 jest lepszy niż niejeden B25), poza tym mam go 500 m od działki i mogę liczyć na dobrą współpracę.

fajnie ze tak nad tymi stropami debatujecie , wlasnie przymierzam sie teoretycznie do tematu

i tu pytanie czy rozwazaliscie strop teriva LIGHT? z ksztaltk styropianowych ? lub JS lub podobn lekkie systemy ? porowywal ktos cenowo je ze soba?

szukam cos lekkiego - by sie ni orobic i z mojego puntu to co najwazniejsz - najtanszgo (tak naprawde szukam zlotego srodka w kontkscie cny do urobienia sie)

PS. o co chodzi z tymi ksztaltkami styropianowymi ? ktore docinales? nie moge doszukac sie jakis zdjec z detalami

Tych lekkich stropów zalewanych, nie rozpatrywałem, SMARTa wybrałem ze względu na jego dość niski ciężar i błyskawiczny montaż.

Co do kształtek, to nie wiem skąd wziąłeś informację o styropianowych, ja mam kształtki keramzytowe, których próg (na którym opiera się płyta), był tak nierówny, że trzeba było go równać szlifierką.

Dzisiaj zdobyłem kolejną sprawność - stolarza :)

Z całą premedytacją zrobiłem je proste (obecnie wchodzą wprost do pokoju), są szersze niż docelowe (teraz 120 cm) i zrobione z surowego (nieoszlifowanego i niemalowanego) drewna. Słyszałem już historię o schodach "budowlanych", które przetrwały parę lat po wprowadzeniu, dlatego też te mają być niepraktyczne, brzydkie i zmusić mnie do wymiany jeszcze przed wprowadzeniem :)

Gratuluję stropu! :D Schodów też, wyglądają na solidnie wykonane :yes: U moich teściów podobne schody funkcjonowały przez kilkanaście lat po budowie, jednak dom jest użytkowany tylko w lecie. No i drewniany ;)

>DrKubus, czy szczeliny miedzy plytami smarta uszczelniasz jakos? Chodzi mi o uzyskanie jak najszczelniejszego domu

W szczeliny między płytami wlewa się beton, ponieważ one nie są zbyt spasowane, uszczelniłem je pianką, ale moim zdaniem nie ma to żadnego wpływu na szczelność domu. Chyba że o innych szczelinach mówimy.

• 2 weeks później...
Witam, czy możesz napisać kilka zdań na temat wykonania płyty pod garaż ?? czy jest tam jakiś styropian , będziesz tą płytę z boku ocieplał ??

W tym poście http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163756-Dom-na-bagnach&p=6662901&viewfull=1#post6662901 jest opis wykonania płyty garażowej.

Wylana jest na folii, w szalunku z desek, na chwilę obecną nie planuję ocieplać tej płyty, może kiedyś jeszcze zmienię zdanie.

• 4 weeks później...