Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wełny nie mogłem kłaść (brak wentylacji), myślałem o styropianie, ale okazało się że za sam styropian, zapłaciłbym niewiele mniej niż za piankę z natryskiem, a ile mniej roboty i syfu... a o ile dokładniej.

Teraz mam dylemat, czy zwykłą żółtą folię 0,2 mm, czy bawić się w jakieś firmowe paroizolacje... :confused:

GkITD powiedział by że isover za miliony. Ale moim zdaniem żółta atestowana folia PE i dobre połączenie z murem i sprawa załatwiona. Po co Ci jakieś folie ze zmienną dyfuzją czy inne cuda, po co ma wilgoć przechodzić w stronę piany. Lepiej żeby wilgoć pozostawała w pomieszczeniu i zajęła się nią wentylacja.

Doktorek miał dosyć wysoko o ile pamiętam.

A jeśli to piana OK to czym różni sie od wełny pod wzg. wilgoci i wentylacji?

aiki, każdemu zdarza się popełnić wtopę, liczę na to że piana OK nie zwinie się jak trochę wilgoci dostanie, tak jak potrafi zrobić to wełna, na strychu nie będzie izolowana, a tam będę suszę utrzymywał i w razie czego wyciągnę tą wilgoć :mad:

GkITD powiedział by że isover za miliony. Ale moim zdaniem żółta atestowana folia PE i dobre połączenie z murem i sprawa załatwiona. Po co Ci jakieś folie ze zmienną dyfuzją czy inne cuda, po co ma wilgoć przechodzić w stronę piany. Lepiej żeby wilgoć pozostawała w pomieszczeniu i zajęła się nią wentylacja.

Dokładnie takie samo założenie przyjąłem, kupiłem niby atestowaną, i co patrzę grubość 0,2mm +/- 40% :mad:, właśnie się zastanawiam czy im przypadkiem nie odesłać. Rolka 100m2 waży 11,5 kg, do daje gęstość na poziomie 110g/m2

a nie chcesz zrobić wyżej? Ostatnio byłem na takim poddaszu 260 czy 265 i nisko jakoś... masz jakieś porównanie że tak jest spoko?

W kamienicy w Łodzi miałem ponad 3 metry, obecnie mam 2,2 m, więc 2,65 to i tak duża różnica, na poddaszu będą małe pomieszczenia (max. 12m2), więc wysoki sufit nie jest konieczny.

Masz porządnie zaizolowany dach ale większa wysokość to lepszy komfort latem.

No tutaj ta przestrzeń latem była by plusem. Powietrze tam szło by na pierwszy ogień ;) Jaką masz tą folię? Ja miałem taką jakaś z której byłem abrdzo zadowolony ale nie pamietam musiałbym spojrzeć w dziennik ale cos mi się oczy już plączą, chyba jakiś conpar czy coś takiego

Chodzi chyba bardziej o konstrukcję czy to wytrzyma.

Ja do końca nie jestem w temacie piany ale z tego co czytałem to OK powinna chyba być również wentylowana.

A wtopy sie każdemu zdarzają.

Niby tak, ale wykresy (na poprzedniej stronie) pokazują, że przy dobrej paroizolacji nie powinno być problemu.

W zeszły weekend bawiłem się z mocowaniem profili głównych i ich poziomowaniem, wyszło całkiem nieźle, odchylenie +/- 2mm:

http://samobudowa.pl/foto/02poddasze1.jpg

http://samobudowa.pl/foto/02poddasze2.jpg

Dzisiaj z żoną, udało nam się zamocować wszystkie profile nośne, jednak w 2 osoby idzie co najmniej 3x szybciej, niż samemu:

http://samobudowa.pl/foto/02poddasze3.jpg

http://samobudowa.pl/foto/02poddasze4.jpg

Pewnie, że szybciej. Bardzo fajnie to wygląda, tylko zastanawiam się gdzie jest WM i czy ta pianka nie popęka, bo słyszałem, że tak się czasem dzieje i potem się wilgoć wykrapla. Będziesz jeszcze dawał folię między profile, a płyty G-K?

WM leży w rolce piętro niżej, miałem dylemat co do kolejności. Nie chciało mi się wyliczać w którym miejscu wypadnie stelaż, żeby nie kolidował ze skrzynkami rozprężnymi, a tak mam już wizję gdzie je umieścić. Druga sprawa to że mając stelaż mogę sobie rurki rozłożyć na stelażu i z drabinki spokojnie je sobie przykręcać.

Co do pianki, to nie wiem jak się będzie zachowywała, oczywiście folia idzie na cały sufit i skosy, aby nie dawać parze szansy na dostanie się do pianki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...