Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też jestem na etapie wyboru drzwi i porównując drzwi wikendu a kmt to te drugie wychodzą lepiej cenowo a wzorniki mają bardzo zblizone i jest co wybierać. W KMT plus 75 passiv a kmt plus 75 jest taki problem że pierwsze oferują za dopłatą w szerokości 100 a w tych drugich już nie. Dopłata do drzwi passiv prawie 1000zł za dodatkową uszczelkę i U=0,92 zamiast 1,0 przy kmt plus 75 to chyba trochę przesada wg mnie.

Co do montażu z taśmami mój monter dał mi takie same argumenty jak DrKubus przytoczył na poprzedniej stronie. Mi się jednak wydaje, że to strach monterów przed nowym, bo montujac tradycyjnie prace skończą szybcie i jest mniej rzeczy do skopania. Sam montaż na taśmach spowoduje wypuszczenie wilgoci z domu i niewpuszczenie jej z zewnątrz tak to ma częściowo działać oraz spowodowanie połączenia okno mur bardzo szczelnym. Na okno test jest artykuł z budmy 2015 na temat szczelności polecam poczytać:

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne-2764

oraz niezakończony test :

http://oknotest.pl/montaz-okien/przewiewy-kontrolowane

Ja osobiście chyba zamontuje okna wysunięte o te 1,5cm poza mur (tyle podobno jest bezpiecznie) z wewnętrzną taśmą koszt dodatkowy ok 600zł (65mb) bo zaraz taśmę przykryje tynk a zewnętrzną taśmę zamontuje sam przy ociepleniu. Chociaż patrząc na wrzucone ceny taśm na wolnym rynku nie wiem czy nie przykleje ich sam do ościeży po montażu. Okna postawie na xps-ie króry został mi z płyty zamiast ciepłego parapetu.

A ile takie drzwi kosztują? Ja kupiłem u znajomego stolarza, który 80% robi na zachód. Drzwi 86mm, ciepłe, zamek listwowy, wzmacniane płaskownikiem metalowym 8x50, 3 uszczelki, zamek listowy. U chyba 0,86, ale nie pamiętam dokładnie. Serio są ciepłe. Do tego zamek listwowy i porządne wykonanie. Cena 3600zł brutto z montażem. Za dodatkowe 6 stów robi o grubości 100mm, ale to już jak do schronu.

Też jestem na etapie wyboru drzwi i porównując drzwi wikendu a kmt to te drugie wychodzą lepiej cenowo a wzorniki mają bardzo zblizone i jest co wybierać. W KMT plus 75 passiv a kmt plus 75 jest taki problem że pierwsze oferują za dopłatą w szerokości 100 a w tych drugich już nie. Dopłata do drzwi passiv prawie 1000zł za dodatkową uszczelkę i U=0,92 zamiast 1,0 przy kmt plus 75 to chyba trochę przesada wg mnie.

.....

Przeglądam ten katalog KMT i tam widzę takie różnice między KMT 75 a KMT 75 passive - trzy uszczelki to raz, zamek listwowy to dwa, na ramiaku po całym obwodzie wewnatrz drzwi jest dodatkowa przekładka termiczna, zamiast 3 bolców antywaweżniowych jest ich 6. Trochę drogo ten 1000 no ale jak ktoś chce zamek listwowy. Ja chyba do matki wezme zwykłe 75 bo rzeczywiście cena passive nie rekompensuje mi wyposażenia a współczynniki bardzo podobne.

Przemek bez urazy ale nie wierzę żeby stolarz robił drzwi drewniane o takim współczynniku, nawet Dziadek i Barański drzwi o takich współczynnikach w takiej cenie nie maja, sa sporo droższe.

E tam, przesadzasz. Drzwi 86mm, na zewnątrz sklejka 12mm, a w środku wypełnienie 62mm. Taka grubość poliuretanu ma U=0,64, a ze sklejką jeszcze mniej. Trochę mostków dojdzie tu i tam i wychodzi U=0,86. Co w tym nadzwyczajnego?

To naprawdę są porządne drzwi. Do tego szczelne, co jest ponoć ważniejsze od samego U. I w ostatnim poście 3x o zamku listwowym wspomniałem, więc na pewno jest ;) I cena wcale nie jest niska.

Co do samego współczynnika U, to 2m2 drzwi o wsp. 0,6 jedne i 1,4 drugie mają różnicę w stratach na poziomie 115kWh w sezonie. Warte to maksymalnie 70zł rocznie grzejąc czystym prądem. Warto przepłacać za współczynnik, czy lepiej poszukać porządnych, szczelnych drzwi?

Czyli defacto robi drzwi dokładnie takie grube jak Wikęd, dokładnie o takim współczynniku i w dodatku drewniane - DrKubus za taką cene bierz drewno.

Bez urazy ale w warunkach stolarnianych ciężko uzyskać takie wspołczynniki przy drzwiach drewnianych, największe polskie firmy produkujące zewnetrzne drzwi drewniane muszą się natrudzić np. Barański który jest dlka mnie absolutnym liderem ma drzwi tzw 78, sklejka 9mm wypełnienie poliuretanowe 60mm, one maja współczynnik 0,85 ale aby to uzyskać musi byc dobra ościeżnica. Wystarczy zerknąć na przekrój

http://iv.pl/images/07855399112734678428.jpg

Jakościowo stolarnia tego nie przebije - to jest moje subiektywne zdanie.

A to są dane dotyczące drzwi dziadka, zobacz że drzwi o grubości 88mm też maja wypełnienie poliuretanem o U=0,6. A mimo to całe drzwi maja 1,0 chociaż to grube i szczelne drzwi.

http://iv.pl/images/76472107382857308332.jpg

Edytowane przez [email protected]

i tu nasuwa się inne pytanie - o trwałość tych drzwi, nie mówie konkretnie o Twoich, ale czesto się spotyka drzwi niskiej jakości, sam sie tak dałem nabrac i mamie kilka lat temu zakupiłem drzwi zewnetrzne za 700zł, po dwóch latach klamki nie działaly, systemu uszczelek nie było, przewiew z kazdej strony, zima do połowy wysokościu sie szronily, nie mogłemk do nich nic dopasowac ani nowej klamki, ani uszczeklek bo byly jakies inne. Dlatego teraz wybierajac dla niej nowe nie dam się zwieść. Dla wielu osób głównym kryterium jest cena, a niska nie zawsze idzie z jakością. Bez podtekstów, po prostu takie jest moje zdanie.

Ja o cenie drzwi sie nie wypowiadam bo dodatki mogą zabić. Przemek nie mam nic do Twojego stolarza i nie wiem jak zrobił Twoje drzwi, ale widziałem już prace kilku z mojej okolicy też drzwi niby super, na poczatku wyglądały ok, ale po latach tragedia, podobnie jak pisze Santosz, podzielam jego zdanie. Z resztą jak ten stolarz stwierdził ten współczynnik U, bo wieksze firmy po prostu robią badania. Z resztą ja moje drewniane CALa też polecam. Znowu o stalowych KMT już od dwóch ekip monterskich słyszałem że są be (przynajmniej dla nich) albo że jakość słaba albo że co chwile muszą regulować, a może po prostu ekipy lipne.

Cal jest fajny, jesli chodzi o opinie o KMT to takie same jak o innych - jedni pisza że jest ok tak jak ja, inni że jest be, jeszcze inne opinie od motażystów i też różne. Dokładnie tak samo jest z każdą firmą. Ale jeskli chodzi o drzwi to absolutny lider klasy premium to firma Parmax. Wpiszcie sobie w Googlke Parmax realizacje i zarzućcie grafike. Jejku jakie tam maja cuda. No ale najtańsze to sie bodajże od 9tys zaczynaja a najdroższe Glassy ponad 20tys. Ale jest na czym oko zawiesic, zwłaszcza podobają mi się szyldy klamkowe i zamkowe zlicowane z płaszczyzną skrzydła. Naprawdę cudeńka.

Dorzuce pare slow od siebie w temacie okien i drzwi.

Montowalem i w ociepleniu i z uzyciem tasm+piana. Podczas testu szczelnosci jedyna nieszczelnosc znaleziona w obrebie ram okiennych to naroznik w ktorym mialem niedokladnie przyklejona tasme. Sama piana ktora tam byla jej nie zapewnila. Dokleilem kawalek i bingo.

Drzwi mam od Wikeda w wersji Premium+Termo i TermoPrestige. Ogolnie jestem zadowolony, ale drugi raz doplacil bym by miec TP nawet w "kotlowni" - to jest roznica klasy a nawet dwoch. Tak organoleptycznie.