Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlogi z drewna egzotycznego

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie ! Jestem nowy na forum.

Wkrótce rozpoczynam wykańczanie nowo wybudowanego domu i właśnie podłogi spędzają mi sen z powiek.

Zdecydowałem się na podłogę egzotyczną w salonie. Zaintrygował mnie post Pyzi, w którym pisze o egzotycznej desce barlineckiej. Przyznam, że nie rozważałem tego. Deskę barlinecką (jesionową) chcę zastosować w sypialni z racji możliwości (podobno łatwej) jej zmiany. Nie wiem natomiast jak się ma egzotyczna deska tego typu (wiem że to inna technologia) do klasycznej "litej" deski egzotycznej ? Chodzi mi głównie o estetykę. Czy ktoś może to ocenić ?

Lamelka jest to zwykły parkiet lecz pozbawiony łączenia na "pióro-wpust". Jest klejony do kantu, podobnie jak mozaika.Lamelka jest także trochę mniejsza niż zwykły parkiet, dlatego mniej pracuje.Lamelkę można spokojnie cyklinować 2-3 razy. Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to nie ma żadnych przeciwskazań.

Twardość jest taka sama jak parkiet.

Zdjęcia powyżej przedstawiają ten sam parkiet tylko w innych ujęciach i przy innym świetle

• 2 weeks później...
  • 11 months później...

hejka, a co sądzicie o drewnie sucupira. dechy lub np. przemysłówka. nadaje się na podłogi ? i jeszcze olejować czy lakierować (przy przemysłówce nie będzie chyba widać efektu słoii) ???

btw. czy to prawda, że dwuskładnikowy klej do egzotyków ma dość małą wydajność około kilograma na m2 - plotki to czy prawda ? :lol:

hejka, a co sądzicie o drewnie sucupira. dechy lub np. przemysłówka. nadaje się na podłogi ? i jeszcze olejować czy lakierować (przy przemysłówce nie będzie chyba widać efektu słoii) ???

btw. czy to prawda, że dwuskładnikowy klej do egzotyków ma dość małą wydajność około kilograma na m2 - plotki to czy prawda ? :lol:

1. Sucupira jest drewnem twardym, raczej średnio stabilnym. Więc im mniejszy element położysz tym mniej on zapracuje.

2. Parkiet przemysłowy jest tak mały, że mówienie o "efekcie słoja" to już czysta fantazja. Gdzie ten efekt ma powstać? Na elemencie wielkości 14x200 mm??? :o

3. Klej dwuskładnikowy ma rzeczywistą wydajność około 1,5 kg/m2, tylko na płycie OSB osiągniesz około 1 kg/m2.