Kac-Per 18.01.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przy stropie konbet przygotowałeś przejście czy będziesz przewiercał płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 18.01.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przy stropie konbet przygotowałeś przejście czy będziesz przewiercał płyty? Jedno przejście już wyciąłem szlifierką - 70 x 20 cm, została mi przewiertka pod kanalizę fi160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 A gdzie w środku dajesz 160 kanalizę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 18.01.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 A gdzie w środku dajesz 160 kanalizę? A widzisz - nigdzie, nie wiem dlaczego się zafiksowałem na 160, skoro tam jest 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 19.01.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Jak ciąłeś płytę to nie trafiłeś na strunę?Jakie kanały wentylacji planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 24.01.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Hej. Mam pytanie co do okien. Który salon MS z Poznania wybrałeś? Bo z tego co widziałem na stronie MS są 4. Ja mam wycenę z Chempo z Góreckiej ale jak prześledziłem wątek o oknach to nie znalazłem, żadnych opini o ekipach montujących z Poznania. Może ty masz jakieś informacje, bo z tego co piszą na forum o oknach to jakie okna to jedno ale jeszcze dochodzi do tego prawidłowy montaż, o który z tego co piszą na FM nie tak łatwo. Okna będę zamawiał pod koniec lutego jak będę w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 30.01.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jakoś zima nie nastraja do prac budowlanych, ale trzeba było się przemóc i zrobić podmurówkę pod okno HST. Dzisiaj też odwiedziła mnie ekipa elektryków, którzy sprawnie zainstalowali instalację odgromową. http://samobudowa.pl/foto/1piorun1.jpg http://samobudowa.pl/foto/1piorun2.jpg A wracając do pytań: Jak ciąłeś płytę to nie trafiłeś na strunę?Jakie kanały wentylacji planujesz? W strunę nie trafiłem, bo wycięcia były w krawędzi płyty. Jeszcze mam chwilę czasu na wybór, ale pewnie będą to PE-FLEX - albo coś zbliżonego. Hej. Mam pytanie co do okien. Który salon MS z Poznania wybrałeś? Bo z tego co widziałem na stronie MS są 4. Ja mam wycenę z Chempo z Góreckiej ale jak prześledziłem wątek o oknach to nie znalazłem, żadnych opini o ekipach montujących z Poznania. Może ty masz jakieś informacje, bo z tego co piszą na forum o oknach to jakie okna to jedno ale jeszcze dochodzi do tego prawidłowy montaż, o który z tego co piszą na FM nie tak łatwo. Okna będę zamawiał pod koniec lutego jak będę w PL. Najbardziej pomocny okazał się przedstawiciel MS'ów z Przyborek - godny polecenia. Ma też swoją ekipę montażystów - o ich pracy będę mógł wypowiedzieć się za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Widzę że Słupskie MS robią furorę w Wlkp:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 08.02.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Hej. Mógłbyś mi podrzucić maila do tego salonu MS z Przyborek, bo na necie jest tylko telefon. Może być na priv. Z gory dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.02.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 podjąłes już ostateczną decyzję na temat montazu okien - żadnych tasm ? Jakos jeszcze to analizowałes...Odgrom jakim fi drutem był robiony, jaka rurka na zejsciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.02.2016 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 podjąłes już ostateczną decyzję na temat montazu okien - żadnych tasm ? Jakos jeszcze to analizowałes... Odgrom jakim fi drutem był robiony, jaka rurka na zejsciu ? Chyba znów powiadomienia na forum siadły, bo nie dostałem informacji, że coś się dzieje. Co do okien, to nadal bije się z myślami. Co do odgromówki to drut jest AL fi 8 mm, na ścianie schowany w rurkach PCV, bo całość będzie przykryta styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.02.2016 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Mam zagwozdkę, może osoby które już to mają za sobą pomogą. Mam jętki 6x22, na których będzie podwieszony sufit, a od góry na nich znajdzie się podłoga strychu. Potrzebuje wykonać częściowo podłogę strychu, ale ponieważ przestrzeń między jętkami będzie ocieplana, nie wiem jak się do tego zabrać. Mam kilka wątpliwości:1. z czego zrobić podłogę (jak macie u siebie?) czy płyty OSB (ciężko je samemu tam wtargać i nie są tanie), czy deski (łatwiej wtargać i samu pozbijać), a może jeszcze coś innego.2. jętki od ścian szczytowych odsunięte są ok. 60 cm, w jaki sposób układać podłogę, czy jakiś stelaż zrobić najpierw z łat (np. poprzecznie do jętek i do ściany szczytowej), czy do ściany mocować jakąś łatę (żeby przy samej ścianie podłoga miała podparcie).3. czy teraz zrobić tylko ten fragment przy ścianach szczytowych który potrzebuje (muszę za tydzień wyciąć otwory i zamontować okna w ścianach szczytowych) i z resztą wstrzymać się do założenia podwieszonego sufitu i wypełnić to ociepleniem i dopiero podłogę? Mam nadzieję, że czytelnie przedstawiłem swoje wątpliwości, wszelkie rady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Mam zagwozdkę, może osoby które już to mają za sobą pomogą. Mam jętki 6x22, na których będzie podwieszony sufit, a od góry na nich znajdzie się podłoga strychu. Potrzebuje wykonać częściowo podłogę strychu, ale ponieważ przestrzeń między jętkami będzie ocieplana, nie wiem jak się do tego zabrać. Mam kilka wątpliwości: 1. z czego zrobić podłogę (jak macie u siebie?) czy płyty OSB (ciężko je samemu tam wtargać i nie są tanie), czy deski (łatwiej wtargać i samu pozbijać), a może jeszcze coś innego. Mam OSB 0.5m szerokosci 2.5m dlugosci P/W. Podloga rowniotka. 