Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

i co w koncu postawiles na pape+deski ?

Na razie jestem na etapie fundamentów, do dachu mam jeszcze parę miesięcy. Na chwilę obecną wybór deskowania i papy, ma tą zaletę, że nie będę musiał się spieszyć z układaniem dachu przed zimą.

Przyznam szczerze, że membrana ma swoje zalety, ale trochę się obawiam trwałości i wytrzymałości, szczególnie, że pewnie sam będę układał dachówkę. Mam wrażenie, że pełne deskowanie, zapewni mi lepsze podłoże do nauki prac dekarskich :)

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i ja się przywitam u Ciebie.

Kibicuję również.

Jakbyś potrzebował jakieś materiały na budowę lub w późniejszym etapie płytki do wykańczania to moi teściowie mają hurtownię w Środzie Wlkp. to niedaleko, więc zagadam aby lepiej Cię potraktowali :)

Chcesz u siebie montować gruntową PC?

Jeśli tak to mam namiar na człowieka, który jest dobrze obeznany w temacie. Jeśli chcesz to podrzucę kontakt.

Odebrałem projekty ze starostwa, okazało się że są błędy które musi poprawić architekt (i tak fajnie że nie uwalili wniosku o PnB, tylko dają szanse poprawić), jeśli do wtorku dostarczę poprawki może na koniec tygodnia będę miał PnB.

Co do przyjemniejszych rzeczy, odebrałem dzisiaj zgodę na lokalizację zjazdu :wiggle: oraz nasza nieruchomość ma już swój numer - 31 :wave:

Rozpocząłem instalację drenażu wzdłuż płotów sąsiadów, aby mieć pewność że podniesie terenu nie spowoduje zalania ich działek. Jutro relacja fotograficzna.

W myśl art. 29 ust. 1 ustawy Prawo wodne właściciel działki, jeżeli przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody deszczowej ani kierunku odpływu ze źródeł, ze szkodą dla działek sąsiednich oraz odprowadzać wód i ścieków na grunty sąsiednie.

Ponieważ chcę podnieść teren, aby uniknąć zarzutów sąsiadów o zaburzenie gospodarki wodnej na działce, postanowiłem wzdłuż płotu zrobić drenaż, który zapobiegać będzie zalewaniu działek sąsiadów.

Przy samym płocie posadzimy jakieś krzewy, więc drenaż odsunąłem od płotu o metr, dzięki temu krzaczki będą miały miejsce na ukorzenienie się bez kolizji z drenażem.

Najpierw powstał wykop:

http://samobudowa.pl/foto/drenaz1.jpg

Następnie wylądowała w nim geowłóknina (20 x 0,5 metra):

http://samobudowa.pl/foto/drenaz2.jpg

W geowłókninę trafiła rura drenarska fi 100:

http://samobudowa.pl/foto/drenaz3.jpg

A kilka godzin później po wykopkach nie było śladu:

http://samobudowa.pl/foto/drenaz4.jpg

No może trochę widać - trawa ucierpiała.... ale za parę tygodni i tak nie będzie po niej śladu, zniknie pod warstwą kilkudziesięciu centymetrów ziemi.

Witam,

Gratuluje decyzji o budowie domu energooszczędnego :)

Ja mam stan zamknięty z instalacjami i powiem to co już zapewne wiesz.

Rób jak najwięcej sam albo stój nad "fachowcami" bo "Panie zawsze tak robimy i działa" niekoniecznie jest dobre dla portfela w eksploatacji.

Chodzi mi głównie o mostki cieplne przy oknach, ścianach szczytowych, układanie podłogówki itd.

Wybrałeś płytę fundamentową, też bym tak zrobił następny raz.

Widzę, że sporo drenarki układasz w geowłókninie.

Dajesz tam otulinę ze żwiru?

Rozmawiałem niedawno z wykonawcami różnych budowli i może się zdarzyć,

że geowłóknina się zamuli, zależy od gruntu.

Życzę powodzenia i wytrwałości.

Edytowane przez RST

Witam i gratuluję PnB :)

Widzę, że zaczynaliśmy podobnie, bo też zastanawialiśmy się nad Codziennym i Z66. A w końcu stanęło na indywidualnym, kompletnie nie podobnym do żadnego z nich. Mąż również jest informatykiem :D i też próbuje swoich sił budując samemu nasz dom. Założenia podobne, energooszczędny, na płycie.

A więc trzymam kciuki i życzę wam (i trochę sobie) takiej samej zimy jak 2013/2014. My też zaczynaliśmy latem (w 2013) i mieliśmy założenie, że tylko płytę, a dzięki pogodzie w grudniu kryliśmy dach papą :)

Witam i gratuluję PnB :)

Widzę, że zaczynaliśmy podobnie, bo też zastanawialiśmy się nad Codziennym i Z66. A w końcu stanęło na indywidualnym, kompletnie nie podobnym do żadnego z nich. Mąż również jest informatykiem :D i też próbuje swoich sił budując samemu nasz dom. Założenia podobne, energooszczędny, na płycie.

A więc trzymam kciuki i życzę wam (i trochę sobie) takiej samej zimy jak 2013/2014. My też zaczynaliśmy latem (w 2013) i mieliśmy założenie, że tylko płytę, a dzięki pogodzie w grudniu kryliśmy dach papą :)

Witaj Pannda, dzięki za wizytę, Wasz dziennik tez juz trafił na listę subskrypcji :) My co prawda juz trochę po 30, ale młodzi duchem :)

Trzymamy za Was kciuki i również będziemy kibicować.