Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie monolitycznego fundamentu

sys20

Recommended Posts

Witam, chciałbym zapytać kogoś kto ma jakieś pojęcie o budowlance czy to pęknięcie fundamentu może okazać sie czymś poważnym? Dom zbudowany na glinie oczywiście z podsypką piaskową jakieś 30cm, Ława zbrojona 7 drutów o wymiarach 40cm/60cm. Ściany fundamentowe również zbrojone 4 drutami Fi 12. mimo to beton peknął lecz pęknięcie zatrzymało sie jakieś 10 cm nad ławą. . Fundament wyskokośći 1m. Takie pęknięcie to coś poważnego czy to poprostu tak sie zdaża i nie ma to znaczenia? Dodam jeszcze że tam gdzie jest to pęknięcie nie ma żadnej ściany .

1.jpg

To co opisujesz to jakiaś conajmniej dziwna technologia. Podsypywales pod lawe piasek ? Budujesz na jakis szkodach ze masz tyle zbrojenia w lawie i ścianie?

Ta rysa to wynik złej pielegnacji betonu prawdopodobnie za mało go polewałes. Nie powinna miec wplywu na dalsze losy budynku

Widze jajmar że jestes bardzo kompetentnym człowiekiem na tym forum i troche mnie uspokoiłeś stwierdzeniem że nie powinno mieć to pękniecie znaczenia w dalszej budowie. Co do technologii budowy to rzeczywiście teren nie jest zbyt ciekawy dlatego zdecydowałem się na tak mocne zbrojenie ławy + zbrojenie fundamentu. Wydaje mi sie że nie zaszkodzi a może pomóc. A co do podsypki piaskowej to nie miałem zdania na ten temat tak mi doradzono, podobno lepiej jest dom postawić na piasku niż na glinie.

Jeżeli ja pożadnie zagęsciłeś [podsypkę] nie bedzie problemu, co do zdania że lepiej na piasku niz na glinie to lepiej. Ale nie jestem pewny czy autor tego zdania mial na mysli 30cm piasku :) Grunty niespoiste są poprostu lepsze do budowy niz spoiste. Taka mini wymianą pewnie nie zaszkodzi ale zdecydowanie polecam badnie gruntu zamiast samemu kombinować.