2. jętki od ścian szczytowych odsunięte są ok. 60 cm, w jaki sposób układać podłogę, czy jakiś stelaż zrobić najpierw z łat (np. poprzecznie do jętek i do ściany szczytowej), czy do ściany mocować jakąś łatę (żeby przy samej ścianie podłoga miała podparcie). mam podparte jetka, na twoim miejscu dalbym łate. 3. czy teraz zrobić tylko ten fragment przy ścianach szczytowych który potrzebuje (muszę za tydzień wyciąć otwory i zamontować okna w ścianach szczytowych) i z resztą wstrzymać się do założenia podwieszonego sufitu i wypełnić to ociepleniem i dopiero podłogę? daj łate, rzuc deski tymczasowo, i masz sprawe otwarta. Bo wiele zalezy jaka termoizolacja. Ja musialem miec sufit bo dawalem celuloze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.02.2016 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedź, to dopytam: Mam OSB 0.5m szerokosci 2.5m dlugosci P/W. Podloga rowniotka. A jakiej grubości masz tą płytę i czy bezpośrednio na jętkach, czy na jakimś szkielecie? Kładłeś coś jeszcze na tą płytę, czy to taki stryszek/magazynek? mam podparte jetka, na twoim miejscu dalbym łate. Rozumiem, że piszesz tu o ściance szczytowej (łatę na kołki do ściany)? daj łate, rzuc deski tymczasowo, i masz sprawe otwarta. Bo wiele zalezy jaka termoizolacja. Ja musialem miec sufit bo dawalem celuloze. Masz jakieś zdjęcia, jak tam w suficie ukryłeś rurki od wentylacji, prądy? Nad płytą jest jeszcze jakaś folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 A jakiej grubości masz tą płytę i czy bezpośrednio na jętkach, czy na jakimś szkielecie? Kładłeś coś jeszcze na tą płytę, czy to taki stryszek/magazynek? 25mm, stryszek magazynek edit: plyty bezposrednio na jetkach Rozumiem, że piszesz tu o ściance szczytowej (łatę na kołki do ściany)? Tak, o tym. Kolki wystarcza w zupelnosci .Dobierz tylko odpowiednie do BK. Masz jakieś zdjęcia, jak tam w suficie ukryłeś rurki od wentylacji, prądy? Nad płytą jest jeszcze jakaś folia? Zdjecia pewnie gdzies mam.... Ale ja mam nietypowa realizacje, bo nie mam reku, lecz WMG by nydar. Wiec rury wentylacyjne to tylko przepusty na strych, ktory jest ogrzewany zuzytym powietrzem. Skosy mam ocieplone do kalenicy i na nich paroizolacja, wiec w stropie nad poddaszem zadnej folii nie dawalem. Szczelnosc uzyskiwalem "na calej" kubaturze. Prad w peszlach podczepionu do jetek, a celuloza wdmuchana bezposrednio na sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.02.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 25mm, stryszek magazynek edit: plyty bezposrednio na jetkach Tak, o tym. Kolki wystarcza w zupelnosci .Dobierz tylko odpowiednie do BK. Zdjecia pewnie gdzies mam.... Ale ja mam nietypowa realizacje, bo nie mam reku, lecz WMG by nydar. Wiec rury wentylacyjne to tylko przepusty na strych, ktory jest ogrzewany zuzytym powietrzem. Skosy mam ocieplone do kalenicy i na nich paroizolacja, wiec w stropie nad poddaszem zadnej folii nie dawalem. Szczelnosc uzyskiwalem "na calej" kubaturze. Prad w peszlach podczepionu do jetek, a celuloza wdmuchana bezposrednio na sufit. Dzięki za info, a ja przez ostatnie 3 dni do Bydgoszczy ganiałem autkiem... ale dopiero teraz zauważyłem Twoją lokalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.03.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Żeby nie było że nic nie robię (chociaż póki co pogoda nie nastraja), ale lada dzień będę miał montowane okna, a przed montażem musiałem zrobić jeszcze 2 otwory okienne na stryszku (zdjęcie jeszcze z przed obróbek, cięte lisim ogonem):http://samobudowa.pl/foto/1stryszek1.jpg Tu drugie okno już po zmroku:http://samobudowa.pl/foto/1stryszek2.jpg Syn stwierdził, że teraz dom się uśmiecha... przez moment myślałem, że to gorączka (jest przeziębiony), ale po chwili wytłumaczył mi:http://samobudowa.pl/foto/1stryszek3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.03.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 I jak w koncu montujesz okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.03.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 może troche późno...Na podlogę można dać deski na pióro wpust. Maja takie w Śremie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.03.2016 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 I jak w koncu montujesz okna ? Okna zamontowane, szczegóły poniżej. może troche późno... Na podlogę można dać deski na pióro wpust. Maja takie w Śremie Kupiłem 6 płyt 625x2400, pióro wpust, wyszły akurat dwie platformy, po jednej z każdej strony, na czas wycinania otworów i montażu okien idealne. Na razie nie przykręcałem, żeby łatwiej było sufit wypełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts