aga88 16.07.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Witamy.CHciałam zasiegnąć porady.Budujemy dom podpisaliśmy z wykonawcą umowę na postawienie domu w stanie surowym otwartym w tym oczywiscie miał on postawić ściany .w umowie którą podpisaliśmy zaznaczył ze postawione będą ściany nośne nic nie wspominając o ścianach działowych.nie zwróciliśmy uwagi ze nie ma slowa działowe bo dla nas laików oznaczało to (tym bardziej ze ustalaliśmy z nim wcześniej zmiany ścian działowych w projekcie)ze postawi zarówno ściany nośne i działowe.W końcu dom w stanie surowym otwartym obejmuje zarówno ściany nośne zewnętrzne ,wewnętrzne jak i ściany działowe.Wykonawca oczywiście chce to zrobić ale za dodatkową opłate na którą my się nie zgadzamy bo uważamy że celowo zataił przed nami informacje i tak stworzył umowę aby za kazdą pracę która powinna być wykonana pod pojęciem "domy w stanie surowym otwartym"dostać dodatkowe pieniądze.Proszę może ktoś nam poradzi jak wyegzekwować od niego te ściany działowe nie ponosząc dodatkowych kosztów.i czy mozną po czymś takim zerwać z nim umowę.Rozumiemy ze umowa jest już podpisana i figutuje tam cyt;"wymórowanie ścian nosnych parteru"ale figuruje też cyt."wykonawca zobowiązuje sięwykonać dom w stanie surowym otwartym .....zgodnie z zasadami wiedzy technicznej i dokumentacją projektową"bede wdzieczna za wszelką pomoc i z góry dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.07.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Sorry, za brak wiedzy frycowe się płacion wam powie, że myslał, że wy te sciany chcecie z gipskartonu a on tego nie robi, wiec nie uwzglednił.Raczej nie mam pomysłu, jak od niego to wymusić. Już tu nieraz pisali, że żeby dobrą umowę napisać, to trzeba dobrze się znać na budownictwie i chyba to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 23.07.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Jesli masz w umowie liste czynnosci ktore maja byc wykonane, a tak chyba jest skoro jest czynnosc "wymurowanie scian nosnych parteru" , a nie ma nic o sciankach dzialowych to wykonawca nie musi tego robić. Nie widziałem jednolitej definicji stanu surowego otwartego - jest roznie rozumiany, ja osobiscie nie spotkalem wykonawcy ktory w cenie SSO robil scianki dzialowe. U mnie zawsze byly to prace dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts