Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys z Muratora

stiepan

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zamówieniem z Muratora kosztorysu dla mojego projektu Moje Miejsce (http://projekty.muratordom.pl/koszyk?act=add&id_cennika=4830&typ=dom). Kosztuje 300 PLN, Murator twierdzi, że można się nim posłużyć w banku. Moje pytanie jest jednak inne: czy te kosztorysy są w jakikolwiek sposób realistyczne? Czy ktoś zamawiał? Opłaca się? Jako, że nikt w rodzinie nie stawiał domu, chciałbym się z niego dowiedzieć jakie prace trzeba wykonać, ile jakich materiałów potrzeba i na tej podstawie składać zapytania wykonawcom i hurtowniom. No bo skąd np. mi wiedzieć ile betonu potrzeba na ławy, ile bloczków do fundamentów itd....

1. zależy czy kosztorys zawiera tylko stan surowy czy developerski

2. jeśli chodzi o ilości materiałów to przeważnie trzeba trochę dodać, bo zazwyczaj jest albo idealne zużycie albo minimalnie zwiększone, oraz nie uwzględnia że trzeba całe opakowanie a nie jakąś tam część.

3. przy stanie surowym zakres prac jest wystarczający, przy wykańczaniu każdy inwestor chce coś innego więc lepszy kosztorys zrobiony według ustaleń z inwestorem

4. ceny materiałów oraz robocizny są różne w całej Polsce więc nie oszukujmy średnią ceną

5. tak samo z robocizną, dodatkowo dochodzi czy brać firmę z fv czy nie firmę bez fv

6. bardzo dużą zaletą jest przedmiar z kosztorysów bo przyjęcia rzędu wielkości przy zamawianiu materiałów oraz rozliczeniu z wykonawcami

7. etc.

Edytowane przez Elfir

1. zależy czy kosztorys zawiera tylko stan surowy czy developerski

No właśnie, co zawierają kosztorysy z Muratora? Czy ktoś takowy posiada?

4. ceny materiałów oraz robocizny są różne w całej Polsce więc nie oszukujmy średnią ceną

Niemniej warto zawsze mieć jakiś punkt odniesienia, później sprawdzić ceny w regionie kraju, aż w końcu w swojej okolicy.

5. tak samo z robocizną, dodatkowo dochodzi czy brać firmę z fv czy nie firmę bez fv

Albo firme bez fv :)

Ciekawski, dzięki za odpowiedź!

Myślę jednak, że w moim przypadku cenniejsza byłaby wypowiedź kogoś, kto zakupił Muratorowy kosztorys :)

Pozdrawiam (z mniej gorącego już dzisiaj Poznania :)