Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jakie wybrałeś okna i rolety?

Póki co mam okno HST z MS Okna, reszta pewnie też będzie z MS, kolor sheffield oak. Co do rolet to przez cały czas jeszcze trwają rozważania czy je stosować i jeśli tak to w jakim kolorze będą. Jedno jest pewne, jeśli będą to rolety zewnętrzne z kasetami schowanymi w warstwie ocieplenia.

Właśnie o takich samych myślę. Kilka dni temu był u mnie przedstawiciel na budowie, który proponował rolety zewnętrzne, ale z nadprożem zamiennym/mijanym (nie pamiętam jak to się nazywało). Polegało to na tym, że wewnętrzne nadproże muruje się na wysokości okna, a zewnętrzne o wysokość kasety wyżej i w to miejsce daje się jeszcze styrodur dla większej izolacji.

Dla mnie to lekka komplikacja przy narożnikach bo mam 3 okna narożne :)

Co Cię przekonało do HSa akurat tej firmy? Cena? Wygląd?

Z producentów okien to jak na razie odrzuciłam Drutex (nie sięgają tak wysoko jakbym chciała ;)

Do MSów generalnie przekonała mnie (a bardziej żonę) technologia Wood Look, ramy okien klejone są tak, że wyglądają jak drewniane (spaw ramy jest wzdłuż krawędzi, a nie pod kątem 45 st.). W dodatku kolor sheffield oak, bardzo nam się spodobał.

Ostatni tydzień był deszczowy, więc niewielkie postępy, w chwili obecnej mury prezentują się tak:

http://samobudowa.pl/foto/21mury1.jpg

A wczoraj po zmroku przyjechało drewno na więźbę, ponad 5 m3, oczekuje na montaż (może już w przyszłym tygodniu):

http://samobudowa.pl/foto/1wiezba1.jpg

Witam

Pięknie robota Ci idzie. Dach sam też będziesz robił? Robisz deskowanie? Czym będziesz krył dach?

Bardzo dziękuję za wizytę. Jeśli chodzi o dach, to niestety samodzielnie nie dam rady, poza tym czasu do zimy co raz mniej - zleciłem robotę fachowcom.

Deskowania u mnie nie będzie - zastosuję ocieplenie nakrokwiowe Thermano - zamiast desek układam 12 cm grubości płyty PIR, dzięki temu będę miał szczelną i ciągłą izolacje wszystkich elementów - płyta fundamentowa, ściana i dach.

Na dach pójdzie dachówka ceramiczna.

postawili 2 krokwie na dachu aby mieć wzór, według którego pocieli krokwie ?

To są hardcory, rozrysowali sobie wymiary, z kątownikiem i miarką obliczyli odległości i wg. tego cieli... generalnie robią dachy non-stop, jeśli wszystkie są takie jak te 3 które widziałem, to raczej wiedzą co robią :) A czy się nie pomylili okaże się za 2-3 dni :)

Gość grend
Bardzo dziękuję za wizytę. Jeśli chodzi o dach, to niestety samodzielnie nie dam rady, poza tym czasu do zimy co raz mniej - zleciłem robotę fachowcom.

Deskowania u mnie nie będzie - zastosuję ocieplenie nakrokwiowe Thermano - zamiast desek układam 12 cm grubości płyty PIR, dzięki temu będę miał szczelną i ciągłą izolacje wszystkich elementów - płyta fundamentowa, ściana i dach.

Na dach pójdzie dachówka ceramiczna.

.. a jak rozwiązujesz łączenie styro od elewacji z ociepleniem nakrokwiowym ? Jeżeli to zrobisz szczelnie to co z wentylacje poddasza - dołożysz do WM. Już widziałem nie wentylowane poddasze - zielono....

