Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrzna Hewalex-opinie,spostrzeżenia ...

sailor_ro

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jeden z moich klientów, instalator zaproponował mi takie "cudo" http://www.hewalex.pl/page/pl/oferta?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=130&category_id=27, stwierdził,że lepiej zamontować taką pompę niż wchodzić w solary.Zaczeliśmy drążyć temat i stanęło na tym,że po wpięciu Hewalexu w moją instalację, podgrzewałaby ona 150 litrowy bojler i przy tej mocy powinna jeszcze zasilić podłogówkę (łącznie około 27 m2).Oczywiście mówimy tutaj o okresach gdzie temp. byłaby powyżej zera.Na dzien dzisiejszy ogrzewanie co i cwu zabezpiecza kocioł olejowy, dodatkowo dogrzewamy sie kominkiem.Jeśli chodzi o opłacalność inwestycji to myślę że przy tych kosztach instalacji i moim aktualnym źródle ciepła ma to sens.Prosiłbym o opinię ludzi z branży,użytkowników i każdego kto ma/miał jakieś doświadczenia z w/w produktem.

pozdrawiam

Michał

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

No to odpowiem. Ja mam: Podgrzewacz z pompą ciepła PWPC-3,8H-A 2-W300.

Grzać grzeje. Pod środkową wężownicę mam wpiętą podłogówkę (dodatkowo).

Niedawno używając tej pompy wygrzewałem podłogówkę. Sprawdziło się w 100% a i taniej było dzięki temu.

Przy braku odbioru wody, pompa włącza się jakieś 2 razy na dobę na 10-15 minut.

Ostatnio grzałem calutki zbiornik czyli 300 litrów od temp. wody 12* do 45*. Trwało to niecałe 3h. COP wyszedł mi 3.85. (temp. powietrza 20*).

Denerwujące jest jedno - antylegionella. Raz w tygodniu grzeje wodę do 70st. Wg mnie raz na miesiąc byłoby ok.

A tak nie wiem, czy po odkręceniu kranu mogę się oparzyć czy nie...

Denerwujące jest jedno - antylegionella. Raz w tygodniu grzeje wodę do 70st. Wg mnie raz na miesiąc byłoby ok.

A tak nie wiem, czy po odkręceniu kranu mogę się oparzyć czy nie...

Co do przegrzewania, to uwierz mądrzejszym (nie, nie mnie), że po miesiącu niewygrzewania, miałbyś tej leginelli w zbiorniku więcej niż wody ;-)

A co do możliwości poparzenia: zainstaluj sobie zawór mieszający typu ESBE, będziesz miał zawsze (prawie) stałą temperaturę ciepłej wody w kranie.

Co do przegrzewania, to uwierz mądrzejszym (nie, nie mnie), że po miesiącu niewygrzewania, miałbyś tej leginelli w zbiorniku więcej niż wody ;-)

A co do możliwości poparzenia: zainstaluj sobie zawór mieszający typu ESBE, będziesz miał zawsze (prawie) stałą temperaturę ciepłej wody w kranie.

Od wielu lat montowane są w polsce zasobniki cwu .Zdarzyło się kiedyś ,że w hotelu i to nie w Polsce kilku dziadków zachorowało na zapalenie płuc związane z legionellą Wytoczono proces Hotelowi .

W Polsce w 99% nie stosuje się odkażania zasobników cwu.

Można zadać pytanie skąd ta ona legionella w zbiorniku.Jeśli jest Ona w zbiorniki to co jest w zimnej wodzie?

Przyczyna jest w źródle wody .To tu trzeba odkażać .

Koszt uzyskania 1kWh z PCi przy COP 3,85 będzie w okolicach 0,117PLN, z kolektorów słonecznych koszt 1kWh wynosi około 0,00385PLN.

jak zwykle "diabeł" tkwi w szczegółach tj zróżnicowany koszt prądu, ale przede wszystkim zapotrzebowanie na cwu. Jeśli rocznie z solarów wykorzystamy do 2000kWh to wysoki ich koszt inwestycyjny stawia pod znakiem zapytania sens tej inwestycji (koszt amortyzacji może być wyższy od kosztów inwestycji i eksploatacji bojlera elektrycznego). Solary w układzie grawitacyjnym podgrzewają cwu taniej.

Edytowane przez kbab

Od wielu lat montowane są w polsce zasobniki cwu .Zdarzyło się kiedyś ,że w hotelu i to nie w Polsce kilku dziadków zachorowało na zapalenie płuc związane z legionellą Wytoczono proces Hotelowi .

W Polsce w 99% nie stosuje się odkażania zasobników cwu.

Można zadać pytanie skąd ta ona legionella w zbiorniku.Jeśli jest Ona w zbiorniki to co jest w zimnej wodzie?

