Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

Pewnie że nie, ale to gruby kabel. Jaką masz moc przyłączeniową?

Wnioskowałem o 20 kW, ale w umowie mam chyba 14 kW umownej, co nie zmienia faktu że ogranicznik mam 32 A, a z tego co mi w ENEA powiedzieli, to przy taryfie G nie płacę od mocy, tylko za wykorzystane kWh :)

Edytowane przez DrKubus

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wziąłem się za rozdzielnie, na początku rozplanowałem moduły:

http://samobudowa.pl/foto/04elektryka1.jpg

Później doszły jeszcze S'ki dla podrozdzielni i wyłącznik główny FR (zamontowany jeszcze przed przełącznikiem "sieć-0-agregat": http://samobudowa.pl/foto/04elektryka2.jpg

i okazało się, że rozdzielnia 6x18 modułowa, okazała się (nawet na sam parter, bez obwodów zewnętrznych) za ciasna :( a miała się tam zmieścić jeszcze "inteligencja" :p

Najciekawsze moim zdaniem rozwiązanie, znajduje się na najniższej szynie. Planowałem zastosowanie ZUGów, ale okazało się, że zwykłe złączki zajęły by mi ponad jedną szynę. Zacząłem poszukiwać innych rozwiązań i znalazłem: TopJob S - którego producentem jest WAGO.

Jak się okazało, poza "zwykłymi" złączkami, mają całą linie złączek szynowych (coś jak ZUGi), ale w ofercie, są bardzo wąskie (5,2 mm) złączki piętrowe, które na jednej złączce umożliwiają rozszycie 3 przewodów 2,5mm2 - model 2003-7646.

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.wago.us/media/catalog-media/article/Bild_Produktbild_1/00113309_0.jpg

Do złączki, z jednej strony podłączamy 3 przewody z przewodu biegnącego do obwodu: PE/L/N, a z drugiej strony N z różnicówki i L z S'ki zabezpieczającej obwód. Co ciekawe PE podłączamy bezpośrednio pod szynę TS35. Czyli bez dodatkowych listew PE mamy załatwiony przewód ochronny.

Jeśli mamy przewód 5 żyłowy, do w/w złączki 2003-7646 dokładamy 2003-7642 i w ten sposób rozszywamy pozostałe 2 fazy.

W kolejnym poście (jak dojdzie brakująca złączka) postaram się pokazać, jak za pomocą złączek Top Job S załatwić podział PEN na N i PE, z jednoczesną ochroną wszystkich obwodów :)

Dzisiaj trochę teorii i przestrogi dla posiadaczy instalacji odgromowej, a to za sprawą przesyłki, bowiem dzisiaj przyjechał do mnie ogranicznik:

215570369_1_644x461_ogranicznik-przepiec-dehnventil-dv-m-tnc-255-lubliniec.jpg

Jest to DEHNventil DV M TNC 255, dlaczego postanowiłem o nim napisać, a tym bardziej go nabyć.

Jak niektórzy zapewne zauważyli, nabyłem już i nawet zainstalowałem ogranicznik SIMTEC SM30B+C/4-275, poza drobnym szczegółem, że w sieci TN-C instalowanie ogranicznika 4 polowego mija się trochę z celem, coś nie dawało mi spokoju. Ogranicznik ten jest oparty wyłącznie na warystorach. Zacząłem poszukiwania związane z moimi wątpliwościami. Pierwsze na co się natknąłem to opisy osób, które przeżyły bliskie spotkanie z piorunami i niestety ale ich rozdzielnie i sprzęt mocno przy tym ucierpiały, mimo iż miały zainstalowane ograniczniki.

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=30718&start=15

Znalazłem też opinię, z którą nie sposób się nie zgodzić, a mianowicie, że warystor nie może zastąpić iskiernika w klasie B. Warystory przy wyładowaniu w bliskim sąsiedztwie, po prostu wyparują jeśli przyjmą na siebie pełną energię pioruna (bez poprzedzającego ich iskiernika) co grozi nam dodatkowo pożarem w rozdzielni.

Dla dociekliwych polecam wątek i załączniki: http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/ogranicznik-przepiec-jaka-firma-16421

A wracając do mojego zakupu, przyznam szczerze że daleki byłem od wydania 2,5 tys. zł na sprzęt Dehn'a ale po kilku poszukiwaniach znalazłem na OLX ofertę sprzedaży za 700 zł, w dodatku do negocjacji. Dlatego polecam poszukiwania i polowanie na okazję, aby nabyć dobry sprzęt, który można kupić w dobrej cenie, a który na pewno spełni swoje funkcje... Jak znajdę link do raportów z badań ograniczników B+C przeprowadzonych przez Politechnikę (chyba) Białostocką, to pozwolę sobie go tu jeszcze umieścić, wynikało z niej, że znakomita większość tanich ograniczników B+C zupełnie nie jest w stanie spełnić stawianych przed nimi wymagań.

Edytowane przez DrKubus

Ale jeśli ostatnie 100m kabla jest pod ziemią, to wystarczy taki zwyczajny? Bo wiesz, niektórzy to wcale nie mają nawet takich za 300zł i śmiga to latami. Poza tym piorun to zdarzenie losowe, a każdy (chyba) posiadacz kredytu ma ubezpieczenie od ognia i zdarzeń losowych. Jak by dobrze pogadać z agentem, to da się przy takiej okazji zupełnie sprawny sprzęt na nowy wymienić, więc czy warto w domu jednorodzinnym iść w takie ekscesy?

Ogranicznik B+C stosuje się zazwyczaj przy liniach napowietrznych i odgromówce. Co do ubezpieczenia, to niestety nie byłbym taki pewien, ostatnio dowiedziałem się, że przy pożarze, ubezpieczyciel, zażądał od właściciela protokółu przeglądu instalacji elektrycznej - jest przepis który nakłada na właściciela budynku przeprowadzenia kontroli stanu budynku (w tym pomiary instalacji elektrycznej, nie rzadziej niż co 5 lat).

A wracając do pytania, jeśli masz 100 m pod ziemią i nie masz odgromówki to nawet ogranicznik klasy C Ci wystarczy który kosztuje mniej niż 300 zł.

Co ja mogę, że lubie gadżety i jak rozdzielnia ładnie wygląda.

Właśnie kończę montaż gniazdek i rozszywam pozostałe obwody. Niestety przy mocowaniu przewodu do stropu, trafiłem na kanał (w płycie SMART), w którym było sporo wody - akurat nad rozdzielnią - czekam aż spłynie, bo wolę nie ryzykować prac przy rozdzielni w kałuży wody i z kapiącą na grzbiet.

• 2 weeks później...

Dawno mnie nie było, ale dłubanie wieczorami w elektryce to mało efektowne zajęcie. Dlatego taki przestój w dzienniku. Za to od poniedziałku rozpocząłem urlop i zaczęło się:

Zacznę od zdjęcia:

http://samobudowa.pl/foto/01piana1.jpg

Chyba przesadziłem, na dachu 12 cm Thermano i do tego 20 cm pianki między krokwie - U dla dachu 0,088 W/m²K :) do tego poszło jeszcze na drewniany strop nad piętrem również 20 cm pianki.

No, ale... żeby było szczelnie, a żebym nie musiał ocieplać całego dachu, trzeba było zrobić strop... 2 dni - 30 płyt OSB - ja sam - no i stolarka :)

Zdjęcia będą, jak posprzątam, po 2 dniach walki, dzisiaj już nie miałem na to siły :(

Nie lepiej było grzybki wcześniej zamontować i oblepić czymś przy psikaniu pianką?

Temat wyszedł we wtorek, nie miałem czasu się nad tym zastanawiać, miałem 2 dni na zrobienie stropu z OSB. Ścianki i sufit z GK będę robił z chrzestnym w przyszłym tygodniu, to pokażę co wyszło.

Sufit będzie jeszcze 25 cm niżej więc na górze wieszaki do jętek. A ścianki na krokwiach, albo na ES'ach, albo troszkę pianki wydłubie i przykręcę "grzybki" - ale od tego mam specjalistę, to on zdecyduje.

PS. Czeka mnie pracowity urlop :)

• 2 weeks później...