Gość grend
To są hardcory, rozrysowali sobie wymiary, z kątownikiem i miarką obliczyli odległości i wg. tego cieli... generalnie robią dachy non-stop, jeśli wszystkie są takie jak te 3 które widziałem, to raczej wiedzą co robią :) A czy się nie pomylili okaże się za 2-3 dni :)

Jak mieli tablicę trygonometryczne i potrafili z nich korzystac to nie jest żadna filozofia zrobić to w ten sposób... jeżeli mieli. Z drugiej strony jak klepia dachy non stop to generalnie 3 rodzaje - dach 25 stopni, 35 i 45 to może maja rozpiske. to jest tak jak 80% księgowych wie jak z ceny brutto z 23% Vatem otrzymać cene netto a jak by miały obliczyć VAT np. 17% to już zero wiedzy

Gość grend
.. a jak rozwiązujesz łączenie styro od elewacji z ociepleniem nakrokwiowym ? Jeżeli to zrobisz szczelnie to co z wentylacje poddasza - dołożysz do WM. Już widziałem nie wentylowane poddasze - zielono....

... chyba nie chcesz zrobić na poddaszu sufit 4 metrowy ? Przeciez tutaj wchodzisz w metry sześcienne dodatkowego ogrzewania , a twój dach nie ma 25stopni nachylenia tylko trochę więcej. możesz opisac twoje plany jak to ma wygladac?

Edytowane przez grend

... chyba nie chcesz zrobić na poddaszu sufit 4 metrowy ? Przeciez tutaj wchodzisz w metry sześcienne dodatkowego ogrzewania , a twój dach nie ma 25stopni nachylenia tylko trochę więcej. możesz opisac twoje plany jak to ma wygladac?

Dokładnie nie wiem co zrobię ze "stryszkiem", poddasze będzie miało ok, 2,80 i drugie tyle (na środku) na stryszku. Dach ma 40 st.

W chwili obecnej (to się jeszcze może zmienić) założenie jest takie, że docieplam poddasze użytkowe 20 cm styropianu między krokwiami i 30 cm izolacji w sufit (między jętkami). Stryszek zostaje nieogrzewany, będą tam w przeciwległych ścianach trójkątne okna. I teraz albo będą nieszczelne, żeby stryszek sam się wentylował, albo zastosuje w przeciwległych końcach 2 anemostaty, które będą w bypassie włączane np. w środku nocy na 2-3h, żeby przewentylować pomieszczenie (to jeszcze jest do dopracowania).

Gość grend
Dokładnie nie wiem co zrobię ze "stryszkiem", poddasze będzie miało ok, 2,80 i drugie tyle (na środku) na stryszku. Dach ma 40 st.

W chwili obecnej (to się jeszcze może zmienić) założenie jest takie, że docieplam poddasze użytkowe 20 cm styropianu między krokwiami i 30 cm izolacji w sufit (między jętkami). Stryszek zostaje nieogrzewany, będą tam w przeciwległych ścianach trójkątne okna. I teraz albo będą nieszczelne, żeby stryszek sam się wentylował, albo zastosuje w przeciwległych końcach 2 anemostaty, które będą w bypassie włączane np. w środku nocy na 2-3h, żeby przewentylować pomieszczenie (to jeszcze jest do dopracowania).

to po co izolacja nakrokwiowa ?

Gość grend
Żeby uniknąć mostków na krokwiach i nie stosować waty między krokwiami.

ja też nie będę miał waty tylko styro. Pod krokwie daję drugą warstwę. W tym momencie musisz wentylować z rekuperatora bo inaczej albo powietrze z zewnątrz miedzy izolację nakrokwiowa a izolacje miedzy krokwiami albo grzyb.... Dodatkowo tez będziesz ten stryszek ogrzewać bo mimo takiej izolacji to i tak będziesz miał zimniej niż w pokojach i cały czas będziesz miał ten mostek przez krokwie - tylko pytanie w tym momencie czy będzie ci pokój wychładzało czy będziesz ddatkowo ogrzewac stryszek jakieś X m3. Izolacja nakrokwiowa OK ale gdy masz dach 20 stopni i żadnych stryszków. W twoim przypadku to co robisz dla mnie to nie ma sensu. To już prędzej tą cała izolacje nakrokwiową bym dał pod krokwie na skosy a na suficie plaskim na jetki albo pod - ale to twój wybór ,bo ja tam mieszkac nie będę ;)