DrKubus 13.06.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wymiary skrzyni ładunkowej, 5.590 / 2.500 / 1.000 mm Więc z moich wyliczeń masz ok 14m3 tłucznia, waga 1m3 to ok 1,6 1,7 tony Rachunek prosty ok 23-25 ton. Mam nadzieję, że pomogłam Dzięki za wyliczenia, nie mogłem znaleźć wymiarów tej zabudowy, widziałem inne ale były wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 13.06.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 18.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Działka z torfem - co robić? Nasza podpowiedź: Zobacz inne filmy na murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 18.06.2014 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Działka z torfem - co robić? Nasza podpowiedź: Szanowna Redakcjo, dziękuję za podpowiedź, z jednej strony mogę żałować, że pojawiła się ona tak późno, z drugiej cieszyć że jednak wybrałem polecaną opcję. Do powyższego filmu mogę dodać, iż wymiana gruntu (na głębokość 3-4 m.) jest najkorzystniejszym rozwiązaniem - z badania rynku wynika, iż posadowienie na studniach (koszt robocizny, kręgów, a przede wszystkim betonu i zbrojenia) oraz wykonanie mikropali to koszty przekraczające 30 - 40 tys. zł. W przypadku wymiany gruntu, koszt 400 m3 pospółki potrzebnej do wymiany to ok. 10 tys. zł, plus ok. 5 tys robocizna, dodatkowo można znaleźć firmę, która odkupi wydobyty torf i koszty wymiany znacznie spadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 19.06.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 A ja mam takie pytanie (może głupie): dlaczego nie robić piwnicy w takim przypadku. Domyślam się że drożej niż przy wymianie gruntu, ale czy mimo wszystko nie jest to sensowne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.06.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 A ja mam takie pytanie (może głupie): dlaczego nie robić piwnicy w takim przypadku. Domyślam się że drożej niż przy wymianie gruntu, ale czy mimo wszystko nie jest to sensowne rozwiązanie? W moim przypadku (i podejrzewam, że w większości przypadków), podłoże torfowe tworzy się na terenach podmokłych, charakteryzujących się wysokim poziomem wód gruntowych. W takim przypadku budowa piwnicy to znacznie większe koszty (walki z wodą) niż w przypadku i tak wysokich kosztów budowy piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.06.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Na działce prace trwają, najpierw przyjechała kolejna wywrotka tłuczniahttp://samobudowa.pl/foto/zwirek1.jpg następnie własnoręcznie, za pomocą 400 kg zagęszczarki granit został zagęszczony.http://samobudowa.pl/foto/zwirek2.jpg Test zagęszczenia wykonała na drugi dzień koparka, która rozwoziła pierwszą warstwę piasku, nie zostawiała nawet śladu na podłożu. Fotorelacja z rozładunku:http://samobudowa.pl/foto/1piasek1.jpghttp://samobudowa.pl/foto/1piasek2.jpg Rozgarnięta pierwsza warstwa (100 ton) czeka na zagęszczenie:http://samobudowa.pl/foto/1piasek3.jpghttp://samobudowa.pl/foto/1piasek4.jpg A w tym rogu będzie studzienka drenażowa:http://samobudowa.pl/foto/1piasek5.jpg Mam nadzieję, że uda mi się zorganizować zagęszczarkę, aby przez weekend nawieźć i zagęścić pozostałą warstwę piachu (ok. 300 ton). Edytowane 10 Czerwca przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 20.06.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 No to nieźle z tym piachem u Ciebie.Ja planuję ok 250 ton wszystkiego, zobaczymy w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.06.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Nie ma to jak polegać na firmach budowlanych:bash: Piątek: - załatwiłem małą zagęszczarkę- załatwiłem dostawę piasku na sobotę- załatwiłem koparkę na sobotę Sobota:- załatwiłem dostawę dużej zagęszczarki- dostałem telefon, że piasek nie przyjedzie- odwołałem koparkę i dostawę zagęszczarki- 2 godziny spędziłem spacerując po 200 m2:http://samobudowa.pl/foto/zageszczarka1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 23.06.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Któryś czwartek , tak ze dwa miesiące temu: Geodeta - będziemy w poniedziałek koło 13. Wziąłem urlop ,koparka na godzinę 10 do humusu. Pan był punktualny i 11.50 było po robocie. Godzina: 13.00 , 13.30 , 14.00 , 14.30 - dzwonie do geodety . Geodeta: przepraszam miałem spotkanie i nie mogłem odebrać o co chodzi?(normalnie mnie roz...ł) to my na dzisiaj byliśmy umówieni? I weź tu człowieku bądź spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.06.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 To ja tylko przypomnę opisywaną u mnie w dzienniku historię z dostawą tarcicy (jakieś deski szalunkowe) - zamówiona w tartaku "X" przyjeżdżała i przyjeżdżała i ciągle nie mogła dojechać, bo a to kierowca chory, a to samochód nawalił, a to jak się zreperował to pojechał do Katowic, a tam się kierowcy czas pracy skończył i dopiero następnego dnia wraca, w końcu się wkurzyłem, podziękowałem, tarcicę zamówiłem gdzie indziej. Szalunek dawno wykonany, strop betonem zalany, zdążyłem zapomnieć o sprawie, a tu nagle któregoś pięknego dnia telefon: - dzieńdobry, ja tu pod adresem [...] samochodem z dostawą stoję, a tu nikogo nie ma. - ale ja żadnej dostawy się nie spodziewam, z czym pan przyjechał? - no deski przywiozłem! - zaraz, jakie deski, skąd pan je przywiózł i na kogo zamówienie jest wystawione??? - z tartaku "X", na pana "P.", zamawiał pan przecież! Patrzcie, jaka solidna firma. Nic, że dwa tygodnie po terminie, nic, że klient miał już dosyć i wycofał zamówienie. Było zamówione? Było! Więc dostarczyć trzeba, czy klient chce czy nie chce A na poważnie - trochę się rzucał, najpierw kierowca, a potem gość z tartaku, ale ponieważ trochę nie mieli argumentów na podparcie swego stanowiska, w końcu pojechali w diabły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 23.06.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No, pięknie, aż się boję, brrr... Ciekawe ile takich kwiatków będę miała na swojej budowie? Jakby co, przygotowana jestem i dwururkę w samochodzie już mam Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekdl 23.06.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Dzieje się, dzieje, dziś zaglądałem na teren budowy z drogi. Wytrwałości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.06.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ja to tylko na cieśli czekałem. Chodziło o to aby zrobił szybciej niż ja samorobiąc a w rezultacie wyszło tak samo w czasie.Obsuwa 2 tygodnie to chyba dałbym radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.06.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Dzieje się, dzieje, dziś zaglądałem na teren budowy z drogi. Wytrwałości Za życzenia bardzo dziękuję, ale następnym razem przystań na chwilę i się przywitaj z budowniczym, a nie tak po cichu podglądasz tylko Dzisiaj pracował koparkowy, ładując i wożąc piasek - kolejne 102 tony, pojawiły się w wykopie i okolicy: http://samobudowa.pl/foto/2piasek1.jpg Jutro znów będziemy rozwozić i zagęszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekdl 24.06.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Niestety jak tam przejeżdżamy to jesteśmy w pracy i nie da rady Może kiedyś się uda, mam rodzinę w Nekli oraz ten rejon jest także na mojej mapie poszukiwań działki, więc zdarza mi się "zwiedzać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 28.06.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 widziałem wszystko wygląda obiecująco szkoda że aż tyle piachu jeszcze do nawiezienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.07.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Czy twoja działka leży przy drodze 92 bo jechałem ostatnio przez Neklę i widziałem niezłą dziurę którą ktoś zasypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 01.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 nie jest przy DK92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 07.07.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 I jak tam Twój piasek?Zagęszczony? Wyrównany?Jakby co, znam zajefajny i prosty sposób na idealne równanie piasku pod styropian, dzwoń, podzielę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts