DrKubus 19.09.2016 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Pewnie że nie, ale to gruby kabel. Jaką masz moc przyłączeniową? Wnioskowałem o 20 kW, ale w umowie mam chyba 14 kW umownej, co nie zmienia faktu że ogranicznik mam 32 A, a z tego co mi w ENEA powiedzieli, to przy taryfie G nie płacę od mocy, tylko za wykorzystane kWh Edytowane 20 Września 2016 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.10.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Wziąłem się za rozdzielnie, na początku rozplanowałem moduły: http://samobudowa.pl/foto/04elektryka1.jpg Później doszły jeszcze S'ki dla podrozdzielni i wyłącznik główny FR (zamontowany jeszcze przed przełącznikiem "sieć-0-agregat": http://samobudowa.pl/foto/04elektryka2.jpg i okazało się, że rozdzielnia 6x18 modułowa, okazała się (nawet na sam parter, bez obwodów zewnętrznych) za ciasna a miała się tam zmieścić jeszcze "inteligencja" Najciekawsze moim zdaniem rozwiązanie, znajduje się na najniższej szynie. Planowałem zastosowanie ZUGów, ale okazało się, że zwykłe złączki zajęły by mi ponad jedną szynę. Zacząłem poszukiwać innych rozwiązań i znalazłem: TopJob S - którego producentem jest WAGO. Jak się okazało, poza "zwykłymi" złączkami, mają całą linie złączek szynowych (coś jak ZUGi), ale w ofercie, są bardzo wąskie (5,2 mm) złączki piętrowe, które na jednej złączce umożliwiają rozszycie 3 przewodów 2,5mm2 - model 2003-7646. Wygląda to mniej więcej tak: http://www.wago.us/media/catalog-media/article/Bild_Produktbild_1/00113309_0.jpg Do złączki, z jednej strony podłączamy 3 przewody z przewodu biegnącego do obwodu: PE/L/N, a z drugiej strony N z różnicówki i L z S'ki zabezpieczającej obwód. Co ciekawe PE podłączamy bezpośrednio pod szynę TS35. Czyli bez dodatkowych listew PE mamy załatwiony przewód ochronny. Jeśli mamy przewód 5 żyłowy, do w/w złączki 2003-7646 dokładamy 2003-7642 i w ten sposób rozszywamy pozostałe 2 fazy. W kolejnym poście (jak dojdzie brakująca złączka) postaram się pokazać, jak za pomocą złączek Top Job S załatwić podział PEN na N i PE, z jednoczesną ochroną wszystkich obwodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.10.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 TopJobs sa zjaebiste, razem z mostkami są niezastąpione, ja mam na nich rozszyte tylko rolety bo cena niestety odstrasza. Tutaj mała reklama dla tych co nie znajo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.10.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 A ja ciągle mam mojego kablowego potwora. Wymieniłem połowę przekaźników na F&F Bis411i, ale jakoś nie mam motywacji. Fajne te cosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 12.10.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Dzisiaj trochę teorii i przestrogi dla posiadaczy instalacji odgromowej, a to za sprawą przesyłki, bowiem dzisiaj przyjechał do mnie ogranicznik: Jest to DEHNventil DV M TNC 255, dlaczego postanowiłem o nim napisać, a tym bardziej go nabyć. Jak niektórzy zapewne zauważyli, nabyłem już i nawet zainstalowałem ogranicznik SIMTEC SM30B+C/4-275, poza drobnym szczegółem, że w sieci TN-C instalowanie ogranicznika 4 polowego mija się trochę z celem, coś nie dawało mi spokoju. Ogranicznik ten jest oparty wyłącznie na warystorach. Zacząłem poszukiwania związane z moimi wątpliwościami. Pierwsze na co się natknąłem to opisy osób, które przeżyły bliskie spotkanie z piorunami i niestety ale ich rozdzielnie i sprzęt mocno przy tym ucierpiały, mimo iż miały zainstalowane ograniczniki. http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=30718&start=15 Znalazłem też opinię, z którą nie sposób się nie zgodzić, a mianowicie, że warystor nie może zastąpić iskiernika w klasie B. Warystory przy wyładowaniu w bliskim sąsiedztwie, po prostu wyparują jeśli przyjmą na siebie pełną energię pioruna (bez poprzedzającego ich iskiernika) co grozi nam dodatkowo pożarem w rozdzielni. Dla dociekliwych polecam wątek i załączniki: http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/ogranicznik-przepiec-jaka-firma-16421 A wracając do mojego zakupu, przyznam szczerze że daleki byłem od wydania 2,5 tys. zł na sprzęt Dehn'a ale po kilku poszukiwaniach znalazłem na OLX ofertę sprzedaży za 700 zł, w dodatku do negocjacji. Dlatego polecam poszukiwania i polowanie na okazję, aby nabyć dobry sprzęt, który można kupić w dobrej cenie, a który na pewno spełni swoje funkcje... Jak znajdę link do raportów z badań ograniczników B+C przeprowadzonych przez Politechnikę (chyba) Białostocką, to pozwolę sobie go tu jeszcze umieścić, wynikało z niej, że znakomita większość tanich ograniczników B+C zupełnie nie jest w stanie spełnić stawianych przed nimi wymagań. Edytowane 12 Października 2016 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.10.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ale jeśli ostatnie 100m kabla jest pod ziemią, to wystarczy taki zwyczajny? Bo wiesz, niektórzy to wcale nie mają nawet takich za 300zł i śmiga to latami. Poza tym piorun to zdarzenie losowe, a każdy (chyba) posiadacz kredytu ma ubezpieczenie od ognia i zdarzeń losowych. Jak by dobrze pogadać z agentem, to da się przy takiej okazji zupełnie sprawny sprzęt na nowy wymienić, więc czy warto w domu jednorodzinnym iść w takie ekscesy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.10.2016 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ogranicznik B+C stosuje się zazwyczaj przy liniach napowietrznych i odgromówce. Co do ubezpieczenia, to niestety nie byłbym taki pewien, ostatnio dowiedziałem się, że przy pożarze, ubezpieczyciel, zażądał od właściciela protokółu przeglądu instalacji elektrycznej - jest przepis który nakłada na właściciela budynku przeprowadzenia kontroli stanu budynku (w tym pomiary instalacji elektrycznej, nie rzadziej niż co 5 lat). A wracając do pytania, jeśli masz 100 m pod ziemią i nie masz odgromówki to nawet ogranicznik klasy C Ci wystarczy który kosztuje mniej niż 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.10.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) A dlaczego posiadanie odgromowki ma miec wplyw na koniecznosc posiadania tego czegos lepszego ? Edytowane 13 Października 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.10.2016 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 A dlaczego posiadanie odgromowki ma miec wplyw na koniecznosc posiadania tego czegos lepszego ? Przyznam szczerze, ze spotkalem sie z zapisem, ze w przypadku posiadania odgromowki, ale nie zastanawialem sie dlaczego, moze majac odgromowke narazam y sie na wiecen wyladowan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.10.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 ... dobrze wykonana instalacja elektryczna powoduje ze zaglądasz do rozdzielni raz na 10 ? 20 ? lat. Rozdzielnia to nie skarbonka....... bez urazy ,ale zadziwiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 14.10.2016 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Co ja mogę, że lubie gadżety i jak rozdzielnia ładnie wygląda. Właśnie kończę montaż gniazdek i rozszywam pozostałe obwody. Niestety przy mocowaniu przewodu do stropu, trafiłem na kanał (w płycie SMART), w którym było sporo wody - akurat nad rozdzielnią - czekam aż spłynie, bo wolę nie ryzykować prac przy rozdzielni w kałuży wody i z kapiącą na grzbiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 28.10.2016 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Dawno mnie nie było, ale dłubanie wieczorami w elektryce to mało efektowne zajęcie. Dlatego taki przestój w dzienniku. Za to od poniedziałku rozpocząłem urlop i zaczęło się: Zacznę od zdjęcia: http://samobudowa.pl/foto/01piana1.jpg Chyba przesadziłem, na dachu 12 cm Thermano i do tego 20 cm pianki między krokwie - U dla dachu 0,088 W/m²K do tego poszło jeszcze na drewniany strop nad piętrem również 20 cm pianki. No, ale... żeby było szczelnie, a żebym nie musiał ocieplać całego dachu, trzeba było zrobić strop... 2 dni - 30 płyt OSB - ja sam - no i stolarka Zdjęcia będą, jak posprzątam, po 2 dniach walki, dzisiaj już nie miałem na to siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.10.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 To poszalałeś z tą izolacją Będzie służyć przez lata, na pochybel wełnie Po ile teraz Thermano 12 cm stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 28.10.2016 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Po ile teraz Thermano 12 cm stoi? Ja zakładałem rok temu, teraz widzę, że 65 - 80 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 ...... Zdjęcia będą, jak posprzątam, po 2 dniach walki, dzisiaj już nie miałem na to siły a jaki masz teraz plan na wieszaki od stelarzy? Nie lepiej było grzybki wcześniej zamontować i oblepić czymś przy psikaniu pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 bedzie ścinka równo z krokwiami i esy pewnie albo OSB do krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 28.10.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Nie lepiej było grzybki wcześniej zamontować i oblepić czymś przy psikaniu pianką? Temat wyszedł we wtorek, nie miałem czasu się nad tym zastanawiać, miałem 2 dni na zrobienie stropu z OSB. Ścianki i sufit z GK będę robił z chrzestnym w przyszłym tygodniu, to pokażę co wyszło. Sufit będzie jeszcze 25 cm niżej więc na górze wieszaki do jętek. A ścianki na krokwiach, albo na ES'ach, albo troszkę pianki wydłubie i przykręcę "grzybki" - ale od tego mam specjalistę, to on zdecyduje. PS. Czeka mnie pracowity urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 08.11.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Super! Gratuluję postępów. Napisz proszę ile Cię wycenili za m2 pianowania? PS. Urlop - jak to polski urlop remont w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 08.11.2016 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Super! Gratuluję postępów. Napisz proszę ile Cię wycenili za m2 pianowania? PS. Urlop - jak to polski urlop remont w domu Wycenili mnie na 45 netto (8% VAT), ale wyszło mnie sporo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.11.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wycenili mnie na 45 netto (8% VAT), ale wyszło mnie sporo taniej to 20cm pianki tak? jaką ona ma lambde? W sumie jaka by nie była to i tak ponad 2x drożej niż wełna. Gdyby takie 20cm o lambdzie <039 kosztowało już 30zł brutto to takie rozwiązanie było by duuuużo popularniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts