lukaszula 16.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 WitamNie znalazłem na forum konkretnej odpowiedzi dlatego pytam osoby zorentowane w temacie.W najblizszym czasie bede zalewał fundament i nie chce czegos pominąć w których miejscach zrobić podparcia pod bramę i gdzie zrobić wyjścia pod kable. w jakiej odległości od supków robi sie podparcia. Bramę bede miał 4m a miejsce gdzie brama bedzie sie odsuwała 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 16.07.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Witam Nie znalazłem na forum konkretnej odpowiedzi dlatego pytam osoby zorientowane w temacie. W najbliższym czasie będę zalewał fundament i nie chce czegoś pominąć w których miejscach zrobić podparcia pod bramę i gdzie zrobić wyjścia pod kable. w jakiej odległości od słupków robi się podparcia. Bramę będę miał 4m a miejsce gdzie brama będzie się odsuwała 6m. Wydaje mi się że jeśli będziesz zlecał komuś wykonanie bramy to jednocześnie zlec mu wykonanie zalania belki pod bramę z tego względu, że w betonie jest zakotwiona/zalana belka pod bramę i słupek z rolką stabilizującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter1 16.07.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 podstawe wylewasz na ok 180 cm dł szeroka na około 40 cm i głęboka 120 cm żadnej belki nie zatapiasz tylko jak beton wyschnie przykręcasz wózki !!!jedyne co możesz zalać to słup z roleczką prowadzącą .A kabelki wypuszczasz jakieś 50 cm od słupa tam gdzie planujesz napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 19.07.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 No tak... Tylko w takim wypadku rolki będą przykręcone do betonu - kotwy albo coś takiego. Powierzchnia trzymania rolek będzie mała a brama dość duża. Jeśli masz płytę stalową ze szpilkami dopasowanymi do wózków i od razu zakotwioną w betonie to masz z głowy poziomowanie betonu - ustawiasz równo płytę a beton wiąże. Niech ci się beton źle wyleje to i tak płyta pozostanie w poziomie a jak wylejesz sam beton to powodzenia potem przy poziomowaniu wózków. Prawda jest taka że każdy ma swoje techniki. Jedni ze stalowa płytą, drudzy bez niej. Każdy stwierdzi że jego sposób jest dobry a Ty musisz tylko trochę logiki uruchomić i stwierdzić który Twoim zdaniem będzie ok. Jakby co służymy pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter1 19.07.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 każdy porządny wózek ma regulacje w pionie i poziomie ,małe nierówności rzędu kilku cm nie robią problemu .Technologia i materiały się zmieniły po to by sobie ułatwiać robotę .jaka jest pewność że zatopiona szyna 50-100 kg nie siądzie w fundamencie i co wtedy począć jak jest przytwierdzona na stałe.Po kilku latach wózki można wymienić odkręcając je a szyne co ??? miałem do czynienia z takimi szynami i zdjęcie łożysk to koszmar są takie miejsca że ściągaczem nie dojdziemy tylko młotek przecinak i flexa. A wózki można odkręcić zamocować w imadle ściągaczem ściągamy łożyska zniszczone i nabijamy sobie nowe.Poczciwe szyny stosowano w PRLu kiedy w sklepach było g......ja polecam wózki i roleczki prowadzące z poliamidu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 20.07.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 monter1 - nie twierdzę że nie. Każdy ma swoje sposoby. Regulacja wózków jest przy zatopionej szynie i w poziomie i w pionie. Wózki z poliamidu - dzięki - sprawdzę. Powyższe sposoby opisałem na podstawie swojego krótkiego co prawda w tym doświadczenia i nie miałem z nimi problemu dlatego je przytaczam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 20.07.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 A zalewanie belki nie jest jednoznaczne z zalewaniem szyny - ja też stosuję rolki w omedze - tylko inaczej je montuję. Nie używam szyny po której jeździ brama bo to jest faktycznie stary niesprawdzony sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter1 20.07.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 teraz już nie wiem o co ci chodzi kevinlomax sam pisałeś o jakiś płytach stalowych ??nie ważne każdy ma swoje sposoby i wynalazki. Ja polecam wylanie fundamenu zatopienie peszli z przewodami oraz słupa do rolki prowadzącej !!! nie do wózków . A po wyschnięciu betonu mocujemy na kotwy metalowe ewentualnie kotwy chemiczne wózki pod belkę omega. i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 21.07.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Dokładnie. Ja to robię inaczej tylko w jednym punkcie. Nie kotwię wózków w betonie tylko w betonie mam zalaną stalową płytę ewentualnie ceownik z przyspawanymi już pod konkretny wózek szpilkami. Dlatego nie obawiam się nierówności na betonie, jakiegoś podkuwania czy coś. Ale to pewnie dlatego że nienawidzę tego robić No i wózki są wtedy zakotwione jakby metr w betonie a nie na długość kotwy. Kwestia przeniesienia ciężaru. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promet 26.08.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Najlepiej jak firma montująca bramę zaleje ławy pod nią inaczej mogą mieć problemy z poprawnym zamontowaniem . Ja jak robię taką bramę to wolę sam wszystko wylać , dużo prostszy montaż i zawsze super chodzi bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts