Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolę sobie na odgrzanie kotleta:

Mam zamiar zakupić taką pompę

http://allegro.pl/pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-powietrzna-24h-i4157896642.html

Mam zakupiony zbiornik 200l z jedną wężownicą, czy będzie odpowiedni do wskzanej pompy?

witam

lepszym rozwiązaniem będzie nowa pompa w ofercie HEWALEX-u - PCWU 2,5kW

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/pompa-ciepla-pcwu-25kw.html?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_term=nowa_pompa&utm_campaign=nowa_pompa_16.04

pompa, o której piszesz została wycofana ze sprzedaży - nowa pompa ma lepszą sprawność oraz sterowanie

pozdrawiam

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cena za tą pompę to już kpina. W tej cenie kupisz już pompę z zasobnikiem. A tu płacisz słono - zbyt słono.

Ceny pomp ciepła produkowanych w Polsce coraz bardziej mnie zadziwiają...

witam

lepszym rozwiązaniem będzie nowa pompa w ofercie HEWALEX-u - PCWU 2,5kW

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/pompa-ciepla-pcwu-25kw.html?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_term=nowa_pompa&utm_campaign=nowa_pompa_16.04

pompa, o której piszesz została wycofana ze sprzedaży - nowa pompa ma lepszą sprawność oraz sterowanie

pozdrawiam

Widzę, że COP podają taki sam jak w poprzedniej, więc nie wiem czym objawia się ta większa sprawność, ciekawe czy też nie wliczyli do niego pompki obiegowej jak w starszej wersji.

Jeśli ktoś już ją kupi to niech dokupi ciepłomierz i poda wyniki - ciekawe czy po tym też ją wycofają ze sprzedaży ;)

Widzę, że COP podają taki sam jak w poprzedniej, więc nie wiem czym objawia się ta większa sprawność, ciekawe czy też nie wliczyli do niego pompki obiegowej jak w starszej wersji.

Jeśli ktoś już ją kupi to niech dokupi ciepłomierz i poda wyniki - ciekawe czy po tym też ją wycofają ze sprzedaży ;)

witam

"copy" podawane są wg obowiązującej nowej normy (EN 16147) dla PC

co do sprawdzenia "wyników" Hewalex sprzedaje (ma w ofercie) ciepłomierz "kompatybilny" z tą pompą ciepła - odczyty jasno pokażą czy "wyniki" są realne - jakby co to reklamować można, wg mnie podkładaliby się...

pozdrawiam

cena za tą pompę to już kpina. W tej cenie kupisz już pompę z zasobnikiem. A tu płacisz słono - zbyt słono.

Ceny pomp ciepła produkowanych w Polsce coraz bardziej mnie zadziwiają...

Patrzysz na cenę katalogową czy tą za którą można ją kupić u dystrybutorów?

Tak swoją drogą czy ktoś z was się orientuje czy ta pompa może działać tylko na wodzie bieżącej, czy może też pracować w układzie zamkniętym.

Z jednej strony producent zaleca podpięcie pod wodę bieżącą ze względu na lepszą wymianę ciepła i lepszy COP a z drugiej jak se poczytałem to czyszczenie wymiennika co roku ze względu na osadzający się kamień nie brzmi zachęcająco.

Tak swoją drogą czy ktoś z was się orientuje czy ta pompa może działać tylko na wodzie bieżącej, czy może też pracować w układzie zamkniętym.

Z jednej strony producent zaleca podpięcie pod wodę bieżącą ze względu na lepszą wymianę ciepła i lepszy COP a z drugiej jak se poczytałem to czyszczenie wymiennika co roku ze względu na osadzający się kamień nie brzmi zachęcająco.

witam

oczywiście może "pracować w układzie zamkniętym"

czyszczenie wymiennika zależy od jakości wody - żaden z moich klientów jeszcze nie odkamieniał wymiennika

nie polecam podobnych urządzeń osobom, które czerpią "twardą" wodę ze studni

pozdrawiam

witam

oczywiście może "pracować w układzie zamkniętym"

czyszczenie wymiennika zależy od jakości wody - żaden z moich klientów jeszcze nie odkamieniał wymiennika

nie polecam podobnych urządzeń osobom, które czerpią "twardą" wodę ze studni

pozdrawiam

U mnie w sieci woda ma ponad 20 stopni niemieckich, podobnie pewnie też jest w wielu domach.

Na szczęście mam zmiękczacz i się tym nie muszę przejmować.

witam

"copy" podawane są wg obowiązującej nowej normy (EN 16147) dla PC

co do sprawdzenia "wyników" Hewalex sprzedaje (ma w ofercie) ciepłomierz "kompatybilny" z tą pompą ciepła - odczyty jasno pokażą czy "wyniki" są realne - jakby co to reklamować można, wg mnie podkładaliby się...

pozdrawiam

Czyli pompka obiegowa się wlicza czy nie ?

Czy możesz podać link do tego ciepłomierza ?

Czyli pompka obiegowa się wlicza czy nie ?

Czy możesz podać link do tego ciepłomierza ?

witam

wydaje mi się. że zgodnie z normą pompa obiegowa się nie jest wliczana

zestaw z ciepłomierzem widziałem na targach Instalacje w Poznaniu w zeszłym tygodniu

to będzie opcja przy pompach do c.w.u.

w innych nowych pompach - gruntowych i powietrznych do c.o. ciepłomierz oraz system Ekontrol będzie w standardzie

na stronie jeszcze tego nie mają

jak tylko dostanę informację - wyślę

pozdrawiam

Dzięki za info - ciekaw jestem wskazań tych ciepłomierzy w warunkach rzeczywistych.

Od wczoraj nocą grzeję CO Hewalexem i jest ok - temp. w domu nie spadła [21,2] a PPC przed dobę pobrała 15,6 kWh głównie w taniej taryfie, więc koszt porównywalny z ekogroszkiem.

PPC wpięta w obieg cyrkulacji ładuje zasobnik, wężownica odbiera dzięki pracy pompki CWU a w instalację pcha pompka CO od kotła - kocioł był wczoraj w obiegu jako bufor, dzisiaj go odciąłem z obiegu zaworem.

Na wykresach pod linkiem widać jakie mam temperatury w instalacji - wczoraj maksymalnie 40*C szło na instalację a w zasobniku było niecałe 50 [PPC zadałem 60 czyli maksimum].

Ciekawe czy dzisiaj osiągnie więcej.

• 2 weeks później...
Hmmm, czremu tylko jednego pokoju ?

Instalacje wentylacyjną mam po całym mieszkaniu rozprowadzoną , jakby dmuchało mi około 10 stopni to by było super

Wydajność takiej pompy to w zależności od modelu wynosi do ok 3,8kW. Taka moc chłodnicza to trochę mało jak na dom. Pojedyncza jednostka ma tyle na jeden średni salon, a co tu mówić o reszcie. Minimalnie możesz sobie podnieść komfort w całym domu, ale to minimalnie. Jedno-dwa pomieszczenia schłodzisz dobrze.

Po prostu brakuje wydajności. 10*C to nie jedyny parametr...

ok, rozumiem

A pompa ciepła innej firmy, meeting, ma wydajnosc w chłodzeniu 5 kW

To chyba lepszy parametr, do tego mam wymiennik w kanale jeden 3,65 kW ( na górę ) , na dół około 1,8 kW, wodą ze studni jakos to dawało rade :) ( 9-12 stopni woda w studni., ale przepływnosc tylko około 100-200 litrów na godzinę ) bo bym wypompował studni i szło do kanalizacji :/

Ten Meeting robi chyba cos około 7-9 stopni , i przepływnosc około 2000 l na godzine

Wiec powinno być wtedy lepiej niz było przez studnie :) ?

nie uzyskasz zadowalających parametrów tymi pompami. Zrozum to.

Dałeś się nabrać na slogan producentów, jakoby niby te pompy nadawały się na klimatyzatory :D

O wywalaniu 200l wody w kanał, w czasach gdy wszyscy zaczynają wodę oszczędzać - nawet się nie wypowiem.

Dlatego własnie chce zaprzestać wywalania wody w kanał :) od początku mi sie to nie podobało ale chłodzenie było

Uwazacie ze kupując taką pompę efekt bedzie gorszy niz tym przelewaniem sie wody ze studni ?

Wydaje mi sie ze powinno to działać podobnie, skoro ma przepływ 2000 litrów na godzinę

Przeciez skoro nagrzewa wodę ( 300 litrów w 2-3 godziny ) to i jako chłodzenie tez powinno dzialac prawidłowo, tzn na tej samej zasadzie co woda ze studni

Oczywiscie nie mam tu na mysli Hevalexa ktory chłodzi tylko powietrzem i to w małym stopniu

Mam na mysli pompę meetinga, która ma wbudowaną opcję chłodzenia cieczy ( tak jak i wodę podgrzewa ) i to idzie do klimakonwektorów w domu, wiec nie rozumiem czemu by miało nie działac :) ?

Edytowane przez Onken