Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebuję porady

robasior

Recommended Posts

Witam wszystkich --mój problem jest tego typu że czeka mnie remont domu parterowego który ucierpiał po tegorocznej powodzi i chciałbym was prosić o jakieś rady bo szczerze mówiąc jestem troszkę zielony w tym temacie i zanim skorzystam z ekipy budowlanej chciałbym co nieco się zagłebić w temacie.

A sytuacja wygląda tak dom o wymiarach 1100x660 na fundamentach gł.ok60cm. strop drewniany dom z lat 60 problem jest taki że 1- popękał fundament w 4 miejscach na rogach domu ,2-sciany nosne wykonane z zew.cegła 12 od środka pustaki hasz własnej produkcji wykonane z dostępnych materiałów w tych czasach i z nimi jest problem bo się poprostu rozsypują i to są takie największe problemy .Dom stwierdzono do remontu wiec proszę o jakieś podpowiedzi jak powinien wyglądać taki remont i jesli ktoś się orientuje jakie są kwoty takich napraw to byłbym wdzięczny za każdą pomoc .Z góry przepraszam za treść posty ,ale nie znam fachowego języka .

Zacznij nie od ekipy a od zatrudnienia jakiegos kierownika inzyniera. Potrzebujesz kogos kto na miejscu oceni zarówno przyczyne powstania pekniecia jak i metode naprawy. Jeżeli fundament popekal bo wypłukalo z pod niego grunt to nalezy to uzpulenic, odkopac fundament podbić, pekniecia w murze wyminic lub wykonac dodatkowe wieńce.

Dzięki za zainteresowanie .Ekspert budowlany już był ekspertyzę zrobił ale dalej nic z niej nie wynika bo jest bardzo ogólna -wzmocnić fundamenty ściany i tyle się rozpisał dodam że jest to ekspert wystawiony przez gminę ,a ja dalej nie wiem jak się za to zabrać i jak to powinno wyglądać a chodzi mi tylko oto że jak znajdę ekipę żeby mi kitu nie wciskała i fuszerkę odstawiła.Szczególnie mnie niepokoją te sypiące się pustaki.

jajmar napisał ci początek - musisz znaleść kierownika budowy. Nie takiego stempelkowego ale prawdziwego, niezwiazanego z ekipą. nawet jeżeli drożej wyjdzie. Bo tylko ktoś sensowny może na miejscu ocenić, co jest niezbędne. Pustaki, jeżeli nie należą do ściany nosnej, to małe piwo.

. Pustaki, jeżeli nie należą do ściany nosnej, to małe piwo.

Właśnie pustaki należą do ściany nośnej -składa się z cegły i pustaka hasz .-czy jest możliwość ich wymiany na inne?

Tak jak pisałem eksperta wystawia gmina i ona daje kasę na odbudowę więc jak to bywa idą po najmniejszej Lini oporu

To nie tak. Jak są w ścianie warstwy, to zwykle jedna jest nośna a druga licowa. Nie wiem, jak był budowany twój dom i na czym się dach opiera, ale sądząc po reakcji eksperta muszą się opierać na tej części zewnętrznej. Czyli wewnątrzną MOŻE będziesz mógł skuć a np dać nowe ocieplenie z zewnątrz. Gdybam bo nie widzę. To musi dobrze obejrzeć budowlaniec!