Mirabela 16.07.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jaka są konsekwencje zamontowania drzwi Porta Granit (antywłamaniowe, klasa C) na piankę montażową? Mam ten problem, wczoraj u mnie w ten sposób spaprała robotę certyfikowana przez Portę grupa montażowa. Co powinnam zrobić? Dodam, że jeszcze nie płaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Wiesz.. hmm..zapewne chodzi Ci o to, że gdzieś jest napiasane o konieczności montazu na beton? Pewnie kolega Test szybciej przywoła tu właściwą normę - bo to chyba tam się to pojawiło... W mojej praktyce drzwi poprzez "betonowaniee" łatwiej schrzanić niż przy montażu na pianę. Może to tylko ja mam złe doświadczenia z betonem ? O dobrym montażu i tak decyduje przede wszystkim sposób mocowania drzwi (czyli właściwe kołki, którymi przyczepione futrynę do ściany). Ale fakt jest faktem: autoryzowana grupa powinna wiedzieć, że instrukcja mówi o montażu na beton (chyba dotyczy to wszystkich drzwi które chcą spełniać wymagania kl. C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KongoBongo 30.07.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Trzeba negocjować albo żądać właściwego zamontowania. Jeżeli zdecyduje się Pani na negocjacje to proponuję się jeszcze zastanowić czy w razie włamania/próby włamania ubezpieczyciel nie poruszy sprawy błędnie osadzonych drzwi i na tej podstawie .... odmówi wypłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 30.07.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Jaka są konsekwencje zamontowania drzwi Porta Granit (antywłamaniowe, klasa C) na piankę montażową? Mam ten problem, wczoraj u mnie w ten sposób spaprała robotę certyfikowana przez Portę grupa montażowa. Co powinnam zrobić? Dodam, że jeszcze nie płaciłam. jesli zamontowali na pianke to nie sa autoryzowana grupa montazowa porty ( byc moze to debile ) niech demontuja i zamontuja na zaprawe betonowa bo inaczej nie masz gwarancji na drzwi w instrukcji jest wyraznie napisane jak montuje sie Granit. zadne drzwi antywlamaniowe nie montuje sie na pianke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 30.07.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Trzeba negocjować albo żądać właściwego zamontowania. Jeżeli zdecyduje się Pani na negocjacje to proponuję się jeszcze zastanowić czy w razie włamania/próby włamania ubezpieczyciel nie poruszy sprawy błędnie osadzonych drzwi i na tej podstawie .... odmówi wypłaty. k...wa jakie negociacje reklamacja do porty i grupa pozegna sie z autoryzacja o ile tak ma chcialbym zobaczyc ten certyfikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 22.03.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jaka są konsekwencje zamontowania drzwi Porta Granit (antywłamaniowe, klasa C) na piankę montażową? Mam ten problem, wczoraj u mnie w ten sposób spaprała robotę certyfikowana przez Portę grupa montażowa. Co powinnam zrobić? Dodam, że jeszcze nie płaciłam. Jak poszła twoja sprawa? Rozbierali panowie ościeżnicę i czyścili ? U mnie na zasadzie prawa Murphy'ego oczywiście tez schrzanili ten montaż i jakże mam na piankę . Teraz nie wiem czy warto to rozbierać i upierać się przy betonowaniu - bo to syf wokoło i pewnie te dyble jak je zamontują z powrotem w tych samych miejscach to nie będą już tak mocno trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 16.05.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam, oczywiście ze warto przy montażu na piankę nawet dziecko się włamie. Jest to niezgodne z przepisami drzwi kl.C tylko na piankę inaczej nie spełniają wymogów aprobaty, a sprytny ubezpieczyciel w razie czego będzie miał podstawę do odmowy wypłaty odszkodowania. Wątpię czy Ci ludzie mieli autoryzację, ale jeśli tak to należałoby im ją zabrać. Proszę dopominać się swych praw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 17.05.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam. Dziękuję za odpowiedź. Oni twierdzą,ze zamontowali tam takie specjalne kołki rozporowe do ściany ,że teraz wyrywanie tego to ogromny kłopot i straszny bałagan.Mówią,ze tak zawsze montują - pytałam nawet całego szefa i potwierdził,ze zawsze tak montują - a ich siedziba to miasto wojewódzkie i chyba zleceń sporo mają. Pytałam tez w Porcie - powiedziano mi,ze owszem dają zalecenia ,aby zabetonować ale wiedzą,ze grupy montażowe tego często nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.05.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Spokojnie, nie ma obaw, bo drzwi zamontowane na pianę nie tracą nic na swojej funkcjonalności.Czy widział ktoś, by złodziej wyrywał drzwi z muru? Jak podjedzie samochodem i zechce je wyrwać ze ściany, to i beton się nie będzie długo opierał.Padł taki wymóg w normie, ale jak dla mnie jest on reliktem przeszłości (chyba że się mylę). Osobiście nie jestem zwolennikiem "betonowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 17.05.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 DZięki Fin - Ty zawsze wiesz jak pocieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 30.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Zamontować drzwi kl.C na piankę to jak wstawić skrzynię od malucha do Mercedesa, nic dobrego z tego nie wyjdzie.Naprawdę moim zamiarem nie jest straszenie, drzwi niższej klasy montuje się na piankę, dlatego bo są słabsze i nie muszę reprezentować takiego poziomu zabezpieczeń. Jeżeli była to grupa autoryzowana to powinni wbić swoją pieczątkę w kartę gwarancyjną, to wydłuża gwarancję o rok do 36 miesięcy więc jest to ważne, tak samo jak prawidłowy montaż. Oczywiście nikt tych drzwi nie będzie wyrywał, ale w tym przypadku jest to duże ułatwienie dla złodzieja, a dyble montuje się zawsze bez względu na rodzaj wypełnienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.05.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 po to się betonuje, żeby uchronić się przed wycięciem flexem z ościeża całej konstrukcji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 18.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Kolega Charlie napisał wprost to co myślę. Drzwi zwłaszcza antywłamaniowe zawsze powinny być zalane betonem. Nie dość że jest bezpieczniej to jeszcze ciszej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 19.06.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 To dlaczego Porta toleruje u swoich autoryzowanych montażystów montaż na kotwy i piankę?Uważam, że otrzymanie certyfikatu - "autoryzowany montażysta" - obliguje do tego ,aby montaż był przeprowadzany tak jak zleca firma wytwarzająca dany produkt ( chyba,ze klient wyraźnie życzy sobie inaczej i pod tym się podpisze ).A jeśli taki autoryzowany montażysta się nie stosuje to powinien tracić takie uprawnienia. Niestety firma ma to w nosie. Gdy telefonicznie pytałam o ten fakt w Porcie to odpowiedziano mi,że wiedzą o takim procederze, ale nic z tym nie mogą zrobić :? Uważam,ze owszem mogą - zainterweniować, dać ostrzeżenie a przy następnej takiej akcji ktoś powinien stracić uprawnienia do autoryzowanego montażu - aby je odzyskać kolejne szkolenie i egzamin. Tak jak to jest z prawem jazdy.Tymczasem ja zlecam autoryzowany montaż, wierzę,że wszytko zostanie przeprowadzone zgodnie ze sztuką , a potem jestem stawiana przed faktem dokonanym - bo nikt mnie nie spytał, nie powiedział,ze zamontuje inaczej niż zleca producent. Panowie rozkładają ręce, mówią,że owszem moga to teraz poprawić ale zrobia mi taki bałagan w domu ,ze sie nie pozbieram:evil: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 27.06.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Oczywiście ze certyfikat zobowiązuje. Jednak zanim się komuś da ostrzeżenie czy zabierze autoryzację to najpierw trzeba zweryfikować taką sytuację, czyli zacząć demontować klientowi drzwi. Nikt nie ma do tego prawa. Kolejną kwestią jest to że jeżeli montażysta był w fabryce i zdał egzamin to wie co robi, a producent nie jest w stanie kontrolować ich pracy później. W tej chwili Porta organizuje cykl szkoleń dla Autoryzowanych Grup Montażowych, właśnie po to aby podnieść wiedzę tych ludzi, co za tym idzie podnieść jakość obsługi i serwisu. Żeby zalać ościeżnicę to wg. instrukcji trzeba wykuć na górze otwory do wlewania betonu. Można to zrobić inaczej, przy pomocy kawałka węża strażackiego albo większej dętki i plastykowej redukcji 1.1/4 cal na 3/4 można zrobić lejek do wlewania betonu, nie musi być w stanie płynnym może być troszkę gęstszy. Odkuć trochę od korytarza (bo drzwi są do środka) , wydłubać piankę i przy pomocy tego "lejka" zalać betonem. Moja ekipa zamontowała w ten sposób 76 sztuk takich drzwi w 12 dni roboczych, było ich czterech, średnia dzienna na osobę 1,5 sztuki. Na pewno da się to zrobić, nie mogliśmy pobrudzić ścian od strony mieszkań i udało się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts