bobiczek 16.07.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) Witam! Dostałem pismo. 14 dni na odpowiedź i udowadnianie że nie jestem "wielbłądem" A zarzuty dotyczą roku 1999 - 11 lat trzeba było poczekać z takim wysmarowanym pisemkiem. Oczywiście polecam również wymienione w piśmie podstawy wymiaru składek. 09/99 663,79zł, - 11/2000 1121,87zł - 12/2009 1915,80zł i - 1/2010 1887,60zł Wciągu 11 lat wzrosła z 663,79zł do 1887,60zł - "ta podstawa" - Podpowiedzcie mi - jest to normalny kraj, normalna instytucja i normalni urzędnicy? Macie swoje doświadczenia? Pozdrawiam Edytowane 16 Lipca 2010 przez bobiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 16.07.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Tak mi wynika, że byłeś objęty ubezpieczeniem dobrowolnym, ale nie wpłynęły im składki w pewnych okresach to Cię wywalili.Oczywiście "nie wpłynęły" im nie należy czytać "nie zapłaciłeś", bo w Zusie się dość często coś zawierusza. Jeśli chodzi tylko o zdrowotne to nie ma bólu, ale jeśli z tym związane jest społeczne (a pewnie jest) to radzę wyjaśnić, bo to Ci wpłynie na emeryturkę, czyli ten cud co Ci za jakieś parę lat spłynie z nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.07.2010 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Tak mi wynika, że byłeś objęty ubezpieczeniem dobrowolnym, ale nie wpłynęły im składki w pewnych okresach to Cię wywalili. Oczywiście "nie wpłynęły" im nie należy czytać "nie zapłaciłeś", bo w Zusie się dość często coś zawierusza. Jeśli chodzi tylko o zdrowotne to nie ma bólu, ale jeśli z tym związane jest społeczne (a pewnie jest) to radzę wyjaśnić, bo to Ci wpłynie na emeryturkę, czyli ten cud co Ci za jakieś parę lat spłynie z nieba. co znaczy nie wpłynęły jak wszystko popłacone było. Miałem w międzyczasie przez te lata 3 kontrole kompleksowe które nigdy nie zarzucały mi wpłat niezgodnych Poza tym nie wkleiłem jeszcze jednego pisemka. O wysokości mojej dzisiejszej emerytury. Składkowe okresy od roku 1983 spowodowały że moja emerytura wynosi na dzień dzisiejszy 96zł - Co prawda nie oddałem jeszcze dokumentów kapitału początkowego - ale i tak uważam że pisanie i słanie listem za 3.60 zł bzdur powinno być zakazane. No chyba że chodzi tylko o to żeby zostało wysłane skutecznie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 16.07.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 na pytanie zawarte w tytule odpowiadam: NIE.Podstawą są moje osobiste doswiadczenia:x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.07.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 na pytanie zawarte w tytule odpowiadam: NIE. Podstawą są moje osobiste doswiadczenia:x możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.07.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Uwazam , ze ZUS jest gorszy od mafii .Co prawda mialam kontrole i na szczescie trzymalam wszystkie kopie wplat , bo tam ginie to co akurat najbardziej powinno byc pilnowane .Jestem za zlikwidowaniem tego ustrojstwa .Kazdy powinien sobie sam wybirac to gdzie i jak sie ubezpiecza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 16.07.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 możesz rozwinąć? wybacz, ale wolę nie:-( Tak czy inaczej : jestem z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.07.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 wybacz, ale wolę nie:-( Tak czy inaczej : jestem z Tobą wiem, wiem - jak zawsze - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 16.07.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jestem za zlikwidowaniem tego ustrojstwa . Kazdy powinien sobie sam wybirac to gdzie i jak sie ubezpiecza . NIby tak, ale w praktyce mogłoby się okazać, że Ty tyrasz całe lata i jakoś sobie odkładasz, a i tak część ludzi miało by to gdzieś i i tak musielibyśmy ich utrzymać. ALbo robiło by to Państwo z naszych podatków w ramach pomocy społecznej (nie mówię o tym którzy nie mogą na siebie zarobić, tylko o tym, którzy mogą a nie chcą). Więc to do końca nie jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.07.2010 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jest.Moja angielska szwagierka ubezpiecza się sama miesięcznie na kwotę 150 funtów.Drugie tyle dokłada jej pracodawca.Dobrowolnie - bo standard jest taki że porządna firma wpłaca tyle samo pracownikowi ile on sam.Forma uwiązania pracownika i motywacjiPrzeliczając kwoty zgodnie z pismem - te potrącane przez lata zgodnie z wskaźnikiem - powinienem mieć na koncie krocie - pomnożone przez lata zgodnie z zasadą inwestowania dobrego, zarabiania i pomnażania - dla ubezpieczonego i dla ubezpieczyciela dysponującego tak ogromnymi pieniędzmi z których korzysta.Niestety tak nie jest i nie będzie nigdy.Dlatego że nie - bo nie ta instytucja, nie takie priorytety i nie takie wyznaczone zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 19.07.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Uwazam , ze ZUS jest gorszy od mafii . Twierdzenie,że ZUS jest organizacją przestępczą jest nieuzasadnione! Przestępcza owszem, ale czy ktoś widział w tej instytucji jakąkolwiek organizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.07.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Również dopisuję odpowiedź do tytułu NIE! Najlepsze w tym wszystkim to jest to, że nawet jak dasz im oryginał pisma napisanego przez NICH SAMYCH o "niezaleganiu ze składkami" (potrzebowałem to kilkakrotnie do banku) to stwierdzą, że ten dokument "nie jest dla nas dokumentem wiążącym"... (Dez)organizacja przestepcza to dość delikatne określenie tego "tworu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 20.07.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 To .... http://www.kabarety.tworzymyhistorie.pl/inkubator.php?pid=4507 oddaje całą prawdę o ZUSie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 20.07.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ustawodawca przewidział dla ZUS specjalny termin przedawnienia = 10 lat. Dlatego ZUS ma w tym roku ostatnią szansę na poprawki. Zawsze posłowie mogą dać 20 lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.07.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 dadzą jak znam życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 21.07.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 (edytowane) Witam! Dostałem pismo. 14 dni na odpowiedź i udowadnianie że nie jestem "wielbłądem" A zarzuty dotyczą roku 1999 - 11 lat trzeba było poczekać z takim wysmarowanym pisemkiem. Oczywiście polecam również wymienione w piśmie podstawy wymiaru składek. 09/99 663,79zł, - 11/2000 1121,87zł - 12/2009 1915,80zł i - 1/2010 1887,60zł Wciągu 11 lat wzrosła z 663,79zł do 1887,60zł - "ta podstawa" - Podpowiedzcie mi - jest to normalny kraj, normalna instytucja i normalni urzędnicy? Macie swoje doświadczenia? Pozdrawiam To jest bardzo proste:)) w miesiącach w których opłacałeś składkę w odpowiedniej wysokości i w terminie ( liczy się data wpływu kasy na konto ZUS) podlegałeś dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu a w pozostałych wskazanych nie. Proponuję zwrócić się do ZUS z pismem o przywrócenie terminu płatności lub skorygować dokumenty zgłoszeniowe i rozliczeniowe o składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe którą zapłaciłeś ale nie podlegałeś. ZUS powinien Ci zwrócić nadpłacone składki lub możesz je przeznaczyć na poczet składek które masz do opłacenia na bieżąco. kwota składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe to 2,45% z podstawy wymiaru:)))) pozdrawiam )) Odpowiedź na Twoje pytanie NAJBARDZIEJ NIEZROZUMIAŁA INSTYTUCJA Z JAKĄ SIĘ STYKAM NIESTETY CODZIENNIE Edytowane 21 Lipca 2010 przez ZuzankaT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 22.07.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 NIby tak, ale w praktyce mogłoby się okazać, że Ty tyrasz całe lata i jakoś sobie odkładasz, a i tak część ludzi miało by to gdzieś i i tak musielibyśmy ich utrzymać. ALbo robiło by to Państwo z naszych podatków w ramach pomocy społecznej (nie mówię o tym którzy nie mogą na siebie zarobić, tylko o tym, którzy mogą a nie chcą). Więc to do końca nie jest dobre rozwiązanie. Ale przecież JUŻ tak jest. ZUS co roku dostaje potężną dotację budżetową. Dodatkowo i tk już obecnie kupa ludzi pracuje na czarno, nie płacąc składek, a będą chcieli emerytur. ZUS zlikwidować i zaorać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.07.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 ...będą chcieli emerytur... ale ich nie otrzymają. Stary system skończył się w 1999 roku. Nowe pokolenie otrzyma tyle ile uzbiera. Reszta będzie mogła liczyć albo na rodzinę, albo na zasiłek z opieki społecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 22.07.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 ...będą chcieli emerytur... ale ich nie otrzymają. Stary system skończył się w 1999 roku. Nowe pokolenie otrzyma tyle ile uzbiera. Reszta będzie mogła liczyć albo na rodzinę, albo na zasiłek z opieki społecznej. A czy ja piszę, że otrzymają? Piszę, że będą chcieli, i na pewno znajdzie się jakaś łajza, która się nad nimi z troską pochyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harvesters 22.07.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 ZUS to organizacja przestępcza o charakterze niezorganizowanym Dlatego też rok temu podziękowałem im za współpracę i wyrejestrowałem się z ZUS. Od tamtego czasu opłacam swoje składki w UK, płacę o ponad połowę mniej niż w PL i mogę korzystać wielu udogodnień, o których w przypadku ZUS nie byłoby mowy, które dodatkowo obniżają koszty. Oczywiście firmę prowadzę cały czas w Polsce. Jeżeli ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja rok temu (czyli co miesiąc płaci prawie 900 zł haraczu) i chciałby dowiedzieć się więcej, mogę mu podpowiedzieć jak to załatwić (wiadomość na priv lub na maila [email protected]). Aha - dotyczy to tylko osób prowadzących działalność gospodarczą. Etatowcy niestety nic nie mogą obecnie zrobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts