Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Ja mam jeszcze kilka pytań o SMARTa.

Czy nie można kupić bloczków wieńcowych które by trzymały wymiar?

Czy jeśli wymiar płyty nie jest standardowy to za ewentualnie mniejszą i tak płaci się jak za tą typową?

Czy były zmiany konstrukcyjne ze względu na wąski wieniec? Czy ten typ stropu był planowany od początku?

Postaram się odpowiedzieć na ile pamięć pozwala:

1. niestety nie spotkałem bloczków które miałyby taki poziom dokładności jak bloczek komórkowy, no może kształtki Ytong'a, ale one (24) mają bardzo mało przestrzeni na wieniec, poza tym nie nadają się jako L-kształtki pod strop (są za miękkie).

2. Płyty są w szerokościach 60 cm i chyba 40 cm, jak miałem 17 cm szczeliny, to szalunek i beton. Ktoś wspominał, że mogą przyciąć, ale to chyba tak jak piszesz płacisz za całą.

3. Ja miałem taki strop już w projekcie, jeśli masz inny to Konbet robi (a przynajmniej robił) projekt zamienny gratis.

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Przeczytałem już jakiś czas temu Twój temat i jestem pod ogromnym wrażeniem ogromu prac jaki sam wykonałeś. Jako ,że u siebie również staram się większość prac wykonywać samodzielnie dlatego chciałbym zapytać o nadproża YF, które widzę że stosowałeś. Mianowicie co zrobiłeś z różnicą 1cm jaka powstaje (2x11,5) natomiast ściana ma 24cm ?Kładłeś je na kleju czy stosowałeś poduszkę z zaprawy?

Cześć,

Przeczytałem już jakiś czas temu Twój temat i jestem pod ogromnym wrażeniem ogromu prac jaki sam wykonałeś. Jako ,że u siebie również staram się większość prac wykonywać samodzielnie dlatego chciałbym zapytać o nadproża YF, które widzę że stosowałeś. Mianowicie co zrobiłeś z różnicą 1cm jaka powstaje (2x11,5) natomiast ściana ma 24cm ?Kładłeś je na kleju czy stosowałeś poduszkę z zaprawy?

YFy nad oknami kladlem, licujac z wewnetrzna sciana, dzieki temu na zewnatrz mialem dodatkowy 1 cm na styropian pod skrzynke roletowa. Nad drzwiami zostawialem 1 cm szczeline pomiedzy i wypelnialem ja pianką.

Jeśli dobrze pamiętam to naproża kładłem na kleju (bez stosowania zaprawy).

Ekipa podeszłą do sprawdzianu poprawkowego i... zdała :)

Całość prac oceniam na 5+, jeśli miałbym robić jeszcze jeden dach to tylko z nimi. Zastrzeżenia miałem tylko do prac typowo indywidualnych (zabrakło komunikacji), ale robota - więźba, dachówki rewelacja.

Chciałabym się przywitać i przyznać ze z ciekawością i podziwem śledze Twój dziennik. Wraz z mężem też sami budujemy nasz wymarzony domek a ze już zbliżamy się do dachu mam prośbę o namiar na ekipę do więźby. Pozdrawiam

Chciałabym się przywitać i przyznać ze z ciekawością i podziwem śledze Twój dziennik. Wraz z mężem też sami budujemy nasz wymarzony domek a ze już zbliżamy się do dachu mam prośbę o namiar na ekipę do więźby. Pozdrawiam

Witaj, jeśli chcecie możemy się spotkać i pogadać, co do ekipy, niestety jeśli planujecie dach w tym roku, to niestety moja dotychczasowa ekipa nie ma już terminów (sam musiałem szukać innej do wykonania dachu garaż), jeśli się sprawdzą chętnie ich polecę.

Witaj, jeśli chcecie możemy się spotkać i pogadać, co do ekipy, niestety jeśli planujecie dach w tym roku, to niestety moja dotychczasowa ekipa nie ma już terminów (sam musiałem szukać innej do wykonania dachu garaż), jeśli się sprawdzą chętnie ich polecę.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie jak tylko znajdziemy chwilkę to damy znać :) Co do dachu to planujemy go montować w przyszłym roku na wiosnę. Narazie dobiliśmy do stropu i rozważamy pozostawić taki stan do wiosny chyba że, pogoda i wolne weekendy zmotywują do dalszych działań :p

A możesz uchylić rąbek tajemnicy skąd braleś material na więźbę i jaki wyszedł Ci koszt? ocieplenie dawałeś bezpośrednio na krokwie czy dodatkowo montowane byly łaty? O ile pamiętam to myślaleś o pokryciu dachu płytą wielowarstwową dlaczego zrezygnowałeś z tego rozwiązania???

Materiał na więźbę zamawiałem w firmie X-Bud w Nekli, niestety nie pamiętam dokładnie poszczególnych składowych. Ocieplenie dawałem bezpośrednio na krokwie, jest to płyta Thermano, którą bardzo polecam - nie wiem o jaką płytę wielowarstwową pytasz, swego czasu rozważałem różne rozwiązania, ale tego akurat nie pamiętam.

Koncepcja troszkę się zmieniła, cała tablica będzie przeznaczona na elektrykę, instalacja automatyki znajdzie się w drugiej skrzynce. Dla uważnych, zmieniłem też automaty z serii RX3 na TX3.

Dzisiaj chwilę się pobawiłem w wyginanie drutów 10 mm2 i są już pierwsze efekty:

http://samobudowa.pl/foto/03elektryka2.jpg

Taki mały TIP: rozdzielnie podłączaj linką 2,5-4mm2, to nie będą cię bolały palce. Poza tym styk lepszy.

BTW: po co ci gniazdko w rozdzielni? I czy planujesz agregat?

WLZ miałem 10 mm2 trzeba było to jakoś podłączyć, od bloku reszta będzie szła już linką - 4 i 6 mm2 do róźnicówek. Tak w planach jest jeszcze podłączenie inwertera od PV i agregatu.

Witam

Tym co nie wiedzą rozjaśnij co będziesz automatyzował? I powiedz co to za urządzenia w szafce z tymi kontrolkami u góry?

Automatyzował będę działanie świateł i rolet w domu, w zależności od czasu i wykrycia stanu alarmu. Z czasem może jeszcze ogrzewanie, ale to jak już nie będę miał co ze sobą zrobić :p

Na górnej listwie są, w kolejności od lewej:

- kontrolka faz na wejściu z sieci

- przełącznik sieć - 0 - agregat - do przełączenia domu na agregat, w taki sposób żeby pracujących energetyków nie pokopać

- kontrolka fazy na wejściu z agregatu

- miernik napięcia poszczególnych faz (za włącznikiem)

Czekam na kolejne zakupy i w przyszłym tygodniu kolejna przebudowa tej szafki :p dojdą złączki ZUG lub inne...

Automatyzował będę działanie świateł i rolet w domu, w zależności od czasu i wykrycia stanu alarmu. Z czasem może jeszcze ogrzewanie, ale to jak już nie będę miał co ze sobą zrobić :p

Na górnej listwie są, w kolejności od lewej:

- kontrolka faz na wejściu z sieci

- przełącznik sieć - 0 - agregat - do przełączenia domu na agregat, w taki sposób żeby pracujących energetyków nie pokopać

- kontrolka fazy na wejściu z agregatu

- miernik napięcia poszczególnych faz (za włącznikiem)

Czekam na kolejne zakupy i w przyszłym tygodniu kolejna przebudowa tej szafki :p dojdą złączki ZUG lub inne...

Jako, że niedługo też czeka mnie ten etap, to proszę o dużo zdjęć i opisów. :)

WLZ miałem 10 mm2 trzeba było to jakoś podłączyć, od bloku reszta będzie szła już linką - 4 i 6 mm2 do róźnicówek. Tak w planach jest jeszcze podłączenie inwertera od PV i agregatu.

Na 4mm2 pójdzie 25A, a zakładam że takie bezpieczniki masz przed licznikiem, więc 6mm2 to chyba przesada.

Na 4mm2 pójdzie 25A, a zakładam że takie bezpieczniki masz przed licznikiem, więc 6mm2 to chyba przesada.

Przed licznikiem mam 32A, a 4mm2 ma obciążalność prądową w okolicy 25A, więc jak pociągnę kilka krótkich linek 6mm2 to nic mi się nie stanie, a przynajmniej chłodniej będzie :)