Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrzna Hewalex-opinie,spostrzeżenia ...

sailor_ro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz jakieś dane dotyczące sprawności elektrofiltrów, bo ja mam inne dane. Podaj mi też w jakiej to kopalni górnicy zasypują wyrobiska popiołem.

Elektrownia Halemba: http://www.pke.pl/elektrownie/opis/opis-2

Elektrownia Rybnik: bip.um.rybnik.eu/docs/1207/DOC/MEOSXGOI.DOC

Elektrownia Jaworzno III: http://uranos.cto.us.edu.pl/~eco/pro/elektr.html

wystarczy ?

Co do zasypywania kopalni, to po pierwsze, nigdzie nie napisałem, o jakie kopalnie chodzi.

Kopalnie mogą być też odkrywkowe, prawda ?

Po drugie, w linku z postu poniżej jasno wynika, że odpady (akurat z Rybnika) trafiają do wyrobisk kopalnianych. To, co pozostaje po wyczerpaniu złoża kopalni odkrywkowej, to też wyrobisko, prawda ?

Być może też to górnicy z JSW zasypują swe wyrobiska przy użyciu popiołów z elektrowni...

"W roku 1974 kopalnia "Moszczenica" rozpoczęła regularną współpracę z Elektrownią "Rybnik", a rok później - zbudowano instalację wykorzystującą wodne zawiesiny pyłowe jako materiał podsadzkowy. Śladem tym poszły wszystkie kopalnie metanowe w Rybnickim Okręgu Węglowym, a w ciągu 25 lat zapotrzebowanie całego górnictwa na pyły dymnicowe wzrosło do tego stopnia, że odpad ten stał się materiałem niemal reglamentowanym! Obecnie do podziemnych wyrobisk śląskich kopalń trafia wszystko co "wyprodukuje" energetyka i ciepłownie naszego regionu, czyli ponad 4 mln ton popiołów rocznie."

http://www.giph.com.pl/bg/2000_11-12/kariera.html

zaskoczony ?

Edytowane przez fotohobby

Turów jest o ile dobrze jarzę, kopalnią odkrywkową i na miejscu jest elektrownia, więc chyba nie wożą popiołów z Rybnika.

Może nie do Turowa, ale gdzieś jednak jadą:

Po stronie plusów technologii półsuchej można zapisać dwie rzeczy: niskie koszty inwestycyjne i prostotę budowy. Po stronie minusów: produkt odsiarczania nie może zostać przeznaczony do sprzedaży, bo zawiera związki wapnia (znajduje zastosowanie jedynie w drogownictwie i górnictwie – w przypadku „Rybnika” 100 proc. odpadów wędruje do wyrobisk kopalnianych). W metodach suchej i półsuchej niska jest niestety głębokość odsiarczania. Dlatego też w rybnickiej elektrowni powstanie instalacja „mokra”, pozwalająca na osiągnięcie dużo mniejszego stężenia dwutlenku siarki.

http://www.fzpep.com.pl/pracodawca/07_06/rybnik.htm

Edytowane przez fotohobby

No ale Ty nie kopcisz bezpośrednio u siebie, a co za miedzą to już innych problem. A w ogóle to odeszliśmy od tematu, bo nasza dyskusja ma w tym momencie niewiele wspólnego z pompami ciepła:)

Każda dyskusja kończy się prędzej czy później świętą wojną ;) . Ale co do zasady, to w pełni się zgadzam z pierwszym zdaniem. Na Śląsku możecie sobie wszyscy kopcić butelkami, na tyle rzadko bywam, że Wasza sprawa. Dobrze wiem jak wyglądają zimą małe miasta, gdzie wszechobecny dym gryzie w oczy i gardło, że nie można wyjść na spacer. Natomiast gdybym mógł, zakazałbym stałopalnych w promieniu 10 km od swojego domu (przyszłego). Że niby spaliny do mnie też przywędrują? Zanim mnie zrobią krzywdę, innych zabiją.

• 3 months później...

a tak na prawdę to zabijają nas ludzie którzy całym tym systemem kręcą którzy robią na tym potężną kasę mając nas głęboko w d..pie co z nami będzie.

ale na nich też przyjdzie czas bo oddychają tym samym powietrzem co my wszyscy.

sory ale taka mnie refleksja chwyciła czytając wasze przepychanki intelektualne.

• 1 month później...

Wracajac d tematu watku. Prosze o odswiezenie informacji uzytkownikow, ktorzy uzywaja tej pompy takze na CO. Interesuje mnie jak spieta jest hydraulika zeby na przemian grzac na CWU/CO.

Zastanawiam sie tez jak duzy powinien byc GWC rurorowy pod fundamentem (miedyz lawami) zeby wydolil te 500 m3/h i dal znosna temperature na pompe. Czy trzeba wtedy na potrzeby wentylacji oddzielne GWC ? (zakladajac ze nie bedzie reku, przy reku GWC zbedny).

Pozdrawiam

500m3 to sporo. I spory opór. GWC musiałoby być spore. Pewnie 2 nitki lub nawet 3 po 40 metrów rury 200mm?

Lub wodne z chłodnicą przed wlotem powietrza do pompy.

CIekawe jak sie zachowuje wtedy pompa jesli opory sa wieksze ? Spada moc? Wentyl sie bardziej meczy ?

Mozna dopomoc dodatkowym wentylem, a samo GWC tez wspomoc jakims innym zrodlem/wlotem np spod polaci dachu albo wyrzutni reku...

Pozdrawiam

Wracajac d tematu watku. Prosze o odswiezenie informacji uzytkownikow, ktorzy uzywaja tej pompy takze na CO. Interesuje mnie jak spieta jest hydraulika zeby na przemian grzac na CWU/CO.

Zastanawiam sie tez jak duzy powinien byc GWC rurorowy pod fundamentem (miedyz lawami) zeby wydolil te 500 m3/h i dal znosna temperature na pompe. Czy trzeba wtedy na potrzeby wentylacji oddzielne GWC ? (zakladajac ze nie bedzie reku, przy reku GWC zbedny).

Też nad tym myślałem i wymyśliłem, że mogę grzać PPC wodę w zasobniku CWU a sterownik kotła na ekogroszek [bruli] będzie włączał pompę CWU oraz CO [podłączę obie do wyjścia na pompę CWU] w określonych godzinach [tj. będzie je wyłączał np. między 16 a 22 bo wtedy będzie potrzebna woda o temp. 50 st C na kąpiel] gdy będzie trzeba grzać w domu [o tym zadecyduje programator pokojowy].

Na potrzeby wentylacji nie musisz dawać osobnego GWC jeśli je odpowiednio zwymiarujesz do tych 500 m3/godz. + wentylacja.

Przy reku GWC wcale nie jest zbędny bo dzięki niemu chłodzi się dom latem [sama PPC może dać za mało chłodu grzejąc tylko CWU].

Mój pomysł na podłączenie PPC:

1) latem, żeby chłodzić dom:

- wlot powietrza z GWC poprzez centralę wentylacyjną z załączonym bypassem - dmuchawa centrali będzie wspomagać dmuchawę PPC jeśli będzie to potrzebne gdy opory GWC okażą się zbyt duże,

- wylot powietrza wprost do instalacji went. mech. [rurę z centrali went. przetnę i wylot z centrali dam na wlot PPC a drugi koniec podłączę do wyjścia PPC] - wentylator wyciągowy centrali went. włączę jeśli będzie taka potrzeba, żeby wspomagać wentylator wylotowy PPC

2) grzanie bez chłodzenia domu:

- wlot bezpośrednio z GWC [centrala wentylacyjna pobiera powietrze z zewnątrz i działa niezależnie],

- wylot na zewnątrz

Podłączenie hydrauliczne jak wyżej tj.: PPC grzeje latem wodę tylko w zasobniku CWU a gdy będę chciał także grzać CO wtedy sterownik kotła na ekogroszek [bruli] będzie włączał pompę CWU oraz CO [podłączę obie do wyjścia na pompę CWU] w określonych godzinach [tj. będzie je wyłączał np. między 16 a 22 bo wtedy będzie potrzebna woda o temp. 50 st C na kąpiel] gdy będzie trzeba grzać w domu [o tym zadecyduje programator pokojowy].

Ciekaw jestem Waszych opinii czy dobrze to wymyśliłem.

Pozdrawiam

Dałbym sobie spokój z ogrzewaniem powietrza GWC. Przy temperaturach < 10 C i przepływie 500 m3/h pompa ta będzie dawać słabą moc - temperatura wyjściowa powietrza będzie zdecydowanie poniżej 0 C i będzie cykliczne rozmarzanie z małym COPem. Moje doświadczenie pokazuje że powinno być powyżej 13 C aby to jakoś chodziło. Ja ciągnę powietrze spod dachu - pompa chodzi kilka godzin za dnia i jest OK jak na zewnątrz jest powyżej 5 C (najlepiej jak słońce świeci) moc pompy jest zadawalająca i 5 - 6 godzin starcza mi na ogrzanie domu. Ale tak jest raczej do kawałka listopada i od marca. Połączenie bardzo proste - normalnie grzeję bojler tak jak mówi instrukcja woda CWU się kręci przez PC, natomiast wężownica w bojlerze jest do ogrzewania CO (musiałem dołożyć wymiennik w szereg przed wężownicą bo jej moc była za niska by efektywnie odebrać ciepło). Co ciekawe - do obiegu zastosowałem pompkę cyrkulacyjną jak do CWU. Gdy zimą grzeję normalnie piecem to woda mi idzie w drugą stronę i pompce cyrkulacyjnej to nie przeszkadza (mam ewentualnie zawory, że mogę ją obejść ale nie korzystam - za dużo gmerania w okresach przejściowych)

Dałbym sobie spokój z ogrzewaniem powietrza GWC. Przy temperaturach < 10 C i przepływie 500 m3/h pompa ta będzie dawać słabą moc - temperatura wyjściowa powietrza będzie zdecydowanie poniżej 0 C i będzie cykliczne rozmarzanie z małym COPem.

O jakie rozmarzanie chodzi - przecież w niej nie ma jednostki zewnętrznej - czy sam wymiennik zamarza czy jakaś inna część ?

Myślałem, że powietrze jest osuszane i nie ma co zamarzać :o

Chodzi o odszranianie parownika.

Hmm czyli biorąc pod uwagę to co napisał rudy_36 grzanie taką PPC ma sens do około 13 st C na zewnątrz - chyba, że zastosuje się PKS [powietrzny kolektor słoneczny].

Specjalne wykonywanie PKS-a jest nieopłacalne, więc wlot powietrza do PPC na stałe podłączę do kanału wentylacyjnego komina i powietrze będzie pobierane ok. 9 m nad ziemią a wylot podłączę albo do instalacji wentylacji mechanicznej [gdy będę chciał chłodzić dom] albo do zetki w kotłowni [jest obok miejsca w którym chcę ustawić PPC] która jest ok. 1 m nad ziemią.

• 2 weeks później...

Serdeczna prośba w szczególności do instalatorów o podpowiedź lub weryfikację założeń. Załóżmy, że:

1. mam spory żwirowy GWC, który daje stabilne 8* + 2 g wilgoci bezpośrednio do domu.

2. ZAMIAST rekuperatora, mam porządną klimę inwerter, np. Panasonic, moc max, powiedzmy 4 kW.

3. pompa ciepła typu klima potrzebuje ca. 300 m3 powietrza na kilowat (25% mocy), czy jeśli dostanie ciepłe i wilgotne powietrze >20*, to będzie się sama potrafiła ograniczyć do powiedzmy 150-200 m3 (wolumen powietrza wywiewanego), żeby ten kilowat uzyskać? Jeśli nie, czy można jej w tym pomóc?

4. przy takim dolnym źródle i niziutkim GZ, rzędu 32* COP spokojnie powinien wynosić ponad 4.

5. w taniej taryfie dorzucam te brakujące powiedzmy 800m3/h z GWC, które zmieszane z wywiewanym daje ca. 10* i COP, powiedzmy, 3,25, żeby uzyskać ten max w postaci 4 kW.

Dlaczego żwirowiec? Bo osusza / nawilża i daje podobną entalpię na wejściu co rekuperator. Być może będzie tak, że zastępując w pewnym stopniu pospółkę pod płytą otoczakami różnica w cenie będzie na tyle niewielka, że będzie mi wisiało czy tych otoczaków będzie 20 czy 100 ton na 100m2. No i w przeciwieństwie do reku mam cały strumień wywiewany do zagospodarowania. Dobre, markowe klimatyzatory kosztują mało, na tyle mało, że warto nawet stracić gwarancję i przerobić odbiór z powietrza na wodę (mówię oczywiście o kompetentnym inżynierze z dokumentacją). Przy powyższych liczbach biedak chodzący non-stop da 54 kWh (wystarczy), zakładając tanią / drogą 0,35 / 0,7 PLN, po ca. 13 groszy / kwh. Dla mnie przy tych nakładach bomba.

Pytanie więc zasadnicze: gdzie jest dziura w powyższym rozumowaniu?

• 1 month później...

Witam,

mam starą instalację CO. woda użytkowa jest ogrzewana cały rok przez termę. Zmieniam stary piec na sds warmet kostrzewy 14 kw. Chcę podłączyć pompę ciepła z bojlerem do grzania wody użytkowej w sezonie nie grzewczym. w zimie tą wodę będzie podgrzewał piec.

Pompa ciepła:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3056285678

Bojler:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3064785162

rodzina 6-cio osobowa.

Czy ta pompa pasuje do tego bojlera?

Czy to rozwiązanie zda egzamin? Chodzi mi o ciągły dostęp ciepłej wody w sezonie nie grzewczym.

Proszę o pomoc.

pozdrawiam Adam.

• 9 months później...
  • 3 months później...