stiepan 15.07.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Zastanawiam się nad zamówieniem z Muratora kosztorysu dla mojego projektu Moje Miejsce (http://projekty.muratordom.pl/koszyk?act=add&id_cennika=4830&typ=dom). Kosztuje 300 PLN, Murator twierdzi, że można się nim posłużyć w banku. Moje pytanie jest jednak inne: czy te kosztorysy są w jakikolwiek sposób realistyczne? Czy ktoś zamawiał? Opłaca się? Jako, że nikt w rodzinie nie stawiał domu, chciałbym się z niego dowiedzieć jakie prace trzeba wykonać, ile jakich materiałów potrzeba i na tej podstawie składać zapytania wykonawcom i hurtowniom. No bo skąd np. mi wiedzieć ile betonu potrzeba na ławy, ile bloczków do fundamentów itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 16.07.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) 1. zależy czy kosztorys zawiera tylko stan surowy czy developerski2. jeśli chodzi o ilości materiałów to przeważnie trzeba trochę dodać, bo zazwyczaj jest albo idealne zużycie albo minimalnie zwiększone, oraz nie uwzględnia że trzeba całe opakowanie a nie jakąś tam część.3. przy stanie surowym zakres prac jest wystarczający, przy wykańczaniu każdy inwestor chce coś innego więc lepszy kosztorys zrobiony według ustaleń z inwestorem4. ceny materiałów oraz robocizny są różne w całej Polsce więc nie oszukujmy średnią ceną5. tak samo z robocizną, dodatkowo dochodzi czy brać firmę z fv czy nie firmę bez fv6. bardzo dużą zaletą jest przedmiar z kosztorysów bo przyjęcia rzędu wielkości przy zamawianiu materiałów oraz rozliczeniu z wykonawcami7. etc. Edytowane 24 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiepan 18.07.2010 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 1. zależy czy kosztorys zawiera tylko stan surowy czy developerski No właśnie, co zawierają kosztorysy z Muratora? Czy ktoś takowy posiada? 4. ceny materiałów oraz robocizny są różne w całej Polsce więc nie oszukujmy średnią ceną Niemniej warto zawsze mieć jakiś punkt odniesienia, później sprawdzić ceny w regionie kraju, aż w końcu w swojej okolicy. 5. tak samo z robocizną, dodatkowo dochodzi czy brać firmę z fv czy nie firmę bez fv Albo firme bez fv Ciekawski, dzięki za odpowiedź! Myślę jednak, że w moim przypadku cenniejsza byłaby wypowiedź kogoś, kto zakupił Muratorowy kosztorys Pozdrawiam (z mniej gorącego już dzisiaj Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 19.07.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Myślę jednak, że w moim przypadku cenniejsza byłaby wypowiedź kogoś, kto zakupił Muratorowy kosztorys tylko albo siedzą cicho albo nie czytają forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts