Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Nie wiem, bo 75 zł/m2 przy grubości 12cm oznacza 625zł/m3 i jeszcze musisz zapłacić za robociznę. Współczynnik U=0,19 to ciut gorzej niż będziesz miał na ścianach, czyli bez rewelacji, ale całkiem nieźle. Tylko jak przyjdzie ci ochota obić tym cały dach (zakładam 160m2) to zapłacisz 12 koła. Ja bym jednak wziął folię i piankę trysnął od środka, a nie deskował wcale.

Masz o czym myśleć.

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już oficjalnie - w najbliższą sobotę, osoby które pojawią się w Wa-wie na spotkaniu forumowiczów, będą mogły wysłuchać mojego wystąpienia i wziąć udział w dyskusji na temat: Czy informatyk może sam zbudować dom? Ja, Samorób buduję.

Dla pozostałych - całość ma być rejestrowana i dostępna w formie audio-wizualnej :)

Mam nadzieję, że chociaż z częścią osób udzielających się na forum będzie okazja się tam spotkać :)

Patrz Pan, a ja miałem tez jechać i nawet temat chciałem zrobić podobny. Szkoda że nie dam rady, moglibyśmy wystąpić w duecie ;)

Nie wiem czy to to samo ale płyty obustronnie obłożone blachą chyba by sie sprawdziły w tym wypadku.

Od razu masz pokrycie na gotowo. W starej pracy miałem magazyn tym kryty. Fajna sprawa - podobna do twojego stropu.

ps.

poczytaj posty Pana Andrzeja W. od dachów. sporo robi izolacji nakrokwiowych tylko mnie nie dotyczy więc sie nie interesowałem.

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/plyta-warstwowa-plyty-warstwowe-150-200mm-pir-i5670266148.html cenowo podobnie, ale takie 20 cm - U=0,11 W/m2K robi już wrażenie i chyba by to już całkiem sztywne było.

Edytowane przez DrKubus

Sztywne na pewno. i odchodzi koszt pokrycia docelowego. To jednocześnie jest sufit ocieplenie i pokrycie.

No jedynie jakiś kolor temu nadać.

Montaż polega na wsunięciu paska pianki pomiędzy płyty dopchnięciu przykręceniu do konstrukcji i założenia z góry na łączenie listwy zatrzaskowej.

prościzna prawda?

Gość grend

Jeżeli strop był jakoby wyzwaniem to dopiero zobaczysz co to jest szalowanie rdzeni i wieńca. Tutaj dopiero jest czas a nie przy stropie.....

Używasz tylko szpilek żadnych kołków. Szpilki można dostać fi 6 za 2,2 pln - 1metr. Także szpilki mocujesz parami a nie tylko na srodku. Górę wieńca poziomujesz na szalunku aby prostopadle przejechać łatą i mieć naprawdę PROSTO co dla niektórych oznacza "w oku"..... Tak piszę pro forma bo ja miałem magika z 30 letnim stażem który przy takiej prostej rzeczy polegl....

Robisz więźbę czy wiązary ?

Edytowane przez grend

Użyj szpilek z gotowego pręta gwintowanego. Są długości 1m i 2m, więc można dobrać w miarę bezstratnie. Proponuję odcinki po 40cm, bo trzeba deskę złapać i musi zostać coś na podkładkę i nakrętkę.

Jeszcze kwestia ocieplenia. Te płyty nie nadają się na dach, bo będzie się lało na łączeniach. Jeśli zdecydujesz się na klasyczne rozwiązanie od środka, to zostaw sobie przerwę między ścianką kolankową i więźbą, żeby tamtędy wpuścić do środka izolację i połączyć ją z izolacją dachu. Czyli murem podchodzisz tylko do oparcia murłaty i płatew, a między krokwiami od strony murłat i między pokryciem i ścianą kolankową przewlekasz izolację. Zadbaj też, żeby ci krokiew nie wyszła bezpośrednio nad ścianą kolankową, bo ci mało miejsca na izolację zostanie.

Użyj szpilek z gotowego pręta gwintowanego. Są długości 1m i 2m, więc można dobrać w miarę bezstratnie. Proponuję odcinki po 40cm, bo trzeba deskę złapać i musi zostać coś na podkładkę i nakrętkę.

