Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie szukać takiego dachu?

DrKubus

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mojej małżonce spodobał się dach domu, który jest w tym projekcie: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-amarylisach-2/m4ba76a575f819,2209

Niestety poza tym że wiem, że jest z blachy nie bardzo wiem gdzie go szukać, czy ktoś może mi pomóc, a przy okazji ocenić trafność instalacji takiego rozwiązania?

Pozdrawiam

K.

Jak dach może być "jakiegoś producenta" ??? A są jakieś fabryki dachów?? Nie rozumiem pytania DrKubusa ?? Co szukasz? Gotowego dachu, żeby go kupić?? Jest to zwykły dwuspadowy dach kryty blachą w systemie rąbka. Po prostu ten projekt przewiduje pokrycie dachu blachą. Materiał prawdopodobnie blacha tytanowo-cynkowa. Dokladniej moża dowiedzieć się w projekcie albo w Archonie.

Jak bedziecie chcieli swoj wybrany projekt pokryć taką blachą, to przy adapatacji projektu na konkretną działkę architekt wam to zaprojektuje.

PS. Dośc droga inwestycja.

Edytowane przez Aleksandryta

Producentów blach dachowych jest mnóstwo. Pojeździć, pooglądać i wybrać. A samo pokrycie; chcąc zrobić jak na tej wizualizacji trzeba kupić blachę w rolkach. Do tego ekipę mającą pojęcie o felcowaniu i masz. Najlepiej i najładniej wygląda krycie i felcowanie takiej blachy za pomocą takiej maszynki która zjeżdża od kalenicy w dół i robi ładną równą zakładkę na dwóch równoległych arkuszach blachy. Wcześniej jeden z tych arkuszy mocuje się do łat specjalnymi spinkami. To tak łopatologicznie wytłumaczone. Generalnie samo krycie jest bardzo proste i szybkie. W porównaniu do dachówki to pikuś.

Też od razu pomyślałam o barrankach jak zobaczyłam, że chodzi o blachę na rąbek...

Wydaje mi się, że w zalinkowanym wątku z dachami pojawił się jeszcze jakiś...

To przecież tradycyjna, dawna technika krycia - spójrzcie na domy wiejskie tak powiedzmy z czasów powojennych - takie właśnie miały dachy - oczywiście kryte blachą o ówczesnej jakości..

Obawiam się tylko, że teraz niewielu już ostało specjalistów, którzy potrafią to naprawdę dobrze wykonać...

Osoby w tym wątku mają jakiś wykonawców, może warto podpytać kto to robi

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163605-Blacha-na-r%C4%85bek-stoj%C4%85cy-cena-robocizny.

Bardzo droga, ale bardzo ładna i trwała inwestycja. Jeśli dobrze zrobiona.

Sądząc po kolorze projektant widział tam tytan-cynk.

Ekipę do kładzenia blachy płaskiej na rąbek bardzo ciężko znaleźć, a jak już znajdziesz to są drodzy i zarobieni. Tanich nie ma co brać bo tylko zepsują drogi materiał.

Najlepiej brać ekipę od producenta razem z materiałem (Rheinzink np. ma dość dobrze rozwinięte te usługi).

Sam interesowałem się takim dachem bo mam taki w pierwotnym projekcie.

Cena takiego (prostego,małego,dwuspadowego) dachu byłaby dwukrotnie wyższa niż cena dachu w płaskiej dachówce ceramicznej Meyer-Holsen (która i tak do tanich nie należy). Stanęło więc na dachówce.

Tytan-cynk to nie jest ot taki kawałek blachy - to naprawdę ładna i trwała rzecz a układanie blachy "z rolki" na rąbek stojący to pracochłonna sztuka.

Mniej pracochłonna jeśli dekarz ma odpowiedni park maszynowy, który z kolei kosztuje grube dziesiątki euro.

Wychodzi na jedno - jest drogo.

Ładne, nowoczesne pokrycie dla wyrafinowanego odbiorcy. Drogie bo drogi jest system czyli pełne deskowanie lub OSB, specjalna folia dylatacyjna, hawtry mocujące wkręty. Maszyna do zaciskania rąbka tzw. "piesek" niekonieczna a czasami wręcz bezużyteczna. Maszyna do felcowania i duże doświadczenie wykonawcy konieczne! Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam! Moja znajoma z innego forum buduje Dom w amarylisach i najprawdopodobniej użyje na pokrycie swego dachu płaskiej blachy na rąbek - tutaj link do jej blogu: http://www.baczki.mojabudowa.pl/

W Irlandii, gdzie mieszkam obecnie, specjalnie dla niej zrobiłam zdjęcia tej blachy, którą stosuje się już nie tylko na dachach, ale nawet na elewacjach : http://www.kasiaros.mojabudowa.pl/?menu=pokaz&id=28492i_28492

Pozdrawiam :wiggle: