Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Giętarka do strzemion to kawałek blatu 80x40cm, 5 gwoździ 100mm i rurka 3/4 lub 5/8 cala o długości 1m. U mnie koszt wyniósł jakieś 12zł i 15 minut roboty.

Nadmienię tylko, że jest do wersja DELUXE i można giąć 2 strzemiona na raz. Z trzema to już się musiałem siłować i wolałem po dwa.

Wypowiem się jeszcze odnośnie wszystkiego na prąd. Nie wiem, ale wydaje mi się, że masz w projekcie 12cm styropianu. Jeżeli tak, to grzanie prądem na pewno nie jest dla Ciebie. To trzeba dać izolacje prawie pasywne i nie robić kotłowni - wtedy się opłaci. W domu zgodnym ledwo spełniającym PN to samobójstwo.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Super filmik, dzięki

Giętarka do strzemion to kawałek blatu 80x40cm, 5 gwoździ 100mm i rurka 3/4 lub 5/8 cala o długości 1m. U mnie koszt wyniósł jakieś 12zł i 15 minut roboty.

Nadmienię tylko, że jest do wersja DELUXE i można giąć 2 strzemiona na raz. Z trzema to już się musiałem siłować i wolałem po dwa.

Fotkę jakąś poprosimy :)

Fotka jest:

OW0FQMX.jpg

I widać ogólne zaawansowanie konstrukcji - wiadomo, DELUXE.

Schemat ideowy jest taki:

schemat.jpg

Ten gwóźdź najbardziej w lewo to dystans, który trzeba wymierzyć i w razie potrzeby skorygować. Jeśli strzemiona mają być prostokątne, to po prostu należy wbić 2 dystanse - po jednym na każdy wymiar.

Żeby strzemiona miały ciasne łuki, należy rurkę dopychać maksymalnie do tych dwóch gwoździ oporowych. Dystans między nimi powinien być ciasny - tylko na odległość średnicy giętego pręta, bo wyjdzie "do okręgła" :D Reszta robi się automatycznie.

Rurka o długości 1m to maksymalna wygodna długość. W sumie 80cm byłoby lepsze.

Kupię giętarkę!

A tak przy okazji, mnie stal wycenili na 2300 - 2700 / tonę w zależności od przekroju, a strzemiona gięte pod wymiar, cena stali fi6 razy dwa, więc zdecydowanie sam se pognę :)

gdzie robili Ci wycenę stali?

jak by co polecam Terstal albo terstal-bis z wrześni większość stali mają od ręki czasami tylko trzeba 1 dobę poczekać na żebrowane grubsze przekroje

nie wiem tylko ile za transport do Ciebie zaśpiewają bo z tym w naszych okolicach różnie bywa

jak by co numer do nich 605558209

a jeśli będziesz kupował to uważaj ja na alledrogo kupowałem najtańszą nówkę jaka była i sie okazało wielkim bublem

mam teraz od mojego asa od stropu pożyczoną i idzie bez problemu wyginać 12 (tamta miała problem z 8 )

Edytowane przez shitol

Ku pamięci, bo pewnie coś takiego mnie również będzie czekało, a nie chce mi się znów przekopywać przez wątki o dachach, chyba że ktoś z Was ma inną wizję/argumentację?

Może pomożecie zweryfikować czy dobrze wszystko podsumowałam chcąc kryć swój dach? Blachę będziemy kłaść max do 2 tygodni od pokrycia papą.

Od góry:

1. blachodachówka modułowa (venecja/finnera/planija flex)

2. łaty

3. kontrłaty

4. papa SBS 3-3,5mm układana od dołu poziomo, na górze papiaki, które przykrywa się kolejnym pasem papy i tak do góry.

(tutaj zastanawia mnie fakt konieczności mocowania tymczasowych łat komunikacyjnych- dziury po gwoździach nie zmniejszają jej izolacyjności i nie dziurawią jej? Jaką papę polecacie? Czy trzeba ją zgrzewać w miejscach łączenia się pasów? Ile cm zakładki min.?)

5. płyty MFP 12 mm (krokwie 8x18 ) ze spinkami H (po ile na jedną płytę i czym je przykręcać najlepiej?)

6. krokwie

7. pusta przestrzeń min 2 cm

8. wełna skalna mineralna 20 cm pomiędzy krokwie

9. jw 10 cm na wierzch (czy 30 cm wełny przy tych krokwiach to dobra grubość?)

10. folia paroizolacyjna (jaką folię najlepiej wybrać?)

11. płyty kg

Ponadto:

12. Otwarta kalenica (płyty MFP nie stykają się na samej górze, papa też nie, do tego taśma went.-uszczeln. kalenicowa) ile cm odstępu zostawić na górze?

13. na naroża daje się inne taśmy pod gąsiory niż na kalenicy?

14. papę dać na pas pod czy nad rynnowy?

15. kratkę went. okapu z grzebieniem też trzeba dać?

Z góry dziękuję!

ad. 4. Nie trzeba zgrzewać połączeń poziomych (zakład 10 cm), pionowe raczej tak. Jak ktoś potrafi bez łat korespondencyjnych to oczywiście nie ma takiej konieczności.

ad. 5. Po dwie spinki pomiędzy każdą parę krokwi. Niczym nie mocować.

ad. 9. Trzeba podbić krokwie łatą grubości minimum 4 cm.

ad. 10. Dobrą.

ad. 11. Stelaż i dopiero płyty gk.

ad. 13. taka sama.

ad. 14 i 15 może niech o czymś zadecyduje Twój dekarz?

Reszta OK.

Pozdrawiam.

Jak między krokwie 18cm dać 20 cm wełny? I Pan Andrzej nie zauważył? Początkowo myślałem że te 5 wysunie poniżej ale jest dalej iż jeszcze 10 cm.

Oj tam, szczegółów się czepiasz, ja będę miał 8x22cm czyli 20 cm waty i 2 cm wentylacji (wystarczy?)

Czy jak zamiast papy dam membranę,to szczelinę też muszę zostawiać, czy wtedy 22 cm waty?

Jak masz deskowanie to kładź papę i szczelinę zostaw.

Czytałem sporo ostatnio o dachach i membrany się wystrzegaj jak ognia.

Jeśli jednak dasz membranę i nie chcesz szczeliny wentylacyjnej to musisz dać wysokoparoprzepuszczalną.

Jeśli dasz zwykłą paroprzepuszczalną to wentylacja musi być.

Poczytaj sporo się dowiesz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?60047-DACH-W-DOBRYCH-RĘKACH/page103&highlight=przykleić+papę

Deski i Papa i będzie ok.