Jeszcze kwestia ocieplenia. Te płyty nie nadają się na dach, bo będzie się lało na łączeniach. Jeśli zdecydujesz się na klasyczne rozwiązanie od środka, to zostaw sobie przerwę między ścianką kolankową i więźbą, żeby tamtędy wpuścić do środka izolację i połączyć ją z izolacją dachu. Czyli murem podchodzisz tylko do oparcia murłaty i płatew, a między krokwiami od strony murłat i między pokryciem i ścianą kolankową przewlekasz izolację. Zadbaj też, żeby ci krokiew nie wyszła bezpośrednio nad ścianą kolankową, bo ci mało miejsca na izolację zostanie.

Albo za wcześnie, albo za mało kawy... nie rozumiem co czytam.

Jak krokiew ma przechodzić nad ścianką kolankową? Z tego co wiem krokwie opiera się na murłacie, która leży na ścianie kolankowej?

Chyba, że chodziło Ci o ścianę szczytową?

Chyba, że chodziło Ci o ścianę szczytową?

TAK! Szczytową!

Kurde, do tej poty myślałem, że ona się nazywa kolankowa, bo jest jak zgięte kolano, a to chyba dlatego że jest do kolan. Mea culpa - proszę czytając zamienić "kolankową" na "szczytową".

Tutaj widać o co chodzi:

http://www.nasznowydom.pl/zdjecia-z-budowy/image?view=image&format=raw&type=orig&id=138

Krokiew nie wypada nad murem, a sam mur jest opuszczony i nie dochodzi do samego deskowania czy membrany, tylko zostawiono miejsce na izolację.

Gość grend
.. odnośnie tego odczytu. Tak ogólnie technologia budowlana polega na jednym żeby było PROSTO - to jest całe wyzwanie na budowie. Tutaj mieszasz układasz nakładasz tak żeby było PROSTO, więc za baardzo nie rozumiem tego odczytu jakby budowa była jakims wyzwaniem. Wystarczy zobaczyć kto pracuje na budowie to nie sa ludzie którzy chcą mieć wyzwania muszą rozwiązywać intelektualne problemy - większość z nich przez 30 lat nie potrafi nauczyć się głownej technologii - aby było PROSTO. Wiem bo mam epizody na budowie i tez uważam że nie jestem rozgarnięty bo pracuje na budowie :)

Gość grend
Dlatego od poniedziałku biorę 2 tyg. urlopu :)

Robię standardową więźbę.

Więźba to 4 dni jeżeli masz coś dobrego co dobrze tnie - to jest banał tylko musisz mieć idealnie ułożoną murłatę - czyli poziom względem siebie i przekatne

Dawno mnie tu nie było, ale żyję, budowa również...

Wczoraj natomiast przy wsparciu 3 budowlańców i forumowego kolegi shtiol'a (jeszcze raz dzięki za pomoc), udało się zalać strop:

http://samobudowa.pl/foto/4strop1.jpg

polecam się na przyszłość

daj znać jak będzie trzeba więźbę na strop wrzucić :p

Chyba źle mnie zrozumiałeś. Planuję płyty PIR nakrokwiowo, zamiast deskowania.

wpadnij do mnie to Ci pokaże jedną budowę z takim pokryciem (szwagra mojego)

Edytowane przez shitol

... i jak się odnalazłeś w gronie forumowiczow. Nue widze żadnej relacji choćby jednego zdania na ten temat

Impreza sobotnia się udała, mimo iż prawie nikogo nie znałem, bardzo szybko nawiązałem kontakty - atmosfera iście rodzinna. Brak relacji spowodowany jest twardą walką na budowie. Jak będą schły wieńce coś więcej napiszę (a może będzie już video relacja - to się pochwalę).

Bym zapomniał, dostałem dyplom:

http://samobudowa.pl/dyplom_murator.png

Edytowane przez DrKubus

Jestem padnięty, ale pierwszy tydzień urlopu uznaję za udany:

http://samobudowa.pl/foto/16mury1.jpg

http://samobudowa.pl/foto/16mury2.jpg

http://samobudowa.pl/foto/16mury3.jpg

Jutro mam nadzieję uda się dokończyć kształtki na drugiej stronie ścianki kolankowej i może zacznę szalowanie rdzeni... w przyszłym tygodniu zalewamy wieniec.

Drzewo na więźbę trzeba powoli zamawiać :)

bardzo ładnie ;) a jak bedziesz robił szalunek rdzeni z zewnątrz? Z drabiny czy będziesz ustawiał rusztowanie? Albo może jakiś cfaniacki sposób od wewnątrz?:rolleyes:

Znając mnie pewnie będzie coś nietypowego, z pewnością nie będzie rusztowania, z drabiny ciężko będzie utrzymać.

Tak sobie myślę, że zrobię podpórkę na desce opartej o mur, na tym postawie szalunek, przełożę śruby i od wewnątrz będę skręcał.