Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrzna Hewalex-opinie,spostrzeżenia ...

sailor_ro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybyś właśnie interesował się budową domu i śledził różne wątki to nie zrobiłbyś błędu pakując kupę kasy w ekosyf ;)

Wiedziałbyś również,że ta pompa ma moc cieplną 3,8kW przy +15st.C a przy niższych temperaturach moc ta spada,sprawdzi się jedynie do cwu.

Na dogrzewanie w okresach przejściowych sprawdzi się w domu o niskim zapotrzebowaniu na ciepło a nie nadaje się dla domu na ekogroszek gdzie zapotrzebowanie musi być z automatu duże ;)

Gdybyś uważał w szkole na fizyce to nie trzeba by prostować Twoich wpisów ;)

Pokaż mi ofertę [sprzed 4 lat gdy budowałem dom] lepszego źródła ciepła niż kocioł na ekogroszek.

Skąd wiesz, że przy +10 st nie ogrzeje mi domu - spojrzałeś chociaż na charakterystykę pracy tej pompy i znasz OZC mojego domu czy tak sobie palnąłeś ?

Sam sobie przeczysz w jednym wpisie - na początku sugerujesz, że mogłem wybrać 4 lata temu inne źródło ogrzewania [w domyśle PC lub prąd] a pod koniec, że PPC się u mnie nie sprawdzi - zdecyduj się chłopie ;)

"Z lektury forum wynika z tego,ze grzejąc bojlerem w II taryfie wychodzi ok.300-400kWh cwu miesięcznie na rodzinę 3-4 osoby."

"a w pierwszej taryfie mniej?"

Więcej ;)

Mały bojler chodzi non stop i dlatego tak duże zużycie użytkowników grzejących małym bojlerkiem :)

to wytłumacz mi proszę jakim cudem przy tym samym układzie grzewczym w II taryfie będzie mniejsze zużycie CWU niż w I - chyba tylko gdy mieszkańcy zużywają CWU w nocy ?

A może wg Ciebie elektryczny ogrzewacz przepływowy zużyłby jeszcze więcej kWh energii ?

Pomyliłeś chyba ilość energii z jej ceną bo grzejąc w II taryfie będzie taniej, ale energii zużyje się więcej [większe straty postojowe].

"Gdybyś uważał w szkole na matematyce to wiedziałbyś,że cztery lata temu lepsze źródło ciepła od ekogroszka to było ogrzewanie prądem

Od początku mojej przygody z budowaniem czyli od 2008r(jakby nie było cztery lata temu) byłem zdecydowany właśnie na grzanie prądem i zamierzałem budować dom "

Wytłumacz co dla Ciebie Arturo oznacza lepsze źródło ciepła.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Gdybyś uważał w szkole na fizyce to nie trzeba by prostować Twoich wpisów ;)

Pokaż mi ofertę [sprzed 4 lat gdy budowałem dom] lepszego źródła ciepła niż kocioł na ekogroszek.

Gdybyś uważał w szkole na matematyce to wiedziałbyś,że cztery lata temu lepsze źródło ciepła od ekogroszka to było ogrzewanie prądem ;)

Od początku mojej przygody z budowaniem czyli od 2008r(jakby nie było cztery lata temu) byłem zdecydowany właśnie na grzanie prądem i zamierzałem budować dom pod ten system grzewczy ale w przeciwieństwie do Ciebie na matematyce uważałem ;)

Nie wiem na co uważałeś na tej matematyce - może na to, żeby do odpowiedzi nie wyciągnęli ;) bo jak widać odpowiadasz niczym polityk [pytają go o konkrety a on uparcie rzuca ogólniki].

No chyba, że ta odpowiedź zawiera link do oferty sprzed 4 lat o co pytałem wraz z obliczeniami [a propos matematyki i "lepszości" prądu] ?

Zauważ, że 4 lata temu chciałeś grzać kablami a teraz o ile zauważyłem planujesz podłogówkę wodną i PPC.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Skąd wiesz, że przy +10 st nie ogrzeje mi domu - spojrzałeś chociaż na charakterystykę pracy tej pompy i znasz OZC mojego domu czy tak sobie palnąłeś ?http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png

Jeśli zdecydowałeś się grzać ekogroszkiem tzn. nie masz domu pod powietrzną pompę ciepła o mocy 3,8kW.

Gdyby było inaczej nie wpakowałbyś sobie syfu pod dach,no chyba,ze się mylę i lubisz pył nad życie a przy okazji lubisz wywalać kasę w błoto ;)

Ten dalej jak polityk :bash:

Wyobraź sobie, że ekogroszkiem grzeję także gdy na dworze jest poniżej +10 st [nie uważasz czy udajesz, że nie wiesz o co chodzi ?].

Sam sobie przeczysz w jednym wpisie - na początku sugerujesz, że mogłem wybrać 4 lata temu inne źródło ogrzewania [w domyśle PC lub prąd] a pod koniec, że PPC się u mnie nie sprawdzi - zdecyduj się chłopie ;)http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png

Czytaj ze zrozumieniem bo widzę,że ciężko Ci to idzie ;)

Gdzie ja piszę,że miałeś wybrać inne źródło ciepła ? To po pierwsze,po drugie gdzie piszę,zebyś wybrał pompę o mocy 3,8kW ?

To nie źródło ciepła gwarantuje nam niskie rachunki,to nasz dom powinien to robić :)

Tak jak napisałęm sugerowałeś to, a napisałeś konkretnie tu:

"Gdybyś uważał w szkole na matematyce to wiedziałbyś,że cztery lata temu lepsze źródło ciepła od ekogroszka to było ogrzewanie prądem"

Nigdzie nie napisałeś, żebym wybrał pompę o mocy 3,8kW ani ja nie twierdzę, że to napisałeś [Panie "uważny"] ;)

to wytłumacz mi proszę jakim cudem przy tym samym układzie grzewczym w II taryfie będzie mniejsze zużycie CWU niż w I - chyba tylko gdy mieszkańcy zużywają CWU w nocy ?

Obudź się bo już południe i czytaj ze zrozumieniem bo widzę,że naprawdę z tym źle...

Gdzie ja piszę o mniejszym zużyciu cwu w II taryfie niż w I ?

Tam, gdzie pokazałem - przeczytaj jeszcze raz do których Twoich wpisów się odniosłem bo nie będę zaśmiecał forum cytując 2 razy to samo - Panie "uważny" ;-)

Pomyliłeś chyba ilość energii z jej ceną bo grzejąc w II taryfie będzie taniej, ale energii zużyje się więcej [większe straty postojowe].

Naprawdę ?

Po to jest II taryfa,żeby wody starczyło do momentu następnego okresu II taryfy dlatego też użytkownicy dwutaryfowi posiadają większe zasobniki cwu od jednotaryfowych i grzeją cwu do wyższej temperatury .

Skoro nie dowierzasz uzasadnij dlaczego jest inaczej ...

II taryfa jest po to, żebyś mniej płacił i korzystał z prądu poza szczytem a nie po to, żeby "wody starczyło do momentu następnego okresu II taryfy" - Panie "uważny" ;-)

Jak widzisz nie uda Ci się sprowadzić mnie do swojego poziomu ...

Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

Z ceną absolutnie nie przesadziłem biorąc pod uwagę cały system grzewczy,dlatego celowe było moje uderzenie do matematyki ;)

W moim przypadku prąd masakrował ekogroszek pod względem kosztów.

Koszt systemu grzewczego elektrycznego to 4tys.zł (piec elektryczny 3,2+bojler 0,8 )

Koszt systemu na ekogroszek to 18-20tys.zł (piec 7,komin 5,zasobnik 2,osobna kotłownia 6-10)

Różnica w rachunkach za ogrzewanie to ok.1tys.zł a więc ???

Który system grzewczy jest tańszy ?

Oczywiście nie mam komina w "kotłowni" a "kotłownia" to u mnie pralnia i suszarnia a i miejsce na natrysk się znalazło :)

Dlaczego więc nie będziesz miał "systemu elektrycznego" za 4 tys zł a komin masz w salonie skoro tak tanio i super mogłeś mieć ?

No i jeżeli wg Twoich obliczeń 7+5+2+6 = 18 oraz 7+5+2+10 = 20 to na matematyce chyba też w szkole nie uważałeś na to co trzeba ;)

Z ceną absolutnie nie przesadziłem biorąc pod uwagę cały system grzewczy,dlatego celowe było moje uderzenie do matematyki ;)

W moim przypadku prąd masakrował ekogroszek pod względem kosztów.

Koszt systemu grzewczego elektrycznego to 4tys.zł (piec elektryczny 3,2+bojler 0,8 )

Koszt systemu na ekogroszek to 18-20tys.zł (piec 7,komin 5,zasobnik 2,osobna kotłownia 6-10)

Różnica w rachunkach za ogrzewanie to ok.1tys.zł a więc ???

Który system grzewczy jest tańszy ?

Oczywiście nie mam komina w "kotłowni" a "kotłownia" to u mnie pralnia i suszarnia a i miejsce na natrysk się znalazło :)

Piec z podajnikiem 5, komin 2, pomieszczenie tak Ty jak i ja osobne musimy mieć. Różnica w rachunkach to ok. 1 tys. zł oczywiście na moją korzyść. Nie liczysz kosztów odpowiedniej instalacji miedzianej, sterowników, czujników, pieprzników itp. Pozdrawiam.

obróbka komina zero złotych-komin wspólny z kominkowym, odchodzi robocizna no może z 100zł na blachę i 150 na płytkę klinkierową

komin systemowy plewy do kominka i pieca 3100zł brutto minus 14 % vatu-

z praniem to argument jakiś jest - no ale ja mam 50 m2 strychu

kurz jest

natomiast jesliby miałbym w budynku garaż z pom . gosp . to zwykły piec nie stanowi żadnego problemu.

każdy ma inną kalkulację.

Dlatego,że w domu będzie jedynie wanna bez prysznica oraz dlatego,że nawet pompa ciepła wyszła mnie taniej niż instalacja ekosyfu.

Komin jest do kominka z uwagi na to,że bez komina nie dostałbym odbioru kominiarskiego( z komina w kotłowni zrezygnowałem)

Na resztę nie odpowiadam,żeby nie zaśmiecać wątku,zresztą nie raz odpowiadałem na te pytania.Jeśli nie rozumiesz słowa pisanego to Twój problem...

Czyli gdy ktoś planuje wannę to nie może mieć ogrzewania elektrycznego ?

Jak to jedynie wanna skoro prysznic też planujesz - cytuję kolejny Twój wpis "chwilowy prysznic po przyjściu z opalania" ?

i jeśli taniej mu wyjdzie PC od ekogroszku to także nie może mieć ogrzewania elektrycznego :rotfl:

Czy wszyscy grzejący PC muszą budować komin czy też czegoś nie dopatrzyłeś ?

Nie ciśnieniuj się tak bo Ci żyłka pęknie - wyluzuj chłopie - przecież to nie konkurs o "złote gacie" tylko dyskusja i przekonywanie się [tyle, że mnie możesz przekonać rzeczowymi argumentami - o czym piszę w stopce] :cool:

Komin też kosztował mnie z 2 tys [murowany z cegieł, nad dachem klinkier].

Na kominie to cena jakaś taka magiczna ;)

Mój komin do kominka jako surowy kosztował 1,6tys.zł 7,2m firmy no name,z obróbkami blacharskimi,montażem,obrzutką tynkiem mozaikowym wyszedł 3 tys.zł,gdybym obrabiał klinkierem koszt byłby z 5 tys.zl.

Nie mam osobnej instalacji elektrycznej do pieca,sterowniki pogodowy i pokojowy wliczone są w piec w wyposażeniu standartowym.

Nie muszę mieć osobnego pomieszczenia na suszarnie,pralnie,chwilowy prysznic po przyjściu z opalania a Ty musisz czyli jest to dodatkowy koszt bo chyba nie wyobrażasz sobie suszyć białych ciuchów przy kotle na ekogroszek ;)

Piecyk elektrczny ma wymiary wys.60*gł.20*szer.40 w cm i można go powiesić wszędzie,nawet w suszarni czy łazience lub w WC ;)

Nie jestem z innej planety. Jesteśmy prawie sąsiadami, ja mieszkam na Brzezince-druga strona Gliwic. Ja paląc eko groszkiem palę- przynajmniej teoretycznie węglem najwyższej jakości. Ty zużywając prąd przyczyniasz się do dalszego rozwoju elektrowni, które w Polsce są tylko węglowe. A spalają tam paliwa najgorszych gatunków. Normy mówią że eko groszek ma 7% popiołów a paliwa dla elektrowni minimum 30. po za tym linie przesyłowe, transformatorownie itp. No ale Ty nie kopcisz bezpośrednio u siebie, a co za miedzą to już innych problem. A w ogóle to odeszliśmy od tematu, bo nasza dyskusja ma w tym momencie niewiele wspólnego z pompami ciepła:)

Normy mówią że eko groszek ma 7% popiołów a paliwa dla elektrowni minimum 30. po za tym linie przesyłowe, transformatorownie itp. No ale Ty nie kopcisz bezpośrednio u siebie, a co za miedzą to już innych problem. A w ogóle to odeszliśmy od tematu, bo nasza dyskusja ma w tym momencie niewiele wspólnego z pompami ciepła:)

A ja jestem z Rybnika i zapraszam w lutym - porównasz sobie, jak wyglądają dwa kominy Elektrowni Rybnik, a jak ~1000 kominów dzielnicy domków jednorodzinnych Rybnik-Północ.

Masz absolutną rację z tym popiołem.

Tylko zapominasz, że z tych 30% popiołu, to co mogłoby ulecieć przez komin, pozostaje na elektrofiltrach, mających 99,9 % sprawność.

Z całego pozostajacego popiołu produkuje się pustaki, kostki betonowe, wypełnia się niektóre wyrobiska kopalniane.

A co sie dzieje z Twoim popiołem ? Mam nadzieję, że nie "w las"...

O sprawnosć filtrów w Twoim kominie nie zapytam....,

O siarce nie wspomnę, zeby Cię nie zawstydzić

Wiesz, co to tzw "niska emisja" ??

No to może za wiki:

Niska emisja – emisja komunikacyjna i emisja pyłów i szkodliwych gazów pochodząca z lokalnych kotłowni węglowych i domowych pieców grzewczych, w których spalanie węgla odbywa się w nieefektywny sposób najczęściej węglem tanim, a więc o złej charakterystyce i niskich parametrach grzewczych. W wielu regionach i zamknietych wsiach w dolinach jest przyczyna wysokiej śmiertelnosci i plagi nowotworowej.

Edytowane przez fotohobby

A ja jestem z Rybnika i zapraszam w lutym - porównasz sobie, jak wyglądają dwa kominy Elektrowni Rybnik, a jak ~1000 kominów dzielnicy domków jednorodzinnych Rybnik-Północ.

Tylko zapominasz, że z tych 30% popiołu, to co mogłoby ulecieć przez komin, pozostaje na elektrofiltrach, mających 99,9 % sprawność.

Z całego pozostajacego popiołu produkuje się pustaki, kostki betonowe, wypełnia się niektóre wyrobiska kopalniane.

A co sie dzieje z Twoim popiołem ? Mam nadzieję, że nie "w las"...

O sprawnosć filtrów w Twoim kominie nie zapytam....,

O siarce nie wspomnę, zeby Cię nie zawstydzić

Wiesz, co to tzw "niska emisja" ??

No to może za wiki:

Niska emisja – emisja komunikacyjna i emisja pyłów i szkodliwych gazów pochodząca z lokalnych kotłowni węglowych i domowych pieców grzewczych, w których spalanie węgla odbywa się w nieefektywny sposób najczęściej węglem tanim, a więc o złej charakterystyce i niskich parametrach grzewczych. W wielu regionach i zamknietych wsiach w dolinach jest przyczyna wysokiej śmiertelnosci i plagi nowotworowej.

Tak jak pisałem wcześniej, nie ten temat na tym wątku, tu jest o konkretnym produkcie. Ale możemy założyć wątek "co bardziej szkodzi":)

Masz jakieś dane dotyczące sprawności elektrofiltrów, bo ja mam inne dane. Podaj mi też w jakiej to kopalni górnicy zasypują wyrobiska popiołem.