musta 17.07.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Mam taki dylemat:Czy na poddaszu użytkowym mam robic ścianki działowe z gipsokartonu (tzw lekka zabudowa) czu murowane z K3?Początkowo planowałem lekkie. Ale wyszło na to ze murarze moga zrobić te ścianki w cenie budowy z K3. Niemniej jednak taka ścianka murowana to jeszcze musi być otynkowana obustronnie, wiec koszt to minimum 40zl za m2 + cegla. Mam wrażenie ze gipsokarton może wyjść taniej. Może murować tylko ścianki projektowanych łazienek na podaszu a resztę robić metoda lekką? Co byście radzili? musta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.07.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Ja mam murowanePo pierwsze mam dach dwuspadowy i sciana poprzeczna spina szczytowe. Jak u ciebie konstrukcyjnie?Po drugie mam dziecko a dziecko w dzień puszcza muzykę a w nocy chce spać, a nie żeby rodzice przeszkadzali. Jednak murowane są lepsze akustycznie. Po tzrecie, bo tak wyszło. Murarze byli na miejscu a ekipa od GK też kosztuje, te stelarze, płyty i wełna w środek wcale nie są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musta 17.07.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 To uściślam: Z powodów konstrukcyjnych nie muszę mieć ścianek murowanych. Przestrzeń na poddaszu jest otwarta, ma tylko parę słupków które podpierają dach ale są licowane ze sciankami dzialowymi. Hałas tez nie jest problem bo garderoby odgradzają sypialnie od siebe.Kwestia to tylko koszt i inne rzeczy o których może nie pomyślałem. musta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 17.07.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Jeżeli obciążenie stropu nie gra roli to murowane lepsze. Nie warto się bawić w tynki "chlapane" tylko płyty GK, które... możesz sam położyć. Biorąc pod uwagę wykonanie całości ściany obiema metodami to różnice w kosztach są pomijalne a z murowaną ścianką żyje się lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts