DrKubus 15.07.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam serdecznie, mojej małżonce spodobał się dach domu, który jest w tym projekcie: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-amarylisach-2/m4ba76a575f819,2209 Niestety poza tym że wiem, że jest z blachy nie bardzo wiem gdzie go szukać, czy ktoś może mi pomóc, a przy okazji ocenić trafność instalacji takiego rozwiązania? PozdrawiamK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 15.07.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Rzeczywiście wygląda interesująco. A może zapytaj po prostu w Archonie czy to jest dach jakiegoś konkretnego producenta, czy tylko ich wizualizacja ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.07.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) Jak dach może być "jakiegoś producenta" ??? A są jakieś fabryki dachów?? Nie rozumiem pytania DrKubusa ?? Co szukasz? Gotowego dachu, żeby go kupić?? Jest to zwykły dwuspadowy dach kryty blachą w systemie rąbka. Po prostu ten projekt przewiduje pokrycie dachu blachą. Materiał prawdopodobnie blacha tytanowo-cynkowa. Dokladniej moża dowiedzieć się w projekcie albo w Archonie.Jak bedziecie chcieli swoj wybrany projekt pokryć taką blachą, to przy adapatacji projektu na konkretną działkę architekt wam to zaprojektuje. PS. Dośc droga inwestycja. Edytowane 15 Lipca 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 15.07.2010 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Oczywiście chodziło mi o pokrycie dachu, Aleksandryta dziękuję za podpowiedź. Przyznam szczerze, że trochę zdziwiła mnie informacja, że blacha to droga inwestycja. Jak ona może plasować się w rywalizacji np z dachówką ceramiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 15.07.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Aleksandryta napisał: Jak dach może być "jakiegoś producenta" ??? A są jakieś fabryki dachów?? Chodziło mi o producenta blachy dachowej, myślałem że to się samo przez się rozumie, ale jak widać nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 15.07.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Producentów blach dachowych jest mnóstwo. Pojeździć, pooglądać i wybrać. A samo pokrycie; chcąc zrobić jak na tej wizualizacji trzeba kupić blachę w rolkach. Do tego ekipę mającą pojęcie o felcowaniu i masz. Najlepiej i najładniej wygląda krycie i felcowanie takiej blachy za pomocą takiej maszynki która zjeżdża od kalenicy w dół i robi ładną równą zakładkę na dwóch równoległych arkuszach blachy. Wcześniej jeden z tych arkuszy mocuje się do łat specjalnymi spinkami. To tak łopatologicznie wytłumaczone. Generalnie samo krycie jest bardzo proste i szybkie. W porównaniu do dachówki to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.07.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) Ciekawa architektura Z tym, że tylko obróbka jest z blachy tytanowo- cynkowej. Jedna z najlepszych firm produkujących blachę. http://www.lindab.pl/entrance.asp?langref=29 oraz http://www.rheinzink.pl/ Edytowane 15 Lipca 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.07.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) Uwielbiam dachy z blachy na wrąbek, ale biorąc pod uwagę cenę - zrezygnowałam i będę miała ceramikę. Edytowane 15 Lipca 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.07.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 A to dach domu barranki2. Niestety nie mogę wstawić fotki. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67295-Pokażcie-swoje-dachy!!!!!!!!/page10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 15.07.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Tańszym rozwiązaniem może być gotowy panel np. Pruszyńskiego i Finco Stal ( te są tańsze) lub Plannji czy Ruuki ( te z lepszego surowca)Nie trzeba od razu blachy w tytanie która faktycznie kosztuje dużo więcej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.07.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Barranków dziennik jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132564-Barrank%C3%B3w-historia-szale%C5%84stwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.07.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Też od razu pomyślałam o barrankach jak zobaczyłam, że chodzi o blachę na rąbek...Wydaje mi się, że w zalinkowanym wątku z dachami pojawił się jeszcze jakiś...To przecież tradycyjna, dawna technika krycia - spójrzcie na domy wiejskie tak powiedzmy z czasów powojennych - takie właśnie miały dachy - oczywiście kryte blachą o ówczesnej jakości..Obawiam się tylko, że teraz niewielu już ostało specjalistów, którzy potrafią to naprawdę dobrze wykonać...Osoby w tym wątku mają jakiś wykonawców, może warto podpytać kto to robihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?163605-Blacha-na-r%C4%85bek-stoj%C4%85cy-cena-robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 19.07.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Bardzo droga, ale bardzo ładna i trwała inwestycja. Jeśli dobrze zrobiona.Sądząc po kolorze projektant widział tam tytan-cynk. Ekipę do kładzenia blachy płaskiej na rąbek bardzo ciężko znaleźć, a jak już znajdziesz to są drodzy i zarobieni. Tanich nie ma co brać bo tylko zepsują drogi materiał. Najlepiej brać ekipę od producenta razem z materiałem (Rheinzink np. ma dość dobrze rozwinięte te usługi). Sam interesowałem się takim dachem bo mam taki w pierwotnym projekcie.Cena takiego (prostego,małego,dwuspadowego) dachu byłaby dwukrotnie wyższa niż cena dachu w płaskiej dachówce ceramicznej Meyer-Holsen (która i tak do tanich nie należy). Stanęło więc na dachówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.07.2010 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Dziękuję za odpowiedzi, trochę są zaskakujące biorąc pod uwagę, że "to tylko kawałek blachy". Chyba jednak zostaniemy przy dachówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 19.07.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Tytan-cynk to nie jest ot taki kawałek blachy - to naprawdę ładna i trwała rzecz a układanie blachy "z rolki" na rąbek stojący to pracochłonna sztuka. Mniej pracochłonna jeśli dekarz ma odpowiedni park maszynowy, który z kolei kosztuje grube dziesiątki euro. Wychodzi na jedno - jest drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Ładne, nowoczesne pokrycie dla wyrafinowanego odbiorcy. Drogie bo drogi jest system czyli pełne deskowanie lub OSB, specjalna folia dylatacyjna, hawtry mocujące wkręty. Maszyna do zaciskania rąbka tzw. "piesek" niekonieczna a czasami wręcz bezużyteczna. Maszyna do felcowania i duże doświadczenie wykonawcy konieczne! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qula 26.07.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 maszyny do blachy na rabek produkuje RSM Mielec ul.Wojska Polskiego . takie blachy na miejscu może wyprodukowac Regamet Mielec,który ma takiemaszyny. Blache montuje sie na felc na wcisk no..i kilka gwoxdzi dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyczny1975 30.08.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Skontaktuj sie z Rheinzink'em, oni powiedzią, gdzie szukac takich domów najbliżej twojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaros 30.08.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam! Moja znajoma z innego forum buduje Dom w amarylisach i najprawdopodobniej użyje na pokrycie swego dachu płaskiej blachy na rąbek - tutaj link do jej blogu: http://www.baczki.mojabudowa.pl/ W Irlandii, gdzie mieszkam obecnie, specjalnie dla niej zrobiłam zdjęcia tej blachy, którą stosuje się już nie tylko na dachach, ale nawet na elewacjach : http://www.kasiaros.mojabudowa.pl/?menu=pokaz&id=28492i_28492 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts