Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

to 20cm pianki tak? jaką ona ma lambde? W sumie jaka by nie była to i tak ponad 2x drożej niż wełna. Gdyby takie 20cm o lambdzie <039 kosztowało już 30zł brutto to takie rozwiązanie było by duuuużo popularniejsze.

20 cm, podobno 038, co do ceny - welny nie moglbym polozyc, bo nie mam jej jak wentylowac, zostawal styropian, ale bylby duzy odpad i mnostwo pianki, a i tak nie mialbym szans na taka szczelnosc, psikajac skosy i strop za jednym razem, mam calosc pieknie zamknieta, bez mostkow. Uwierz mi, ta ilosc zaoszczedzonej pracy, czasu i brak mostkow, w przeliczeniu na zl, ktory wydalem wiecej na pianke... warto bylo :)

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20 cm, podobno 038, co do ceny - welny nie moglbym polozyc, bo nie mam jej jak wentylowac, zostawal styropian, ale bylby duzy odpad i mnostwo pianki, a i tak nie mialbym szans na taka szczelnosc, psikajac skosy i strop za jednym razem, mam calosc pieknie zamknieta, bez mostkow. Uwierz mi, ta ilosc zaoszczedzonej pracy, czasu i brak mostkow, w przeliczeniu na zl, ktory wydalem wiecej na pianke... warto bylo :)

Szczerze, to bym się lambdą nie przejmował wcale. Szczelność takiej izolacji bije na głowę układanie styro. Ja mam pianę 6 rok, oczywiście jak ja brałem to mnie chcieli zjeść na forum, że drogo, że popęka, itd. Ja płaciłem 80 zl/m2, 16cm, 110 m2, piana Selection 500 ale jak widać od 2010 roku cena mocno spadła :)

No tak, szczelność to niedoceniona zaleta. Jak będzie tanieć w takim tempie jak pisze miloszenko to za kilka lat ją rozważę ;)

Tak samo czas aplikowania, ale trzeba mieć sztywne pokrycie dachu bo membrane potrafi wybrzuszyć.

Ostatnie pytanie to paroizolacja pomiędzy GK a pianą - dajesz nie dajesz? Bo w internetach zdania podzielone.

No tak, szczelność to niedoceniona zaleta. Jak będzie tanieć w takim tempie jak pisze miloszenko to za kilka lat ją rozważę ;)

Tak samo czas aplikowania, ale trzeba mieć sztywne pokrycie dachu bo membrane potrafi wybrzuszyć.

Ostatnie pytanie to paroizolacja pomiędzy GK a pianą - dajesz nie dajesz? Bo w internetach zdania podzielone.

Robilem obliczenia na https://www.u-wert.net i zdecydowanie warto dać.

A widzisz. Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo :) ostatnio kolega sie upieral ze folia nie potrzebna i nie dal. Tylko ze on mial sama pianke. Jak bede go widzial to mu to pokaze. Pewnie przy samej piance bedzie jeszcze gorzej, musze to sobie zamodelowac.

A co mial nad pianką, membranę czy deskowanie?

PS. Przed chwilą zamodelowałem, co by nie miał, to bez folii ma litry wody :(

Edytowane przez DrKubus

no własnie tez tak mu mówiłem, ale "fachowcy" wiedzą lepiej. Nad pianką ma deskowanie a na deskowaniu membranę.

http://samobudowa.pl/foto/bezfolii2.png

Tak bedzie wygladalo jego poddasze - 1,2 kg wody na m2, nie najlepiej to wygląda :(

Edytowane przez DrKubus

http://samobudowa.pl/foto/bezfolii2.png

Tak bedzie wygladalo jego poddasze - 1,2 kg wody na m2, nie najlepiej to wygląda :(

Proszę uwzględnić fakt, iż jak dobrze rozumiem pokazana sytuacja opisuje konkretny stan chwilowy. Generalnie temperatury i wilgotności cały czas się zmieniają, zmienia się także ciśnienie, siła wiatru.... Poza tym brakuje mi płyty G-K od spodu, nie będzie ona miała znaczenia?

Ja folię mam między pianą a sufitem, ale już strych dodatkowej folii nie ma. Sucho tam jest jak pieprz :)

Proszę uwzględnić fakt, iż jak dobrze rozumiem pokazana sytuacja opisuje konkretny stan chwilowy. Generalnie temperatury i wilgotności cały czas się zmieniają, zmienia się także ciśnienie, siła wiatru.... Poza tym brakuje mi płyty G-K od spodu, nie będzie ona miała znaczenia?

Ja folię mam między pianą a sufitem, ale już strych dodatkowej folii nie ma. Sucho tam jest jak pieprz :)

Jasne ze to jest stan chwilowy, ale to jest wynik dla -5st. a u nas bywa znacznie zimnej, druga sprawa, ze wszystko zalezy od wilgotnosci wewnatrz, na strychy nie ma wilgoci pytowej, ktora pojawia sie w lazience czy kuchni w duzej ilosci...

Sama plyta GK nie wnosi zbyt wiele do tematu wykraplania, chyba ze to plyta zielona, ale roznica jest niewielka i to pod warunkiem niezastosowania folii.

• 4 weeks później...

Minął kolejny miesiąc, ocieplenie chatki zakończone, tynk pojawi się dopiero na wiosnę, prawdopodobnie Knauf OXXI S - tynk siloksanowy.

Dzisiaj wziąłem się za poddasze, pojawiły się stalaktyty:

http://samobudowa.pl/foto/01poddasze1.jpg

Pierwszy profil też zainstalowany, jutro pobawię się w poziomowanie:

http://samobudowa.pl/foto/01poddasze2.jpg

PS. Jak się dobrze poszuka, można kupić oryginale profile Rigips'a w cenie tych "papierowych" z marketu.

A Ja to z wełną walczę. Piany sam bym nie położył :)

Ja wełny nie mogłem kłaść (brak wentylacji), myślałem o styropianie, ale okazało się że za sam styropian, zapłaciłbym niewiele mniej niż za piankę z natryskiem, a ile mniej roboty i syfu... a o ile dokładniej.

Teraz mam dylemat, czy zwykłą żółtą folię 0,2 mm, czy bawić się w jakieś firmowe paroizolacje... :confused: