Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wykonwacą budowlanym-pomóżcie

aga88

Recommended Posts

Witamy.CHciałam zasiegnąć porady.

Budujemy dom podpisaliśmy z wykonawcą umowę na postawienie domu w stanie surowym otwartym w tym oczywiscie miał on postawić ściany .w umowie którą podpisaliśmy zaznaczył ze postawione będą ściany nośne nic nie wspominając o ścianach działowych.nie zwróciliśmy uwagi ze nie ma slowa działowe bo dla nas laików oznaczało to (tym bardziej ze ustalaliśmy z nim wcześniej zmiany ścian działowych w projekcie)ze postawi zarówno ściany nośne i działowe.W końcu dom w stanie surowym otwartym obejmuje zarówno ściany nośne zewnętrzne ,wewnętrzne jak i ściany działowe.Wykonawca oczywiście chce to zrobić ale za dodatkową opłate na którą my się nie zgadzamy bo uważamy że celowo zataił przed nami informacje i tak stworzył umowę aby za kazdą pracę która powinna być wykonana pod pojęciem "domy w stanie surowym otwartym"dostać dodatkowe pieniądze.Proszę może ktoś nam poradzi jak wyegzekwować od niego te ściany działowe nie ponosząc dodatkowych kosztów.i czy mozną po czymś takim zerwać z nim umowę.

Rozumiemy ze umowa jest już podpisana i figutuje tam cyt;"wymórowanie ścian nosnych parteru"ale figuruje też cyt."wykonawca zobowiązuje sięwykonać dom w stanie surowym otwartym .....zgodnie z zasadami wiedzy technicznej i dokumentacją projektową"

bede wdzieczna za wszelką pomoc i z góry dziekuje!

Sorry, za brak wiedzy frycowe się płaci

on wam powie, że myslał, że wy te sciany chcecie z gipskartonu a on tego nie robi, wiec nie uwzglednił.

Raczej nie mam pomysłu, jak od niego to wymusić. Już tu nieraz pisali, że żeby dobrą umowę napisać, to trzeba dobrze się znać na budownictwie i chyba to prawda.

Jesli masz w umowie liste czynnosci ktore maja byc wykonane, a tak chyba jest skoro jest czynnosc "wymurowanie scian nosnych parteru" , a nie ma nic o sciankach dzialowych to wykonawca nie musi tego robić.

Nie widziałem jednolitej definicji stanu surowego otwartego - jest roznie rozumiany, ja osobiscie nie spotkalem wykonawcy ktory w cenie SSO robil scianki dzialowe. U mnie zawsze byly to prace dodatkowe.