Przyczyna jest w źródle wody .To tu trzeba odkażać .

W podręczniku niemieckim do hydrauliki wyczytałem, że w onych Niemcach w domach indywidualnych to się jeszcze Legionella nie zdarzyła, więc chyba nie jest to jakiś wielki problem

Pompę Hewalex zainstalowałem kilka miesięcy temu. Jest zainstalowana w piwnicy. Do tej pory działa normalnie. Założyłem sobie, że będzie mi ona też wspomagała ogrzewanie CO w okresach przejściowych np wrzesień listopad etc. W piwnicy mam tradycyjny piec na węgiel (palę drewnem) i dość tradycyjną instalację CO - grzejniki konwekcyjne. Dokonałem już pewnych wstępnych uruchomień CO (CWU już oczywiście cały czas chodzi). Dodatkową funkcją pompy Hewalex ma być też wentylacja domu - podczas załączania ciągnie ona powietrze wentylacyjne, powietrze spod dachu i dodatkowo trochę zewnętrzne przez garaż dobudowany. Mam zainstalowane dodatkowe wentylatory, które są załączane w momencie startu pompy. Wentylatory wentylacyjne są też sterowane niezależnie od pompy. Sterownik który zainstalowałem ma możliwość programowania w cyklach godzinnych, więc załączanie CO zamierzam nastawić początkowo np w godzinach dziennych 4- 6 razy. Przy wstępnym nagrzewaniu godzinnym Grzejniki CO osiągały temperaturę ok. 38 C. W domu było to odczuwalne.

Pozdr

Sterownik elektroniczny ma możliwość załączania okresów godzinnych

Zigobar

Dom mój jest dość mały 110 m2 i jako-tako ocieplony, dość akumulacyjny. Ciężko mi powiedzieć jaką muszę mieć temperaturę CO. Do tej pory paliłem w piecu mniej więcej tak, że np rano 1,5 - 2 h i wieczorem 1,5 - 3 h grzejniki jak najwyżej przy poważnych mrozach powyżej 70 C- dość upierdliwe w obsłudze lecz chyba oszczędne - jakieś 7 -9 m3 drzewa na sezon.

Bardzo jestem ciekaw jak mi to będzie wychodzić - dość sporo czasu zajęło mi np jak mam przerobić CO jak elektrykę.

Jako kryterium chyba przyjmę temperaturę piwnicy zakładam, że PC będę używał do momentu jak np temperatura w piwnicy dojdzie do np 8 - 10 C i przy zewnetrznych powyżej 0 C (obecnie mam w piwnicy ok 20 C - latem nagrzewałem piwnicę przez naturalną pracę PC i wentylatorem tłoczącym w upalne dni powietrze spod dachu).

Pewnie takie 38 C by wystarczyło spokojnie dla zewnętrznej O C, ale wszystko by się zbyt szybko wychładzało.

Ogólnie taki system z PC robi trochę jak rekuperator (np powietrze tłoczę do domu przez rurę metalową kilkumetrową umieszczoną w piwnicy) trochę jak GWC

Pozdrawiam

rudy_36

O ile latem można sobie eksperymentować z powietrzem pobieranym i ochładzanym, to jednak po trwałym spadku temperatur powietrza jesienią, trzeba zacząć budynek ogrzewać, a nie chłodzić. Zatem większą część powietrza trzeba tej PC dostarczyć z zewnątrz. Co prawda sam jeszcze nie wiem jak te pompy radzą sobie w pobliżu 0 stopni,

ale już niedługo się dowiem.

Moja i Twoja instalacja CO do przyjaznych pompie ciepła raczej nie należą [mała bezwładność cieplna i stosunkowo wysokie temperatury], ale jeśli pokombinować [byle w dobrym kierunku] i zapewnić jej [PC] w miarę sensowne warunki pracy, to dla pewnych założeń efekty można uznać za zadowalające. Oczywiście, mam na myśli tylko dogrzewanie budynku.

Bezwładność w razie potrzeby można zwiększyć np. buforem szeregowym [to raczej dotyczy moich planów - PC większej mocy]. Temperaturę DZ podnieść raczej trudno, ale można popracować nad obniżeniem temperatury GZ, oraz zadbać o właściwą deltę T [opory przepływu, wydajność pompy obiegowej].

Ciekawe, przy jakiej temperaturze powietrza uzyskasz wyrównanie mocy grzewczej z mocą strat budynku.

Nie wiem, który dokładnie model PC kupiłeś i jaki wariant podłączenia do obiegu CO/CWU wybrałeś.

Edytowane przez Zigobar

Instalacja jeszcze nie pracowała faktycznie - nie było potrzeby, lecz ogólnie wygląda dość optymistycznie. Do CO podłączyłem się następująco:

-wykorzystałem wężownicę do grzania bojlera (mam bardzo mały - 80 litrów) - wstawiłem tam pompę która w drugą stronę ciągnie ciepło do grzejników CO. odbierając z nagrzanego bojlera. Oczywiście okazało się że moc wymiany wężownicy (faktycznie pozioma U -rurka) jest zbyt mała i wstawiłem dodatkowo wymiennik płytowy na powrocie wody do PC i to zaczęło się spisywać całkiem OK.

Jeżeli np pompa PC jest ustawiona na np 42 C (temperatura przykładowo osiągnięta ) to w momencie gdy sterownik chce zacząć grzanie CO - załącza pompkę obiegową - błyskawicznie spada temperatura na czujniku pompy Hewalex (umieszczony na wyjściu wężownicy blisko bojlera) pompa Hewalex się załącza - zachodzi wymiana ciepła na wymienniku płytowym i wężownicy bojlera. Temperatura na wyjściu do CO ustawia się początkowo np na 31 C (zimna woda w grzejnikach) po czym przez godzinę bardzo wolno rośnie do jakichś 38 C. Oczywiście wyłącza się pomka CO i Hewalex już szybko osiąga 42 C.

Wadą tego rozwiązania jest obniżanie sie temperatury CWU w momencie załączania CO - choć i tak prysznic da się wziąć. Oczywiście na sterowniku można zaprogramować aby nie załączać CO w godzinach np gdy wszyscy się myją.

Pompka CO dodatkowo idzie jeszcze przez sterownik który załącza ją gdy temperatura jest wyższa niż ... - nie wiem czy to potrzebne tak zrobiłem.

Pozdrawiam

Wadą tego rozwiązania jest obniżanie sie temperatury CWU w momencie załączania CO - choć i tak prysznic da się wziąć.

Osobiście zrobiłbym to tak

http://foto0.m.onet.pl/_m/242df03dc224cddac325d991424b8004,21,19,0.jpg

Nie byłoby problemu z cwu, dodatkowo liczyłbym na korzystniejszy cop dlatego, że różnica temperatur na zasilaniu i powrocie pc byłaby większa. Takie połączenie byłoby bez dodatkowego wymiennika. Możliwe, że przy niższych temperaturach na zewnątrz w takim układzie wystarczyłyby silne grzałki w bojlerach, wówczas nie potrzeba kotła elektrycznego (trzeba policzyć zapotrzebowanie). Do ogrzewania zastosowałbym nieco większy bojler ze względu na możliwość akumulacji ciepła. Sory za jakość rysunku.

Edytowane przez kbab

rudy_36

Domyślam się, że masz model PC bez zasobnika [czyli taki jak mój]. Grzejesz CWU w bojlerze 80l [nie brakuje Ci ciepłej wody?]. W twoim układzie PC może się załączać dosyć często, a zgodnie z zaleceniami ogólnymi nie powinna częściej niż 2 razy/h.

Ja bym połączył tą PC z obwodami CWU i CO [z grzejnikami] trochę inaczej:

- zbiornik na CWU co najmniej 300l, pełniący jednocześnie funkcję sprzęgła hydraulicznego dla trzech obwodów [PC, CWU, CO], z odpowiednią liczbą króćców

- wymiennik płytowy między zbiornikiem i CO [powierzchnia i przepływy przeliczone dla mocy przenoszonej, przy zakładanej stracie temperatur np. 2 stopnie]

- PC wpięta bezpośrednio do zbiornika, czujnik sterownika w zbiorniku

- pompa obiegowa w CO juz istnieje [dobrać przepływ, jeśli za mały]

- pompa obiegowa wymiennik - zbiornik dodana, blokowana przed i podczas kąpieli [chyba, że grzeje wtedy kocioł, a nie PC]. Zresztą, szczegóły sterowania do przemyślenia.

Możliwe sterowanie obiegówkami:

- ręcznie

- zegar

- zegar + prosty sterownik pokojowy

Wady układu:

- przez obydwa wymienniki [skraplacz w PC to też wymiennik płytowy] przepływa świeża woda, a to im na dłuższą metę nie służy [może osadzać się kamień].

Niektórzy zalecają okresowe płukanie jakimś preparatem. Ale chyba większość użytkowników i tak się tym nie przejmuje.

- aż 3 pompy obiegowe pracujące podczas ogrzewania CO [spadnie COP, hmm...układ coraz mniej mi się podoba].

Wiem, że bufory i sprzęgła przy PC to drażliwy temat, ale czasem trzeba po prostu wybrać "mniejsze zło".

To chyba tyle, miało być prosto i skutecznie. Jak Ci się to podoba?

Edytowane przez Zigobar