Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na bagnach... komentarze

Recommended Posts

Witam

Ja również mam na działce torf (2,5m) i wysoki poziom wód gruntowych, dodatkowo woda ta jest agresywna. Budowę będę zaczynać w przyszłym roku na wiosnę. Ja zdecydowałam , że będziemy budować dom na palach, ponieważ wymiana gruntu jest w naszym wypadku bardzo kosztowna, bo trzeba zastosować igło filtry, które na bierząco będą wypompowywać wodę z kopanego dołu , ponieważ jak będzie stała woda , to nigdy nikt nie zagęści porządnie piasku. Oczywiście , już miałam kilka ofert od firm typu "Krzak" , gdzie panowie zapewniali mnie , że dla nich wymiana gruntu w takich warunkach to normalna sprawa i oni nie widzą , żadnego problemu ale po obejrzeniu domu mojej przyszłej sąsiadki ( dom ma 5 lat, i w 3 roku po budowie pod wpływem osiadania budyku ściany oderwały sie od posadzki na ok. 2 cm), która robiła wymianę i niby panowie, którzy to wykonywali twierdzili, że ma tak zagęszczony grunt , że samoloty mogą ladować, utwierdziłam sie w przekonaniu, że pale są w naszym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Radzę dobrze przemyśleć sposób posadowienia budynku. Z ciekawością będę śledzić Pana dziennik.

Faktycznie mokro u Ciebie po tej burzy:o

A poziom terenu masz obniżony w stosunku do drogi i sąsiednich działek?

Bo jeśli tak to nic dziwnego, że wszystko spływa do Ciebie. U mnie zrobiło się tak po jednej z nawałnic kiedy miałam już zdjęty humus w warstwą ok. pół metra ziemi pod fundamenty, ale teraz po ulewach jest już wszystko w porządku.

edmaan trochę daleko...

myszonik działka rzeczywiście jest niżej, ale na szczęście to tylko ok. 0,5 - 1m, poza tym problem pojawił się w związku z zapchaniem odpływu "burzówki" przez roboty drogowe. Panowie składowali sobie piach koło kanału burzowego i pół wywrotki "spłynęło" do kanału.

To ja myślę, nie wiem jakie masz w tym względzie plany, że powinieneś koniecznie podnieść poziom gruntu...

Niezależnie od sprawnej czy nie burzówki przy takich ulewach po prostu nie nadąży odbierać. Ja na własne oczy widziałam wir przy odpływie kanalizacji na mojej ulicy przy takiej gigantycznej ulewie. Jak są normalne deszcze to działa bez zarzutu, ale przy takich ekstremalnych nie dała rady.

A jak będziesz miał niżej to zawsze wszystko z ulicy i sąsiednich działek będzie spływać do Ciebie:(

• 3 months później...

Z okazji Świąt, które już tuż, tuż za rogiem życzę serdecznie i z całego serca utonięcia w atmosferze rodzinnej radości, ciepła, spokoju, wytchnienia od codzienności, marzeń, zapachów i smaków.... jednym słowem czerpania pełnymi garściami z magii Bożego Narodzenia.

http://lh5.ggpht.com/_A0A2CO3ZnuI/TRRF0xtF8aI/AAAAAAAAAuQ/OpanAHdhavM/s720/DSC02708.JPG

• 8 months później...
  • 2 years później...

Witam,

Jak patrzę na Wasze zdjęcia to jakbym moją działkę kilka miesięcy temu widziała. Chociaż położenie całkiem daleko od Was :)

Co do instalacji wewnętrznych to wymagane pozwolenie na budowę jest tylko dla instalacji gazowej, dlatego warto jest ją od razu wrysować w projekt. Co do reszty to u mnie (mazowieckie) było wymagane wrysowanie w plan zagospodarowania działki wszystkich przyłączy. Pozwolenie też wydawane było na budowę szamba, więc też warto projekt dołączyć.

Pozdrawiam.

Drimeth dzięki za wizytę, oglądałem Twój dziennik, gratuluje SSO...

Co do oczekiwań starostwa, to:

- komplet instalacji wewnętrznych (gaz, wod-kan, CO, wentylacja)

- zapewnienie mediów (bez przyłączy)

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)

z dnia 25 kwietnia 2012 r.

w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

§ 12. 1. Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powinna przedstawiać:

(...)

5. zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu budowlanego

zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym:

a) instalacje: wodociągowe, kanalizacyjne, ogrzewcze, wentylacyjne, chłodnicze, klimatyzacyjne i gazowe,

b) instalacje i urządzenia budowlane: elektryczne i telekomunikacyjne oraz instalację piorunochronną,

c) instalacje i urządzenia budowlane ochrony przeciwpożarowej określone w przepisach odrębnych

– wraz ze sposobem powiązania instalacji obiektu budowlanego bezpośrednio z sieciami (urządzeniami) zewnętrznymi

albo z instalacjami zewnętrznymi na zagospodarowywanym terenie oraz związanymi z nimi urządzeniami technicznymi,

uwidocznione na rzutach i przekrojach pionowych obiektu budowlanego, co najmniej w formie odpowiednio opisanych

schematów lub przedstawione na odrębnych rysunkach.

O widzisz.

Ja kupowałam projekt gotowy i u mnie wszystko było "w standardzie". Ale żeby nie było za różowo to przyczepili się do instalacji gazowej, bo nie miałam warunków technicznych (gazownia wydała odmowne) i musiałam skreślać.

Dzięki za gratulacje. Teraz marzę, aby szybko był SSZ :)

Tobie życzę szybkiego i bezproblemowego pozwolenia i rozpoczęcia budowy.