DrKubus 04.12.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Dzisiaj (z ponad miesięcznym poślizgiem, przez brak dachówek) mogę oficjalnie potwierdzić zakończenie Stanu Surowego Otwartego Na potwierdzenie swoich słów, dokumentacja fotograficzna: http://samobudowa.pl/foto/2sso1.jpg http://samobudowa.pl/foto/2sso2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 ... a jak ocena "dachowców'. Jaka jest końcowa nota ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.12.2015 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 ... a jak ocena "dachowców'. Jaka jest końcowa nota ? Ekipa podeszłą do sprawdzianu poprawkowego i... zdała Całość prac oceniam na 5+, jeśli miałbym robić jeszcze jeden dach to tylko z nimi. Zastrzeżenia miałem tylko do prac typowo indywidualnych (zabrakło komunikacji), ale robota - więźba, dachówki rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.12.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Gratuluję SSO! Pogoda sprzyja, więc domyślam się, że to jeszcze nie koniec prac na ten sezon? Wybrałeś już stolarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.12.2015 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Gratuluję SSO! Pogoda sprzyja, więc domyślam się, że to jeszcze nie koniec prac na ten sezon? Wybrałeś już stolarkę? Niestety w tym roku już niewiele się wydarzy. Okna zamówiłem, ale ze względu na nietypowy kolor, czas dostawy to 8 tyg., więc okna przyjadą pod koniec stycznia. Do tego czasu na budowie przestój... na razie uczę się podstaw instalacji cwu i kanalizacji, a także wybieram i projektuje instalację "inteligentnego domu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 08.12.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 a także wybieram i projektuje instalację "inteligentnego domu". powiedz coś więcej o tym;) co chcesz zrobić? masz już jakiś osprzęt wybrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 08.12.2015 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 powiedz coś więcej o tym;) co chcesz zrobić? masz już jakiś osprzęt wybrany? Plan jest następujący: 1. sterowanie oświetleniem (praktycznie w całym domu) - integracja z czujkami ruchu aby włączać światło w ciągach komunikacyjnych i po wejściu do ciemnych pomieszczeń - wyłączanie oświetlenia z jednego miejsca (przy wyjściu lub z tabletu) - włączanie oświetlenia na 20% w godzinach nocnych na podstawie czujek PIR. 2. sterowanie roletami: - czujnik zmierzchu plus włączenie światła - opuszczanie rolet - podnoszenie rolet - zegar - sterowanie roletami w jednym pomieszczeniu z jednego miejsca 3. ogrzewanie - sterowanie ogrzewaniem podłogowym - sterowanie pompy cwu 4. sterowanie wentylacją - na podstawie czujników dwutlenku węgla, wilgotności - zmniejszenie obrotów przy otwartych oknach 5. sterowanie zaworami - wyłączenie zaworu wody, w razie zalania Pewnie dojdzie jeszcze kilka rzeczy, ale to już w trakcie instalacji. Na chwilę obecną na prowadzeniu jest polski system ampio, jest relatywnie niedrogi, a robią to ludzie, którzy wcześniej zdobyli większość rynku alarmów samochodowych, to co mi się podoba to bardzo dobry kontakt, są otwarci na potrzeby klienta (sugerowane zmiany, mogą być już dostępne po kilku miesiącach). Mają też bardzo ładne szklane klawiatury do sterowania (np. zamiast 8 klawiszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.12.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam. A jak to sie ksztaltuje cenowo? Np taka funkcjonalnosc jak opisales skrojona dla Twojego domu. Tak mniej wiecej?Widze ze dzialaja niedaleko mnie, ale pierwszy raz o nich slysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 09.12.2015 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam. A jak to sie ksztaltuje cenowo? Np taka funkcjonalnosc jak opisales skrojona dla Twojego domu. Tak mniej wiecej? Widze ze dzialaja niedaleko mnie, ale pierwszy raz o nich slysze. Całość ok, 10-12 tys. w tym 30 żarówek LEDowych (w pełni sterowanych), które załatwią mi praktycznie całe oświetlenie. Do tego dojdzie oczywiście system alarmowy (czujki ruchu, kontaktrony) które wykorzystam i w systemie alarmowym i do sterowania oświetleniem, ogrzewaniem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Ok, dzieki. Co rozumiesz przez w pelni sterowalne? Rozjasnianie i sciemnianie? Są to diody RGB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 09.12.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Ok, dzieki. Co rozumiesz przez w pelni sterowalne? Rozjasnianie i sciemnianie? Są to diody RGB? RGB nie ma, a pełna sterowalność - to skrót myślowy - generalnie są to ledy Cree z elektroniką ampio, dzięki czemu mogę połączyć równolegle 16 żarówek, 3 żyłowym przewodem, który jest jednocześnie zasilającym (12V) i sterującym. Mimo takiego połączenia mogę niezależnie sterować jasnością każdej żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Coś się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.01.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Okien nie ma to pewnie pizga jak sam skur*****. I jak tu cos robic jedynie to % mozna lyknac na rozgrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Sylwester jeszcze trwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 04.01.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dziękuje za wyciągnięcie mojego dziennika z czeluści zapomnienia... Co do budowy - domek pod białą kołderką oczekuje okien (mają być pod koniec stycznia):http://samobudowa.pl/foto/1zima1.jpg A ponieważ mój dotychczasowy pojazd, ulega już daleko posuniętej biodegradacji i nadaje się już tylko na taczkę, zająłem się poszukiwaniem czegoś sprawniejszego, wybór padł na:http://samobudowa.pl/foto/1zima2.jpg Mam nadzieję, że trochę nam posłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ładny. Części drogie, ale się ponoć rzadko psują. Kolor zajebisty. Nietypowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.01.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Widzę że kasa zaoszczędzona na samoróbce się nie zmarnowała BTW jak będziesz montował okna ? W styczniu może być jeszcze zimno.... a to utrudnia. Znacznie. Ciężko jest po wszystkim ocenić jakość prac. Chyba że wszystko tylko na pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.01.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 śledzę dziennik raczej od początku ale nie przypominam sobie żebyś wspominał o rodzaju wybranych okien i sposobie montażu? Co za okna i drzwi zamówiliście? Fura fiu fiu...jaki motor i rocznik? Co do części to raczej jak do każdego innego modelu w danym roczniku jeżeli chodzi o nowe bo używego może być u nas mniej niż niemieckich czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 04.01.2016 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Bardzo dziękuję za docenienie mojego wyboru, "niemcem" jeździłem od 12 lat, aż uległ biodegradacji. Mazda2 jeździ od 4 lat moją małżonka i (odpukać) tylko olej i klocki wymieniam. Mam nadzieję, że to też będzie takie w utrzymaniu. Co do rocznika to '09 (modelowo 2010), motor cieniutki - 1,6D, 109 KM, ale to miało być ekonomiczne autko, które zawiezie mnie do pracy, a nie ścigacz. Wracając do tematu budowy.Okna wybraliśmy MS Evolution 82 w kolorze Sheffield Oak light, rama Wood Look, pakiet szybowy U=0,5 W/m2K. Uśredniony wskaźnik dla wszystkich okien U=0,840 W/m2K. Montowane będą bez cudowania, zlicowane z murem, zapiankowane. Na zewnątrz zachodzić na nie będzie 20 cm styropianu, wiec taśmy niewiele pomogą (a zanim położę styropian i tak by straciły swoje właściwości. Montaż mam umówiony na przełom stycznia i lutego, wiadomo jak będzie taka pogoda jak dzisiaj, to się go przesunie, ale jak będzie 15 st. (jak przed świętami, to można montować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.01.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Sama piana jest be. Kup sobie sam taśmy paro szczelne i przepuszczalne i sam naklej odpowiednio przed tynkami i styro. Tyle starania i dokładności a okna hu**** zamontujesz. Serio, jak nie jesteś przekonany to poczytaj na necie. Chyba że już wszystko rozkminiłeś i sama piana Twoim zdaniem wystarczy - to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts