DrKubus 30.05.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Dzisiaj odebrałem prawomocne PnB, Dziennik budowy, złożyłem zgłoszenie do PINB - czyli już za tydzień 6.6.2014 oficjalnie rozpoczynam budowę Geodeta wstępnie omówiony, 400 zł za wytyczenie to dobra cena? Czy na jego wizytę muszę coś przygotować, czy powinien sam sobie poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.05.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Cena dobra.Przygotuj słupki i deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 30.05.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Cena dobra. Przygotuj słupki i deski. Dobrze liczę, że jeśli mam kwadrat w podstawie to potrzebuje 8 ławic, czyli 16 słupków i 8 desek? Jak oni wytyczają budynek, po obrysie z ociepleniem, obrysie ścian, czy może jeszcze inaczej? Mnie najwygodniej by było po obrysie ścian (czyli tak jak płyta pójdzie), do się to jakoś dogadać, czy jest to z góry narzucone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 30.05.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Wytyczają osie, resztę już musisz sam policzyć i nanieść na deski, jakoś nie ma z tym większego problemu. Co do ceny, ponoć zależy ile muszą osi wytyczyć. Też tyle płaciłem. Niektórzy nawet przyjeżdżają z własnymi deskami i słupkami, ale ja się z nimi nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.05.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Dobrze liczę, że jeśli mam kwadrat w podstawie to potrzebuje 8 ławic, czyli 16 słupków i 8 desek? Jak oni wytyczają budynek, po obrysie z ociepleniem, obrysie ścian, czy może jeszcze inaczej? Mnie najwygodniej by było po obrysie ścian (czyli tak jak płyta pójdzie), do się to jakoś dogadać, czy jest to z góry narzucone? Wytyczaja tak jak sobie zazyczysz. Ja chcialem osie scian, ale mozliwa jest kazda konfiguracja. Jesli chcesz namiar na rozsadnego geodete to moge podeslac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 31.05.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 U nas wyznaczyli krawędzie wewnętrzne ścian. Ale miał geodeta minę . Kazałem tak wyznaczyć z uwagi na różnicę szerokości bloczka fundamentowego a pustaka ściennego. Ponieważ ściana licuje się od wewnątrz powinno być ok. Ławice narożne dobrze liczysz x2 ale jakieś ściany nośne też by trzeba zaznaczyć na ławicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 31.05.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Jak masz kwadrat w podstawie to 12 słupków i 8 desek. jeden słupek wspólny dla 2 desek.Deski takie ze 3 - 4 m. Ściany nośne sam sobie miarą wyznaczysz bez problemu.jeśli chodzi o to co wyznaczają to jak się dogadasz tak masz. U mnie wyznaczyli zewnętrzne linie ścian wraz z ociepleniem.To żaden problem odmierzyć sobie na deskach to co będziesz potrzebował. Jedna zasada - nie ruszaj tego co wyznaczy ci geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 01.06.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Co do wyznaczenia budynku podpowiem jeszcze, że dobrze mieć wkrętarkę zamiast gwoździ do mocowania desek na słupkach. Jak wbija się gwoździe to zawsze się to wszystko rusza, przekrzywia i trzeba jeszcze raz mierzyć, a tak wkrętami cyk, cyk i wszystko gra. Moja rada, jak wyznaczy Ci poziom budynku na ławicach, to każ przenieść go sobie jeszcze w min. dwa miejsca, najlepiej gdzieś na płot (po dwóch przeciwległych miejscach), żeby Ci tego nie zniszczyli podczas prac ziemnych i innej budowlanej zawieruchy. Ławice też zrób odpowiednio oddalone od budynku. Jeśli dobrze zrozumiałem z postów, masz jakąś sporą warstwę torfu (4m+0,5) będziesz to wszystko wymieniał na piasek ? Sporo robót ziemnych, kosztownych. Nie sprawdzałeś możliwości posadowienia na mikropalach czy w jakiś inny pośredni sposób ? Jak masz wysokie lustro wody gruntowej (a po relacji z osuszania wnioskuję że tak) to będzie spory problem z wykopami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.06.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jak planujesz zrobić uziom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 01.06.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Bardzo dziękuję za podpowiedzi odnośnie ławic, jutro zadzwonię jeszcze do geodety z zapytam, czy mam coś przygotować zobaczymy co odpowie. KMI sprawdzałem 3 lata temu, za pale zaśpiewali 80 tys., za mikropale 30 tys., za studnie 20 tys, plus beton i zbrojenie. A wymiana gruntu wyszła nieco taniej, bo część torfu wymieniłem na piasek, więc niewiele piasku musiałem dokupić. kwasniak planuje na 2 metrach, po obrysie budynku zakopać jakieś 40 metrów bednarki (4x30 mm) , wyprowadzając jedną listwę pod GSW w rozdzielni i dwie listwy w przeciwnych narożnikach do instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 03.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Z bednarką widzę, że masz taki sam pomysł jak ja, ale z instalacją odgromową to jeszcze sam nie wiem czy warto... dookoła mam drzewa i 100m od domu spory staw. Jeżeli chodzi o geodetę to cena dobra, u mnie za budynek wzieli 1000 zł ale razem z wyznaczeniem przyłącza do wody i inwentaryzacją powykonawczą. Tak jak pisali koledzy wyżej najlepiej żeby wyznaczyli Ci osie budynku (robią to na jednym poziomie więc potem nie trzeba niwelatora) i od osi już sobie poradzisz.Pamiętaj też żeby wykop zrobić tak z 1-1,5m szerzej niż budynek żeby jakaś opaska i drenaż zrobić za jednym zamachem bez kopania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 04.06.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) no ładnie ale ten kierowca tu musiała być niezła łamaga żeby nie umieć tam wjechać geodeta już wytyczył?? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez shitol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 04.06.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 no ładnie ale ten kierowca tu musiała być niezła łamaga żeby nie umieć tam wjechać geodeta już wytyczył?? Geodeta będzie w piątek, właśnie szukam ławic... masz może jakiś namiar na tani tartak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 04.06.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) napisz mi PW co potrzebujesz to sprawdzę czy u siebie nie mam ja u siebie jak tyczyliśmy to pojeździłem po budowach różnych i dostałem trochę odpadowych dech i kołkow i bezproblemowo dałem rade z takim materiałem a jak coś to tu masz Rafał Sawa 61 438 13 92 Edytowane 4 Czerwca 2014 przez shitol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolwajs 07.06.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Jak szukasz taniego tartaku, najlepiej znależć kilka firm w necie i zadzwonić do każdej z pytaniem ile to i to będzie kosztować. Wtedy najłatwiej znajdziesz najtańsza ofertę na rynku. Bo co było tanie rok temu teraz może być najdroższe. Jeszcze kwestia transportu i odległości bo to tez koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.06.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Się troszkę opuściłem, ale dużo roboty było, więc po kolei... Jako że 6.06 zgodnie ze zgłoszeniem w PINB, rozpocząłem pracę budowlanego, tego dnia pojawił się geodeta i ustawił 8 ławic. Zrobił wpis i sobie pojechał. Jako szczęśliwy posiadacz niwelatora dostawiłem sobie kilka kolejnych ław, i mam już wszystkie istotniejsze linie naniesione. {Niestety brak zdjęć, jak któregoś dnia przywiąże znów sznurki uzupełnię relację} W poniedziałek rozpocząłem poszukiwania koparkowego, miał jeden przyjechać sprawdzić czy da się wjechać do mojego "stawu". Okazało się że wjechać się da, więc od razu wziął się za wyrównywanie podłoża i brzegów. Jako że moja budowa należy do tych "szczęśliwych" w trakcie prac przetarł się wężyk olejowy i prace zakończył przed czasem. A że nieszczęścia chodzą parami z wyjazdem miał większy problem niż z wjazdem i było potrzebne wsparcie: http://samobudowa.pl/foto/rownanie1.jpg Na drugi dzień, koparkowy operował już po obrzeżach, nie wjeżdzając do wykopu: http://samobudowa.pl/foto/rownanie2.jpghttp://samobudowa.pl/foto/rownanie3.jpghttp://samobudowa.pl/foto/rownanie4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.06.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 10.06.2014Skoro miałem już:- równie dno- poziom wody równy z wykopem (ok. 1,5m ppt)- mokry średnio zagęszczony piasek, którego nie da się bardziej zagęścićwziąłem się za poszukiwanie geowłókniny. Po kilkunastu telefonach, zdecydowałem się na geowłókninę Ecofelt polipropylenową o gramaturze 200g/m2, katalogowa wytrzymałość na rozciąganie 16kN/m w podobno dobrej cenie 2,60 zł/m2 netto. Liczyłem że 300 m2 geowłókniny pod 170 m2 zabudowy wystarczy, dlatego też ledwo upchnąłem belę 3x100 m, do mojego autka... (miałem jeszcze do wyboru geowłókninę poliestrową w belkach 2x100m, której bym musiał kupić 400m2, ale miała znacznie mniejszą wytrzymałość - 2,5kN/m, a była tylko nieznacznie tańsza). No cóż wybór padł na towar lepszy, mocniejszy, mniej wygodny w transporcie... (VW Passat, od przedniej szyby do klapy bagażnika ma 3 metry, jednak rolka mająca średnicę ok. 50 cm, mocno ogranicza pole manewru). 11.06.2014Przed położeniem geowłókniny, rozłożyłem 40 metrów bednarki 4x25mm i przymocowałem do niej 3 wąsy (2 do ogromu, w przeciwnych narożnikach) i jeden który wejdzie do pomieszczenia gospodarczego do GSW. TIPS: Gdybym kupował ponownie, zdecydowałbym się na 3x30mm. 4mm grubości strasznie utrudnia manewrowanie i układanie.http://samobudowa.pl/foto/bednarka1.jpg 12.06.2014Przyszedł czas na rozkładnie geowłókninyhttp://samobudowa.pl/foto/geo1.jpg TIPS: Ponieważ geowłóknina jest podatna na warunki atmosferyczne, szczególnie wiatr który sprawia że geowłóknina zaczyna udawać że jest żaglem, polecam wykonanie szpilek - poniżej resztki drutu 5,5 mm ze strzemion, zaostrzone i wygięte - które skutecznie powstrzymały geowłókninę przed zwiedzaniem okolicznych terenów. http://samobudowa.pl/foto/geo2.jpg Zgodnie z prawem Murphiego, jakbyś nie liczył i tak Ci zabraknie...Mając 300 m2 geowłókniny, po środku wykopu zostało łyse... 42m2http://samobudowa.pl/foto/geo3.jpghttp://samobudowa.pl/foto/geo4.jpg Wiadomość z przed chwili, mimo piątku 13, firma sprzedająca tylko w 100m belach, znalazła dla mnie "brakujący" kawałek po który zaraz jadę Po rozłożeniu geowłókniny, zjawił się transport tłucznia granitowego 0/63mm, został wysypany i czeka na koparkę (jeśli nie znajdę niczego wcześniej, koparka będzie dopiero w poniedziałek). http://samobudowa.pl/foto/tluczen1.jpghttp://samobudowa.pl/foto/tluczen2.jpghttp://samobudowa.pl/foto/tluczen3.jpg Czy ktoś może ocenić ile ton przywiozła ta ciężarówka?Ze wstępnego dochodzenia to Mercedes Actros 4141. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 13.06.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wymiary skrzyni ładunkowej, 5.590 / 2.500 / 1.000 mm Więc z moich wyliczeń masz ok 14m3 tłucznia, waga 1m3 to ok 1,6 1,7 tony Rachunek prosty ok 23-25 ton. Mam nadzieję, że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 13.06.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 ile kosztował CIę ten tłuczeń?u piotrowskiego się zaopatrywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.06.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 ile kosztował CIę ten tłuczeń? u piotrowskiego się zaopatrywałeś? Cenę podam Ci przy okazji (nie była cennikowa), Piotrowscy nie mieli tlucznia , ale kupowałem lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts