Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 927
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 9 months później...

Pobawię się w archeologa i odkopię ten wątek, dawno mnie tu nie było, ale wiem, że czasami ktoś tu jeszcze zagląda więc się pochwalę nową sprawnością - stolarza, kuchnia własnej roboty.

Zabudowa lodówki:

http://samobudowa.pl/foto/1kuchnia1.jpg

Blat roboczy:

http://samobudowa.pl/foto/1kuchnia2.jpg

Kominek:

http://samobudowa.pl/foto/1kuchnia3.jpg

Szafki wiszące:

http://samobudowa.pl/foto/1kuchnia4.jpg

Wszystko wyszło ok 60% taniej niż najtańsza wycena stolarza ;)

Przy okazji podsumowanie kosztów energii, zużycie energii od 1.11.2017 do 1.11.2018 - 5007 kWh, w tym 3062 kWh PC (ogrzewanie, chłodzenie CWU), produkcja przez panele fotowoltaiczne - 5847 kWh, nadprodukcja 840 kWh (zobaczymy czy dane pokryją się z danymi Z.E. i jaka będzie FV, póki co wygląda to obiecująco ;) )

Witam

A czy kolega sam zajmował się montażem fotowoltaiki?

Trochę czytałem, ale nigdzie nie ma konkretów, co zrobić na etapie ciągnięcia instalacji elektrycznej, Znaczy jakie przewody i gdzie powyciągać, czy kolega coś może podpowiedzieć

Kuchnia super wyszła, lodówa pierwszy sort, i zabudowa pod sufit elegancka.

Pozdrawiam

Ryś

Edytowane przez RysiekWLKP

Witam

A czy kolega sam zajmował się montażem fotowoltaiki?

Trochę czytałem, ale nigdzie nie ma konkretów, co zrobić na etapie ciągnięcia instalacji elektrycznej, Znaczy jakie przewody i gdzie powyciągać, czy kolega coś może podpowiedzieć

Montażem nie, od tego są specjaliście, ale przygotowałem im peszel z dachu do pom. gospodarczego.

Generalnie z dachu idą dwa przewody chyba 4mm2, w rozdzielni potrzebujesz zasilanie (z sieci) do inwertera i powrót do rozdzielni.

Dla potomnych rozliczenie ogrzewania za okres 11/2017 - 03/2018.

Pompa ERLQ008CAV3

Temperatura w domu 22-23 st.

Listopad - 264 kWh

Grudzień - 443 kWh

Styczeń - 492 kWh

Luty - 607 kWh

Marzec - 504 kWh

Razem sezon grzewczy - 2 310 kWh, w taryfie G12w, przy uśrednionej cenie prądu 35 gr, koszt grzania wyniósł - 808 zł (taniej niż tona węgla).

Hej, skrzynie mebli gotowe z IK***I czy ciąłeś formatki na wymiar? Właśnie się zastasnawiam jak to podejść u siebie ale bardziej przekonuje skrzynie samorobione, najlepiej ze sklejki :) chociaż nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią :)

Ja ci dam z IK$%#, wszystko wymierzone, zamówione na wymiar z cięciem i oklejaniem. Wszystkie otwory, stopki, okucia robota własna.

Ja bym się nie wygłupiał ze sklejką, normalnie płyta meblowa.

TIP:

- jeśli planujecie ciemne fronty, zamówcie oklejenie frontu boczków i półek w ciemnym kolorze

- nóżki jak najbliżej boczków, ja dałem 5 cm i po obciążeniu szafki, dolna półka troszkę się wygięła.

Ja ci dam z IK$%#, wszystko wymierzone, zamówione na wymiar z cięciem i oklejaniem. Wszystkie otwory, stopki, okucia robota własna.

Ja bym się nie wygłupiał ze sklejką, normalnie płyta meblowa.

Pięknie. U mnie sklejka może być mus bo idziemy w styl "face frame" z frontami z ramiaków z płycinami (diy), także nie wiem jeszcze jak to technicznie rozwiązać...

A która firma jest najlepsza? Sam nie wiem pod jakim względem, chyba wylącznie jakość produktu, obsługi klienta bo cena i tak zawsze bedzie dużo atrakcyjniejsza niz stolarz. Swoją drogą, gdzie stolarze zamawiają płyty? Oni to pewnie biorą całymi arkuszami więc i ceny inne.

Pozdrawiam

Karol

Montażem nie, od tego są specjaliście, ale przygotowałem im peszel z dachu do pom. gospodarczego.

Generalnie z dachu idą dwa przewody chyba 4mm2, w rozdzielni potrzebujesz zasilanie (z sieci) do inwertera i powrót do rozdzielni.

Dziękuję za wskazówkę, dalszy ciąg wątku fotowoltaicznego rozwinę u siebie w dzienniku

Pozdrawiam

Ryś

Super robota z tą kuchnią, czasowo ile Ci zeszło?

Drugie pytanie: możesz przedstawić ofertę co i za ile z tą fotowoltaiką? Jak to tajemnica to poproszę na priv :)

Super robota z tą kuchnią, czasowo ile Ci zeszło?

Drugie pytanie: możesz przedstawić ofertę co i za ile z tą fotowoltaiką? Jak to tajemnica to poproszę na priv :)

ad. 1 kuchania na spokojnie 2 tygodnie skrzynki i z tydzień fronty plus wszystkie dodatkow mechanizmy i okucia (oczywiscie po pracy i weekend)

ad. 2. to nie jest tajemnica, kupilem caly zestaw 5,1 kW z inwerterem 3f, calosc cos ok. 23 tys z montazem, jak chcesz moge dac Ci namiary na dobra firme